• 2021. május 08., szombat

Keresés


13 db találat a következő kifejezésre: Változókor

Csíp, szúr a vizelet? Felfázás vagy valami más?

2020.11.07

Sok nő tapasztalja a hólyaghurut kellemetlenségeit, amit a legtöbben „felfázásként” ismernek, és a hideggel hoznak összefüggésbe. A vizelet kiválasztása és elvezetése a szervezeten belül zárt rendszerben történik, tehát egészséges emberben steril, azaz szinte elenyésző számú kórokozó van benne. A hólyaghurut (orvosi nevén cisztitisz) a húgyhólyag szöveteinek gyulladásos állapota, mely az esetek többségében valamilyen kórokozó, többnyire baktérium felszaporodásából származik.

Menopauza: hogyan segíthet a táplálkozás?

2020.05.22

A menopauza időszakában a nők többsége számos kellemetlen tünettel kénytelen szembesülni, a hormonszint megváltozását hőhullámok, súlygyarapodás, alvási problémák vagy hangulatingadozások kísérhetik. De nem kell rögtön a gyógyszerekhez nyúlni: az új életszakaszhoz való alkalmazkodásban az életmódváltás és az étrend átalakítása is segíthet. 

Hőhullámok hátán

2020.03.07

Igazságos a sorstól és a gének játékától, hogy a legnagyobb belső változás akkor érkezik, amikor az ember a külső kihívásoknak megfelelt? Egy mai negyvenes-ötvenes éveiben járó nő jó eséllyel már nemcsak a céljait tudja, de az oda vezető utakat is megtalálta, lassan végigjárta, a szembejövő akadályokat átugrálta. Nemcsak a magánéletében, de a szakmájában is erre az időre teljesedik ki, hősiesen helytállva az újabb és újabb feladatokban. De vajon a frissen érkezett helyzettel is meg tud-e majd birkózni, vagy az átalakulás szele viharokat okoz?  Nincs rá egységes válasz, de megpróbáljuk megfejteni a testi-lelki hátteret.

Erős csontokkal egy életen át

2019.09.03

Úgy gondoltam, hogy a kalcium szedésével biztosan jót teszek a csontjaimnak és az egészségemnek. Nagyon meglepett, amikor megtudtam, hogy ennél bonyolultabb a helyzet.

A néma kór

2019.06.05

Csontjaink folyamatosan épülnek és bomlanak – évente állományuk közel 10 százaléka cserélődik ki. Az osteoporosis vagyis  csontritkulás tulajdonképpen a csont anyagcseréjének betegsége, ami miatt a csont tömege csökkenni kezd, szerkezete megváltozik, és emiatt egyre törékenyebbé válik.

Mint Columbo felesége

2019.04.02

Van az ember életében olyan időszak, nem is kevés, és jellemzően hosszú, amikor a változókor pont olyannak tűnik, mint Columbo felesége. Hallunk, olvasunk róla eleget, de valójában még a létezésében is kételkedünk. Pedig a testi tünetek– alvászavar, hőhullámok, hízás- mellett a lelkiek, mint például ingerlékenység, állandó fáradtság, szorongás, hangulatingadozás sem elhanyagolhatók.

Változókor – változó megítélés?

2019.02.01

Vajon mi köt össze négy nőt: egy üzletasszonyt, a celebet, egy bio-vega korosodó hippit, és egy háziasszonyt? Bár különbözőek, egy platformra hozza őket koruk, a változó… és a színpadon nincs tabu. A Menopauza című musical, melyet nemrégiben mutattak be a fővárosi Játékszínben, az elmúlt években meghódította a világot. Vajon a színpadon kívül tabu-e a menopauza? Mi is az, amit minden nőnek tudnia kellene róla?

Visszérgyulladás, nehéz léptek, takargatnivaló lábak – mi a megoldás?

2017.11.27

Gyanút kell fognunk, ha lábunk nehézzé válik, megduzzad a bokánk, a lábszárunk és mindezt viszketés kíséri. Gyakori tünet az izomfáradtság és az éjszakai lábgörcs – ez sajnos visszér. Tudjon meg róla minél többet!

Hinni önmagunkban, a vágyainkban – ez az örök nőiesség titka

2017.11.27

dr. Rusz Edit szexuálpiszhológus, ismert közéleti szereplő, számos rádió- és televízióműsor meghívott szakértője. Immár hetedik éve dolgozik a SOTE által támogatott posztgraduális szexuálterapeuta képzésben. Annak idején a ma már csak emlékként élő Danubius Rádió „Fórum” című műsorának volt gyakori vendége, sokan még ma is onnan ismerik. Életkedve, vitalitása ugyanolyan kortalanná teszi őt, mint amilyenné ő igyekszik tenni azokat az asszonyokat és urakat, akik segítséget kérnek tőle.

Étkezés változó korban

2017.02.07

A nők ötvenéves koruk körül úgynevezett változó korba lépnek. Ilyenkor lassul az anyagcsere, táncot járnak a hormonok, emiatt kellemetlen tünetek is jelentkezhetnek.

Hogyan kezeljük az életközepi válságot?

2016.10.26

A korábbi évek trendjétől eltérően tavaly nőtt a válások száma hazánkban, leginkább a 40-es éveikben járó és 50 év feletti házaspárok körében. Az életközepi válság meglehetősen komplex probléma, ami különösen a nők számára nehéz. A szülők ilyenkor szembesülnek az „üres fészek” szindrómával, amikor gyermekek kirepülnek a családi fészekből, ők pedig hirtelen magukra maradnak.

Depressziót okozhat a változókor

2016.02.23

Hangulati ingadozás, szorongás, lehangoltság – az 50 éves kor körül jelentkező menopauza a testi panaszokon kívül pszichés tüneteket is produkál. A gyermekvállalási képesség megszűnése magával hozza az önbizalom csökkenését és a nőiesség érzésének elhalványulását. Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus szerint a boldog és kiegyensúlyozott szexuális élet későbbi menopauzához vezethet, a partnerrel való beszélgetésnek köszönhetően pedig könnyebben kezelhetővé válhatnak a változással járó kellemetlenségek.

Meddőséget okozhat a korai menopauza

2016.02.01

Magyarországon minden századik nőt érinthet a korai menopauza, ám kevesen tudják, mi okozza panaszaikat. A tünetek megegyeznek a változókorban tapasztaltakkal, viszont a rendszertelen menzesz, a hőhullámok, a hangulatingadozás már 40 éves kor előtt jelentkeznek. Dr. Szőnyi György nőgyógyász azt javasolja: akinek a családjában előfordult már hasonló probléma, az vállaljon minél hamarabb babát, mert a korai klimax meddőséget okozhat.

Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
májusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina