

Hisztamin intolerancia esetén többek közt a füstölt húsok, sonkák mellett a csokitojás és a kalács is panaszokat okozhat.
Egyes élelmiszerek hisztamin tartalma magas, más élelmiszerek fokozzák a szervezetben a termelést, de léteznek olyan ételek, gyógyszerek is, amelyek a hisztamin lebontását akadályozzák meg. Ha ilyen ételeket fogyasztunk, a hisztamin mennyisége megnő a szervezetben. A problémát azonban nem önmagában ez jelenti, hanem az, hogy ha valakinél nem áll rendelkezésre elegendő, a hisztamin lebontását végző diamino-oxidáz (DAO) enzim. Ezt az állapotot nevezzük hisztamin érzékenységnek, vagy hisztamin intoleranciának.
Ezért jelent gondot a húsvéti menü
Az ünnepek alatt sok olyan élelmiszert fogyasztunk, amelyek felerősítik a hisztamin intolerancia tüneteit. A hagyományos menü része a füstölt sonka, az élesztővel készült kalács, de a kakaós, diós sütemények, csokoládé és az alkoholok – különösen a pezsgő és a vörösbor - is rontja a hisztamin érzékenyek állapotát. A felsorolt ételek mellett további élelmiszerek is kerülendők, ezekről dietetikus tud bővebb tájékoztatást adni, az orvosi kivizsgálást és diagnózist követően.
Ilyen panaszok jelentkezhetnek
A tünetek valóban sokfélék lehetnek. A légúti panaszoktól kezdve az emésztőrendszeren át az izmokat és a csontozatot is érintheti. A hisztamin intolerancia tünete lehet orrfolyás, orrdugulás, szívritmuszavar, magas vagy alacsony vérnyomás, hőhullám, az arc kipirulása, csalánkiütés, ekcéma, viszketés, fejfájás, hangulati ingadozás, hányinger, puffadás, hasi görcsök, hasmenés, izom- és ízületi fájdalom.
„Ha valakinél ezek közül több is jelen van egy időben, vagy a tünetei ugyan egy típusba sorolhatók, egy szervhez köthetők, de ott a szakorvos nem talált eltérést, akkor érdemes gasztroenterológussal is konzultálni, illetve a kivizsgálás során a hisztamin intolerancia lehetőségére is gondolni” - mondta dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus.
A cikk a Gyógyhír Magazin áprilisi számában jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!