• 2024. április 27., szombat

Mikszáth Kálmán – a nagyságos úr esete a fürdővel


2020.06.23

Mikszáth Kálmán (1847-1910) a századfordulós Magyarország kedélyes mesemondója volt, aki illúziók nélkül, mégis mindig derűs iróniával szemlélte és mutatta be a korabeli magyar viszonyokat, különösen a társadalmi visszásságokat. Sosem tudott ellenállni az anekdotáknak: életében is szenvedélyesen gyűjtötte és mesélte tovább a humoros történeteket, életeleme volt a társaság és a történetmesélés. Sajátos módon betegsége története is efféle különös, gyakran mulatságos anekdoták láncolata.


Mikszáth Kálmán szobra a budapesti MIkszáth téren / Wikipedia


Bár Mikszáth maga nemigen panaszkodott betegségeire, mégis sokatmondó az a tény, hogy regényeiben és novelláiban (egy-két kivételtől eltekintve), az orvosokat legtöbbször oktalan és pénzéhes sarlatánnak, tanulatlan szélhámosnak, silány jellemű, felületes, lelketlen embernek ábrázolta. Még legrokonszenvesebbnek mondható orvos-hőse, Katánghy Menyhért (Két választás Magyarországon, 1896) is valójában nem más, mint egy dörzsölt ügyeskedő, vérbeli szélhámos, aki nemigen válik dicsőségére az orvostudománynak. Mikszáthnak az orvosokhoz való, némileg kiábrándult hozzáállása nem véletlen: Mária nevű húga 16 évesen tüdőbajban halt meg, szülei az 1873-as kolerajárványban, kedves kisfia, Jánoska, ötévesen torokgyíkban vesztette életét – és az orvosok minden esetben tehetetlenek voltak.

hirdetés

Maga Mikszáth idősebb korában légúti megbetegedésektől szenvedett: gyakran hűlt meg, sokat köhögött (ő is, mint megannyi kortársa, egész életében dohányzott: szivarozott és pipázott), gyönge volt a tüdeje, lehetséges, hogy asztmás is volt, gyakran fulladt és lihegett – ámbár ez utóbbi tünet nem csekély túlsúly számlájára is írható. Mikszáthnak az orvosokkal szembeni szkepticizmusa ismét érthetővé válik, ha megnézzük, miféle kúrát ajánlottak légúti panaszaira. Valamiért nem az ilyenkor megszokott hegyi levegőre küldték, hanem fürdőre, ivókúrára. Egyik fürdőorvosa, a rohicsi Gámán Béla doktor feljegyzése szerint az író megjelenése alaposan el is ütött a szokásos fürdővendégekétől: „egy igen jól táplált, kissé rusztikus külsejű, rövid lélekzetű férfiú, minden harmadik lépésnél meg-megállva, nagy szivarból füstölve, úgy nézett ki, mint egy bácskai földesúr. Fel is tünt mindenkinek, mert Rohitson ritka volt az ilyen formájú vendég, a nagy többség sovány, gyomorbeteg külsejű vagy legalább is városi színű volt.”

 

Mikszáthot nehezen lehetett rávenni a sétára

Mikszáth – bár a fürdői életet nagyon megkedvelte – az ivókúra iránt is némi fenntartásokkal viseltetett, akárcsak az orvosok iránt. Nemigen lehetett például rávenni őt arra, hogy reggelente, a fürdői szokás szerint az ivókutakhoz járuljon, többnyire felesége, Mauks Ilona vitte neki ágyba a pohárnyi gyógyító vizet. A nehéz, zsíros, magyaros fogásokról is nehezen mondott le, de az alkoholtól könnyű szívvel megvált. Feleségének, barátainak és orvosának mindenféle cseles furfangokhoz kellett folyamodniuk, hogy nagy néha rávegyék a sétára, mert Mikszáth legszívesebben csak üldögélt a sétányon, egy fa árnyékában és adomázott a köréje gyűlt ismerősökkel. A dohányzásról soha, senki, semmiféle rábeszéléssel nem tudta leszoktatni – így aztán ivókúra ide vagy oda, vajmi kevés esély lehetett a krónikus gégehurut orvoslására.

1889-ben utazott először fürdőre, az akkor nagyon divatos stájerországi Gleichenbergbe (mai neve: Bad Gleichenberg; Ausztria). Érkezésekor nagyon rossz állapotban volt, teljesen elvesztette a hangját, ám még ekkor is dohányzott. Gleichenbergi orvosa a szintén magyar Závory Sándor doktor lett, akivel aztán az évek során nagyon jó barátságba kerültek. Závory szigorúan megtiltotta az írónak a beszédet, így aztán Mikszáth egy hónapon keresztül a nyakába akasztott palatáblán érintkezett a világgal, ami sokkal jobban megviselte őt, mint az összes nemszeretem kúra. Beszélgetés, vidám társaság nélkül úgy érezte magát, mint a partra vetett hal. Závory igyekezett segíteni rajta: gyakran látogatta betegét és – ismerve gyengéjét – orvosi működése során szerzett anekdotáival szórakoztatta. Mikszáth aztán több művében is felhasználta ezeket a történeteket: leghíresebb a már említett Két választás Magyarországon, amelynek alapötletét szintén Závory mesélte el az írónak.

A regénybeli Katánghy Menyhért fürdőorvos egy elképzelt fürdőhelyen, Prixdorfban (ezt egyértelműen Gleichenbergről mintázta az író), ahol is azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy elfoglalt és felkapott orvos, holott egyetlen páciense sincs. Teszi mindezt azért, hogy gazdag menyasszonyt foghasson a fürdő úri közönségéből, ám egy ugyanolyan szélhámosnőre akad, aki anyjával együtt csak megjátssza a pénzes úrinőt és a gazdag házasság reményében veti ki hálóját a „jól menő” orvosra. Végül, már a házasságkötés után, minden kiderül. Závory doktor visszaemlékezése szerint az eset egy lengyel kollégájával történt meg, aki az esküvő után beleőrült a csalódásba és tébolydába került. Mikszáth regényében ennél jóval derűsebb a végkifejlet: miután a házastársak tisztába jönnek egymás szerény anyagi viszonyaival, hamar napirendre térnek afölött, hogy kölcsönösen becsapták egymást: „Összekerültünk, feleség. Úgy kell nekünk. De menjünk most már ebédelni.” (Két választás Magyarországon, 1896)

 

Megtetszett neki a fürdőhelyek vidám társasági élete

Gleichenberget aztán annyira megkedvelte Mikszáth, hogy feleségével (a képen) együtt tíz évig visszajártak nyaranta. Itt írta a Szent Péter esernyője egy részét, illetve A fekete kakas című kisregényét is, melynek főszereplője ugyancsak Gleichenbergbe igyekszik kúráltatni magát. Végül, az utolsó nyáron, 1899-ben Mikszáth megdöbbenve értesült arról, hogy orvosa és barátja, Závory doktor a nyár végén nyugdíjba vonul és nem tér vissza többé a fürdőre. Az író egészen megütődött ezen a híren és kijelentette, hogy akkor ő sem utazik többé Gleichenbergbe. Így is lett, a következő nyár már egy másik fürdőn, Rohicson (ma Rogaska Slatina; Szlovénia) találta a Mikszáth-házaspárt. Az írónak itt ismét magyar fürdőorvosa volt: Gámán Béla doktor. Itt kezdett el dolgozni 1904 nyarán a nevezetes Jókai-életrajzán (Jókai Mór élete és kora), és a helyi fürdőigazgatóság jóvoltából itt kapott táblácskát kedvenc tölgyfája, amely alatt szívesen üldögélt. Ez volt a „Mikszáth-Eiche” (Mikszáth-tölgy), ami még a korabeli képeslapokra is rákerült. Később adriai fürdőhelyeket is felkeresett feleségével, Crikvenicát és Abbáziát (ma Crikvenica és Opatija; Horvátország), majd a felvidéki Rajecfürdőn (ma Rajecké Teplice; Szlovákia) is megfordult, sőt, ide helyezte a Noszty fiú esete Tóth Marival című népszerű regényének nyitó epizódját: Rajecen kezd udvarolni Noszty Feri a jómódú Velkovics Rozáliának, természetesen a zsíros hozomány reményében.

Látható tehát, hogy Mikszáth mindent megtett egészsége helyreállításának ügyében – vagy csak nagyon megszerette a nyüzsgő fürdőhelyekre jellemző vidám társasági életet (alighanem az utóbbi), ám légúti panaszai sosem szűntek meg teljesen. 1910 tavaszán még megérhette a negyvenéves írói jubileumára szervezett ünnepséget és szülőfalujának, Szklabonyának Mikszáthfalvá-ra történő átnevezését, ám nem sokkal ezután, 1910. május 28-án, 63 éves korában tüdőgyulladásban elhunyt.

Dávid Andrea
irodalomtörténész

(Mikszáth Kálmán és számos más, híres kortársa fürdőhelyi kalandjairól és a századfordulós fürdőéletről bővebben is lehet olvasni Kósa László: Fürdőélet a Monarchiában című kitűnő könyvében.)


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Vasegészség és tüdőbaj: a két Kisfaludy Gyógyhír Magazin

Márai Sándor hosszú búcsúja Gyógyhír Magazin

Molnár Ferenc, a rezge lelkű agresszor Gyógyhír Magazin

Szindbád élete és halála – Krúdy Gyula betegségei Gyógyhír Magazin

Tompa Mihály: „Birkózom a lassú enyészet angyalával” Gyógyhír Magazin

Gárdonyi Géza: „Én a halálra elkészültem” Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter