• 2025. október 16., csütörtök

A sófogyasztás egészségre gyakorolt hatásai


2025.07.10

A só - vagy tudományos nevén nátrium-klorid - az emberi táplálkozásban alapvető fontosságú ásványi anyag. Az emberiség évezredek óta használja nemcsak ételízesítőként, hanem konzerválószerként és gyógyszerként is. A só jelentőségét a táplálkozásban gyakran hangsúlyozzuk, mivel a túlzott- vagy hiányos bevitele komoly egészségügyi kockázatokkal járhat.


Fotó: 123rf.com


A túlzott sófogyasztás egészségügyi problémákat okozhat. Számos tudományos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a magas vérnyomás (hipertónia) egyik legfontosabb kockázati tényezője a nagy sóbevitel, de növeli a szív- és keringési rendszer, valamint a vese megbetegedéseinek gyakoriságát is.

A magas vérnyomás kialakulásának megelőzésében és nem-gyógyszeres kezelésében a legfontosabb az egészséges táplálkozás, azon belül a sóbevitel csökkentése, a normál testsúly megőrzése, a túlzott alkoholfogyasztás és dohányzás kerülése, és a rendszeres fizikai aktivitás.

A sóbevitel csökkentésével a vérnyomás csökken, ezzel számos szív-és érrendszeri esemény és halálozás elkerülhető.

A túlzott sóbevitel további hátránya, hogy a vesékben növeli a kalcium ürítését ezért hozzájárulhat a csontok ásványianyag-sűrűségének csökkenéséhez, így gyorsíthatja a csontritkulás kialakulását.

Mennyit fogyasszunk?

Felnőttek számára maximum napi körülbelül napi 5 g só javasolt, ami nagyjából összesen egy teáskanálnak felel meg. A sóbevitel csökkentésére sokféle ételkészítési eljárás alkalmazható. Ilyenkor a nyersanyagok természetes ízét hangsúlyozzuk, a felhasznált só mennyiségét csökkentjük, kismértékű „ízáthangolást” alkalmazunk. 

Csökkenthető a sóbevitel, ha étrendünket változatosabbá téve az alacsony nátriumtartalmú élelmiszerek, nyersanyagok közül választunk, mint például a zöldségek, gyümölcsök, a natúr müzlik, -pelyhek, a lisztek, a tojás, hús, hal, a hüvelyesek, és a tej, valamint a savanyított tejtermékek (túró, kefir, joghurt). Az ezekből készült ételeket ne, vagy csak kevés sóval ízesítsük!

 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Életmódváltás ősszel? Hibák, amelyeket egy dietetikus sosem követne el Gyógyhír Magazin

Őszi fáradtság: több állhat mögötte Gyógyhír Magazin

Kockázatot hordoznak az otthoni víztisztítók Gyógyhír Magazin

Vissza a suliba: Uzsidoboz maradék nélkül Gyógyhír Magazin

A mikrostressz a modern kor népbetegségeként fenyeget Gyógyhír Magazin

A sportteljesítményre is hatással van a magas páratartalom Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
októberi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája