

A szívbetegség kialakulását fokozza a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, és a cukorbetegség egyik szövődménye is lehet szív- és érrendszeri betegség. Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, nagyon fontos, hogy rendszeresen mozogjunk, egészségesen táplálkozzunk, csökkentsük a stresszt és fenntartsuk az ideális testsúlyunkat.
Fotó: 123rf.com
Kutatási eredmények igazolják, hogy a megfelelő D-vitamin-szint jót tesz a szív egészségének és ez esetben teljesen mindegy, hogy napfény hatására termelődik a szervezetünkben ez a vitamin, vagy valamilyen táplálékkal visszük azt be a szervezetünkbe.
Koleszterin és vércukorszint csökkentők
A szív egészségét biztosíthatja a koenzim-Q10 is, amely megtalálható a halakban, a brokkoliban és a karfiolban. A koenzim-Q10 rendszeres fogyasztása jelentősen enyhítheti az izom- és ízületi fájdalmakat, ezen kívül nagy szerepe van a magas vérnyomás csökkentésében is. Ez a tápanyag csökkenti a magas trigliceridszintet, a magas koleszterinszintet és ezzel megint csak a vérnyomás normalizálódik.
A szőlőmag egy rezveratrol nevű antioxidánsban bővelkedik, ami szintén nagyon pozitívan hat a szív egészségére, hiszen a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet is csökkenteni tudja.
Az inozitol javítja az inzulinérzékenységet, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet is, vagyis minden olyan tényezőt, ami csökkentheti a szívroham kockázatait.
Omega-3, magnézium, folát
A halak tele vannak omega-3 zsírsavakkal, amelyeket összefüggésbe hoztak a szívbetegségek és a stroke kockázatainak csökkenésével. A lenmagolaj, a dió és a chiamag is sok omega-3 zsírsavat tartalmaz. A halolajban lévő omega-3 növeli a jó, azaz a HDL-koleszterin-szintet, illetve csökkenti a plakk felhalmozódását az artériákban.
Az alacsony magnéziumszint szintén okozhat magas vérnyomást, illetve plakk halmozódhat fel az artériák falán és ez megemeli a koleszterinszintet, ami szintén lehet különféle szívbetegségek okozója. A magnéziumkiegészítés csökkentheti a kortizolszintet is, ami a szervezet elsődleges stresszhormonja. Ezenkívül szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában és a gyulladás csökkentésében is, javítja az inzulinrezisztenciát és csökkenti a szívroham kockázatát is.
A foláttal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy csökkenti a szívroham és a stroke kockázatait azoknál az embereknél, akik magas vérnyomásban szenvednek.