• 2025. május 02., péntek

5 ital, ami segíthet a vérnyomás csökkentésében


2024.10.19

Régi igazság, hogy a megfelelően összeállított étrend támogatja az egészséget. A Gyógyhír Magazin hasábjain sokszor foglalkoztunk már a szív- és érrendszer működését segítő táplálkozással, most öt olyan italra hívjuk fel a figyelmet, amelyek kedvező hatással lehetnek a vérnyomásra.



Bár a következő italok nem csodaszerek, a vérnyomásra gyakorolt jótékony hatásukat kutatások is alátámasztják. Fontos megjegyezni, hogy nem helyettesítik sem a gyógyszereket, sem a kiegyensúlyozott táplálkozást és az aktív életmódot, ugyanakkor hasznos és jóízű kiegészítői lehetnek az előírt vérnyomáscsökkentő gyógyszereknek.

1. Hibiszkusztea
A hibiszkusztea hasznos antociánokat és más antoxidánsokat tartalmaz. Az antociánok a növényi pigmentek egy olyan csoportja, amely az élénk színű – kiváltképp a narancssárga, a vörös, a lila és a kék – virágokban és termésekben található meg. Kutatások szerint az antociánok és egyéb antioxidánsok segítik a szervezetet a cukrok és zsírok felhasználásában, így megakadályozzák, hogy azok felhalmozódjanak a vérben, és lerakódjanak az érfalon – ezzel pedig gátolják az érszűkület kialakulását.

2. Gránátalmalé
A gránátalma fogyasztása hozzájárulhat a szívbetegségek megelőzéséhez. Kimutatták, hogy a betegek vérnyomása csökkent azáltal, hogy a gránátalma meggátolja az angiotenzin-konvertáló enzim működését. Emellett fogyasztásával csökkenhet az LDL koleszterinszint, a sejtek oxidációja és a szabad gyökök kialakulása. Káliumtartalma segíti a szív, az idegek és az izmok egészségének megőrzését, továbbá a sejtek normál működésének fenntartását.

3. Céklalé
A céklában nagy mennyiségben találhatóak értékes vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok, főleg kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitamin. Emellett nitrátban gazdag: ennek köszönhető vérnyomáscsökkentő hatása. Az emberi szervezetben a nitrát nitrogén-oxiddá alakul, amely segít kitágítani az ereket, így 2-2,5 deci nyers céklalé fogyasztása órákra rendbe teheti a vérnyomást. Hatékonyságát klinikai vizsgálatok is alátámasztják.

4. Paradicsomlé
A paradicsomlé bizonyítottan javítja mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomást. Kutatási eredmények szerint a paradicsom kivonata az aszpirinhoz hasonlóan segíthet csökkenteni a vérrögök, illetve a szívbetegségek kialakulásának esélyét, különösen a magas a vérnyomással élőknél. Mivel a paradicsomban sok a karotinoid, a vitamin és a flavonoid, a vér egészségét is védi.

5. Áfonyalé
A fekete áfonya gazdag ásványi anyagokban, kalciumban, káliumban, nátriumban, vasban és foszforban. Kiemelkedő a C-vitamin-tartalma, ennek is köszönhető, hogy erős antioxidáns hatású, hozzájárul a gyulladások, érbetegségek megelőzéséhez, kezeléséhez, és támogatja a szívműködést. Jó választás a kipréselt leve: a vérkeringés felfrissítéséhez elég egy kisebb adag feketeáfonyaital. Rendszeres fogyasztásával nemcsak az ereket erősíthetjük, de a visszeres problémák is csökkennek: enyhül az elnehezedett végtagok miatti rossz érzés, halványodhatnak a megpattant hajszálerek. Ezek a hatások az antociánoknak köszönhetők, amelyek segítenek megelőzni az értágulást, véralvadásgátló tulajdonságuk révén csökkentik a plakkosodást, és ezáltal a különböző embóliák kialakulásának esélyét. A feketeáfonya, hála antioxidáns pterostilbentartalmának, mérsékelheti a vér triglicerid szintjét, ezzel egyidejűleg szabályozza és szinten tartja a megfelelő vércukorszintet.

Szerdahelyi Krisztina

 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Csökken a teljesítménye, szorít a mellkasa? Fontos a kivizsgálás! Gyógyhír Magazin

Vérszegénység: hogyan kerüljük el? Gyógyhír Magazin

11 érvédő hatású szuper élelmiszer Gyógyhír Magazin

Mellkasi fájdalomnál fontos vizsgálat a szívultrahang Gyógyhír Magazin

A szívünkbe lát a mesterséges intelligencia Gyógyhír Magazin

Minden második ember ebbe a betegségbe hal bele Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája