Keresés


230 db találat a következő kifejezésre: Fájdalom

A fájdalommentes mindennapokért


A fájdalom olyan sérülések veszélyére figyelmeztet, amelyek szöveti károsodásokkal járhatnak, és arra késztetnek minket, hogy elkerüljük vagy megfelelően kezeljük az ilyen helyzeteket. Az orvoslás alapvető feladata, hogy a fájdalom okát megtalálja, és a kiváltó ok kezelésével megszüntesse. A hatékony fájdalomcsillapításhoz számos eszközt ismerünk.

Félre a fájdalommal!


A fájdalom a szervezet jelzése, nem betegség, hanem egy tünet, így elsősorban a kiváltó okot kell megszüntetni!

Mozogni – fájdalom nélkül


„A szem, a szív meg a láb maradt meg volna legalább” – mondogatta Tóth nagyapám, amikor évente legalább négy alkalommal – karácsonykor, húsvétkor, Tamás- és Gyula-napon meglátogatott minket az ország másik feléből. A századdal volt egyidős, 84 évet élt, az utolsó harmincat komoly ízületi fájdalmakkal. Kalmopyrin és a Hévízi-tó rendszeres felkeresése: emlékeim szerint körülbelül ennyit tudott tenni a múlt század 70-es, 80-as éveiben lábfájása ellen.  A helyzet azóta alaposan megváltozott –  szerencsére.

Reumatikus fájdalom és csillapítása


Az emberi lét egyik elkerülhetetlen velejárója a fájdalom, ami mindig egy jelzés, üzenet a szervezetnek. A fájdalomcsillapító gyógynövények azoknak ajánlottak, akik nem szívesen nyúlnak szintetikus gyógyszerekhez, illetve akik előnyben részesítik a természetes gyógymódokat.

A legnagyobb fájdalommal járó betegség


Akár a többi emlős esetében, az emberi szervezet mozgásrendszere is az aktív szerepet betöltő izom-, illetve a passzív csontrendszeren alapul. Részei ennek a bonyolult szisztémának az inak, a szalagok, az ízületek és a porcok – utóbbiak az ízületi végeket borítják, és az érintkező csontok sima elmozdulását többek között egy speciális kenőanyag, az ízületi folyadék segítségével biztosítják. Mit tehetünk e komplex struktúra megfelelő működésének megőrzéséért?

Mit kezdhetünk a fájdalommal?


A fájdalomnak, bár valójában senki nem kívánja, fontos és hasznos szerepe van: szervezetünk vele figyelmeztet arra, hogy káros hatás érte, és arra késztet minket, hogy elkerüljük vagy kezeljük a kiváltó okot, vagy ha ezt ismerjük, és nem tudunk vele mit kezdeni, magát a fájdalmat.

Mit keres a koffein a fájdalomcsillapítóban?


A koffein a legelterjedtebb, világszerte legálisan alkalmazható pszichoaktív drog. Sehol sem tiltják, sok helyen inkább javallják, az emberek többsége leginkább kávé vagy tea formájában fogyasztja. Sokan nem is tudják, hogy több, vény nélkül kapható fájdalomcsillapító szer hatóanyagaként is találkozhatunk vele.

A szépséghibától a feszítő fájdalomig


Kezdetben csak apró bosszúság, de az évek múlásával egyre több panaszt okozhat. Nyáron szembetűnőbb, ha van – és ezért nagyobb az esélye annak is, hogy komolyan vegyük. De mi is a baj a visszérrel?

Amikor fáj...


A fájdalom a leggyakoribb panasz, amivel az emberek orvoshoz vagy gyógyszerészhez fordulnak. Számos oka lehet, ráadásul a hatóanyagok és gyógyszerformák tengerében nem könnyű megtalálni azt a szert, amivel csillapíthatjuk.  Ha elolvassa a szakgyógyszerész tanácsait, könnyebb lesz az eligazodás.

Így enyhítették a fájdalmat elődeink


A fájdalom mindig velünk volt, vele együtt csillapításának igénye is. Őseink változatos módszerekhez folyamodtak azért, hogy enyhítsék, és ugyan voltak meredek pró-bálkozásaik, a mai módszerek és hatóanyagok nagy része nem volt számukra ismeretlen.

Őszintén a székrekedésről


Hasi fájdalom, puffadás, szorító érzés és lesütött tekintet: a székelési problémák olyan gondok, melyekről nem beszélünk a mindennapi társalgásban. Ugyanakkor a szorulás nem olyan dolog, ami miatt szégyenkeznie kellene, hiszen, aki ettől szenved, vagy valaha szenvedett tőle, pontosan tudja, mennyire megkeserítheti az életet.

Húgyúti fertőzés – mit tehetünk ellene?


Égető fájdalom vizelés közben, a szokásosnál gyakoribb ürítési inger, rosszabb esetben láz, elesettség – a húgyúti fertőzés az egyik leggyakoribb urológiai megbetegedés, a statisztikák szerint ötből négy nőt érint legalább egyszer életében. Miért alakul ki, és hogyan kezelhető?

Jaj, de fáj!


ízületi fájdalom szinte egy életen át elkíséri a modern kori embert. Amikor „még” csak a sportolás következtében tapasztalunk ízületi fájdalmat, az általában könnyen kezelhető, ám felhívja a figyelmet a megelőzés fontosságára. Ha pedig már egyre gyakrabban és több ízületünket is érinti a fájdalom, fájdalomcsillapítást és regeneráló terápiákat is igénybe

19 megye, 52 település, 72 kórház… és rengeteg mese!


gyermeknek okozott boldog, fájdalommentes perceket az a 7200 meseolvasó, aki az elmúlt egy évben ellátogatott az ország gyermek-egészségügyi intézményeibe, és elvarázsolta meséivel a kis hallgatókat. A program résztvevői ráadásul az idő- és távolságbeli akadályokat átlépve mesevideókkal is szórakoztatják a kicsiket.

Időskorban is láthatunk tökéletesen


mindenki hallott róla. Fájdalommentesen, szinte észrevétlenül alakul ki. A 65–75 éves népesség 50%-a, a 75 év felettieknek pedig közel 70%-a szenved tőle, pedig nem kellene. A szürkehályog, más néven cataracta napjainkban népbetegség, a szemlencse olyan mértékű elhomályosodását, elszürkülését jelenti, ami már akadályozza, hogy éles kép alakuljon ki a retinán.

Téli bajaink


ingerlékenység, fájdalom, és persze láz – mindezek a tünetek sokaknak ismerősek lehetnek a téli hónapokban. A kezelés szempontjából azonban egyáltalán nem mindegy, mi a betegség okozója.

Ne adja szájról szájra!


alakul ki apró, égő fájdalommal járó fekély a szájban. A herpeszt szinte mindenki ismeri, és tudjuk, hogy vírus okozza. A hasonló kellemetlenségekkel járó afta kialakulásának okát azonban még nem tudják az orvosok, bár összefüggésbe hozzák az immunrendszer gyengülésével.

Ne menjünk neki az ünnepnek görcsoldó nélkül!


legnehezebben tolerálható fájdalom, így az azonnali csillapításáról gondoskodni kell.

A szív- és érrendszeri betegségek és a nők


százalékuknál pedig még csak mellkasi fájdalom sem utal arra, hogy nagy a baj. Értük száll most harcba a Magyar Kardiológusok Társasága, illetve az általuk is alapított Pirosban a Nőkért mozgalom: arra hívja fel a figyelmet, hogy a női szív sokszor észrevétlenül komoly veszélyben van. A szív- és érbetegségek férfiakra és nőkre egyaránt veszélyesek, sőt a hölgyek ko

A fájó ízületek kezelése


megérteni üzeneteit. A fájdalom jel, hogy valami nincs rendben, a fájdalom helye viszont sokszor megtévesztő lehet. Például a csuklónkban jelentkező kellemetlen, éles érzés akár vállproblémákra is utalhat.

9 ok a véraláfutás hátterében


Ez általában duzzanattal, fájdalommal és a bőr  elszíneződésével jár. Kialakulhat a bőr- vagy az izomszövetben, de mélyebben, akár a csonthártya alatt is. Színe a piros-vörösből  liláskékbe, majd zöldbe, végül sárgába megy át, és fokozatosan eltűnik. A színváltozás a vörösvértestek által szállított hemoglobinból és  fokozatos lebo

Riasztó görcs éjjel - nehéz láb nappal


fájdalom ez és főként, hogy mennyire ijesztő. Többek között magnéziumhiány okozhatja, a háttérben kezdődő visszérprobléma is lehet. Kapcsolódó tünet lehet a fejfájás és a szemhéj akaratlan rezgése.

Vigyázz, kész, nyár!


krónikus fájdalommal élők mindennapjait pedig még inkább megnehezítheti.

Önfeledten a strandon


fájdalom jelentkezett az alhasában? Ezt a jelenséget az orvosok a bakteriális fertőzések közé sorolják, de a köztudatban csak felfázásként ismerik. Idén nyáron ússza meg az úszást problémák nélkül!

Lüktet, nyilall, sajog, hasogat


hétköznapi megoldások a fájdalomcsillapítók mellett, amelyek enyhítik a fogfájást.

Ízületi fájdalmak – szelíd gyógymód


fájdalommal járnak – ennek enyhítésére többféle módszer létezik.

Vessen véget a műfogsor rémálomnak


modern technológia, amely révén fájdalommentesen, hosszú távra stabilizálhatja meglévő műfogsorát. Ez az eljárás a Fixfogsor® Protézisrögzítés (www.fixfogsor.hu), amely során extra vékony titán implantátumokkal stabilizáljuk műfogsorát.

Bosszantó vírus – a herpesz


komoly fájdalommal járhat. Megelőzésére egyelőre nincs ismert módszer, ám fel lehet készülni jelentkezésére.

Teljes élet műfogsorral? Igen, lehetséges!


modern technológia, amely révén fájdalommentesen, hosszú távra stabilizálhatja meglévő műfogsorát. Ez az eljárás a Fixfogsor® Protézisrögzítés (www.fixfogsor.hu), amely során extra vékony titán implantátumokkal stabilizálják műfogsorát.

A mellrákon túl - speciális mozgásprogrammal


abban, hogy az operáció után ismét szabadon és fájdalomtól mentesen tudják mozgatni karjaikat, valamint a mellkasi területet. Hazánkba Németh-Tavasz Brigitta pilates oktató hozta el a módszert.

Keringésünk épségéért


figyelmeztetnek, mint az úgynevezett vénás fájdalom, vagy a hajszálerek (kapillárisok) bevérzése. Mit tehetünk a megfelelő keringésért?

Harc az ízületi fájdalmak ellen


az ízületi fájdalom megelőzésére?

Látja? Nem látja? Na látja! A szürkehályog a korral jár


szemlencse a „katarakta”, azaz a szürkehályog. Lassan, fájdalom nélkül jelentkezik, jellemzően 50 éves kor felett, s akár több évig is eltarthat, míg zavaróvá válik. Ám a folyamat akár vaksággal is végződhet.

Krónikus ízületi gyulladásos gyermekek szorulnak kezelésre


tartós ízületi gyulladás jellemzi, ami fájdalommal, duzzanattal és a mozgás korlátozottságával jár.

Hat egyszerű praktika aranyér ellen


okoz, súlyosabb esetekben azonban fájdalommal jár, és vérzés is felléphet.

Mit kell tudni az ízületi tükrözésről?


előrehaladtával is ez lehet a megoldás a panaszok és a fájdalom csökkentésére, illetve megszüntetésére.

Parkinson-kór, a folyamatosan változó betegség


nem köthető panaszok is, mint például fájdalom, alvászavar és hangulatzavarok. A betegséget jelenleg nem lehet meggyógyítani vagy megelőzni, azonban az orvostudomány folyamatos fejlődésének köszönhetően gyógyszeres kezeléssel a tünetek jól kezelhetőek.

Influenza: veszélyes lehet a munkahelyi közösség


influenzaszerű tünetekkel a háziorvosokat. A lázzal, végtagfájdalommal, általános gyengeséggel, levertséggel, orrdugulással, orrváladékozással és torokfájdalommal járó állapot megelőzésére ugyan létezik védőoltás, ám sokan remélik, hogy fokozott vitaminbevitellel és odafigyeléssel megelőzhetők a komolyabb megbetegedések. A Wick Pharma GmbH 2014-ben készült globá

Szabó Győző is a saját sejtjeivel gyógyult meg!


javítása eddig csak több hónapos felépülési idővel és fájdalmas műtéti eljárásokkal volt megoldható, amely okán a betegek a munkából is hosszú időre kiestek. Immár hazánkban is elérhető a Lipogems eljárás, mely a páciens saját zsírszövetéből kinyert sejttömeg, amely regeneratív tulajdonságokkal rendelkezik (mesenchimális (ős)sejteket is tartalmaz) regenerálja

Október 12-én van az ízületi gyulladásos betegségek világnapja


Vezet a térdfájdalom (36%), ezt követik a derék- (26%), illetve a vállpanaszok (20%). A fájdalom leggyakoribb oka lehet a porckopás, amely már a 35 és 50 év közöttiek egynegyedét érinti – derült ki a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának friss hazai felméréséből.  

Ami minden 5. embert érint


égő, szúró gyomortáji fájdalom, mely a mellkas irányába sugárzik ki. Evés hatására általában enyhül. Jelentkezhet hányinger, émelygés, hányás, böfögés, puffadás vagy hasi feszülés. Mit tehetünk ellene? Először is állapítsuk meg a kiváltó okot, és próbáljuk megszüntetni. Életmódbeli változtatások nélkül lehetetlen a kellemetlen tüneteknek végleg búc

Puffad? Ég a gyomra? Rossz az emésztése?


nyelési zavar, gyomortáji fájdalom, puffadás, böfögés, émelygés, hányás, hányinger, felhasi feszülés, rossz közérzet, valamint korai teltségérzet. Az is előfordulhat, hogy egy korábban teljesen átlagos adag ételt nem tud már elfogyasztani. Érdemes utána járni, hogy nem szenved-e valamilyen ételintoleranciától. Könnyen lehet, hogy tejfehérje-, tejcukor- vagy gluténé

Felfázás nyári forróságban


csípős vizelet, az alhasi fájdalom főként nőknél jelentenek sok problémát. Már az elnevezés – felfázás – is a hidegebb időjáráshoz kötődik, de a nyári melegben ugyanúgy elkaphatjuk, vagyis az altestünk éppúgy kihűlhet, mint télen, amikor nem megfelelően vagyunk felöltözve. Elég csupán magunkon hagynunk a vizes fürdőruhát, mezítláb mászkálnunk a hideg kövö

A mozgásszervi megbetegedésekről


izmokat érintő, elsősorban fájdalommal, gyulladással, izommerevséggel és mozgáskorlátozottsággal kísért betegség tartozik. Kezelésükben a gyógyszerek és sebészeti beavatkozások mellett fontos szerep jut a fizioterápiának és a táplálkozásterápiának. Az utóbbi évtizedekben újabb gyógyászati lehetőségek terjedtek el a reumás panaszok kezelésére. Akárcsak a fitote

Emésztésünk védelmében – a vakáción is


jele legtöbbször a gyomorfájdalom és a hányinger, okozhatja többek között vírus vagy romlott étel. Bár többnyire spontán módon gyó-gyul, különösen bosszantó, ha a jól megérdemelt szabadság napjait rabolja el, érdemes ezért figyelmet és energiát fordítani megelőzésére. Sok kellemetlenségnek vehetjük elejét például pusztán azzal, ha külföldre készülve már ind

Vegye fel a harcot a felfázással


nem egyszer pedig erős fájdalomérzet kíséri őket. Miért van az, hogy olyan nehéz ettől a látszólag kis betegségtől, a felfázástól megszabadulni? Miért van az, hogy sok esetben már a házi praktikák vagy épp az antibiotikumok sem segítenek? Ha tartós a probléma, nőgyógyászhoz, vagy urológushoz érdemes-e menni? Dr. Varga Imre urológus korábban lapunknak arról beszélt,

Szúr, csíp viszket


vakarózási reflexet vált ki. A véresre, fájdalomba áthajló vakarózásig semmiképp sem szabad eljutni, azonban a viszkető bőrfelületet nem megvakarni nagy önfegyelmet feltételez, ami főleg a gyerekektől nem várható el. Dr. Pálffy Márta gyermekorvos szerint, ahogyan mindenféle fájdalom esetében a legfontosabb elvárás annak csillapítása, úgy a viszkető érzést is mielőb

A gyász ereje


személy űrt hagy maga után, ami fájdalommal jár. Valahogyan el kell fogadnunk a tényt, hogy nincs többé, mert az életnek folytatódnia kell. A gyász (vagy, ahogy a pszichológusok mondják: a gyászmunka) abban segít, hogy lehetőség szerint minél kevesebb lelki sérüléssel jussunk túl a nehéz időszakon. A modern világban egyre inkább magunkra maradunk a gyászunkkal, kiveszőb

Saját vére szabadíthatja meg a pokoli fájdalmaktól


irritáción alapuló sarok, vagy talpfájdalom esetében hosszan tartó, fájdalmas időszakról beszélünk. Bármelyiktől is szenvedjen, a páciens mindent megtenne azért, hogy ismét kínoktól mentesen élhesse az életét. Van azonban egy olyan eljárás, a PRP, vagy sajátvér-terápia, amelyet külföldön már rutinszerűen alkalmaznak az orvosok. Hazánkban azonban csak tíz éve alkal

Fáj, recseg, ropog


Más helyről is kiindulhat a fájdalom, ezért egyéb okokat is mindig szem előtt kell tartani. Mint Dr. Taller Gabriella háziorvos, a téma szakértője lapunknak elmondta: mozgásszervi betegségnek hívunk minden olyan problémát, mely az ízületekkel, illetve az azokat mozgató izmokkal, ízületeket alkotó csontokkal, porcokkal állnak kapcsolatban. A mozgásszervi betegségek tünetei

Leszámolás a felszálló fertőzéssel


érzés, sötét, szagos vizelet, alhasi fájdalom. Bár a köznyelv felfázásként emlegeti, a húgyúti fertőzéseknek csak némi közük van a hideghez, vagy ahhoz, hogy mennyire fázunk. Fontos azonban tudni, hogy a megfázásnak szerepe lehet a betegség kialakulásában, hiszen, ha szervezetünk védekezőképessége gyengül, a különben is jelen lévő baktériumok könnyebben elszaporo

Nem fog fájni!


általában kicsi intenzitású, tompa fájdalomként kezdődnek. A legfontosabb észrevehető jel az ínyvérzés, illetve a kellemetlen szájíz, megváltozott szájszag. Ilyenkor a szájüregi baktériumflóra egyensúlya felborul, és emiatt elpusztul a foggyökerek körüli csont. Mindez foglazuláshoz, fogvesztéshez vezethet. Ha 3-4 nap után rendszeres, alapos fogmosás ellenére sem

Biztonságos ünnepet!


része, a bordák alatt. Esetenként a fájdalom a hátban is érezhető, a jobb lapocka alsó csúcsánál. Hosszan elhúzódó, görcsoldó bevétele után is tapasztalható fájdalom esetén azonban ne kísérletezzünk, keressük fel az orvost, ünnepek alatt az ügyeletet. Az is lehet, hogy a háttérben nemcsak túlevés, de epekő is található. Persze nem kell egyből epés panaszokra gon

Zalakarosi gyógyvíz - a természet meglepetése


csökkennek, ► megváltozik a bőr hőmérséklete, ► a gyulladásos faktorok javulnak, ► javul az általános keringés és vérkeringés. – Valós az az anekdota, hogy Zalakaroson valójában kőolajért fúrtak a földbe, de gyógyvíz tört fel helyette? – Valóban így történt a múlt század 60-as éveinek elején, ami szomorú hír volt ugyan a szénhidrogén-kutatókna

Epés megjegyzések


meg az ünnepnapokat. Amennyiben a fájdalom a has felső részére, a jobb oldali bordaívünk alá koncentrálódik, az nagy valószínűséggel utal epeproblémára. Akár a hátba, illetve a jobb vállba is kisugározhat. Általában epegörcs, -homok vagy -kő áll a hátterében. Az epét a máj termeli, az epehólyagban gyűlik össze és innen kerül majd a bélbe. Kiemelkedő szerepet

Ha ég, feszít, háborog a gyomor


vállba sugárzó fájdalom jellegzetes tünet csakúgy, mint a hányinger, hányás – vagy éppen a kontrollálhatatlanságig fokozódó böfögési inger. Puffadás, fokozott bélgáz termelődés: állandóan jelen lévő diszkomfortérzést jelentenek, és ha nem tudjuk, hol a határ az ünnepi menü tekintetében, előbb-utóbb kénytelenek leszünk ellátogatni a gyógyszertárba. 2, Re

Mégis a szerelem a jó


beteljesülés ugyanúgy része, mint a kétségbeesés, a fájdalom, a kín és a szenvedés. Az utóbbi évtizedek kutatásai alapján már sokat tudunk arról, mi zajlik le a testünkben és az agyunkban, amikor ezek az érzések hatalmukba kerítenek bennünket. A vágy hatására nő a tesztoszteron és az ösztrogén szintje. A másik iránt érzett vonzalom megváltoztatja bennünk a dopami

Előzze meg a fájdalmat!


meleg. A gyulladást eltérő intenzitású fájdalom kíséri, ami az ízület mozgatásakor erősödhet – magyarázta dr. Podlovics Ágota. A reumatológus főorvos korábban arról is beszélt lapunknak, hogy a porckopás miatt érkező páciensek egyre fiatalabbak. Egy internetes szakportál is arról ír, hogy míg az 1990-es években a térdben jelentkező porckopással átlagosa

70 hatékony gyógyszertárban készített gyógyszer


bélrendszer Bőrgyógyászati panaszok A kiadvány megrendelhető az info@gyogyhir.hu e-mail címen. A kiadvány és a postaköltség összegét (545 Ft-ot) az alábbiak szerint fizetheti be: - Postai átutalási csekken az alábbi címre: 1139 Budapest, Üteg u. 49. - Banki átutalással, bankszámlaszám: 11991102-02144285 A postázás az összeg beérkezése után történi

„Ehess, ihass, ölelhess, alhass…”


és a bordák alatti, sokszor görccsé fokozódó fájdalom. Mások ártatlan mennyiségeket és étkeket fogyasztva is érzik, hogy baj van, hiszen a hétköznapitól mindenképpen eltérő, amit az ünnepekkor fogyasztunk, akár az ízvilágot, akár a mennyiséget nézzük. Ne engedjük, hogy az ünnepek veszítsenek értékükből, csak azért, mert egyre stresszesebben éljük meg őket. Egy

Diclac®Dolo – Maradjon mozgásban!


legjellemzőbb tünetei a fájdalom, az ízület merevsége, és időnkénti duzzanata is, az utóbbiaknál a tünetek kialakulását megelőzően először az ízületi porcok kopása figyelhető meg. Mindemellett, főleg az időskorban okozhatnak panaszt a lágyrész reumatizmusok, azaz az inak, ínhüvelyek, szalagok, nyáktömlők, izmok betegségei, mely az érintett terület fájdalmát,

Itt van az ősz. Itt van újra – a felfázás?


Tünetei pedig a gyakori vizelési inger, az alhasi fájdalom és a vizeletürítéskor jelentkező csípő, égető érzés. Súlyosabb esetekben akár véres vizelés is tapasztalható – tudtuk meg Dr. Varga Imre urológus főorvostól. A felfázás kialakulásáért az esetek döntő többségében az Escherichia coli baktériumok felelnek, melyek a húgyhólyag falához tapadva elszaporod

Csak természetesen – gyógynövények hideg hónapokra


népi gyógyászat. Izzasztó, enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító, továbbá immunerősítő hatását a modern kori kutatások is igazolták. Gyógyászati célra alkalmazott részei nagy mennyiségben tartalmaznak A- és B-vitamint, C-vitamin-tartalma pedig mintegy kétszerese a citrusféléknek. Régóta készül belőle bor, lekvár és pálinka, palacsintatésztában kirántott virágzata

A megfázás ne legyen ünneprontó!


Megfázáskor azonban a tüsszögés, orrfolyás, láz és fájdalom átlagosan 5-6 napra is ágyba parancsolhat minket – világított rá a Wick Pharma GmbH nemzetközi, 15 ország bevonásával elvégzett kutatása. A felmérésből az is kiderült, a válaszadók ötöde a vallási vagy kulturális ünnepeket – például a karácsonyt – hagyta ki legtöbbször a meghűlés miatt, de so

Rándulás és ficam – természetes orvoslás


illóolaj, cserzősav, illetve különböző flavonoidok. Fájdalom- és gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és sebgyógyító hatása régóta közismert. Alkalmazzák kelések, vérömlenyek, továbba csonttörésekkor kialakuló ödémák, valamint zúzódások, rándulások kúrálására. Használják ezen kívül reumatikus panaszok, valamint rovarcsípések nyomán keletkező gyulladás

Patika a fűszerpolcon


gyógyászat nagyon hatásosnak tartja a fekete bodzát láz-és fájdalomcsillapításra. Klinikai vizsgálatok is alátámasztották, hogy ez a növény igen hatékonyan gátolja a felső légúti megbetegedésekért felelős vírusok szaporodását. Napi egy fokhagyma összetörve, egy evőkanál mézzel elkeverve fertőtlenítő, immunerősítő hatású, a megelőzésben ajánlott házi prakt

A legfontosabbak a trombózisról


lábakban alakul ki, duzzadás, lábdagadás, fájdalom, kipirosodás kísérheti. Sokszor nincsenek, s ha vannak sem mindig egyértelműek a tünetek, ezért az alattomos betegség első jele lehet a fulladás is, amikor a kialakult vérrög már leszakadt és eljutott a tüdőbe. 4. Sok esetben csak boncoláskor derül ki: a halált tüdőembólia okozta. 5. Az emberek akár negyede, Magya

Nyaralni – bosszúságok nélkül


továbbá sebtapasz. Vigyünk magunkkal ezen kívül láz- és fájdalomcsillapítót, gyógyszereket hasmenés, székrekedés ellen. Indulás előtt konzultáljunk kezelőorvosunkkal, milyen darázscsípés-allergia elleni készítményt érdemes beszereznünk. Az sem csak szépészeti kérdés, hogy legyen nálunk megfelelő faktorszámú napozókrém vagy naptej – nem érdemes azzal spórolni

Miért fontos a magnézium?


oldja az izomgörcsöket és a stresszt. Bizonyítottan fájdalomcsillapító hatása is van. Intenzív fájdalom alatt csökken a magnézium szintje az agyban, a rendszeres migrénes roham pedig gyakran társul általános magnéziumhiánnyal. Ezért fejfájás esetén is érdemes az átlagosnál több magnéziumot bevinni. Gyakran indokolt a magnéziumpótlás Kiegyensúlyozott, vegyes tápl

Hogyan javítsuk refluxos tüneteinket?


tünetei: nyelőcső-, és gyomorégés, mellkasba kisugárzó fájdalom, hányinger, fájdalmas nyelés, rekedtség, krónikus köhögés és fokozott fogszuvasodás.  A reflux krónikus betegség, melynek kezelése hosszú távú terápiát igényel.  Életmódbeli változtatások szükségesek A hasűri nyomás csökkentésére fokozatosan meg kell szabadulni a túlsúlytól, ker

Visszatérő felfázás


közben és után jelentkező szúró, égő érzéssel, komoly alhasi fájdalommal, gyakori, sokszor kínzó vizelési ingerrel, vizelési nehézségekkel, akár a vizelet véressé válásával is együtt járhat. Hogy a nőknél gyakoribb, annak anatómiai okai vannak: a húgycső nyílása, a hüvelybemenet és a végbélnyílás közelsége miatt a baktériumok könnyen bejuthatnak a húgycs

Jöjjön az ősz felfázás nélkül!


tünete az állandó vizelési inger, csípő érzés, alhasi fájdalom, kisebesedett húgyhólyag. Mint a szakorvos mondja, ettől általában megijednek az emberek és ilyenkor mennek orvoshoz. Ha a fenti tünetek mellett láz és derékfájdalom is jelentkezik, akkor már valószínűleg vesemedence-gyulladásról van szó, ami sokkal komolyabb kórkép, akár kórházi felügyeletet is igénye

Visszatérő baj – a húgyúti fertőzés


sűrűbben jelentkező vizelési inger, a vizeléskor érzett égető fájdalom, illetve ha a vizelet kellemetlen szagú, esetleg zavaros. A vesemedence és a vese gyulladására a fentieken kívül alhasi fájdalom és láz, alkalmanként hányás, émelygés is figyelmeztet. Az áfonyafélék hatékonyak A fertőzést leggyakrabban antibiotikumokkal gyógyítják, a hüvelyi fájdalmat esete

Biztos benne, hogy csak a melegtől duzzad a lába?


elzáródásnál enyhe, gyakran nem is észlelt fájdalom • abban az esetben, ha hirtelen bekövetkezett elzáródásról van szó, azt a nagyvénában erős fájdalom jelzi, valamint erős duzzanat a boka, a lábszár, a lábfej vagy a comb tájékán Abban az esetben, ha a beteg nem figyelt fel a mélyvénás trombózis jeleire és a vérrög bejutott a tüdőjébe, az alábbi jelek utalnak

Gyógyítható-e a szürkehályog?


sikeressége, hatásossága napjainkban példaértékű, ráadásul gyors, és különösebb fájdalommal sem jár, a páciensek többsége megpróbál „más utakat” keresni… „Népi gyógymódok” Itt jön képbe az internet „bölcsessége”, amiben most sem kell csalódnunk… A sóoldatos szemfürdőtől kezdve a diófalevél, vérehullató fecskefű, és egyéb gyógynövények

Menopauza: hogyan segíthet a táplálkozás?


Ízületi merevség és fájdalom • A haj és a bőr elvékonyodása • Súlygyarapodás   Az életmódváltás sokat segíthet a tünetek enyhítésében  Érdemes megfogadni néhány egyszerű tanácsot:  • Viseljen könnyebb ruházatot.  • Aludjon hűvös hálószobában, lehetőleg napi 7-8 órát. • Kerülje a hőhullámokat kiváltó ételeket.&nb

Lépések a lejtőn


is a baj a visszérrel? A szépséghibától a feszítő fájdalomig A probléma nemcsak azért érdemel figyelmet, mert a lábszáron kidudorodó erek nem mutatnak jól, hanem a betegséggel járó fájdalmak és a további egészségügyi kockázatok miatt is. Az elnehezedő láb érzése már önmagában is nagyon kellemetlen, így ha ezt a jelet észleljük, akkor nagyon fontos,

Kezelje természetesen!


ártalmatlan fájdalomnak nincs köze a lázhoz. Hátterében gyulladás áll, és az izomzatot ért szokatlan megterhelés után alakul ki. Oka a relatív oxigénhiány miatt keletkező tejsav, illetve az ilyenkor keletkező mikro szakadások. Ez a jelenség néhány napon belül magától megszűnik, enyhíteni recept nélkül kapható sportkrémekkel, fájdalomcsillapító tapaszokkal, masszáz

Ne legyen epés!


epehólyag összehúzódásakor az epe minden probléma nélkül, fájdalommentesen a bélbe ürül. Ha az epe akadályba ütközik – például ha epekő vagy esetleg homok zárja el az útját –, és nem tud rendesen ürülni a hólyagból, rendkívül erős, általában a jobb bordaív alatt jelentkező hasi fájdalom és diszkomfortérzés jelentkezhet. A leggyakoribb tünetek közé tartoz

Szorult helyzetben


állaga kemény, az ürítés fájdalommal jár és utána is megmarad a puffadás érzése.   2. Mi okozhat székszorulást?  A székrekedésnek lehetnek szervi okai, például az egyes hasüregi szervek betegségei: fekélyek, gyulladások, daganat. Ezek tartós székszorulást eredményeznek, vagy a székelési ritmus megváltozását, amelyekkel azonnal orvoshoz kell ford

Életben maradásukért küzdenek


áldozatává. Gyermekeik, feleségük, családjuk, és barátaik mellett, a betegtársaik is mély fájdalommal gyászolják őket. Mindenszentek napja alkalmából rájuk emlékeztek a sorstársak a Parlament előtt a Kossuth téren. Értük gyújtottak gyertyát, de imájukban az élőkről is megemlékeztek. Könyörögnek, kérnek, követelnek: most, hogy az orvostudomány jóvoltából új e

Egészséges csontok, izmok és ízületek


ülőmunka, melynek következtében a tartóizmok meggyengülnek. Az ízületi fájdalom, porckopás, ízületi gyulladás szinte népbetegségnek számít, fiatalabbakat és időseket egyaránt érint. Tulajdonképpen az ízületek biztosítják szabad mozgásunkat, azonban az évek alatt ezek kopásnak indulnak, a folyamat pedig odáig vezethet, hogy mozgásunk korlátozottá, sőt fájdalmassá

Gyanús anyajegyek?- Figyeljünk oda rájuk!


évente szükséges ismételni. A dermatoszkópos vizsgálat egy teljesen fájdalommentes vizsgálat. Ezzel a módszerrel az orvos olyan mikrostruktúrákat lát, amit szabad szemmel nem lehet látni. Bizonyos jelek utalhatnak rosszindulatúságra, illetve fordítva, a dermatoszkópos kép alapján egyértelműen kizárhatunk rosszindulatú elfajulást, sokszor szabad szemmel ijesztőnek tűnő k

Ízületi gyulladás és életminőség


folyadék – tulajdonképpen ez felel az érintett ízületen megjelenő duzzanatért, valamint a fájdalomért. Az évekig fennálló – azaz krónikus – ízületi gyulladás következtében az ízület elmerevedik és deformálódik, és így korlátozza a beteg mozgását. Elgondolkodtató adatok Az Arthritis Foundation adatai szerint a kb. 325 milliós lakosságú USA-ban közel 55 mil

Folyadék, rost, mozgás: előzzük meg a székrekedést!


másodlagos székrekedésről beszélünk. Gyakran különböző gyógyszerek (egyes fájdalomcsillapítók, magas vérnyomás elleni szerek, vízhajtók, savkötők) mellékhatásaként alakul ki székrekedés. Ha nem fedezhető fel olyan alapbetegség, állapot, amelynek ez lehetne a következménye, akkor úgynevezett alkati székrekedésről beszélünk. Könnyítő étrend A megelőzésbe

Reflux - a fojtogató betegség


gyermekkorban sem ritka. Egyes gyógyszerek – köztük vény nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapítók, bizonyos vérnyomáscsökkentők és allergiagyógyszerek, valamint a feldolgozott élelmiszerek is felelősek a gyomor bélflórájának változásáért és azért, hogy egyre több embert érint a betegség. A savas gyomortartalom nemcsak égeti és marja a nyálkahártyát, de gyu

Amit az Ebola vírusról tudni kell


jelentkezik Lázzal, izomfájdalommal, gyengeséggel, fej- és torokfájással jár. A következő fázisban súlyosbodnak a tünetek: hányás, hasmenés lép fel, a testen kiütések jelennek meg, károsodnak a máj- és a vesefunkciók. Egyes betegeknél kiterjedt külső és belső vérzés, valamint többszervi elégtelenség jelentkezik. OLTÁSSAL MEG LEHET-E ELŐZNI? A betegség

Altatásban is elvégezhető a kolonoszkópia


hazárdjátékot játszva – halogatják sokan a vizsgálatot. – A bélfalon belül alig van fájdalomérző receptor, viszont a belek levegővel való feltöltése, megfeszülése, a kolonoszkópos eszköz mozgatása görcsös, feszítő fájdalmat okozhat. Ez nem törvényszerű, hogy bekövetkezik. Sok páciens van, akiknek nem okoz különösebb kellemetlenséget a vizsgálat, míg másokn

Időskori székrekedés – életmódváltással enyhíthető


mellékhatásként székrekedést, mint például az altatók, nyugtatók, antidepresszánsok vagy fájdalomcsillapítók. Az életkor előre haladtával csökken a bélfalak rugalmassága és az izomerő, így a hatékony székletürítéshez elengedhetetlen hasprés ereje is. Ezért a ki nem ürült salakanyag felhalmozódik a belekben, a szervezet még több vizet szív vissza belőle és eg

Amire oda kell figyelni: jelek és tünetek


az életében. Tetőtől-talpig Az erős hasi fájdalom olyan fontos figyelmeztető jel, amit senki sem hagyhat figyelmen kívül. A has alsó részében jelentkező fájdalmat a vakbél, az epehólyag vagy a hasnyálmirigy gyulladása is kiválthatja, akárcsak a vese- vagy húgyúti kövek megjelenése, a vesemedence gyulladásos betegsége, méhen kívüli terhesség, gyomor- vagy bélfeké

Hallott már a Chron-betegségről?


hasonló tünetekkel jár: hasmenés, székrekedés, gyomorfájdalom, puffadás, hőemelkedés, fogyás. Kialakulásuk pontos okát még homály fedi, de az eddigi vizsgálatok szerint a környezeti ártalmak, a genetika és az immunrendszer nem megfelelő működése tehetők felelőssé leginkább. Ezen kívül a különböző gyógyszerek és a dohányzás, illetve a lelki problémák is növel

A szürkehályog tünetei, kialakulásának kezdete


színárnyalatokat, a színek mintha  elhalványodnának. Ám mivel mindezeket nem kíséri fájdalom, a legtöbben elsiklanak felette.  Ha mégis szemorvoshoz fordulnak, „látásromlásra” hivatkoznak, és szemüveget szeretnének felíratni. A vizsgálatkor derül csak ki aztán, hogy látásélességük nem javítható, mert kezdődő szürkehályogról van szó. Az első diagnóz

Protézisműtét után


nem lehet más módon (fizioterápia, fürdőkezelés, gyógyszeres fájdalomcsillapítás, gyógytorna stb.) segíteni. A cél ilyenkor, hogy mérsékeljék a páciens fájdalmát, könnyebbé tegyék neki a mozgást, ezzel egyidejűleg pedig ismét stabillá tegyék az ízületet. A térdprotézis-műtét végrehajtása pedig azok esetében ajánlott, akik térdízülete ízületi gyulladás,

Ízületek, izmok, hideg napok


megduzzadhatnak, így irritálhatják a problémás ízületeket. Amit a fájdalom ellen tehetünk  Védekezésként nemcsak ősszel-télen, hanem általában is fontos, hogy a páciensek rendszeresen mozogjanak, hiszen ennek hatására keletkezik a porcokat tápláló úgynevezett ízületi nedv. Érdemes olyan sportot választani, ami csak kevéssé veszi igénybe a mozgásszerveke

Hatásos segítség hasmenés esetén


orvoshoz kell fordulni! A Smecta Go bevételre kész szuszpenzió az alábbi esetekben alkalmazható: - akut (heveny) hasmenés kezelésére felnőtteknek és 8 éven felüli gyermekeknek. Gyermekeknél a kezelést orális rehidráló oldattal (szájon át alkalmazandó folyadék- és elektrolit pótló oldattal) együtt kell alkalmazni, a kiszáradás megelőzése céljából; - króniku

Vesekő – van megoldás!


elmondható, hogy a vesebetegség okozta deréktáji fájdalom, rendszerint csak az egyik oldalon (a beteg vese oldalán) jelentkezik a napszaktól függetlenül; mozgással, testhelyzettel általában nem függ össze.  Ha fájdalmat érzünk, és biztosak vagyunk benne, hogy nem érte ütés, húzódás a derekunkat, akkor gyanakodhatunk a vesé(i)nkre. Ha pedig valamilyen vizeléssel ka

Sérülés, húzódás, zúzódás, rándulás


elmozdul a helyéről, és visszaugrik – az ízületet tartó szalagok egy része közben elszakadhat. Erős fájdalom és duzzanat jelentkezik, a bőr elszíneződik. A rándulás leggyakrabban a bokát érinti, és nem csak sportolóknál fordul elő. Az izomszakadás lehet részleges vagy teljes. Részleges szakadásnál a kialakuló fájdalom gátolhatja az izomösszehúzódást, teljes szak

Ők aztán sosem csípik ki magukat


a szúnyogok közben fájdalomcsillapító anyagot fecskendeznek be a bőrünk alá. Bögöly Elsősorban az találkozik vele, aki kipróbálja a falusi turizmust, de szép számmal lesnek ránk a vízpartokon is. Csípése, pontosabban harapása rendkívül kellemetlen, és bár a viszketéssel párosuló fájdalom viszonylag hamar enyhül, jobb, ha odafigyelünk a sebre. A bögöly borotvaé

9 gyógynövény az egészségünk szolgálatában


vizsgálat igazolta, továbbá ugyancsak bizonyították fájdalomcsillapító, antidiabetikus, fekélyellenes, diuretikus és testsúlycsökkentő hatását is. Terhesség és szoptatás alatt is biztonságosan alkalmazható.  Bodza Ősidők óta ismert gyógynövény a természetgyógyászatban. Hatásaival már Hippokratész, az orvoslás atyja is foglalkozott, és az első magyar f

Mozgással az egészségért!


állapotnak. Sokaknál a szeles időjárás vált ki hasonlót, náluk térd- és hátfájdalom alakul ki. Mit tehetünk a panaszok ellen?  Aki rosszul méri fel a terhelhetőségét, és belevág egy nem neki való edzésbe, esetleges izomláz mellett ízületi sérülésekre, húzódásra, rándulásra, az izmokat, illetve ínszalagokat érintő mikroszakadásokra, ízületi vagy ínhü

Nyakra - főre


szám jelzi a fényvédő faktor számát. Égő, viszkető érzés, bőrpír, fájdalom jelzik a leégést, ami tulajdonképpen a bőr gyulladásos folyamata. Komolyabb esetben hólyagosodás is megfigyelhető.  A napégésnek vannak később jelentkező, utólagos következményei is. Akár évekkel később is megjelenhetnek a felhólyagosodás nyomán szeplők, pigmentfoltok. A túl so

A néma kór


hozzátéve, hogy az osteoporosis népbetegség. A sokáig tünet -, és fájdalommentes, éppen ezért „néma járványnak” is nevezett betegség világszerte 200 millió embert érint. Magyarországon hozzávetőleg 800 ezer betegről tudnak, köztük csaknem 700 ezer nő. „Az osteoporosis megállapításának három alappillére van: a csont szerkezetének meghatározása röntgenvizsgál

A szájnak „ingere”...


során hordozza a bajt. A herpeszes hólyagocskák amellett, hogy fájdalommal járnak, kozmetikai és pszichés problémát is okozhatnak.  Megjelenése tipikus, a beteg először feszülő, kellemetlen érzést tapasztal, általában visszatérően, mindig egy és ugyanazon a ponton. A „herpeszesek” számára már ismerős feszülést, duzzadást hamarosan apró, fehéres-sárg

Miért akar életfogytig szemüveget hordani?


hogy az orvosi garanciával végzett lézeres kezelés ma már rutineljárásnak számít. A fájdalommentes beavatkozás csupán néhány percet vesz igénybe, s ezt követően egyből haza is mehet a páciens. – Miért a femto a legkorszerűbb eljárás? – A kezelés a legmodernebb, két lézeres eljárással történik. A kezelés fájdalommentes, biztonságos, gyors, az eredmény azonnali.

Van önnek szívdobogása?


pedig az érezhetően túl erős szívdobogás, légszomj, mellkasi fájdalom, látás- és beszédzavar, szédülés, eszméletvesztés. Tachycardiás szívritmuszavar a pitvarfibrilláció. Ilyenkor a szívpitvarok rendszertelenül és magas frekvencián húzódnak össze. Többnyire idős embereknél fordul elő, és nem jelent életveszélyes állapotot, de emelheti a stroke valószínűségé

Székrekedés – Mi állhat a háttérben?


nyugtatók, a vérnyomáscsökkentők, a fájdalomcsillapítók, vagy a savlekötő gyógyszerek is összefüggésben állhatnak a székrekedés kialakulásával. Az idős korban is gyakori, különböző szorongásos betegségek is felelősek lehetnek a szorulásért.  Mi történik az orvosnál? A székrekedés diagnózisának felállítása orvosi feladat. A szakember kikérdezi a bete

Karácsonykor is légúti megbetegedés nélkül


például influenza vírus vagy a náthát okozó rhinovírus. Ilyenkor a beteg fő panasza a torokfájdalom, amely nyeléskor a fülbe sugározhat. A torokfájást általában orrfolyás, orrdugulás, rekedtség és köhögés is kísérheti – mondta el kérdésünkre Dr. Noszek László, orr-fül-gégész szakorvos Miért betegszünk meg könnyebben a téli időszakban? - A hideg levegő

Az időskori székrekedés kezelése


áll, ilyenkor másodlagos székrekedésről beszélünk. Gyakran különböző gyógyszerek (egyes fájdalomcsillapítók, magas vérnyomás elleni szerek, vízhajtók, savkötők) mellékhatásaként alakul ki.  A rostban gazdag táplálkozás segíti a megelőzést A székrekedés esetében is könnyebb a megelőzés, mint a kialakult, esetleg már szövődményes betegség gyógy

Mit kell tudni az idei influenzaszezonról?


szervezet szakemberei hangsúlyozzák, hogy a kezeletlen, elhanyagolt betegség súlyos szövődményeket, köztük tüdőgyulladást is okozhat, ami különösen az egyébként is legyengült szervezetű pácienseknél járhat halálos kimenetellel, és kiemelt kockázati csoportnak tartják például a 65 éves vagy annál idősebb embereket. A védekezésnek több módja létezik. Az egyik, ha

Mi bántja a szemét?


UV-sugárzásnak kitett szemben égető érzést jelentkezik, ami nagyon hasonlít a leégéskor tapasztalt fájdalomra. A kellemetlen érzés mellett akár homályos látás is felléphet, így a napszemüveg viselése télen is ajánlott, síelés közben pedig egyenesen kötelező a hó visszatükröző hatása miatt. A napfény mellett a szél a másik rizikófaktor, amivel számolni kell. A s

Miért csípősebbek a mai szúnyogok?


méh, a váladék mellett valamilyen mérget is fecskendez a sebbe, az allergiás reakciót erős fájdalom is kíséri. Szerencsés esetben csak ennyi, nem pedig az egész testre kiterjedő általános allergiás állapot, ami nagyon veszélyes lehet. Házi praktikák: A rovar váladéka vagy savas vagy lúgos kémhatású. A savas csípést szódabikarbónás vízzel, a lúgosat ecetes ví

Ne legyen csípős az ősz!


sokszor kell WC-re mennie. Az ürítés legtöbbször csípő, égő érzéssel, a végén pedig görcsös alhasi fájdalommal járhat. Ebben az esetben mindenképpen orvoshoz kell menni, hiszen a kezeletlen felfázás akár komolyabb problémákat is okozhat. Bár a felfázás mindkét nemet érintheti, a női nemi szervek és a húgyutak sérülékenyebb rendszert alkotnak, mint a férfiaké, í

Nyaraláskor is biztonságban!


okozhat például a migrénnel küzdőknél, ha otthon hagyják a jól bevált, receptköteles fájdalomcsillapítójukat. Sokaknál gyomor- és emésztési problémákat okozhat az utazás, és az sem ritka, főleg külföldön, hogy könnyű ételmérgezésen, bélfertőzésen esünk át. A biztonság kedvéért mindig legyen nálunk hashajtó készítmény, csakúgy mint heveny hasmenés eseté

Lábaljon ki belőle!


elégtelenség jellegzetes tünetei:  Láb- és bokadagadás, lábszárfájdalom, nyomásérzékenység, nyugtalan láb – mind tünetek. Ha ezeket tapasztaljuk magunkon, feltétlenül menjünk orvoshoz, ugyanis segítséggel kordában tarthatjuk a betegséget. Habár a háttérben családi halmozódás, illetve genetikai okok is állhatnak, az esetek többségében életmódbeli tény

Amit az ajakherpeszről és az aftáról tudni érdemes


fogászati beavatkozás után is. Kezelésénél – attól függően, hogy mi okozhatja – fontos a láz- és fájdalomcsillapítás is. Jól beválik a szódabikarbónás oldattal való öblögetés, amely ugyan nem gyógyít, de a panaszokat enyhíti. Korábban az ezüstnitrátot tartalmazó gyógyszeroldattal való ecsetelés volt a megoldás, ma már az ismert szájhigiéniás oldatok haszn

Zika: veszélyes a várandósokra, illetve a magzatra


láz, fejfájás, gyakran az arcon kezdődő és a törzsre továbbterjedő kiütés, amit kötőhártya-gyulladás és ízületi fájdalom követ. A vírus magzatkárosító hatása a jelenleg zajló brazíliai Zikavírus-járvány kapcsán merült fel. A vírus fertőzött szúnyogok csípése során terjed az emberre. Emberről emberre nem terjed. A betegség megelőzésére nem áll rendelk

Augusztusi allergia


kialakulhat. Mivel jár egy normál rovarcsípés? Püffedéssel, kipirosodással, viszketéssel, és néha fájdalommal. Miben más ez allergia esetén? A püffedés sokkal nagyobb méretet ölt, továbbterjed, a fájdalom intenzívebb lesz, és kihathat a környező tesztrészekre is. Ezek mellett előfordulhat még anafilaxiás sokk is.  Pollenek A pollenek a növények szaporodásán

Visszérgondok – természetes megoldások


estére mintha szorossá válna lábán az egyébként kényelmes cipő, bokája megvastagodik, a lábban fájdalom jelentkezik, bőre viszket. Ha nem kezelik ezt az állapotot, akkor a láb már napközben vagy enyhébb terhelésre is megduzzadhat, éjszaka görcsbe rándulhatnak a lábizmok, továbbá a láb bőrén nedvedzés, hámlás tapasztalható, helyenként barnásvöröses  elszín

Olvasószemüveg nélkül


nézéshez is használ szemüveget, hiszen a kezelés után mindkettőt eldobhatja. Viszont például szürkehályog vagy makuladegeneráció esetén nem végezhető el a beavatkozás. A kezelés A kor előrehaladtával a szemlencse rugalmassága csökkenhet, ez okozza a látásromlást. Ezt a rugalmasságot a lézeres kezeléssel sem állíthatjuk helyre, azonban a szaruhártya felszínét töké

Vegyük komolyan a felfázást!


vizelési inger, miközben vizelet szinte egyáltalán nem távozik. Vizelésnél szúró, égő érzés, alhasi, kismedencei fájdalom, mely súlyos esetben akár a deréktájra is terjedhet. Rossz szagú, esetleg zavaros vizelet, hányinger, hidegrázás, súlyos esetben láz – sorolta a szakember. Jó, ha tudjuk, hogy ez a betegség nagyrészt megelőzhető kellő körültekintéssel. A legfo

Hideg időjárás: réteges öltözködés és forró italok


tanácsát. További, hidegfronttal kapcsolatos tünet a görcskészség fokozódása, ami a szívbetegeknél mellkasi szorító fájdalomként jelentkezhet, illetve előfordulhat ún. vesekő kólika is. Ez utóbbi esetben a rohamszerűen előtörő heves fájdalomérzés az ágyéki területen jelentkezik, és rendszerint az alhasba, a nemi szervekbe, a combba sugárzik. Láz nélküli hidegráz

Afta, herpesz gyors kezelése


rendszerességgel tér vissza, étkezéskor, savas folyadékok fogyasztásakor csípő fájdalomérzetet okoz, vagy akár már a beszédet is akadályozza, érdemes szakorvoshoz menni.  Kívül-belül Az afta és a herpesz simplex vírus okozta elváltozás tünetei hasonlóak. Ha a herpesz vírusa bekerül a szervezetbe, örökre ott is marad az idegdúcokban. Akkor is fertőz, ha a seb

Ezt kell tudni a koronavírus-tesztekről


korábban voltak tünetei (láz, izomfájdalom, köhögés, rossz közérzet, orrfolyás), de nem került sor PCR alapú koronavírus vizsgálatra (lásd alább). hirdetés A szerológiai vizsgálatokon alapuló gyorstesztek a betegség 7-10. napjától képesek kimutatni a fertőzést, ezért sürgős helyzetben nem alkalmazhatók, például a beteg rossz általános állapota, láz, k

Amit a felfázásról tudni érdemes


inger • Vizeletürítés közben jelentkező égő, csípő érzés, fájdalom • Gyakori, de csak kis mennyiségű vizelet • A vizelet zavaros, sötét színű vagy erős szagú • Alhasi nyomás vagy fájdalom • Véres vizelet Kezelése Igyon napi 2-3 liter folyadékot és csökkentse a szénhidrátfogyasztást. Az alábbi gyógynövények kifejezetten jó hatással va

Folyó ügyeink


vizelési inger tör valakire, ám a „végeredmény” csupán pár csepp, ha mindez égető, szúró fájdalommal jár, ha a vizelet véres, zavaros, ha a fájdalom kisugárzik a kismedencébe, derékba, ha lázzal is jár, akkor érdemes felkeresni egy szakorvost, aki azonosítja, hogy melyik baktérium okozza a fertőzést.  A célzott kezelés mellett gyógynövények is segíthetik

Ha fáj a láb...


tanácsát a prevencióhoz. Gyanú esetén is forduljunk szakemberhez: például ha a fájdalom állandósul, vagy a boka körüli bőr barnás színű, kemény tapintású lesz, mindenképp segítségre szorulunk ahhoz, hogy a még súlyosabb szövődményeket elkerüljük. És azt se feledjük: léteznek olyan igazolt hatású készítmények, amelyeket kifejezetten a visszérpanaszok megelőzé

A kullancscsípés okozta betegségek megelőzhetők


kell kihúzni a bőrből. Ha valaki a kullancscsípést követően betegségtüneteket – bőrtünet, izomfájdalom, láz, fejfájás – tapasztal, forduljon orvoshoz. Mivel a megfertőzött haszonállatok teje is közvetítheti a vírust, fontos a nyers kecske- és tehéntej fogyasztás előtti forralása, amellyel a kórokozó elpusztítható.  

Lehet úgy fejleszteni, hogy közben a baba is boldog


kifejlesszék azokat a terápiákat, amelyekkel szelíden lehet gyógyítani. „Máig vannak olyan módszerek, amelyek fájdalommal járnak, ennek nem szabadna így lennie, ez megengedhetetlen. A koraszülött, sérült gyerekeknek szükségük van arra, hogy segítsük a fejlődésüket, de ezt zökkenőmentessé, harmonikussá, életszerűvé kell tenni.” Kereskényi Bernadett gyógytorná

Strandolás, sportolás fülbajok nélkül


hallójárat-gyulladást okoznak, erős fájdalommal, fülfolyással, halláscsökkenéssel és lázzal kísérve.    Hogyan szüntethetjük meg a bajt? • Ha a fülzsírdugó, vagy fülben ragadt víz fájdalmat nem, „csak” halláscsökkenést okoz, megkísérelhetjük az otthoni kezelést: előbb töröljük szárazra a fület, majd oldalra hajtva próbáljuk kicsorgatni

Úti patika tippek - ne legyen szüksége gyógyszerekre!


Elsősorban olyan szereket vigyünk, amelyeket magunk is tudunk használni, orvosi segítség nélkül is. Jó, ha van nálunk fájdalomcsillapító (legtöbbjük általában a lázat is csökkenti). Hányinger nemcsak buszon, repülőn jelentkezhet, hanem az ismeretlen ételektől is. Vigyünk tehát magunkkal olyan gyógyszert, amely az emésztésünket segíti. Egy felmérés szerint a nők ál

A telefon nem gyógyít, de legyen kéznél!


fogyásban segítő, elsősegélynyújtást ismertető, sőt tünet- és fájdalomazonosításra is alkalmas szoftverek. Ezeket ma több százezer magyar töltötte le. A tapasztalatok szerint ha egy alkalmazásról kiderül, hogy nem is olyan hasznos, azt hamar elfelejtik a felhasználók. Mi két applikációt emelnénk ki a sokból. Ezek közül a legkomolyabb fejlesztés és állami támoga

Időm sem volt aggódni


ellátásról? – A műtét olyan rövid ideig tartott, hogy időm sem volt aggódni. Teljesen fájdalommentes, jó hangulatú volt. Azt hittem, hogy majd látok egy csomó ijesztő műszert, ahogy közelít a szemem felé, de semmi ilyen nem történt. Csak egy minimális kellemetlenséget éreztem, fájdalmat nem. Amikor kész voltam és felültem, kaptam egy könyvet a kezembe, és azonnal el

Enyhíteni a megfázás tüneteit


nehezen elkerülhető, hogy nyár és tavasz között legalább pár napra ne keserítse meg valamilyen megfázásos betegség. A láz- és fájdalomcsillapításon felül is sokat tehetünk azért, hogy a tünetek minél előbb megszűnjenek. Fontos például hogy segítsünk szervezetünknek megszabadulni az ilyenkor nagy mennyiségben termelődő, nehezen ürülő nyáktól. Mégpedig azért, m

Vigyázzunk fogainkra!


A fogíny piros lesz és megduzzad, nyomásra fájdalom tapasztalható. A dohányzás megnöveli a betegség valószínűségét, ha pedig már kialakult, súlyosbítja. További tünete a rossz lehelet, a kellemetlen íz a szájban és a fogmosás közbeni erős vérzés. Ha a foglepedéket sokáig nem távolítják el, sérülhet a csonthártya, a gyökér, végül ebből kifolyólag meglaz

Diabétesz: egy megtévesztő betegség


jelenti, hogy hazánkban körülbelül kétszázötvenezer ember szenved neuropátiában. Kellemetlen fájdalom a végtagokban A neuropátiás fájdalom oka az idegrendszer sérülése. Ez a sérülés lehet a perifériás idegeken, de lehet a gerincvelőben vagy magában az agyban is. A perifériás idegeket érintő károsodás miatt kialakuló fájdalomnak az a jellegzetessége, hogy kesz

Folyadékra és ásványi anyagokra is szükségünk van


gyanakodni, hogy szervezetünk valamiben hiányt szenved. Sokan ilyenkor gyógyszert vesznek be, de a fájdalom igazi okát nem szüntetik meg. - Az ásványi anyagok és a víz jelenléte, vagy hiánya az egész szervezetünkre, anyagcserénkre hatással van. A víz biztosítja a vérkeringést, lehetővé teszi a tápanyagok oldását, felszívódását és szállítását. A szervezet elősz

Csodálatos gyógynövények


szorítani  a gyógyszereket. Bár az is igaz, hogy számos gyógyszer összetevői közt is megtaláljuk a legfontosabb gyógynövényeket, legyenek azok gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, köptető, emésztést serkentő vagy gyomorerősítő hatásúak, hogy csak néhány példát említsünk.  Járányi Gitta

Így őrizzük meg szemünk egészségét!


járni még akkor is, ha nincs semmilyen panaszunk. A homályos látás, a szem visszatérő/elhúzódó gyulladásos panaszai – például kötőhártya gyulladás, árpa, „szem fájdalom” vagy gyakori fejfájás – esetén javasolt mielőbb orvoshoz fordulni. A fenti panaszok ugyanis lehetnek „banális” szemészeti problémák tünetei, de más komoly betegségeket is jelezhetnek, mint

Mylan – minőségi gyógyszerek 7 milliárd ember részére


allergia és fertőzések kezelésére, valamint fájdalomcsillapításra szolgáló - terméket kínál Magyarországon. Percenként 10 doboznyi Mylan gyógyszert adnak el a magyar gyógyszertárakban. A társaság aktív szerepet vállal az egyik legfontosabb egészségügyi feladat megoldásában, az antibiotikum-rezisztencia (AMR) elleni küzdelemben. A cég számos módon küzd az AMR n

Titok vagy tabu?


széklet spontán ürítése nehézzé válik, ez (főleg gyermekeknél) további félelmet válthat ki a székletürítés közben fellépő kellemetlenségtől, fájdalomtól.” – olvasható az egyik szakportál  (http://szekrekedes-szorulas.hu/) összefoglalójában. Megzavart bélrendszer – megzavart egészség! Már Hippokratész is feljegyezte, hogy a belekben élő baktériumokna

Természeti csoda, ahol test és lélek megújul!


nyakfájdalom, alvászavar, fáradékonyság. Hévíz nyugodt hangulata, csodálatos természeti környezete tökéletes a kikapcsolódáshoz és a feltöltődéshez.  A meleg vízben az izmok ellazulnak, lélek felüdül a ringatózó tavirózsák között. Már egy pár napos fürdőzés után is úgy érezi magát, mint akit kicseréltek.   Tippek tavasszal a szabadban: F

A véraláfutás otthoni kezelése


valamint nőgyógyászati okból jelentkező görcsök, illetve fájdalommal járó menstruáció esetén.   2. Az édeskömény (Foeniculum vulgare) illóolaja szintén meggyorsítja a véraláfutások felszívódását; ezen kívül antibakteriális, keringésjavító, gyulladáscsökkentő hatást is tulajdonítanak neki. Felhasználási területe széles körű: fogkrémek, szájviz

Vigyázz, kész, csíp!


eltávolítását követően először enyhe, majd pár nap múlva kiugróan magas láz, hányás, szédülés, izomfájdalom jelentkezik vagy a testén bárhol méretes, céltáblára emlékeztető bőrpír jelenik meg, menjünk orvoshoz. A felnőttek 4%-a és a gyermekek közel 1%-a rovarméreg-allergiában szenved. Hazánkban az allergiával járó csípések nagy részét a hártyásszárny

Alattomos betegség: lassan alakul ki a lúdtalp


visszaáll az eredeti rugalmasságuk, így az állás, a járás, egyéb mozgásforma harmonikussá válik, a fájdalom pedig megszűnik. Ezeket a gyakorlatokat be lehet építeni a mindennapi életbe. Nagyon fontos azonban, hogy a gyógytornás kezelések végeztével sem szabad abbahagyni a gyakorlatok elvégzését – tette hozzá a szakember, aki intézményükben rendszeresen végez mozgáss

Elkerülhetetlen az izomláz?


irodai munkát végzők harmada, míg a megkérdezett fizikai munkások közül minden második panaszkodott valamilyen ízületi fájdalomra – derült ki a Magyar Gyógytornász – Fizioterapeuták Társaságának reprezentatív felméréséből. A kopással, meszesedéssel járó gerinc- és ízületi bántalmakban szenvedők nagyon megérzik a hideget, a krónikus ízületi gyulladással –

Vegyük komolyan az ízületi problémákat!


állapotok esetén természetesen fájdalomcsillapítás is javasolt. Ezt fájdalomcsillapítókkal (pl. paracetamol), vagy akár helyileg alkalmazott gyulladáscsökkentő krémekkel lehet elérni. A gyulladt ízületeket hűteni kell, a kopást mutató, de nem gyulladt állapotú ízületek a meleg hatására reagálnak jól. A meleg segít a görcsös, fájdalmas izomzatnak is az ellazulásban

Felejtse el a fülfájást!


így a kórokozók könnyen megtelepedhetnek és gyulladást, gombás fertőzést is előidézhetnek. Árulkodó tünet a viszketés, a pirosodás és a hirtelen előtörő éles fájdalom, ami általában az egyik oldalon jelentkezik. A fülzsír természetes védőréteg,  de megsérülhet az uszoda vizétől, főként ha az a szokottnál klórosabb. Mindez hallászavarhoz vezet, és elők

A reuma okai és kezelésük


esetben akár egész napos is lehet. Kezelés A reumás panaszok kezelésében elsődleges a betegség okozta fájdalom enyhítése. Erre megoldás a gyógyszer, de hasznosak olyan gyakorlatok is, amelyek segítségével helyreállhat a normál ízületi mozgás, javulhat az állóképesség, és növekedhet az izomerő. Maga a betegség nem örökölhető. A géneken kívül az életmód és

5+1 ok, amiért hasznos a koffein


fogyasztása megelőzheti az asztma klinikai megjelenését is. A koffein lebomlásakor ugyanis teofillin is képződik (mint melléktermék), ami egy gyakori asztmamellenes gyógyszer hatóanyaga. Így akár egy kis csésze kávé vagy egy adag magas koffeintartalmú ital is növelheti a tüdő működését, de nem helyettesítheti a gyógyszert, és a túladagolás ez esetben is kerülendő.

Már állatokat gyógyít a nagy térerejű MR készülék


esélyét.” – fejtette ki dr. Kerekes Zoltán, a VetScan Kisállat Diagnosztika Kft. vezető állatorvosa. A Magyarországon eddig egyedülálló vizsgálat teljesen fájdalommentes A vizsgálat fájdalommentes, de a 20-30 perces folyamat során mozdulatlanul kell feküdnie a betegnek, ami az állatoknál kizárólag altatással valósítható meg. Az altatóorvos a vizsgálat teljes id

Új weboldal az ÁNTSZ-től a tévhitek eloszlatására


sokszor emlegetett mellékhatások a legtöbbször mindössze múló, enyhe tüneteket jelentenek. Ilyen lehet az oltás helyén fellépő enyhe duzzanat, bőrpír, múló fájdalom, esetleg fejfájás, kisebb hőemelkedés. Az oltást követően esetlegesen jelentkező nemkívánatos esemény minden esetben bejelentendő és kivizsgálandó. Az oltást követő nem kívánatos események adatbáz

Meg tud szakadni a szív?


munkacsoportja az úgynevezett Takotsubo cardiomyopathiát, amely egy átmeneti, de súlyos klinikai állapottal járó tünetcsoport. A tünetek (hirtelen, erős mellkasi fájdalom, típusos EKG-eltérések, kezdetben mellsőfali ST-eleváció, majd később mély T-negativitás, jellegzetes biomarker-emelkedés) mellsőfali infarktus képét utánozzák. A coronarographia azonban negatív, nem s

A visszeresség ellen


magasabb kockázatával jár. Másrészt a szervezet szakemberei szerint a kismamákat meg kell ismertetni az olyan alapvető, nem gyógyszeres és nem műtéti, alacsony költségű és fájdalommal nem járó védekezési lehetőségekkel, mint például a kompressziós harisnya viselése, illetve a láb rendszeres pihentetése, valamint fürdőztetése. A kezelés lehetőségei A visszerek

Kötelező lépések az egészségünkért


amennyiben a vizsgálat az előzetes kockázat felmérő kérdőív alapján indokolt –, ami fájdalommentes vizsgálat az érszűkület kimutatására. A mérés során a bokákon mért vérnyomást hasonlították össze a karon mért vérnyomással. A két érték hányadosa az úgynevezett boka-kar index, amelynek értéke 0,91-1,3 között normális, 0,4 alatt pedig súlyos érszűkület á

A visszerek ellen


pedig megfelelően kering. Ezzel szemben a kiszáradás következtében a lábak megduzzadhatnak, a lábizmokban pedig görcsös fájdalom jelentkezhet. Az alkoholtartalmú italok és a kávé fogyasztása is növelheti a kiszáradás esélyét, és így fokozhatja a visszerességgel járó kellemetlenségeket. Otthoni praktikák Ha úgy tapasztaljuk, hogy tüneteink súlyosbodnak, érdemes le

Százezreknek okoz fájdalmat az arthritis


vérkeringést. Hűtsük le a gyulladt területeket – a fájó ízületet mártsuk hideg vízbe. A hideg tompíthatja a fájdalom érzetet, és enyhítheti az izomgörcsöket. Az előírt gyógyszereket szedjük rendszeresen, ne csak akkor, amikor a fájdalom már kialakult. A Danubius szállodavállalat idén is csatlakozik a Nemzetközi Arthritis Világnaphoz és a világnap hetében

Székrekedés – időskorban gyakoribb?


stb.); • hogy a székrekedés súlyos betegség tüneteként is jelentkezhet, ezért, ha a tünetek nem javulnak, orvosi konzultáció feltétlenül szükséges! Bitter Noémi

Segítséggel könnyebb a sokízületi gyulladás kezelése


százalék) a munkáját a betegség miatt. Tíz betegből kilenc (89 százalék) állítja azt, hogy tisztában van azzal, hogy miért fontos a betegség kezelése, ennek ellenére a megkérdezettek kétharmada (63 százalék) tévesen úgy véli, hogy a fájdalom hiánya az RA megfelelő kezelését jelenti.  

A gyermeksebész, aki verset mondott nekem


– Egyszer egy 4 éves gyermeket vizsgáltam a sebészeti ambulancián, aki hasi fájdalomra panaszkodott. A vizsgálat után kint a folyosón az anyukájának bejelentette, hogy ő orvos lesz. 15 évvel az eset után az édesanyja felhívott és elmondta, hogy felvették a gyermeket az orvosi egyetemre. Őt tekintem igazi követőmnek. De a nálunk lévő szakorvos jelöltekkel is nagyon sze

Enyhe égési sérülésre a csapvíz a leghatásosabb gyógyír


sérülés. Az égett felületet tanácsos 15-25 percre hideg, folyó csapvíz alá tenni, hogy lehűtsük az érintett testrészt. Így lassíthatjuk a további sejtek elhalását, emellett remek fájdalomcsillapító hatása is van. Jeget ne használjunk, mert azzal nagyobb kárt okozhatunk, mivel lefagyasztjuk a megsérült részt. Ugyancsak ne alkalmazzunk kenőcsös, tejfölös, hintőporos m

A mozgás szabadsága


természetesen más és más a kezelési módjuk. Fűben-fában Egy sor gyógynövény létezik, ami megfelelően alkalmazva hatékony lehet a fájdalom csillapítására. Belső felhasználásuk mellett (tea, főzet, forrázat), külsőleg alkalmazva is (borogatás, gyógykenőcs, tinktúra stb.) fontos szerepet játszhatnak a gyógyulásban − magyarázta lapunknak korábban Lopes-Szabó Zs

Teljesítmény és szeretet – hogyan teljesíthet jobban a gyerek?


mondja rá valaki más: „Jól csináltad, szuper vagy”. Ha a teljesítményhez a megalázottság és bántalmazás traumája fűződik (gondoljunk csak a hírekre az élsportoló gyerekek bántalmazásáról), akkor – mivel ezeket a testi és lelki fájdalomélményeket hajlamosak vagyunk elfojtani – nehéz emlékezni még a sikerekre is, arra, hogy mi is a jó ebben az egészben, hogy mi

Legyenek felkészültek a daganatos betegek!


rákbeteg története pedig erőt adhat azoknak, akik jelenleg is küzdenek a kórral. Az oldal ugyanakkor nem fest rózsaszín képet a rákról, mintha a betegségben mindenkire a gyógyulás várna: a tüneti kezelésekről, a fájdalomcsillapításról, az életvégi ellátás kérdéseiről is őszintén ír a portál. Ezt a szemléletet tükrözi az alapítvány által 2008 óta kiadott orsz

Hol szorít a cipő?


szervezetet, csontokat, izmokat: a rohamos növekedés és testsúlyváltozás önmagában is nagy kihívás a láb izmainak. Számos esetben a gyermek terhelésre (tornaóra, gyalogtúra) jelentkező izomfájdalomról vagy általános fáradékonyságról panaszkodhat. Ha ekkor nem történik korrekció (elsősorban lábtorna) az izmok elfáradnak, az ízületek merevvé válnak, majd a csontok k

Maradjunk egészségesek nyaralás alatt is!


és 30 percnél hosszabb ideig ne tartózkodjunk egyhuzamban a tűző napon. • Ügyeljünk a megfelelő hidratációra, igyunk elég vizet nyaralás alatt is. • Legyen nálunk fájdalomcsillapító, ragtapasz és sebfertőtlenítő, hogy arra is fel legyünk készülve, ha történne velünk vagy egyik családtagunkkal valami. • Amennyiben repülővel utazunk, ahol gyakran hidegebb van,

Kockázatok és mellékhatások


helyes táplálkozással erősíthetjük.  A cseppfertőzéssel terjedő vírust valószínűleg már senkinek sem kell bemutatni. Magas láz, gyengeség, végtagfájdalom, fejfájás, orrfolyás, a nyálkahártyák duzzanata – soroljuk fejből a tüneteket. Ezek azonban a legtöbb légúti fertőzésre igazak lehetnek. Az influenza leginkább a terjedés tempójában tér el az egyéb bet

Szívünk Napja immár 17. éve, szeptember 24-én a Millenárison!


folytassam.   -  Ma mi a legfontosabb üzenet? -  Tartós mellkasi fájdalommal a beteg 15 éve és tavaly is 4 órát várt, mielőtt orvoshoz fordult. Tudom, hogy kell két generáció, mire az egészségtudatos gondolkodás eredményt hoz. De addig is gyorsítanunk kell a folyamatot. Az elmúlt 15 évben 60 százalékkal csökkent a szívinfarktusok miatti halálozások szá

Légy ott évente


megbetegedések esetében. A már igen előrehaladott, áttétekkel járó esetekben deréktáji fájdalom, a csípőben vagy a comb felső részében jelentkező merevség és fájdalom mutatkozik. A prosztatarák gyanúja esetén a pontos és végleges diagnózishoz (kiterjedés, méret, szövettani típus) további vizsgálatokra van szükség, amely a diagnózis felállításán túl azt

A kis dolog is nagy dolog!


Érdemes növényi eredetű, tiszta illóolaj hatóanyagot tartalmazó gyógyszert választani, amely hatékony baktériumölő és fertőtlenítő hatású szer. A kamilla köztudottan fájdalom- és gyulladáscsökkentő, de hatásos a cickafark, a rozmaring, a zsálya és az édeskömény is, illetve ezek keveréke, tiszta illóolaja.  Óvakodjunk azonban a hüvelyflórát gyengítő k

Nem csak szépészet – a sarokápolásról


probléma, hanem fájdalmat is okozhat, ha a repedések elérik az idegeket is tartalmazó réteget. Ezen felül pedig a résekbe különböző kórokozók (baktériumok, gombák) kerülhetnek be és szaporodhatnak el, ami komoly fájdalommal járó gyulladást okozhat. Éppen ezért a lábápoláshoz érdemes antiszeptikus (vagyis a kórokozókat elpusztító) készítményt választani. Pap Ben

Ha újra itt a meleg…


okozta leégés tünetei az elsőfokú égéshez hasonlóak. Enyhébb formája általában csak a bőr felső rétegét károsítja, amelynek jelei a bőrpír, a bőrfeszülés, amely gyakran fájdalommal, érzékenységgel és napszúrással párosul. Ezek a tünetek azonban néhány nap alatt elmúlnak, és nem okoznak maradandó hegeket. A másodfokú égés már károsítja az egész hámréte

Arany János nyavalyái


fájdalommal. Orvosai tanácsára keserűvizes ivókúrákra utazott Karlsbadba, több alkalommal is, de arra például maga jött rá, hogy epebántalmainak nem tesz jót a zsíros étrend. Attól kezdve szigorú diétát igyekezett tartani, még a borivásról is lemondott. Ám hiába a zsírszegény diéta és a keserűvíz: az epekövek miatt tályog alakult ki az epehólyag körül, ami 18

A kisgyerekek hallásást is védeni kell


alkalmazni a gyermekeknél, ezek egy része objektív vizsgálat, tehát ilyenkor nincs is szükség a gyermek visszajelzésére, a gép leméri a hallást. Valamennyi módszer nagy előnye, hogy egyáltalán nem jár fájdalommal, szülő jelenlétében, kis kooperációval, nyugodt körülmények között elvégezhető bármelyik vizsgálat” – mesélte a szakorvos a Czeizel In

Több mint torna – életforma


megőrzése szempontjából, és döntő szerepe van az ideális testsúly elérésében és megtartásában. Mindenfajta testedzésnek megvannak a saját szabályai, de vannak általános érvényű elvek is. Például tévesen terjedt el az a nézet, hogy „fájdalom nélkül nincs eredmény”– mondják a gyógytornászok. A szakemberek azt tanácsolják: soha ne eddzünk kimerülésig,

Szívátültetés gyerekeknél…


évre.”  Figyelmeztető jelek, amikor azonnal lépni kell!      - mellkasi fájdalom - szorongás - tartós köhögés vagy sípoló légzés - szédülés - hirtelen fellépő fáradtság, gyengeség - hányinger, gyomortáji fájdalom - fájdalom a test egyéb területein – mellkasban kezdődik, átterjed a vállakra, karokra, könyökre, hátra, nyakra, állka

2016-os wellness-szótár


ugyanis ez kádfürdőben történik, és az egész testre hat, míg a pakolás csak a kezelt testrészre. Az iszapfürdő ötvözi az iszappakolás és a hidroterápia jótékony tulajdonságait, fájdalomcsillapító, méregtelenítő hatású. Jégszauna (krioszauna) A tradicionális szauna ellentéte, melynél nagyon alacsony (-120 és -170°C közötti) hőmérsékleten zajlik az 1-3 perces k

A kodeintartalmú készítmények új alkalmazási feltételei


álmosság, szűk pupillák, hányinger vagy hányás, székrekedés és étvágytalanság. Mely készítmények érintettek Magyarországon? A kodeint széles körben használják fájdalomcsillapításra, valamint a köhögés és megfázás tüneteinek kezelésére. Az EU különböző tagállamaiban egyetlen hatóanyagot tartalmazó gyógyszerként, vagy más hatóanyagokkal kombináció

Sivatagi érzés


amelyből a halfélékben van sok. A túlzott UV sugárzásnak kitett szemben égető érzés jelentkezik, ami nagyon hasonlít a leégés során tapasztalt fájdalomra. A kellemetlen érzés mellett akár homályos látás is felléphet, így, ha tehetjük, már a kora tavaszi napokon is viseljünk napszemüveget!

Az utazók betegségei


megelőző gyógyszeres kúra – például a malária veszélye esetén –, és a védőoltások felvétele.A tünetek jelentkezése esetén sokszor azonnali kezelés szükséges. Különösen fontos a rehidráció (folyadék és ionpótlás), láz-, fájdalomcsillapítás, antivirális szer, a másodlagos bakteriális fertőzés kivédése céljából antibiotikus kezelés elkezdése. O

Sebek, vágások, horzsolások helyük se maradjon!


valamilyen piszkos tárgy okozta. Minden nyílt sebbe kerülhetnek kórokozók, a sebet okozó tárgyról, a levegbl vagy a légutakból, illetve a kézrl. A vérzés a szennyezdés egy részét kimossa, a kórokozókat pedig elpusztítják a szervezet fehérvérsejtjei. Fertzés gyanúja áll fenn, ha a fájdalom ersödik, duzzanat, brpír vagy láz jelentkezik, illetve a környéki nyirokcsomók

Nyáron sem ritka a felfázás


például vesemedence-gyulladás is kialakulhat belőle. A vesék megóvása elengedhetetlen szempont a jó egészségi állapot fenntartása érdekében. Vegyük komolyan a felfázás legkisebb jelét is, és kezeljük kellő körültekintéssel. A kamilla köztudottan fájdalom- és gyulladáscsökkentő, de hatásos – többek között – a cickafark, a rozmaring, a zsálya és az édeskömé

Vigyázzunk a gyermekeinkre!


védőoltás áll rendelkezésre. Közösségbe kerülve jellemzőek a különböző bélgyulladások. Többféle vírus okozhat ilyen problémát, legjelentősebb kórokozók a rota vírus és a calici vírus. A rota vírus főként csecsemő- és kisded korban okoz megbetegedést. 1-3 napos lappangás után hányás, hasmenés, magas láz, hasi fájdalom jelentkezik. Rota vírus ellen

Vénáink védelméért


melyek igazoltan érösszehúzó hatással rendelkeznek. Éppen ezért szárítva már régóta javasolják többek között érgörcsök, máj- és vesebetegségek esetén, mint ahogy vízhajtónak is használják. Manapság az idült vénaelégtelenség miatt kialakuló fájdalom, duzzadás, görcs, továbbá a nehézláb- érzés enyhítésére kifejlesztett készítmények gyakori összetevőj

Prosztataszűrés - életet menthet!


már egyetlen vércseppből nagy valószínűséggel következtethetnek az orvosok a prosztata pillanatnyi állapotára, az esetleges gyulladásos- és egyéb folyamatokra. A prosztata elváltozásai nem minden esetben járnak fizikai tünetekkel. Amikor azonban már fájdalom vagy egyéb tünet jelentkezik, lehet, hogy már késő. A Magyar Rákellenes Liga adatai szerint Magyarországon évente

Közel viszi a lakossághoz a szűréseket az ÁNTSZ


országossá tételét segítő adatokat egy tanulmányban foglalják össze, ami a szakmapolitikai döntéshozókat támogatja a szűrés országos kiterjesztésének megtervezésében. Fontos kiemelni, hogy a méhnyakszűrési, és a vastagbélszűrési program keretében elvégzett vizsgálatok nem járnak fájdalommal, egyszerűen elvégezhetők. Az ÁNTSZ kéri és egyben biztatja azokat,

Mit tehetünk a prosztatamegnagyobbodás ellen?


szakember egyrészt manuális vizsgálattal állapítja meg, mennyire nagy és kemény a mirigy, illetve érintése mekkora fájdalommal jár. Gyakran további vizsgálatok  lehetnek szükségesek: ultrahanggal megállapítható például a prosztata pontos mérete, valamint hogy vizeléskor teljesen megszabadul-e tartalmától a húgyhólyag; egy különleges műszer révén pedig megmérhe

Ízületeink és a hideg


maradjanak kinn sokáig. Arra is érdemes figyelni, hogy a viselt zokni, alsónemű lehetőleg laza legyen. Ha ugyanis az öltözék elszorítja az ereket, a fájdalom rosszabbodhat. Ezen kívül a kopásos betegséggel küzdőknek a szabadból bejőve (de nem rögtön) érdemes meleg fürdőt venniük. Ez segít ellazítani az izmokat, ahogyan azok a pakolások, krémek is, amelyek hőt term

Cukorbetegség a látásproblémák hátterében


hozzáférhetőségét) együttműködésére szükség van. Végezetül fontos kiemelni, az elváltozások már tünetmentes állapotban is egy egyszerű és fájdalommentes, ún. szemfenék vizsgálattal kimutathatóak. Az esetleges elváltozások időben történő feltárás esetén kezelhetők. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy az érintettel elmenjenek a szükséges vizsgálatokra.

Október a Látás Hónapja


Októberben hazánk legtöbb látszerészénél és optikusánál, illetve a területre szakosodott üzletekben ingyenes a teljeskörű szemvizsgálat. A vizsgálatsorozat nem csupán fájdalommentes és gyors folyamat, de olyan betegségekre is fényt deríthet, mint a különféle vérnyomásproblémák vagy a cukorbetegség, ráadásul már kezdeti stádiumban. Igaz, hogy a minőségi szem

Hatékonyabbá válhat a migrén kezelése


programtól függetlenül, egy TÁMOP-program keretében — a molekulákat nanotechnológiai eljárással úgy módosítja, hogy jobban átjussanak a vér-agy gáton. Eredményeik alapján a közelmúltban szabadalmat nyújtottak be. A gyógyszerfejlesztés és tesztelés mellett további feladat megfelelő állatmodell kialakítása a kísérletekhez. „Nem könnyű az emberi fájdalom, konkr

Isznak Önök eleget?


porc gyengül, és ízületi fájdalom illetve merevség alakul ki. 9. Segít a súlynövekedés elkerülésében Kellő folyadékmennyiség híján a sejtek nyugalmi állapotba kerülnek és az anyagcsere lelassul. Sokan hajlamosak ilyenkor többet enni, pedig a szervezet „csak“ szomjas. 10. Megelőzi a korai öregedést Ha a szervezet ki van száradva, legnagyobb szerve, a bőr gyor

Szív- és érrendszeri betegségek - ha időben szól, túlélheti!


számú tünet, amire általában felfigyelnek. A szívvel kapcsolatos mellkasi fájdalom gyakran középre, a szegycsontra irányul, esetleg attól kicsit balra. A fájdalmat leginkább úgy jellemzik, mintha elefánt ülne a beteg mellkasán, de ez lehet kellemetlen nyomás vagy teltségérzés is. Nem szokatlan az sem, hogy a nők elbagatellizálják a fájdalmat. Az ő esetükben gyakoribb, ho

Ön férfi? Akkor készülhet a prosztataháborúkra


Ritkán válik súlyossá, de ha a következő tüneteket észleli magán valaki, érdemes orvoshoz fordulnia: - fájdalom vizeléskor vagy ejakulációkor - láz és borzongás - medencetáji fájdalom - gyakoribb vizelési inger - zavaros vizelet. Kezelésére antibiotikumokat alkalmaznak, gyógyítása általában pár hetes terápiát igényel.   Ballai Vince

Hideg kéz, hideg láb


a hideg és a meleg szabályozásával. Említsük meg, hogy természetesen a psziché is hat a testünkre. A stressz, a depresszió és a pánikrohamok a hideg végtagok lehetséges okának számítanak. Ha állandóan fázik a keze és a lába, lehet, hogy Raynaud-kórban szenved. További tünetei: a görcs, a fájdalom, a kezek és a lábak elszíneződése. Hátterében szklerózis multipl

Kilencezer pislogás naponta


érzékeny fájdalomra, hidegre, melegre - mint egy raktár: zsírt, vizet és tápanyagokat tárol - mint  hőfokszabályozó: állandó hőmérsékleten tartja testünket - mint a tükör: mutatja a testi-lelki kiegyensúlyozottságunkat, de a kóros zavarokat is (dr. Szabó Alexandra, gyógyszerész)   P. Gy.

„Legyőzte a kórt, de nem győzte meg a kort”


ott tartózkodó férfi elájult a belélegzett dinitrogén-oxidtól. Ez idő alatt a férfi nem reagált a környezetére és fájdalmat sem érzett, noha megütötte magát. Mikor magához tért, jól volt. Másnap Wells maga is dinitrogén-oxidot lélegzett be – szándékosan persze –, és rávette egy kollégáját, hogy húzza ki a fogát. Felfedezésének köszönhetően a legtöbb orvos

10 plusz 4 tipp, hogy nyáron is egészséges legyen a lábunk


Tyúkszemek, bőrkeményedések Ezek hátterében többnyire kidörzsölődés, erős nyomás, szoros cipő, helytelen járás állhat. Kezelésükre számos könnyen hozzáférhető patikaszer létezik, de sok ember nehezen különbözteti meg egymástól például a szemölcsöt és a tyúkszemet. Előbbit jellemzően vírusfertőzés okozza, kezeléséhez bőrgyógyász szakorvos szükséges

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Ezen a napon született Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Költők, írók betegségei Koronavírus Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6887868 látogatónk volt eddig