

Magyarországon aggasztó tendencia, hogy az elhízás egyre fiatalabbakat érint: már az általános iskolások között is minden negyedik gyermek túlsúlyos, közben egyre jobban terjed az alultápláltság is. A megfelelő fizikai és szellemi fejlődés biztosításán kívül azért kell fokozottan odafigyelni az étkezésükre, mert az ízlés és a szokások ekkor alakulnak ki.
Fotó: 123rf.com
A táplálkozási szakemberek szerint nem túlzás azt mondani, hogy már gyermekkorban eldől, mennyire lesz valaki egészségtudatos felnőtt. Amit a kicsik otthon látnak, vagy amit az iskolában kapnak, az nagyban meghatározza, hogy később milyen ételeket választanak és milyen életmódot alakítanak ki. Ha egy gyerek kiskorában megszokja a zöldséget, gyümölcsöt, a kiegyensúlyozott étkezést és a rendszeres mozgást, akkor felnőttként is természetes lesz számára az egészséges életmód – hangsúlyozza a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.
A tanév kezdetekor különös figyelmet kell fordítanunk a gyermekek táplálkozására, hisz a nyári pihenést követően nagyobb fizikai és szellemi igénybevétel vár rájuk. Ebben az életkorban a gyermekek idejük nagy részét az iskolában, óvodában töltik, ám az otthon látott példa ugyanakkora, ha nem nagyobb jelentőségű. Ha a szülők rendszeresen fogyasztanak zöldséget, gyümölcsöt, tejtermékeket, ha reggelivel indítják a napot és ügyelnek a változatosságra, akkor nekik is ez lesz a természetes.
Ha ugyanilyen elvek alapján kapnak ebédet az iskolában, akkor azt az ízvilágot szokják meg, és nem fognak idegenkedni olyan ételektől sem, mint a bulgur vagy a köles, és nem fognak kóstolás előtt azonnal a sóhoz nyúlni, az édes íz élvezete pedig nem vezet feltétlenül mértéktelen édességfogyasztáshoz. Persze az iskolai büfé még mindig jelenthet kiskaput, vagy a zsebpénz, amit szabadon költhetnek olyan elemózsiára, amire akarnak. Az sem segít, hogy a népszerű fast food éttermek gyakran az iskola utáni társas életük helyszínéül is szolgálnak. Azt is mindig figyelembe kell venni, hogy gyerek és gyerek között óriási a különbség! A 4-17 éves korosztály napi energia- és tápanyagigénye igazán sokrétű.
A napi kalóriaszükségletük nagy szórást mutat: napi 1300 és 3300 kcal között változik. Ezt az életkoron kívül a nemük, a fizikai aktivitásuk és más egyéni tényezők is befolyásolják. Amíg felnőttek és gyerekek napi étkezésének helyes arányai megegyeznek, lényeges különbség van köztük az elfogyasztásra javasolt élelmiszer-mennyiségekben!
Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, azt tanácsolják a dietetikusok, hogy hétköznapi segítségként használjuk a 4-17 évesek számára kidolgozott, hazai táplálkozási ajánlást, a gyermeknek szóló OKOSTÁNYÉR-t. Ebből a helyes arányokon kívül az adagokra és a kalóriákra is közérthető útmutatást kapunk. Az iskolások is bátran megnézhetik. Jó, ha minél előbb rögzül bennük, hogy hogyan kéne helyesen étkezniük ahhoz, hogy egészségesek maradjanak!