• 2025. augusztus 27., szerda

Ilyen tüneteket okozhat a hal, vagy tengeri herkentyű allergia


2025.07.02

A nyaralás ideje alatt előszeretettel válogatunk a helyi konyha specialitásai közül. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, az Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a halak és a tengeri herkentyűk sokak kedvencei, ám az arra érzékenyeknél fogyasztásuk allergiát okozhat, melynek ellátása azonnali orvosi segítséget igényel.



Hirtelen kialakuló tünetek

Az allergiás tünetek a halételek fogyasztását követően, rövid időn belül jelentkeznek: a legjellemzőbb az arc kipirosodása, testszerte csalánkiütés, torokduzzanat, nehézlégzés, fulladás, de a szédülés, verejtékezés is intő jel lehet. Az allergiás reakció legsúlyosabb formája, az ájulással, eszméletvesztéssel járó anafilaxiás sokk is bekövetkezhet. Ha a halételek, tengeri herkentyűk fogyasztása után a felsorolt tüneteket tapasztaljuk, ne késlekedjünk, mert ez az állapot orvosi kezelést igényel!

Kalciummal csak ront a helyzeten!

Az allergiás reakció kapcsán tévesen elterjedt gyakorlat, hogy a betegek kalcium injekció, vagy pezsgőtabletta segítségével próbálják a tüneteket csillapítani. Ha valódi allergiáról van szó, akkor ez nem elégséges, sőt árthat is! Az anafilaxiás sokk során a beteg vérnyomása hirtelen lecsökken, ez okozza a rosszullétet, az ájulást. A kalcium vérnyomás csökkentő hatással bír, így egyértelműen nem javasolt használni.

Hogyan kezelhető?

Ha azt látjuk, hogy valakinél halételek fogyasztását követően a felsorolt tünetek jelentkeznek, azonnal hívjunk orvost, mert csak szakember képes megfelelően ellátni a beteget. Elsődleges tehát, hogy az állapotát stabilizáljuk, de a későbbiekben mindenképp ajánlott allergiatesztet végeztetni, hogy megelőzzük az ilyen súlyos reakciót. Az allergia vizsgálat vérből történik, és bármikor elvégezhető, a szervezetből ugyanis az ellenanyag évekkel az eset után is kimutatható.

Gondoljon a megelőzésre!

Ha az allergia igazolódik, a kezelés egyetlen módja, ha a beteg a kérdéses összetevőt a továbbiakban nem fogyasztja. Az allergia nem múlik el, a diétát élethosszig tartani kell. A tüneteket általában csak a halételek fogyasztása váltja ki, de egyéni érzékenységtől, az allergia súlyosságától függően egyes betegeknél már az is tüneteket okozhat, ha csak beleszagolnak a hal feldolgozása során, a készülő étel gőzébe. Az igazolt allergiás betegeket ezért epinefrin injekcióval látják el, amely a kezdődő allergiás reakciót képes megfékezni, és a szakszerű ellátás megérkezéséig megakadályozza a tünetek súlyosbodását.

Forrás: Allergiaközpont

 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Longevity – divat vagy tudatosság? Gyógyhír Magazin

A stressz-szint változása is okozhatja a „nyaralási betegséget” Gyógyhír Magazin

Takarítás kánikulában? 5 tipp, hogy a nyári rendetlenség ne legyen stresszf... Gyógyhír Magazin

Így sportoljunk kánikulában is biztonságosan és hatékonyan Gyógyhír Magazin

Nyugodt, feltöltő nyaralás? Íme a legfontosabb tippjeink! Gyógyhír Magazin

Csokis-meggyes édesség, az „ÁLMODOZÓ” lett Magyarország Cukormentes Tortája Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája