• 2025. május 15., csütörtök

Milyen a nyugati típusú étrend?


2025.04.28

Nyugati típusú étrendet a magas szénhidrát- és zsírtartalom, a feldolgozott és előkészített ételek túlsúlya, illetve a vörös húsok gyakori fogyasztása melletti alacsony étkezési rostbevitel és a mozgásszegény életmód jellemzi.



A nyugati típusú étrend erőteljesen hozzájárul a fejlett országokban egyre nagyobb egészségügyi problémákat okozó elhízás és túlsúly kialakulásához. Nagyszámú tanulmány vizsgálja az egészségre gyakorolt hatását: számos, úgynevezett „civilizációs betegség” kialakulásáért tehető felelőssé, mint például a különböző szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, gyulladásos bélbetegségek, pajzsmirigybetegségek, egyes pszichiátriai zavarok és a vastagbéldaganat.

Az „ultra-feldolgozott” élelmiszerek

A tipikus nyugati étrend kevés zöldséget, gyümölcsöt és olajos magvat tartalmaz. A feldolgozott ételek gyakori fogyasztása is jellemző. Az ultra-feldolgozott élelmiszerek gyári elkészítése során a természetes eredetű alapanyagok sokszoros kémiai módosításon esnek át, melynek hatására számos fontos tulajdonságukat és összetevőjüket (pl. vitaminok, ásványi anyagok, rostok stb.) elveszítik. Alacsony áruk és kényelmes fogyaszthatóságuk miatt viszont népszerűek.

Az ultra-feldolgozott élelmiszerek közé az alábbiak tartoznak: cukros, szénsavas üdítők; előre elkészített mirelit ételek, -pizzák, dobozos tésztaételek; édesített reggelizőpelyhek, müzlik; porított instant levesek és zacskós tészták; tömegesen előállított kenyér és zsemle (a pékségekben kapható, helyben sütött termékekre ez nem vonatkozik!); aprósütemények, péksütemények.

Az ultra-feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

A túlevés serkentése: Jellemzően rengeteg ízfokozót, színezéket és különböző állagjavítókat tartalmaznak, melyek különösen kívánatossá és ízletessé teszik az ételt, serkentve a magasabb kalóriabevitelt (akkor is eszik belőle az ember, ha nem feltétlenül éhes).

A baktériumflóra megváltoztatása: A mesterséges édesítőszerek, élelmiszer-adalékok és az alacsony étkezési rosttartalom megváltoztatják a bél mikrobiomjának összetételét, amit már számos betegséggel összefüggésbe hoztak.

Rákkeltő alap- és adalékanyagok

Vörös húsok és előkészített húsok: az előkészített húsok az IARC (International Agency for Research On Cancer) besorolása alapján a „karcinogén” (vagyis rákkeltő), míg a vörös húsok a „feltehetően karcinogén” kategóriába tartoznak;
 

Tartósítószerek: amikor a bélbaktériumok lebontják az emésztőrendszerben a különböző nitrit- és nitráttartalmú tartósítószereket, ún. N-nitrozo-vegyületek keletkeznek, melyek karcinogén anyagoknak minősülnek.

Hirtelen vércukorszint-emelés: A finomított szénhidrátokból a feldolgozás során a fontos tápanyagok egy része elvész, így általában kevesebb vitamin, ásványi anyag és rost található bennük, mint a kevésbé feldolgozott élelmiszerekben. Egyéb, nem feldolgozott szénhidrátokkal összehasonlítva „üres kalóriákat” tartalmaznak, ami a vércukorszint hirtelen megemelésével inzulinrezisztenciához, később cukorbetegséghez vezethet.

A különböző típusú étrendeket már számos tanulmány hasonlította egymáshoz az utóbbi években. Vannak olyan speciális étrendek, amelyek az egészséges életmódhoz köthetők (pl. mediterrán étrend), a nyugati típusú diéta viszont nem kedvez az egészségnek.

A nyugati típusú étrend betegségei

  • Túlsúly és elhízás
  • Szív-és érrendszeri betegségek (kardiomiopátia, aneurizma, szívinfarktus, stroke)
  • Veseelégtelenség
  • Érelmeszesedés, magas vérnyomás
  • Inzulinrezisztencia és cukorbetegség
  • Gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, Crohn-betegség) és vastagbéldaganat
  • Rheumatoid arthritis, degeneratív ízületi gyulladás, lupus, psoriasis, asztma
  • Pajzsmirigybetegségek (Hashimoto-betegség)
  • Allergiák, allergiás menetelés magasabb kockázata
  • Neurodegeneratív kórképek: Parkinson-kór, Alzheimer-kór, szklerózis multiplex
  • Kognitív és érzelemszabályozási zavarok és egyéb pszichiátriai kórképek: depresszió.

Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Minden, amit érdemes tudni a tojásról Gyógyhír Magazin

Sport, mozgás, aktív életmód – mást jelentenek, de mindegyik fontos az egés... Gyógyhír Magazin

Lendülj formába idén tavasszal! Gyógyhír Magazin

Hamarabb érnek tudatos borfogyasztóvá a mai fiatal felnőttek Gyógyhír Magazin

Miért egészséges naponta enni 1 tojást? Gyógyhír Magazin

A wellness nem csak a punnyadásról szól Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
májusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája