• 2021. május 08., szombat

Keresés


66 db találat a következő kifejezésre: Fejfájás

Ezt kell tudni a tavaszi fejfájásról

2021.04.20

A tavaszi időjárás szeszélyes: néhány napon belül hideg- és melegrekordok dőlhetnek meg, hózápor és kellemes napsütés válthatják egymást. Nem csoda, hogy ez megviseli a frontérzékenyeket, akik leginkább fejfájásra, migrénre panaszkodnak.

Tényleg csak allergia?

2021.04.08

Az „áprilisi tél” visszafogta ugyan a pollenek terjedését, de számíthatunk arra, hogy amint melegszik az idő, jelentkeznek a szénanátha tünetei az arra érzékenyeknél. De várjunk csak… vajon a szénanátha vagy a Covid-19-fertőzés tüneteit tapasztaljuk? Sajnos nem mindig egyszerű választ adni erre a kérdésre, mert vannak átfedések.

Vaspótlás jóízűen

2020.12.10

Aki állandó kimerültséget, gyakori szédülést, fejfájást, étvágytalanságot tapasztal, az gyanakodhat arra, hogy vastartalékai kimerülőben vannak.  E fontos nyomelem hiányát többnyire az egyoldalú táplálkozás okozza, ilyenkor megfelelő étrenddel helyreállíthatjuk a szervezet vasháztartását.

Így győzzük le a megfázást

2020.12.01

A téli nyirkos, hűvös időszak a légúti fertőzések szezonja, ilyenkor számtalan kórokozó indít támadást ellenünk. Ha úgy érezzük, a betegség hamarosan ledönt a lábunkról, készüljünk fel rá, hogy jó pár napba beletelik, míg teljesen megszabadulunk a kellemetlen tünetektől.

Az éltető vas

2020.11.06

Vajon ön elegendő vasat juttat a szervezetébe? Ebből a létfontosságú nyomelemből naponta 14-15 milligrammra lenne szükségünk. Mivel a vas hiánya az immunrendszert is károsítja, a fertőző betegségekkel terhelt őszi-téli hónapokban a szokásosnál is fontosabb a pótlása.

Mitől fáj?

2020.11.06

Akár ismerjük a fájdalom forrását, akár nem, az biztos, hogy szeretnénk tőle minél előbb megszabadulni. Néha nem is kell túl mélyre ásni: íme, néhány olyan tünet, amin fájdalomcsillapítással könnyen úrrá lehetünk.

Kölcsey Ferenc: egy erős lélek töredékeny test láncai között

2020.10.12

A Himnusz szerzőjének, a magyar romantika első nagyobb hatású költőjének élete és pályafutása fájdalmasan rövidre sikerült. Hirtelen halálát nem előzték meg súlyos betegségek, emiatt aztán hamar szárnyra kapott a szóbeszéd: talán a császári udvar tette el láb alól az ellenzéki gondolkodású Kölcseyt. Bár ez a gyanú sosem igazolódott, mégis meglepően sokáig tartotta magát.

A női egészség és a kávé

2020.09.29

Szeptember 29-én ünnepeljük a kávé világnapját. Ennek apropóján utánanéztünk, milyen új eredményekre jutottak a tudósok a világ egyik kedvenc italának egészségünkre gyakorolt hatásairól, és milyen tévhitek élnek a kávéval kapcsolatban.

Illyés Gyula és az öregedés lélektana

2020.09.27

Illyés Gyula (1902-1983) írói pályája és életműve kivételes a magyar irodalomban: a XX. század legzűrzavarosabb évtizedeiben volt aktív, irodalmárként és közéleti szereplőként egyaránt.  Hat évtizeden keresztül írt, szellemi frissességét és alkotóerejét mindvégig megőrizve. Ehhez élete nagyobb részében kitűnő egészség is társult, melyet maga is megbecsült és megőrzésére törekedett, ám túl magas kort ért meg ahhoz, hogy a betegségek elkerüljék. 

Mennyire vagyunk közel a koronavírus-vakcinához?

2020.09.18

A statista.com a WHO adatai alapján készített egy összeállítást arról, hány koronavírus elleni oltás van jelenleg a tesztelés első, második vagy (a legelőrehaladottabb) harmadik fázisában.

„Tompa kín, kopár bú, lomha kétség” – Juhász Gyula szenvedései

2020.08.17

A tragikus sorsú Juhász Gyula (1883-1937) nemzedékének egyik legnagyobb tehetségű költőjeként kezdte pályafutását. Egyetemi éveiben a híres Négyesy-szemináriumok kiemelkedő tehetségű és alkotóerejű hallgatója volt, nagy jövőt jósoltak neki. Ám búskomor kedélyállapota az élete során őt ért különböző csalódások hatására olyan súlyos depresszióvá mélyült, ami végül az életét követelte. Érzékeny hangú, rezignált költészete a depressziós személyiségnek olyan pontos rajzát adja, ami semmiféle orvosi szakirodalomból nem olvasható ki ennyire közvetlenül átélhető módon.

Karinthy Frigyes csodálatos utazása

2020.07.21

Karinthy Frigyes (1887-1938) agydaganata és koponyaműtétje a legjobban dokumentált kórtörténet a magyar irodalomban, mivel a szerző a műtét után nem sokkal elkezdte megírni és részletekben publikálni az Utazás a koponyám körül című zseniális regényét. Addig csak versekben lehetett a költők ilyen-olyan betegségeiről, testi fájdalmairól olvasni; Karinthy volt az első, aki prózában, ráadásul mindjárt nagyepikai műben írta le betegsége és csodával határos gyógyulása történetét.

Mit tegyünk a zúzódások ellen?

2020.07.03

Ha kisebb baleset ér valakit – elesik, megüti magát vagy kemény tárgynak ütközik –, a sérülés nyomán kialakuló véraláfutás előbb vöröses, majd liláskék, zöld és sárga színekben pompázik. Ennél nagyobb baj, hogy a zúzódás rendszerint fájdalommal jár, úgyhogy érdemes meggyorsítani a gyógyulását.

Menopauza: hogyan segíthet a táplálkozás?

2020.05.22

A menopauza időszakában a nők többsége számos kellemetlen tünettel kénytelen szembesülni, a hormonszint megváltozását hőhullámok, súlygyarapodás, alvási problémák vagy hangulatingadozások kísérhetik. De nem kell rögtön a gyógyszerekhez nyúlni: az új életszakaszhoz való alkalmazkodásban az életmódváltás és az étrend átalakítása is segíthet. 

Vigyázz, kész! Rajt?

2020.03.04

Még hűvösek a hajnalok, de már nem csak fénye, ereje is van a napnak. Miközben a természet kivirul, mi azt tapasztalhatjuk, fogytán az erőnk. Ez a tavaszi fáradtság jele is lehet, de nem kell megijedni. Az, hogy gyengébbnek érezzük magunkat, az szervezetünk természetes reakciója a megváltozott körülményekre.

Miért fontos a magnézium?

2020.03.03

A magnézium a szervezet számos fiziológiai folyamatához nélkülözhetetlen ásványi anyag. Elengedhetetlen az idegrendszer, a szív és az izomzat megfelelő működéséhez.

Mit keres a koffein a fájdalomcsillapítóban?

2020.02.04

A koffein a legelterjedtebb, világszerte legálisan alkalmazható pszichoaktív drog. Sehol sem tiltják, sok helyen inkább javallják, az emberek többsége leginkább kávé vagy tea formájában fogyasztja. Sokan nem is tudják, hogy több, vény nélkül kapható fájdalomcsillapító szer hatóanyagaként is találkozhatunk vele.

Hogy kaphatjuk el a megfázást? (És hogy kerüljük el?)

2020.02.01

Ha megfázásról vagy nátháról beszélünk, általában nem egyfajta betegségről van szó, hanem azonos tüneteket produkáló betegségcsoportról, mivel egy sor vírus okozhatja ugyanazokat a tüneteket: bedugult orr, köhögés, kaparó torok, fejfájás, borzongás, rossz közérzet, esetleg láz.

Így enyhítették a fájdalmat elődeink

2020.01.09

A fájdalom mindig velünk volt, vele együtt csillapításának igénye is. Őseink változatos módszerekhez folyamodtak azért, hogy enyhítsék, és ugyan voltak meredek pró-bálkozásaik, a mai módszerek és hatóanyagok nagy része nem volt számukra ismeretlen.

Mit kezdhetünk a fájdalommal?

2019.12.07

A fájdalomnak, bár valójában senki nem kívánja, fontos és hasznos szerepe van: szervezetünk vele figyelmeztet arra, hogy káros hatás érte, és arra késztet minket, hogy elkerüljük vagy kezeljük a kiváltó okot, vagy ha ezt ismerjük, és nem tudunk vele mit kezdeni, magát a fájdalmat.

A fájdalommentes mindennapokért

2019.11.09

A fájdalom olyan sérülések veszélyére figyelmeztet, amelyek szöveti károsodásokkal járhatnak, és arra késztetnek minket, hogy elkerüljük vagy megfelelően kezeljük az ilyen helyzeteket. Az orvoslás alapvető feladata, hogy a fájdalom okát megtalálja, és a kiváltó ok kezelésével megszüntesse. A hatékony fájdalomcsillapításhoz számos eszközt ismerünk.

Így kerülje el a migrént

2019.11.05

Magyarországon körülbelül 1 millió ember szenved a migrén miatt, és az érintettek több mint fele nem fordul orvoshoz. Nem csak nekik, mindenkinek érdemes tudnia, mi váltja ki a migrénes roham kialakulását, és mivel lehet csökkenteni az erősségüket és a gyakoriságukat.

Amikor fáj...

2019.10.03

A fájdalom a leggyakoribb panasz, amivel az emberek orvoshoz vagy gyógyszerészhez fordulnak. Számos oka lehet, ráadásul a hatóanyagok és gyógyszerformák tengerében nem könnyű megtalálni azt a szert, amivel csillapíthatjuk.  Ha elolvassa a szakgyógyszerész tanácsait, könnyebb lesz az eligazodás.

Tudta? Az utazási betegség több mint émelygés

2019.08.04

Émelygés, hányinger – a legtöbbször ezekkel a tünetekkel azonosítják a kinetózist, vagyis az utazási betegséget. A többnyire mozgó járműveken jelentkező betegségnek azonban számos más tünetét is feljegyezték a kutatók, köztük sok olyat, amiről alapesetben nem sejtjük, hogy a nyaralást, utazást gyakran megkeserítő tünetegyüttes kezdeti stádiumát jelentik.

Az utazók betegségei

2019.05.08

Amikor nyaralásunkat tervezzük, érdemes azt is átgondolni, hogyan védekezzünk az egészségügyi kockázatok ellen.  A klímaváltozás miatt pedig még azok is találkozhatnak új betegségekkel, akik itthon maradnak.

Székrekedés – időskorban gyakoribb?

2019.05.03

Az anyagcserénk milyensége nagy egyéni eltéréseket mutat, de életmódunkkal, táplálkozásunkkal és folyadékfogyasztásunkkal nagyban befolyásolhatjuk bélműködésünket.

Elég! Számoljuk fel az allergiát!

2019.05.02

Önnek is elege van már abból, hogy az allergia okozta náthás tünetek, a kiütések és a fejfájás megkeserítik éjjelét-nappalát?  Vessünk véget a kínzó kellemetlenségeknek!

Szorongás és pánikbetegség – mit tehetünk ellene?

2019.03.08

Bár a pszichés megbetegedések enyhébb formái között tartják számon, a pánikbetegség és a szorongás is komolyan ronthatja a páciensek életminőségét, önellátásra, társas kapcsolatok tartására és munkavégzésre való képességét. Enyhébb esetekben sokszor szelídebb módszerekkel is lehet kezelni a tüneteket.

Ezért nem szabad kezeletlenül hagyni a herpeszt!

2019.02.02

Megint náthás lett? Megint lázasan feküdt napokig? És megint kiújult a herpesze? A téli hónapok gyakori kellemetlensége a herpesz, amivel vigyázni kell. És bár megelőzni nem lehet, de a tüneteket semmiképpen sem szabad kezeletlenül hagyni! Megmutatjuk, miért lehet veszélyes a herpesz, hogyan akadályozhatjuk meg a továbbterjedését, és hogyan gyorsíthatjuk a gyógyulását.

Változókor – változó megítélés?

2019.02.01

Vajon mi köt össze négy nőt: egy üzletasszonyt, a celebet, egy bio-vega korosodó hippit, és egy háziasszonyt? Bár különbözőek, egy platformra hozza őket koruk, a változó… és a színpadon nincs tabu. A Menopauza című musical, melyet nemrégiben mutattak be a fővárosi Játékszínben, az elmúlt években meghódította a világot. Vajon a színpadon kívül tabu-e a menopauza? Mi is az, amit minden nőnek tudnia kellene róla?

Titok vagy tabu?

2018.12.06

Székrekedésről – köznyelvi nevén szorulásról – akkor beszélünk, ha heti három alkalomnál ritkább, kemény a széklet, amelynek ürítése erőlködéssel jár.  A székrekedés problémája a fejlett nyugati országokban a lakosság 3-20%-át érinti. Az életkor előre haladtával egyre gyakrabban fordul elő, az idősek akár 40%-a is küzdhet vele.

Felismerni és megelőzni a vashiányt

2018.11.08

Egy felnőtt férfi szervezete mintegy 3, a nőké kb. 2,3 gramm vasat tartalmaz — ugyanakkor a testtömeghez viszonyítva elenyésző mennyisége ellenére a vas szó szerint létfontosságú az embernek.

Kockázatok és mellékhatások

2018.10.07

Minden évben január körül éri el Magyarországot az influenza, és október végén kezdődik a kampányszerű oltás. Az influenza panaszai hirtelen jelentkeznek, lázzal, a megfázás vagy nátha tünetei viszont fokozatosan alakulnak ki. Ez az egyik legjellemzőbb különbség a két megbetegedés között. Az előbbi súlyos szövődményekkel is járhat, a nátha kevésbé veszélyes.

Nyaralni – bosszúságok nélkül

2018.06.01

Elkezdődött a nyaralási szezon: most és a következő hónapokban családok, párban vagy egyedül utazók kerekednek fel közelebbi vagy távolabbi úti célok felé pihenni, regenerálódni. Rengeteg kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha már az utazás tervezésekor figyelembe vesszük az egészségünk védelmével kapcsolatos szempontokat. Hogyan készüljünk fel a vakációzásra?

Nyaraláskor is biztonságban!

2018.04.30

A kisebb-nagyobb rosszullétek, betegségek nyaralás közben is bárkit utolérhetnek. Főleg a külföldi, de a belföldi utazások alkalmával is könnyebbséget jelenthet, ha kéznél van a megfelelő gyógyszer.

A vashiányos állapot ellen

2018.04.29

A felnőtt férfiak szervezete mintegy 3, a nőké ennél kevesebb, kb. 2,3 gramm vasat tartalmaz. Bár mennyisége elhanyagolható a testtömeghez képest, hiánya mégis súlyos betegségeket okozhat. Miért nélkülözhetetlen egészségünkhöz a vas, és mit tehetünk pótlására?

Lüktet, nyilall, sajog, hasogat

2018.04.14

Murphy törvénye szerint a fogfájás hétvégén, vagy ünnep idején jelentkezik. Amikor belátható időn belül nem tudunk elmenni a fogorvoshoz, jól jöhetnek olyan hétköznapi megoldások a fájdalomcsillapítók mellett, amelyek enyhítik a fogfájást.

Cukor nélkül a minőségi életért

2018.04.12

Modern korunk egyik legalattomosabb étele a cukor, az „édes méreg”, ami – mindamellett hogy függővé tesz – számos egészségügyi problémáért felel.

Biztonságos ünnepet!

2017.12.13

Szervezetünk számára különösen megterhelő lehet az év végi és év eleji ünnepi időszak. Ilyenkor gyakoribbak az epegörcsök is. Ezért teljes körűen kell felkészülnünk: legyünk mértéktartóak az asztalnál és a házi patikánkat is töltsük fel puffadásgátlókkal, emésztést könnyítő, jótékony készítményekkel, epegörcsöt oldó csillapítókkal. Jobb, ha számítunk rá, mintha megijedünk és tehetetlenek vagyunk.

Tisztán vagy messzire?

2017.11.10

Szokták mondani, hogy nem érdemes bizonyos dolgokkal kampányszerűen foglalkozni, mert akkor az emberek azt gondolják, hogy elegendő, ha az évnek csak egy-egy szakában figyelünk jobban egyes testrészeinkre, vagy életmódunkra. Ez részben igaz, mindenesetre az, hogy október a látás hónapja, egyre inkább befészkeli magát a köztudatba, és így egyre több szó esik szemünkről.

Egy nélkülözhetetlen mikroelem: a vas

2017.10.31

Szervezetünk tömegének 4-5%-át ásványi anyagok alkotják; ezek közül mikroelemeknek nevezzük azokat, amelyek egészen elenyésző mennyiségben (kevesebb, mint 0,005%) vannak jelen testünkben. Utóbbiak közé tartozik a vas is, amelynek hiánya komoly betegségekhez vezethet.

Október a Látás Hónapja

2017.10.10

Kevesen tudják, hogy a látásvizsgálat során nemcsak egy esetleg később súlyossá váló szembetegség, de például a cukorbetegség vagy akár a magas vérnyomásra utaló jelek is felfedezhetőek. Ha tehetik, ebben a hónapban szánjanak fél órát az országszerte elérhető ingyenes vizsgálatokra, vigyázzanak szemük egészségére!

A „napfényvitamin”, azaz a D-vitamin jelentősége

2017.09.12

A Medical News Today cikke szerint a D-vitamin bevitele fontos, de nem minden formája egyforma. A D-vitaminok szteránvázas vegyületek (szeteroidok), melyek provitaminjaikból (azaz ergoszterinből, koleszterinből) képződnek ultraibolya sugarak hatására. Ezért is hívják „napfényvitaminnak”. Aktív formái: D2-vitamin és a D3-vitamin. Tudományos alapú, de közérthető magyarázatra vállalkozott a Gyógyhír Magazin olvasói számára Guba Lilla biológus, a Forrai Gimnázium vezető szaktanára.

Riasztó görcs éjjel - nehéz láb nappal

2017.06.15

Aki már ébredt arra, hogy „húzza a görcs” a lábát, annak nem kell bemutatni, milyen elviselhetetlen fájdalom ez és főként, hogy mennyire ijesztő. Többek között magnéziumhiány okozhatja, a háttérben kezdődő visszérprobléma is lehet. Kapcsolódó tünet lehet a fejfájás és a szemhéj akaratlan rezgése.

Isznak Önök eleget?

2017.06.13

Emésztési problémák, csúnya arcbőr, veseproblémák, fáradtság, fejfájás – íme néhány a kiszáradás következményei közül. A víz majdnem olyan fontos a szervezetünk számára, mint a levegő, éppen ezért komolyan kell venni, hogy minimum napi két litert kell fogyasztani belőle.

Reumatikus fájdalom és csillapítása

2017.05.29

Az emberi lét egyik elkerülhetetlen velejárója a fájdalom, ami mindig egy jelzés, üzenet a szervezetnek. A fájdalomcsillapító gyógynövények azoknak ajánlottak, akik nem szívesen nyúlnak szintetikus gyógyszerekhez, illetve akik előnyben részesítik a természetes gyógymódokat.

Patika a fűszerpolcon

2016.11.27

Kipirosodott orr, rossz közérzet, fejfájás, olykor köhögés. Ha enyhe tüneteket észlelünk, nem kell rögtön orvoshoz menni, hiszen a váróban újabb vírusok támadhatnak meg minket. Érdemes körülnézni a házi patikában! Kipirosodott orr, rossz közérzet, fejfájás, olykor köhögés. Ha enyhe tüneteket észlelünk, nem kell rögtön orvoshoz menni, hiszen a váróban újabb vírusok támadhatnak meg minket. Érdemes körülnézni a házi patikában! 

A kullancscsípés okozta betegségek megelőzhetők

2016.04.24

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy most van a kullancsok aktivitásának egyik csúcsidőszaka: március végétől június elejéig, illetve szeptemberben a legaktívabbak.

Ne menjünk neki az ünnepnek görcsoldó nélkül!

2016.03.02

Ha az ember testében bárhol valamilyen görcs jelentkezik, az bizony a legnehezebben tolerálható fájdalom, így az azonnali csillapításáról gondoskodni kell.

Fogamzásgátlás férfi szemmel: a védekezés a nők dolga

2016.02.25

A férfiak a nemi betegségeknél is jobban tartanak a nem kívánt terhességtől, ennek ellenére több mint negyedük (27%) egyáltalán nem szokott gondoskodni a védekezésről, további 13%-uk pedig rendszeresen megfeledkezik róla. Nemzetközi kutatások szerint a férfiak hozzáállása döntően megváltozik a gyermekvállalást követően: apaként már a saját felelősségüket is látják a tudatos családtervezésben. Későn kapnak észbe: a fogamzásgátlással kapcsolatos tájékozottság leginkább a 35-45 évesekre és a diplomásokra jellemző.

2016-os wellness-szótár

2016.02.24

Mi a különbség wellness és spa között? Mitől bio a bioszauna, és mitől medical a wellness? Nap mint nap találkozunk a különböző idegen kifejezésekkel, némelyikről tudjuk, másokról csak sejtjük, hogy pontosan mit is takarhatnak. A hévízi NaturMed Hotel Carbona wellness-szótára segít rendet tenni a legfontosabb fogalmak között, hogy 2016-ban is magabiztosan wellnessezhessünk.

Zika: veszélyes a várandósokra, illetve a magzatra

2016.01.08

Az ÁNTSZ körültekintést javasol a térségbe utazóknak! A várandós nőkre különösen veszélyes vírus okoz megbetegedéseket Dél-, illetve Latin-Amerika egyes részein, ezen belül különösen Brazíliában. A fertőző betegség behurcolásának kockázata Magyarországra rendkívül alacsony, de nem zárható ki. Az ÁNTSZ felhívja a térségbe készülők figyelmét a kockázatra, különösen azért, mert a téli időszak számít a dél-amerikai utazások csúcsszezonjának. A jellemzően szúnyogok által terjesztett ún. Zikavírus ellen nincs védőoltás, emiatt is elengedhetetlen a szúnyogcsípések elleni védekezés. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Amerikai Regionális Irodája a térségre figyelmeztetést adott ki.

Hideg időjárás: réteges öltözködés és forró italok

2016.01.05

A nagy hideg ugyan nem kedvez a járványok terjedésének, viszont a szervezet lehűlése elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását szervezetünkbe. Az extrém hideg szempontjából különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, a csecsemők, a kisgyermekek, a tinédzserek, a krónikus betegségben szenvedők, a fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, a szociálisan hátrányos helyzetűek, a hajléktalanok.

Így őrizzük meg szemünk egészségét!

2015.10.06

A látásromlást sok esetben nem is érzékeljük, ezért nem fordulunk vele orvoshoz, pedig a kezeletlen probléma akár vaksághoz is vezethet! Mindez általában megelőzhető lenne, ha időben felismernénk és kezelnénk a bajt. A szemész szakorvos szerint 40 év felett elengedhetetlen az évente elvégzett szűrővizsgálat, ám emellett van még pár egyszerű praktika, ami segíthet szemünk világának megőrzésében.

Hatékonyabbá válhat a migrén kezelése

2015.09.29

A migrén az európai lakosság közel 15 százalékát érinti, ugyanakkor a rohamokban jelentkező, féloldali fejfájás szindróma gyógyszeres kezelése nem mindig kielégítő. E súlyos egészségügyi probléma megoldására indították az uniós EUROHEADPAIN kutatási programot, amelyben a Szegedi Tudományegyetemnek a Magyar Tudományos Akadémia által támogatott kutatócsoportjai is részt vesznek.

Ismerd meg a vérnyomásod!

2015.05.17

Az Egészségügyi Világszervezet 2005 óta minden évben meghirdeti a Hypertonia Világnapját, melynek célja a az egészségesek és a betegek figyelemének felhívása a magasvérnyomás-betegség népbetegséggé válására, megelőzésének lehetőségeire és a betegség veszélyeire. A Világnap dátuma hagyományosan május 17-e.

A cariprazine fázis IIIb vizsgálatának pozitív előzetes eredményei

2015.01.22

A Richter Gedeon Nyrt. a mai napon közzétette a cariprazine - egy új, fejlesztés alatt álló atípusos antipszichotikum - fázis IIIb vizsgálatának pozitív előzetes eredményeit. A vizsgálat a vegyület hatásosságára, biztonságosságára és tolerálhatóságára szolgáltatott adatokat az úgynevezett perzisztens és predomináns negatív tünetekben szenvedő felnőtt skizofrén betegekben.

Ételintolerancia: évek telhetnek el a diagnózisig

2014.11.24

Nem ritka, hogy évek óta tartó, gyógyszeres kezelésekre nem reagáló emésztési panaszok – gyomorfájás, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, olykor fejfájás vagy nem múló bőrpanaszok, ekcéma, elhízás vagy kóros soványság – miatt kerülnek a páciensek gasztroenterológushoz, ahol kiderül: ételintolerancia a kiváltó ok, s a tünetek gyógyszer nélkül, célzott diétával megszüntethetők. Sokszor a háziorvosok és a szakorvosok sem gondolnak rá: ha nincs szervi elváltozás, ételintolerancia is magyarázhatja a kínzó, makacs tüneteket.

Diabétesz: egy megtévesztő betegség

2014.11.24

A diabétesz észlelésekor érdemes azonnal orvoshoz fordulni, hogy az időben megkezdett kezeléssel megelőzhető vagy legalább késleltethető legyen az alapbetegségnél sokkal veszélyesebb szövődmények kialakulása.

Új weboldal az ÁNTSZ-től a tévhitek eloszlatására

2014.10.30

A védőoltásoknak köszönhetjük, hogy mára hazánkban szinte teljes elfelejthettünk olyan súlyos fertőző megbetegedéseket, mint például a kanyaró vagy a járványos gyermekbénulás. Emiatt sajnos vannak olyanok is, akik megkérdőjelezik a védőoltások létjogosultságát. Pedig a feledésbe merült fertőző betegségek újra megjelenhetnek, ha az átoltottság egy bizonyos szint alá csökken. A különböző vakcinákkal kapcsolatos oltásellenes nézetek folyamatosan terjednek az internetes oldalakon, közösségi portálokon, de elektronikus levelekben is. A tévhitek eloszlatására az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat új internetes oldalt hozott létre, amit www.antsz.hu/oltasbiztonsag címen lehet elérni.

Fűtési szezon: a Környezetegészségügyi Intézet tanácsai

2014.10.24

A hűvösebb idő beköszöntével egyre több lakásban kezdenek el fűteni. A megfelelő szellőztetésre azonban ilyenkor is gondot kell fordítani. Néhány egyszerű módszerrel könnyen elkerülhető a belső térben megtalálható allergének, a szén-dioxid, a szén-monoxid okozta egészségkárosodás. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet összefoglalója a nátha és az influenza megelőzésére is hasznos tanácsokkal szolgál.

Látott már náthás koalát?

2014.02.19

Tél vagy tavasz? A leghidegebb évszak derekán járunk, de a hőmérő valahogy mégsem ezt igazolja. Dacára a csalóka időjárásnak ilyenkorra már jócskán megfogyatkoznak energiatartalékaink, egyre nehezebben viseljük a szürkeséget, és mindinkább vágyunk a friss gyümölcsökre, zöldségekre. Az évszakhoz képest enyhe időjárás viszont kedvez a vírusoknak, így még jobban ki vagyunk téve az influenzás és megfázásos megbetegedéseknek. Ilyenkor azzal támogathatjuk legjobban a szervezetünket, ha a gyógykezelés mellett, a természet patikáját, például a mentolt és az eukaliptuszt is segítségül hívjuk.

Strapabíró, de mártír nemzet a magyar

2014.01.28

Hány évet vesz el az életünkből a megfázás és az influenza? Mire esküsznek a világ különböző részein élők a megelőzéssel kapcsolatban? Miben acélosabbak a magyarok az oroszoknál vagy a németeknél? A közelmúltban készült globális felmérés megválaszolja ezeket a kérdéseket. Többek között az is kiderült, hogy tízből kilencen még betegség idején sem veszünk ki szabadságot, hanem inkább bemegyünk dolgozni.

2-3 másodperc - több ezer kórokozó mínusz

2013.11.05

A nátha szervezetünkbe való fészkelésének első tünete a torokfájás, az orrdugulás és a tüsszögés, amelyhez később fejfájás, köhögés, rekedtség és láz is társulhat. A tüsszentés a szervezet védekező mechanizmusa, egy reflex, amely – a köhögéshez hasonlóan – a felső légutakat hivatott megtisztítani a nem kívánatos betolakodóktól, hosszú távon azonban igencsak legyengítheti szervezetünket.

Ments meg egy életet!

2013.10.29

A stroke, melynek világszerte 15 millió ember esik áldozatul évente, s melynek következtében minden hatodik percben meghal egy ember, igenis legyőzhető! Ha ismerjük a betegséggel kapcsolatos tényeket, tüneteket, mi magunk is életeket menthetünk. Erre buzdít minket a minden év októberében megrendezésre kerülő Stroke Világnap is, melynek keretén belül a betegség megelőzésére, a megelőzés fontosságára és a stroke-kal kapcsolatos tényekre, adatokra hívják fel a figyelmet világszerte.

Problémák az első osztályban – mikor van szükség pszichológusra?

2013.09.11

Az iskolakezdés mindig kihívásokkal teli időszak a gyermekeknek és a szülőknek. Idén ezt megfejelte a köznevelési törvény változása, amely miatt egy osztályba járhat az épphogy 6 éves elmúlt, és bőven 7 éves gyermek. A szülők ezért jobban aggódnak, keresik a helyüket, hogyan tudják gyermeküket segíteni és nem hátráltatni, illetve bizonytalanok, milyen jeleket kell figyelniük, ha a gyermek esetleg túl korán került az iskolapadba. Baky Ildikó, a Rózsakert Medical Center egyik gyermekpszichológusa szerint az első hat hétben még a szélsőséges viselkedés is elfogadható, de ezt követően, illetve állandó pszichoszomatikus megbetegedések és tanulási zavarokra mutató jelek esetén nem szabad magára hagyni a gyermeket.

Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
májusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina