• 2021. május 08., szombat

Keresés


16 db találat a következő kifejezésre: Járványok

Nostradamus, a pestisdoktor

2020.12.15

Nostradamus nevét mindenki a jövendöléseiről ismeri. Jóval kevesebben tudják, hogy orvosdoktorként végigküzdött három szörnyű pestisjárványt, később pedig mint keresett kozmetikus még szépségápolási receptjeinek gyűjteményét is kiadta.

A spanyolnátha magyar áldozatai

2020.11.23

„Tegnap Karinthy Frigyes bácsinak, írótársamnak a felesége halt meg, másfél napi betegség után” – írja Kaffka Margit 1918 októberében kisfiának, a 12 éves Lacikának, akit eddigre az erdélyi Dévára menekített ki a fővárosból, mert – ahogy ugyancsak ebben a levélben írja – a spanyolnátha-járvány „a legszörnyűbb Pesten, ahol naponta tízzel növekszik a halottak száma”. Hiába volt azonban az óvatosság, alig másfél hónap múlva eltemették Kaffka Margitot és kisfiát is: mindketten a spanyoljárvány áldozatai lettek.

Tiszta kézzel

2020.11.05

A hétköznapok során számos mikroorganizmussal találkozunk. Vannak köztük ártalmatlanok, és olyanok is, amelyek súlyos megbetegedéseket okozhatnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint megfelelő kézhigiéniával a fertőzések 80 százalékát megelőzhetnénk.

Köszönjük, dr. Salk!

2020.10.28

A járványos gyermekbénulás a 20. század egyik legrettegettebb betegsége volt. Nem a halálozási rátája miatt, hanem azért, mert elsősorban gyermekeket érintett. A kiváló tudós, Jonas Edward Salk 65 éve fejlesztette ki a betegség elleni védőoltást, s ezzel az „emberiség jótevője” lett. 

„A bezártság egyfajta szabadságot is adott”

2020.08.30

Három hónap után búcsút intett a Balatonnak, ahol egyébként felnőtt, és ahol most a kényszerű szabadságot töltötte. A siófoki lány, az EMeRTon-díjas Vincze Lilla aktív pihenésre, feltöltődésre használta az időt, és új dalok is születtek. Most pedig óvatos tervezés mellett beindul számára is a munka, az élet.

Zöld fordulat jön a járvány után?

2020.05.27

A koronavírus-járvány néhány hónapja alatt többet csökkent Földünk szén-dioxid-kibocsátása, mint azt a környezeti aktivisták legmerészebb álmaikban gondolták. Sokan úgy vélik, ez a globális krízis végre ráébreszti a világot, hogy az eddigi pazarló és felelőtlen életmód nem folytatható. Vagy csak annyi lesz a tanulság, hogy ezentúl többször mosunk kezet?

„A beteg javát hordotta szívén” – Bókai János

2020.05.18

A Felvidékről Pestre került orvos baráti köre a Pilvax Kávéház ifjai közül került ki, és neve idővel éppoly naggyá lett az orvostörténetben, mint Petőfié vagy Jókaié az irodalomban. Az oktatást is szívügyének tekintő Bókai János a korszerű magyar gyermekgyógyászat megalapozója.

Ezt is hozta a járvány: megbélyegzés

2020.05.05

„Gyalázzák az időseket ordenáré módon, mert elmennek vásárolni. Azoktól, akik ilyen hangnemben írogatnak, kérdezem: őket ki szülte?” – írta egy elkeseredett és dühös nyugdíjas korú hölgy egy népszerű internetes portálon. „Érdekelne, hogy került be a vírus az idősotthonokba, mert abban biztos vagyok, hogy közülük egy sem síelt Tirolban!” – vágja oda dacosan egy szüleit féltő fiatalasszony ugyanott.

A koronavírussal kapcsolatos tárgyakat vár az orvostörténeti múzeum

2020.04.27

Járványtörténeti gyűjteményéhez vár felajánlásokat, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tárgyakat, dokumentumokat – az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Könyvtár és Adattár. 

Veszteség és gyász: így élik meg gyerekeink a koronavírus-járványt

2020.04.20

A koronavírus-járvány a gyermekeink életére is rányomja a bélyegét: sokuk számára ez a szomorúság, a csalódások és a veszteségek ideje. 

A járvány pszichológiai hatásai

2020.04.02

Sok szempontból különleges a mostani koronavírus-járvány. Nemcsak azért, mert egy eddig ismeretlen vírus menetel végig a világon, korábban elképzelhetetlen számban kényszerítve otthonaikba és karanténba emberek százmillióit. Nemcsak azért, mert még a legodaadóbb orvosi kezelés ellenére is tízezrek halnak meg. Nemcsak azért, mert az általa okozott közvetlen és közvetett gazdasági károk mértéke beláthatatlanul és felfoghatatlanul nagy.

Szívünk és érrendszerünk védelme

2018.04.25

Évente egy közepes országnyi, több mint  7 millió ember hal meg világszerte valamilyen szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegség következtében az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization; WHO) statisztikái szerint. A genfi székhelyű WHO adatait böngészve azonban az is kiderül, mit tehetünk személyesen azért, hogy minél kisebb eséllyel legyünk áldozatok.

Vigyázzunk a gyermekeinkre!

2017.10.10

Minden szülő aggódik, amikor a gyermeke beteg lesz. Szerencsére ma már a legtöbb betegség megelőzhető, a szövődmények kialakulásának kockázata pedig jelentősen csökkenthető.

Tegyünk a vashiány ellen!

2017.08.03

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization; WHO) egyik tanulmánya szerint a vashiány a világ legelterjedtebb hiánybetegsége; a szakszóval anaemiának nevezett betegség több mint 2 milliárd ember gondja. Sajnos hazánkban sem biztató a helyzet. Mit tehetünk a vashiány ellen?

Hideg időjárás: réteges öltözködés és forró italok

2016.01.05

A nagy hideg ugyan nem kedvez a járványok terjedésének, viszont a szervezet lehűlése elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását szervezetünkbe. Az extrém hideg szempontjából különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, a csecsemők, a kisgyermekek, a tinédzserek, a krónikus betegségben szenvedők, a fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, a szociálisan hátrányos helyzetűek, a hajléktalanok.

Az ötkomponensű védőoltás hatása

2015.03.31

Haemophilus influenzae b (Hib) Cseppfertőzéssel terjedő baktérium, mely főleg az 5 éven aluliak körében okoz súlyos, az életet is veszélyeztető betegségeket: gennyes agyhártyagyulladást, a gégefő gyulladását (epiglottitis) és véráramfertőzést (sepsis). 1998 óta oltják a csecsemőket a betegség ellen.

Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
májusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina