• 2025. október 20., hétfő

Ezeket az ételeket érdemes elkerülni


2025.08.21

Az allergiával küzdőknek érdemes résen lenniük, hogy mit esznek vagy isznak , ugyanis a magas hisztamintartalmú gyümölcsök, zöldségek, és italok kellemetlen allergiás tüneteket produkálhatnak.



Valóban a hisztamin az ellenség?

Az emberi szervezet egyik legelső védelmi vonala a hisztamin! Ennek szükségtelen aktiválódása hétköznapi ételekkel, italokkal, növényekkel szemben biztos jele a bélflóra kiegyensúlyozatlan működésének. Ez a bélflóra pusztulás évekig, évtizedekig tarthat egyre több tünettel jelentkezhet eleinte enyhébben a bőr, a légutak vagy az emésztőrendszer részéről, később akár igen súlyos több szervrendszert is érintő allergiás jelekkel.

Minden tünetet, ami a fent említett szervrendszereinket érinti, komolyan kell venni az első perctől fogva és azonnal törekednünk kell a bélflóra, a szervezet egyensúlyának visszaállítására!

Az eliminációs diéta segít!

Aki allergiás, vagy bármely ételintoleranciában érintett, annak érdemes az allergia-szezonban odafigyelnie, hogy minimális mennyiséget fogyasszon a magas hisztamintartalmú ételekből, italokból úgy, mint az érlelt sajtok (ementáli, gouda, penészes sajtok, füstölt sajtok), kolbászok, füstölt sonkák, savanyú káposzta, kovászos uborka, spenót, paradicsom, halak (főleg a tonhal, szardínia), rák, szárazhüvelyesek, diófélék, mogyoró, csokoládé  és kakaó alapú termékek. Az alkoholos italok között első helyen a vörösbor áll, amely a legmagasabb hisztamintartalommal rendelkezik, de a sör és a pezsgő is kerülendő.

A keresztallergia okai

Az egyik legismertebb keresztallergia a görögdinnye-parlagfű. De a pollenallergiások esetében is megfigyelhető, hogy egyes gyümölcsök, növények fogyasztását követően perceken belül szájviszketés, duzzadás, szem- és orrcsorgás, vagy akár rekedtség, köhécselés alakulhat ki. Bizonyos anyagok képesek más anyagot utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Testünk csak egyféle módon tud reagálni: váladék kiválasztás útján “kimosni”, felköhögni, kiprüszkölni, kikönnyezni a támadónak érzékelt anyagot.

Van megoldás!

A legfontosabb teendő a probléma okának felderítése, a tünetek háttérében álló biológiai folyamatok feltérképezése és ennek holisztikus kezelése.

A kezelés kezdetekor az egyik leghatékonyabb módszer, ha a beteg mellőzi a tüneteket okozó ételek fogyasztását. A házipatikánkba érdemes beszerezni apis és histaminum alapanyagú homeopátiás készítményeket, amelyek 30 CH potenciában akár megszüntetik a panaszokat, de legalábbis mellékhatásmentesen jelentősen csillapítják a kellemetlen tüneteket. Ugyanakkor egy homeopátiás személyre szabott és a modern orvoslás tudását felhasználó kezeléssel az allergia mögöttes okait feltárva teljes gyógyulást is el lehet érni.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Futócipőt fel! Tippek kezdőknek az egészséges futásért Gyógyhír Magazin

Életmódváltás ősszel? Hibák, amelyeket egy dietetikus sosem követne el Gyógyhír Magazin

Őszi fáradtság: több állhat mögötte Gyógyhír Magazin

Kockázatot hordoznak az otthoni víztisztítók Gyógyhír Magazin

Vissza a suliba: Uzsidoboz maradék nélkül Gyógyhír Magazin

A mikrostressz a modern kor népbetegségeként fenyeget Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
októberi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája