• 2020. augusztus 03., hétfő

Figyelem: klimax után nő a szívbetegségek kockázata


2019.11.01

A menopauza egy új fejezet a nők életében. Azzal is tisztában kell lenni azonban, hogy ebben az életszakaszban nő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, főleg azoknál, akiknél az átlagnál korábban köszöntött be a klimax.Menopauzának a menstruáció végleges elmaradását nevezzük, és jóllehet ez önmagában nem növeli a nők esélyét a szív- és érrendszeri betegségekre, bizonyos kockázati faktorok éppen ebben az időszakban válnak hangsúlyosabbá a test változásával. 
 
Ezek a következők: 
♥ a vérnyomás emelkedése
♥ a „rossz”, azaz alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) szintjének emelkedése
♥ a „jó”, azaz nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) szintjének csökkenése
♥ a trigliceridek – egyfajta vérzsír, ami elősegíti az ereket elzáró lerakódások kialakulását – számának növekedése 
♥ a testzsír növekedése, ráadásul úgy, hogy a zsír a has körül halmozódik fel
 
Az egészségtelen diéta, a dohányzás vagy más egészségtelen szokás tovább növelheti a nők esélyét arra, hogy szív- és érrendszeri betegség alakuljon ki náluk a menopauza bekövetkezése után – egészíti ki dr. Ewa Gross, a UH Women’s Cardiovascular Center igazgatója. 
 
Korai menopauza esetén kicsit más a helyzet 
A legtöbb nő 51 éves korában esik át a menopauzán, de vannak, akik ennél jóval korábban: vagy természetes, vagy orvosi okból – ilyen ok lehet többek között a petefészek eltávolítása vagy a rákkezelés.  „Azt tudjuk, hogy a korai klimax a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedésével jár, sőt az is kijelenthető, hogy minden egyes év, amivel később következik be a menopauza, 2 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét” – teszi hozzá a szakember.    
Azoknál a nőknél, akiknél 40 éves koruk körül, sőt annál korábban szűnik meg a menstruáció, nagyobb a halálozás, az idegrendszeri és pszichológiai betegségek és a csontritkulás előfordulása. 
 
Így könnyebb elviselni a klimaxot 
A klimax megviseli a női szervezetet. A kellemetlen testi tünetek – többek között hőhullámok, szédülés, hízás, libidócsökkenés, hajhullás – mellett lelki tünetek – önértékelési problémák, hangulatingadozások, alkalmatlanságérzés, alvászavar, depresszió – súlyosbíthatják a helyzetet. Megoldást jelenthet az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, hobbik űzése és tudatos odafigyelés a társas kapcsolatokra. 
 
Az ösztrogén segít? 
Az ösztrogénterápia hatásos lehet azok esetében, akik a korai menopauza tüneteitől szenvednek. „A jó hír az, hogy a pácienseknek ebben a csoportjában az ösztrogén csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát” – mondja dr. Ewa Gross. 
A hormonpótlás azonban nem való mindenkinek. Azoknak a nőknek az esetében például nem bizonyult hatásosnak, akik a szokott időben estek át a klimaxon, sőt náluk fokozta a vérrögök és a stroke kialakulásának esélyét.  
„A hormonpótlás helyességéről vitatkoznak a kutatók. A legtöbb nő számára valószínűleg több a kára, mint a haszna. Néhány daganatos megbetegedésben szenvedő páciens esetében pedig az alapbetegségük miatt nem javasolják az ösztrogén fogyasztását” – teszi hozzá a szakember. 
Azoknak lehet alkalmas, akik kevesebb mint tíz éve értek a változó korba, és nem hajlamosak a szív- és érrendszeri betegségekre. Ebben az esetben is érdemes viszont különböző szakterületen dolgozó orvosoknak konzultálniuk, hogy megtalálják a páciens számára legkedvezőbb megoldást. 
 
Vámos Éva

Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Szívritmuszavar – biztos benne, hogy önnek nincs? Gyógyhír Magazin

Egy kis szíverősítő Gyógyhír Magazin

Beteg a szívünk, pedig könnyen karbantarthatnánk Gyógyhír Magazin

A magyar kardiológusoktól tanul a világ Gyógyhír Magazin

Van önnek szívdobogása? Gyógyhír Magazin

Szívünk bajai a vezető halálok a világban Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
júliusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája