• 2020. szeptember 20., vasárnap

Megszüntetni az előítéleteket


2016.10.31

Az indianapolisi székhelyű Lilly gyógyszergyár közzétette annak a nemzetközi kutatásnak az első eredményeit, amelyet a pszoriázissal (pikkelysömör) élő páciensek körében végeztek, hogy átfogó és aktuális képet kapjanak a betegség kezelésével kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokról és nehézségekről.A „Közelebb egymáshoz” elnevezésű felmérésben tíz ország betegei vettek részt, az eredmények pedig minden korábbinál részletesebb leírást adnak többek között arról, hogy milyen tényezők befolyásolják a terápiás együttműködést, milyen az egyes betegek elégedettsége a kezeléssel kapcsolatosan, illetve hogy miként változtatta meg a pikkelysömör az érintettek életét és személyes kapcsolatait.

„Ezek az eredmények egyértelműen rávilágítanak azokra a nehézségekre, amelyekkel a pikkelysömörben szenvedők milliói kénytelenek nap mint nap szembenézni, mivel egy olyan betegségről van szó, amellyel kapcsolatban számtalan tévhit és félreértés van ma is a fejekben” – nyilatkozta Fehér Mihály, a Lilly Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. „Azt reméljük, hogy együttműködve a magyar  orvos- és betegérdekképviseleti szervezetekkel, a jövőben sikerül nem csupán ezeket a tévhiteket eloszlatni, de a betegség valódi kiváltó okaira koncentrálva, azt jobban megérteni és a kezelésben áttörést jelentő eredményekre jutni.”

A kutatás eredményeinek feldolgozása után megállapítható, hogy a betegség korai fázisában adott gyógyszeres és helyi kezelési módszerekkel a páciensek sokkal kevésbé voltak megelégedve (57%), mint az általában már csak az előrehaladottabb fázisban alkalmazott korszerű, biológiai terápiákkal (75%). Ezenkívül az is egyértelműen kiviláglik, hogy a kezelés sokkal sikeresebb azon páciensek esetében, akiknek az együttműködési hajlandóságuk illetve a terápiával szembeni bizalmuk  magasabb. A magas együttműködési hajlandósággal rendelkező betegek 76%-a, míg az alacsonyabb bizalommal rendelkezőknek csupán 48%-a számolt be pozitív változásról. A betegség lélektani hatásait elemezve riasztónak minősíthető az a tény, hogy a pikkelysömörrel érintettek 45%-a szerint partnerkapcsolatuk vagy házasságuk negatívan változott a betegség kialakulása óta, a válaszadók több mint fele pedig a mindennapi életminőségük jelentős romlásáról számolt be.

„A pikkelysömör nem csak fizikai fájdalmakkal járhat, de mentálisan is nagyon nehezen viselhető” – mondta Dr. Tóth Ágoston, a Lilly Hungária Kft. szenior orvostanácsadója. „Minden reményünk megvan viszont arra, hogy ezen kutatás eredményeit is felhasználva a jövőben hatékonyabban tudunk azokra a fókuszpontokra koncentrálni, amik igazán döntő befolyással lehetnek a betegek életminőségének javítására.” 

A pszoriázisról 

A pikkelysömör (pszoriázis) az immunrendszer és a bőr sejtjeinek veleszületett, öröklött eltérései és külső provokáló tényezők együttes hatására alakul ki. Az immunrendszer egyes elemei fokozottan működnek, gyulladást indítanak el és tartanak fenn a bőrben, mely gyulladás következtében a bőr sejtjei erőteljesen osztódnak. A bőr sejtjeinek gyors szaporodása következtében nem megfelelő a sejtek érése és szaruképzése, így jönnek létre a gyulladt és hámló kiütések a betegek testén.  A bőrtünetek viszketnek, pszichésen zavarják a beteg mindennapjait, kezelésük időigényes, kellemetlen, ráadásul súlyos ízületi- és körömtünetek is kísérhetik a bőr érintettségét.   A genetikai faktorokon kívül számos környezeti tényező van, ami provokálhatja a klinikai tünetek kialakulását. Ilyen provokáló tényező a stressz, a téli hideg idő, a bőrt érő fizikai trauma, a napégés, a fertőzések, a gyógyszerallergiás reakció, bizonyos gyógyszerek szedése, az alkohol, a hormonális hatások, az elhízás és egyes anyagcsere-betegségek. Világszerte kb. 125 millióan, ebből Magyarországon mintegy 200 ezren szenvednek ebben a betegségben.

A kutatásról

A „Közelebb egymáshoz” nemzetközi kutatásban Kanada, Nagy-Britannia, Olaszország, Franciaország, Németország, Spanyolország, Dánia, Hollandia, Svájc és Svédország vett részt. 2016. júliusa és októbere között 1249 közepesen súlyos és nagyon súlyos stádiumban lévő  pszoriázissal kezelt, 18 és 75 év közötti beteget kérdeztek meg. A felmérést a Hall and Partners piackutató cég végezte.

A Pszoriázis  Világnapról 

A Pszoriázis Világnapja 2004 óta minden év október 29-én hívja fel a figyelmet erre a számos tévhit és megbélyegző társadalmi  kirekesztés jellemezte betegségre. A betegek, bőrgyógyászok és a betegséggel foglalkozó különböző szervezetek kezdeményezésében meghirdetett esemény elsődleges célja, hogy tájékoztatást nyújtson arról, hogy a pikkelysömör (pszoriázis) és súlyosabb válfaja, az izületi gyulladással párosuló psoriasis arthritis a népesség jelentős részét érintő megbetegedés, világszerte mintegy 125 millió beteget tartanak nyílván,  szinte bizonyosan előfordul mindenki környezetében, ezért fontos a megértő megközelítés. További információ a Pszoriázis Világnap eseményeiről és az idei év fókusztémájaként meghatározott „a pikkelysömörben szenvedő betegekkel szembeni előítéletek lebontása” vitafórum legújabb publikációiról elérhető a Világnap hivatalos honlapján.

 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Ön is nagyszülő? Kulcsszerepe lehet unokái boldogságában! Gyógyhír Magazin

Mitől leszünk betegek illetve hogyan őrizhetjük meg egészségünket? Gyógyhír Magazin

Mit gondol a lakosság a háztartási gyógyszerhulladékokról? Gyógyhír Magazin

Parányi jótevők – amit a mikrobiomokról tudni kell Gyógyhír Magazin

Ezért nélkülözhetetlen a magnézium Gyógyhír Magazin

„Legyőzte a kórt, de nem győzte meg a kort” Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
szeptemberi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája