Piros, kék, narancsszínű, lila, zöld és sárga – így kezdődik az egyik ismert gyermekvers, amely a gyümölcsök báljába invitálja a legkisebbeket. A színpompás tavasz után itt a nyár, vele együtt pedig sok illatos és zamatos gyümölcs szezonja. A gyerekek is tudják, hogy mennyire egészségesek a szemet-szájat gyönyörködtető gyümölcsök, de az élettani hatásukat ritkán emlegetjük.
Például azt, hogy jellemzően kevés bennük a zsír és a szénhidrát, ugyanakkor jelentős a vitamin-, ásványianyag- és antioxidánstartalmuk, ezzel pedig sokat segítenek a szervezetünk egészséges működésében, az optimális testsúly megőrzésében, számos betegség kockázatának csökkentésében. Íz- és illatanyagaik serkentik az emésztőnedvek termelését, kedvezően befolyásolva az emésztőrendszer működését, sőt a szomjunkat is oltják.
Latinul az apricot (sárgabarack) szó drágaságot jelent. Mi pedig könnyen kitalálhatjuk, hogy a sárgabarack nagyon értékes, hiszen korábban érik, mint a többi nyári gyümölcs. Nyomában jár a cseresznye, melyet az ókorban az istenek ételének tartottak.
Említhetjük a málnát is, amit őseink gyógynövényként használtak vagy a földiepret, ami az egyik legrégebben ismert bogyósgyümölcs. A szezon értékes termése a ribizli, amit savanyú íze miatt érdemes más gyümölccsel együtt enni.
A piros változatban sok C- és B-vitamin van, de ásványi anyagokban (kálium, nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és vas) is bővelkedik. Rosttartalma, amely legfőképpen pektinből áll, segíti a salakanyagok kiürülését a szervezetből.
A fekete ribizlit az ókorban köszvénybogyónak nevezték, köszvényre, vértisztításra és reuma ellen adták a betegeknek. A bogyók markáns, fűszeres íze kicsit megosztó. Szörpöt, gyümölcszselét, lekvárt készíthetünk belőle. Akárcsak a szederből, ami mangánban gazdag, 100 gramm fedezi a napi ajánlott bevitel felét, ezért segít megőrizni a csontok erős, egészséges állapotát.
A sárga- és görögdinnyében szintén sok a C-vitamin, a kálium, kalcium és a foszfor, emellett a görögdinnyének jelentős az A-vitamin-tartalma. Mindkét dinnye pozitívan hat a veseműködésre.
A meggy levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszérbetegségek elkerülését. Enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, serkentik a máj- és vese működését, segítenek emésztési problémák esetén. A nyári almafajták főként júliusban érnek, tárolásra nem alkalmasak. Legtáplálóbb, ha héjával együtt, nyersen esszük, így sok rosthoz jutunk. Ez a gyümölcs nemcsak jó hatással van a szervezetünkre, de segít a fogyásban is, véd a szívbetegségek és a magas koleszterin ellen.
Dózsa-Kádár Dóra
A cikk a Gyógyhír Magazinban jelent meg! Keresse a gyógyszertárakban!