Gyógyhír Magazin
Gyógyhír Magazin
A szupertáplálékok nem csak zöld színűek lehetnek. Egyes táplálékok fekete színben pompáznak, amelyek szintén nagyon hasznosak az egészségre nézve. Ilyen például a fekete rizs vagy a fekete fokhagyma, amelyek egyre népszerűbb élelmiszereknek számítanak napjainkban.
A fekete táplálékok sötét színét az antociánok adják. Az antociánok antioxidáns hatással rendelkeznek, amelyek eredményesen veszik fel a harcot a szervezetben kialakult oxidációval szemben. Az LDL-koleszterin-oxidáció például gyulladást generál a szervezetben, pontosabban az artériákban, ami viszont egyenes út az érelmeszesedéshez. Ez pedig köztudottan felelőssé tehető a stroke és a szívinfarktus kialakulásáért. Az antioxidánsok azonban nagyfokú védelmet biztosítanak a szívizom és az erek számára, aminek hatására pedig csökken a vérnyomás és fokozódik a véráramlás.
Öregedésgátlóval is rendelkeznek
Amikor a gyulladás kialakul a szervezetben és hosszú ideg fennáll, akkor krónikussá is válhat. Az antociánok azonban nagyon eredményesen le tudják csökkenteni a gyulladási szintet és ezzel megakadályozzák a krónikus betegségek kialakulását.
Az antociánok anti-aging, azaz öregedésgátló hatással is rendelkeznek, illetve védelmet jelentenek a napkárosodással szemben, de a sejtvédelmük is kiemelkedő, ami azért fontos, mert a betegségek elsősorban a sejtek károsodása miatt alakulnak ki.
Az antociánokban gazdag táplálékok a kollagéntermelés fokozásában is aktívan részt vesznek, ezzel lassulnak a bőrben zajló öregedési folyamatok, azaz a bőr hosszú ideig marad feszes és rugalmas.
Az antociánok ezen kívül sokat segíthetnek az időskorban jelentkező szembetegségekkel és a csontritkulással szemben.
Fekete rizs és szezámmag
Antociánokban rendkívül gazdag a fekete rizs, amelynek számtalan előnye létezik az egészségre nézve. A fekete rizs csökkenteni tudja a szervezetben kialakuló gyulladást. Mivel a rizsnek megmarad az úgynevezett külső héja, így rendkívül sok tápanyagot tartalmaz. Nagy mennyiségű rost is van benne, amely csökkenti az emésztőrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, illetve a testsúlycsökkenéshez is aktívan hozzájárul.
A fekete szezámmag is nagyon sok antioxidánst és értékes tápanyagot tartalmaz. Ezen kívül egészséges zsírokban is bővelkedik, amelyek szintén az egészségünket szolgálják.
Gyógyhír Magazin
Gyógyhír Magazin
Gyógyhír Magazin
Gyógyhír Magazin
Gyógyhír Magazin
Gyógyhír Magazin
Gyógyhír Magazin
