• 2025. június 16., hétfő

Tavaszi allergiaszezon: nem csak az alma lehet tiltott gyümölcs


2025.03.20

Nyakunkon a tavasz, és egyre többen észlelik magukon a klasszikus szénanátha tüneteket, a szem- és torokviszketést, könnyezést, orrdugulást és orrfolyást, tüsszögést. Az allergiaszezon megpróbáltatásait fokozza, hogy sokaknál jelentkezik az úgynevezett orális allergia szindróma is.



Amikor a pollenallergia a tányérunkról indít támadást

- Aki pollenallergiával küzd, megfigyelhette, hogy bizonyos zöldségek és gyümölcsök fogyasztásakor viszketni kezd a torka, és különös bizsergő érzést jelentkezhet a szájában. Ennek az az oka, hogy az érzékenységet kiváltó pollentípussal az adott élelmiszerek keresztallergénként viselkednek; azaz az immunrendszer tévesen pollen-allergénként azonosítja az elfogyasztott gyümölcsök, zöldségek, fűszerek és diófélékben található fehérjéket, amelyek a pollenhez hasonlóan túlérzékenységi reakciót váltanak ki – magyarázza dr. Moric Krisztina allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész.

Az orális allergia szindrómát kizárólag a növények okoznak, és többnyire olyanoknál alakul ki, akiknél korábban már fennállt bizonyos pollenekkel (pl. nyír, parlagfű, fűfélék) szembeni érzékenység. Becslések szerint a nyírfapollenre allergiás felnőtt páciensek kb. 50 százalékának lehet pollen-étel keresztreakciója.

A tünetek főként a szájüregben jelentkeznek

- Az orális allergia szindróma a kontakt allergiás reakció egyik formája. A tünetek (viszketés, égő fájdalom, az ajkak, a nyelv, a szájpad vagy ritkábban a garat hirtelen fellépő ödémája) elsősorban a szájüreg nyálkahártyájára korlátozódnak. Az étel szájba vétele után percek alatt alakulnak ki, majd fokozatosan oldódnak. Elsősorban a nyersen elfogyasztott zöldségek, gyümölcsök okozhatnak galibát, de érdemes óvatosan bánni a szárított, aszalt készítményekkel és a fűszerekkel is.

Előfordulhat, hogy valakinél egy sárgarépa vagy burgonya megpucolása is bőrpírt vagy enyhe duzzanatot okoz a kézfején, és akár az egész testet érintő allergiás reakciók (a torok, mellkasi szorító érzése, légzési nehézség, hányinger, hányás, hasmenés vagy eszméletvesztés) is jelentkezhetnek. Jó hír viszont, hogy a pollenérzékenyek többsége főzve vagy sütve minden probléma nélkül elfogyaszthatja kedvenc zöldségeit és gyümölcseit, hiszen a hő lebonthatja a reakcióért felelős fehérjéket. Ez a szabály nem érvényes a zellerre, az eperre, bizonyos diófélékre és a fűszerekre.

Tartós kezelés is létezik a problémára

- Az orális allergia szindróma esetében a legjobb, ha elkerüljük a tüneteket okozó növényeket, vagy megpróbáljuk hőkezelve fogyasztani azokat. A vény nélkül kapható antihisztaminok segíthetnek mérsékelni az enyhe tüneteket, például a viszketést vagy a száj, torok duzzanatát. Súlyos reakció vagy anafilaxia esetén szükség lehet epinefrin autoinjektorra is. Ha a tüneti kezelés mégsem jár sikerrel, az allergénspecifikus immunterápia is szóba jöhet, amivel deszenzitizáljuk (elérzéktelenítjük) a páciens szervezetét a pollenekre, potenciálisan csökkentve az orális allergia szindróma tüneteinek súlyosságát is.

Az allergén-immunterápiát a tüneteket okozó növény pollenszórása előtt legalább kettő hónappal kell megkezdeni. A három-öt éven át tartó kezeléssel pedig tíz-tizenkét évre meg lehet szüntetni az allergiás tüneteket – mondja Moric doktor nő, az Allergiaközpont orvosa.

Milyen növények okozhatnak keresztallergiát?

  • A nyír pollenére érzékenyeknek érdemes kerülni az almát, körtét, cseresznyét, őszibarackot, szilvát, sárgarépát, zellert, kivit, mandulát, mogyorót és diót.
  • Ha parlagfű allergiás, akkor legyen óvatos a görög-és sárgadinnyével, banánnal, uborkával, cukkinivel, napraforgómaggal és a belőle készült olajjal is.
  • A fűfélék pollenjére allergiások esetében a paradicsom, a burgonya, a narancs és az őszibarack okozhat tüneteket, de a kukorica és a búza is gyakran keresztreakcióba lép a fűpollenekkel. Nyers fehér burgonya hámozása során viszkető, vöröses csalánkiütések is kialakulhatnak.

 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Lakástextíliákat fejlesztettek az allergia ellen Gyógyhír Magazin

Mikor kell aggódni a méh-és darázscsípés miatt? Gyógyhír Magazin

Parlagfű, fekete üröm allergia? Ha most lép, könnyebb lehet a szezon Gyógyhír Magazin

Mi okozhatja a húsvét utáni rosszullétet? Gyógyhír Magazin

Elrajtolt a pollenszezon: most érdemes felkészülniük az allergiásoknak Gyógyhír Magazin

Húsvéti allergének: mire figyeljenek az allergiások az ünnepen? Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
júniusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája