• 2024. április 26., péntek

„A bölcsesség mire jó, ha lakása göthös mell?”


2020.05.14

Janus Pannonius az első név szerint is ismert magyar költő, aki mindjárt komoly nemzetközi hírnévvel is büszkélkedhetett: Itáliában is elismert, neves reneszánsz költő, jeles humanista és befolyásos diplomata volt Mátyás király uralkodása idején. Harmincéves koráig valódi reneszánsz életöröm jellemezte, ám attól kezdve egyre többet betegeskedett, és lassan legyőzte szervezetét a tüdőbaj. 


Janus Pannonius / Forrás: Wikikpedia


Költészetében többször visszatérő téma a satnya, beteges testbe zárt ragyogó szellem és az a tragikus felismerés, hogy az alkotói kibontakozásnak, a kétségkívül még benne rejlő költői lehetőségeknek a korai halál fog véget vetni; hogy nem lesz lehetősége teljes életművet az utókorra hagyni. A fájdalmas testi szenvedések és az utolsó években ezekhez társult lelki bajok különösen őszinte, személyes hangú versekkel gazdagították irodalmunkat.

hirdetés

Vitéz János, a nagybácsi vállalta a tehetséges ifjú taníttatását

Janus Pannonius 1434-ben született a mai Horvátország területén, az azóta eltűnt Csezmice településen. Apja egyszerű mesterember volt, korán meg is halt, anyja, Vitéz Borbála viszont nemesi családból származott, és a tudós humanista váradi püspöknek, Vitéz Jánosnak volt a nővére. Ez a nagybácsi vállalta magára a korán tehetségesnek bizonyuló ifjú János nevelését és már 13 évesen Itáliába küldte tanulni.

Hét évet töltött Ferrarában, a neves humanista mester, Guarino da Verona iskolájában, ami a legkiválóbb intézmények közé tartozott akkor. Itt ismerte meg legjobb barátját, Galeotto Marziót, aki később Janusnak köszönhetően mint udvari történetíró komoly karriert futott be Magyarországon, Mátyás udvarában. Janus nevét már a ferrarai években megismerték Itália-szerte, különös költői tehetsége már nagyon fiatalon megmutatkozott, ontotta a latin nyelvű verseket. Ekkor vette fel – a kor szokása szerint – antikizáló és szülőföldjére utaló költői nevét: Janus Pannonius, vagyis Magyarországi János. Húszéves korában jogi tanulmányokba kezdett Padovában, ahol ismét összetalálkozott barátjával, Galeottóval. A neves padovai festő, Andrea Mantegna jó ismerősük volt, és állítólag közös portrét is készített kettejükről, ám ez a kép – ha volt is ilyen – ma már nincs meg. Fennmaradt viszont a padovai Eremitani-kápolnában Mantegna Szent Kristóf legendáját ábrázoló freskója, amelyen az egyik alakot – a korabeli leírások szerint – Janusról mintázta a festő.

 

Janus pécsi püspök lett 

Janus 1458-ban, Mátyás trónra lépésekor tért haza Magyarországra. A haladás hívei, a felvilágosult gondolkodású, humanista főurak, amilyen Vitéz János is volt, sokat vártak az ifjú királytól, és nem is kellett csalódniuk. Vitéz János a király legbefolyásosabb tanácsadója lett, Itáliából épp hazatért unokaöccse pedig ugyancsak fontos pozíciókba került. Mátyásnak az egyház feltétlen támogatására volt szüksége ahhoz, hogy központosító törekvéseit megvalósítsa, ezért a fontos, javadalmakkal is járó egyházi tisztségekbe megbízható embereit ültette. A klérusról és az intézményesült egyházról számos gúnyverset író Janust sietve pappá szentelték és váradi kanonokká, majd pécsi püspökké tették.

Janus Mátyás politikájának feltétlen híve és haszonélvezője volt ekkor, olyannyira, hogy 1464-ben még a török elleni, délvidéki hadjárathoz is csatlakozott és a táborozó katonákkal tartott Zvornik várának ostromakor. Erre senki nem kötelezte, saját döntése volt, és szörnyű élményeket szerzett:

„Táborozom költő létemre, s nem remegek ha / gyors paripán száguld és nyilat ont a pogány: / Más rémít: ártalmas láz fene lángja emészt el, / kardnál metszőbb tűz marja, fogyasztja tüdőm.” – írja egyik versében, melynek az utókor a Mikor a táborban megbetegedett címet adta, majd így folytatja: „Írok, s érzem közben a lázrohamot közeledni, / Dermesztő fagya már terjed a tagjaimon. / Kékül már ajakam, híg nedv csöpög orrlyukaimból, / És hallom vacogón összeverődni fogam. / Ujjhegyeim s lábujjaim is már eljegesedtek, / Olykor szinte megáll, majd szaporáz üterem. / Födjétek szolgák remegő testem takarókkal, / Bár azokat később sorra a földre dobom (…) / jaj nekem! égek! Látogatóm, adj hűs vizet innom, / tengert árassz rám, oltani lángjaimat!” (Kálnoky László fordítása)

 

 

A félbehagyott életnél is rosszabb a félbehagyott életmű

A magas lázat, a hidegrázást, a szapora pulzust okozhatta tüdőgyulladás, vagy akár a katonai táborozások gyakori velejárója, a vérhas – de életrajzírói között volt, aki fenti sorok alapján maláriára gyanakodott. Ám nagyon jellemző volt a költőre, hogy bár kínzó részletességgel írja le testi tüneteit, valójában mégsem a testi szenvedés és a halálfélelem gyötri legjobban, hanem a tudat, hogy testével együtt szelleme is elenyészik; a félbehagyott életnél is rosszabb a félbehagyott életmű: „Phoebus papja vagyok, s dalaim még szárnyra se keltek, / Óvjátok legalább addig az életemet. / Sok versem van, amely végső csiszolásra szorul még, / Sok versem töredék lesz, ha be nem fejezem.” (Kálnoky László fordítása)

Mátyás egyik híres katonájának, Magyar Balázsnak írja egyik versében, hogy míg Balázs vígan él, eszik-iszik és mulat a táborban, addig ő, Janus „lázban heverve, vacogva tünődöm” mert: „Biz a betegnek a sorsa, ha mondom, szörnyü keserves, / Lázteli ajkától elfut a must íze is. / Hozhatják a szakácsok, nyelvemen elsavanyodnak, / Minden jó falatuk felpanaszolva nyelem. / Ablakomat zsalu védi, a napsugarat kirekesztve, / Fulladozom, s orvos tiltja a friss levegőt. / Tagjaimat nyöszörögve emelgetem ágyam ölén, már / Poszka, soványka vagyok. Bőröm a csontra aszott.” (A lázbeteg Janus a táborozó Balázsnak, 1458. Takáts Gyula fordítása)

Úgy tűnik tehát, hogy a költő, aki a napfényes Itáliában nem szenvedett semmiféle testi bajtól – vagy legalábbis soha nem panaszkodott rá – a pannon vidéken hazatérésétől fogva lázas, hidegrázásos, fulladásos betegségekkel küszködött.

 

A kegyvesztettség évei

Janus Pannonius 1465-ben volt közéleti karrierje csúcsán, az ország egyik legbefolyásosabb főura volt. Mátyás egy nagy felelősséggel járó feladattal bízta meg: Rómába küldte, II. Pál pápához követségbe, hogy megszerezze a pápa támogatását a további törökellenes harcokhoz. Janusnak eleve nem volt rokonszenves a pápa, korábban gúnyos epigrammát is írt róla, és valószínű, hogy követjárása során valamilyen diplomáciai vétséget követhetett el.

Annyi bizonyos, hogy Rómában Janus összekülönbözött Hieronymo Lando pápai követtel, aki még ugyanezen évben Budára látogatott és – legalábbis Janus leveleiből ez olvasható ki – igyekezett őt Mátyás előtt befeketíteni, nem is sikertelenül. Janus ekkor már Pécsett volt, és zaklatott hangú magánlevélben vonta kérdőre barátját, Galeottót, amiért az a „nyomorult”, „bolond”, „hazug” Landóval barátkozik.

A kegyvesztettség, az udvari befolyás elvesztése, a visszavonult, elszigetelt élet Pécsett, a szellemi környezet szegényessége, féltékenykedése Galeottóra Lando miatt és az elhatalmasodó tüdővész megtört, kiábrándult emberré tették.

1466-ban már egyértelműen tüdőbajos tünetekről számol be: „Mintha vad, éles nyíl verné át, oldalam úgy fáj, / Számban sűrüsödik s véresen ömlik a nyál. / Méghozzá: lélegzet alig jön gyenge tüdőmből, / S közben a száraz láz rossz tüze perzsel, emészt.” (Betegeskedése miatt panaszkodik 1466 márciusában, Áprily Lajos fordítása)

 

A testi szenvedés vált a központi témájává

Utolsó verseiben a testi szenvedés központi téma lett. Elégiáiban legtöbbször azon kesereg, hogy az alkotóerő bár szárnyalna még, de a gyönge, beteges test elenyészik és végső soron a test romlása vet véget a szellem szárnyalásának is: „Csak az a baj, hogy e test oly gyönge, a tagjai véznák, / Túl puha mesteri kéz gyúrta lazára sarát, / Lázakat oltva a rosszul fércelt ízületekbe, / s gyúlnak a szűntelenül váltakozó nyavalyák. / Örökös nátha csöpög, leszivárog nedves agyamból, / két hurutos szememen árad a vaksi folyás. / Forr a vesém, gyomrom megdermed, s közben alatta / gyulladt májamból gőzöl agyamba a vér. (…) csakhogy a bölcsesség mire jó, ha lakása göthös mell? / Inkább bölcs se vagyok, csak nyavalyás ne legyek. (…) Nem baj, a test ha sovány, csak ne legyen beteges.” (Saját lelkéhez, 1466. Vas István fordítása)

A visszavonultan, kegyvesztettégben és állandó betegségben töltött évek után 1471-ben Janus még utoljára cselekvésre szánta el magát: nagybátyjával, Vitéz Jánossal együtt tevőlegesen részt vett a Mátyásból kiábrándult főurak összeesküvésében. A szervezkedést hamar leleplezték, és bár Mátyás rövidesen megbocsátott a főuraknak, Janus mégis menekülőre fogta. Betegen, legyengült testtel Itáliába indult. Útközben, a Zágráb melletti Medvevárban érte a halál 1472-ben, 38 éves korában.

Dávid Andrea

irodalomtörténész

EZEN a linken olvashatják Janus Pannonius válogatott verseit. 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Vasegészség és tüdőbaj: a két Kisfaludy Gyógyhír Magazin

Márai Sándor hosszú búcsúja Gyógyhír Magazin

Molnár Ferenc, a rezge lelkű agresszor Gyógyhír Magazin

Szindbád élete és halála – Krúdy Gyula betegségei Gyógyhír Magazin

Tompa Mihály: „Birkózom a lassú enyészet angyalával” Gyógyhír Magazin

Gárdonyi Géza: „Én a halálra elkészültem” Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter