• 2020. július 10., péntek

Keresés


238 db találat a következő kifejezésre: Fájdalom

A fájdalommentes mindennapokért


A fájdalom olyan sérülések veszélyére figyelmeztet, amelyek szöveti károsodásokkal járhatnak, és arra késztetnek minket, hogy elkerüljük vagy megfelelően kezeljük az ilyen helyzeteket. Az orvoslás alapvető feladata, hogy a fájdalom okát megtalálja, és a kiváltó ok kezelésével megszüntesse. A hatékony fájdalomcsillapításhoz számos eszközt ismerünk.

Félre a fájdalommal!


A fájdalom a szervezet jelzése, nem betegség, hanem egy tünet, így elsősorban a kiváltó okot kell megszüntetni!

Mozogni – fájdalom nélkül


„A szem, a szív meg a láb maradt meg volna legalább” – mondogatta Tóth nagyapám, amikor évente legalább négy alkalommal – karácsonykor, húsvétkor, Tamás- és Gyula-napon meglátogatott minket az ország másik feléből. A századdal volt egyidős, 84 évet élt, az utolsó harmincat komoly ízületi fájdalmakkal. Kalmopyrin és a Hévízi-tó rendszeres felkeresése: emlékeim szerint körülbelül ennyit tudott tenni a múlt század 70-es, 80-as éveiben lábfájása ellen.  A helyzet azóta alaposan megváltozott –  szerencsére.

Reumatikus fájdalom és csillapítása


Az emberi lét egyik elkerülhetetlen velejárója a fájdalom, ami mindig egy jelzés, üzenet a szervezetnek. A fájdalomcsillapító gyógynövények azoknak ajánlottak, akik nem szívesen nyúlnak szintetikus gyógyszerekhez, illetve akik előnyben részesítik a természetes gyógymódokat.

A legnagyobb fájdalommal járó betegség


Akár a többi emlős esetében, az emberi szervezet mozgásrendszere is az aktív szerepet betöltő izom-, illetve a passzív csontrendszeren alapul. Részei ennek a bonyolult szisztémának az inak, a szalagok, az ízületek és a porcok – utóbbiak az ízületi végeket borítják, és az érintkező csontok sima elmozdulását többek között egy speciális kenőanyag, az ízületi folyadék segítségével biztosítják. Mit tehetünk e komplex struktúra megfelelő működésének megőrzéséért?

Mit kezdhetünk a fájdalommal?


A fájdalomnak, bár valójában senki nem kívánja, fontos és hasznos szerepe van: szervezetünk vele figyelmeztet arra, hogy káros hatás érte, és arra késztet minket, hogy elkerüljük vagy kezeljük a kiváltó okot, vagy ha ezt ismerjük, és nem tudunk vele mit kezdeni, magát a fájdalmat.

Mit keres a koffein a fájdalomcsillapítóban?


A koffein a legelterjedtebb, világszerte legálisan alkalmazható pszichoaktív drog. Sehol sem tiltják, sok helyen inkább javallják, az emberek többsége leginkább kávé vagy tea formájában fogyasztja. Sokan nem is tudják, hogy több, vény nélkül kapható fájdalomcsillapító szer hatóanyagaként is találkozhatunk vele.

A szépséghibától a feszítő fájdalomig


Kezdetben csak apró bosszúság, de az évek múlásával egyre több panaszt okozhat. Nyáron szembetűnőbb, ha van – és ezért nagyobb az esélye annak is, hogy komolyan vegyük. De mi is a baj a visszérrel?

Babits Mihály – egy nyaláb testi fájdalom


Babits Mihály (1883-1941) életét gyermekkorától kezdve súlyos és igen fájdalmas betegségek kísérték végig. Saját bevallása szerint vézna, alacsony, sápadt gyerek volt, sportolásra alkalmatlan: tornából mindig elégségese volt, csak kegyelemből nem buktatták meg a testnevelő tanárai, mert amúgy minden iskolájában a legkiválóbb tanulók közé tartozott; utóbb – az első világháború idején – katonai szolgálatra is alkalmatlannak találták.

Amikor fáj...


A fájdalom a leggyakoribb panasz, amivel az emberek orvoshoz vagy gyógyszerészhez fordulnak. Számos oka lehet, ráadásul a hatóanyagok és gyógyszerformák tengerében nem könnyű megtalálni azt a szert, amivel csillapíthatjuk.  Ha elolvassa a szakgyógyszerész tanácsait, könnyebb lesz az eligazodás.

Így enyhítették a fájdalmat elődeink


A fájdalom mindig velünk volt, vele együtt csillapításának igénye is. Őseink változatos módszerekhez folyamodtak azért, hogy enyhítsék, és ugyan voltak meredek pró-bálkozásaik, a mai módszerek és hatóanyagok nagy része nem volt számukra ismeretlen.

Őszintén a székrekedésről


Hasi fájdalom, puffadás, szorító érzés és lesütött tekintet: a székelési problémák olyan gondok, melyekről nem beszélünk a mindennapi társalgásban. Ugyanakkor a szorulás nem olyan dolog, ami miatt szégyenkeznie kellene, hiszen, aki ettől szenved, vagy valaha szenvedett tőle, pontosan tudja, mennyire megkeserítheti az életet.

Húgyúti fertőzés – mit tehetünk ellene?


Égető fájdalom vizelés közben, a szokásosnál gyakoribb ürítési inger, rosszabb esetben láz, elesettség – a húgyúti fertőzés az egyik leggyakoribb urológiai megbetegedés, a statisztikák szerint ötből négy nőt érint legalább egyszer életében. Miért alakul ki, és hogyan kezelhető?

Jaj, de fáj!


ízületi fájdalom szinte egy életen át elkíséri a modern kori embert. Amikor „még” csak a sportolás következtében tapasztalunk ízületi fájdalmat, az általában könnyen kezelhető, ám felhívja a figyelmet a megelőzés fontosságára. Ha pedig már egyre gyakrabban és több ízületünket is érinti a fájdalom, fájdalomcsillapítást és regeneráló terápiákat is igénybe kell vennünk. Az ízületi fájdalom nem váloga

19 megye, 52 település, 72 kórház… és rengeteg mese!


okozott boldog, fájdalommentes perceket az a 7200 meseolvasó, aki az elmúlt egy évben ellátogatott az ország gyermek-egészségügyi intézményeibe, és elvarázsolta meséivel a kis hallgatókat. A program résztvevői ráadásul az idő- és távolságbeli akadályokat átlépve mesevideókkal is szórakoztatják a kicsiket.

Időskorban is láthatunk tökéletesen


mindenki hallott róla. Fájdalommentesen, szinte észrevétlenül alakul ki. A 65–75 éves népesség 50%-a, a 75 év felettieknek pedig közel 70%-a szenved tőle, pedig nem kellene. A szürkehályog, más néven cataracta napjainkban népbetegség, a szemlencse olyan mértékű elhomályosodását, elszürkülését jelenti, ami már akadályozza, hogy éles kép alakuljon ki a retinán.

Téli bajaink


ingerlékenység, fájdalom, és persze láz – mindezek a tünetek sokaknak ismerősek lehetnek a téli hónapokban. A kezelés szempontjából azonban egyáltalán nem mindegy, mi a betegség okozója.

Ne adja szájról szájra!


apró, égő fájdalommal járó fekély a szájban. A herpeszt szinte mindenki ismeri, és tudjuk, hogy vírus okozza. A hasonló kellemetlenségekkel járó afta kialakulásának okát azonban még nem tudják az orvosok, bár összefüggésbe hozzák az immunrendszer gyengülésével.

Ne menjünk neki az ünnepnek görcsoldó nélkül!


legnehezebben tolerálható fájdalom, így az azonnali csillapításáról gondoskodni kell.

A szív- és érrendszeri betegségek és a nők


még csak mellkasi fájdalom sem utal arra, hogy nagy a baj. Értük száll most harcba a Magyar Kardiológusok Társasága, illetve az általuk is alapított Pirosban a Nőkért mozgalom: arra hívja fel a figyelmet, hogy a női szív sokszor észrevétlenül komoly veszélyben van. A szív- és érbetegségek férfiakra és nőkre egyaránt veszélyesek, sőt a hölgyek kockázata nagyobb, mint a férfiaké.

A fájó ízületek kezelése


üzeneteit. A fájdalom jel, hogy valami nincs rendben, a fájdalom helye viszont sokszor megtévesztő lehet. Például a csuklónkban jelentkező kellemetlen, éles érzés akár vállproblémákra is utalhat.

9 ok a véraláfutás hátterében


duzzanattal, fájdalommal és a bőr  elszíneződésével jár. Kialakulhat a bőr- vagy az izomszövetben, de mélyebben, akár a csonthártya alatt is. Színe a piros-vörösből  liláskékbe, majd zöldbe, végül sárgába megy át, és fokozatosan eltűnik. A színváltozás a vörösvértestek által szállított hemoglobinból és  fokozatos lebomlásából ered.

Riasztó görcs éjjel - nehéz láb nappal


és főként, hogy mennyire ijesztő. Többek között magnéziumhiány okozhatja, a háttérben kezdődő visszérprobléma is lehet. Kapcsolódó tünet lehet a fejfájás és a szemhéj akaratlan rezgése.

Vigyázz, kész, nyár!


krónikus fájdalommal élők mindennapjait pedig még inkább megnehezítheti.

Önfeledten a strandon


jelentkezett az alhasában? Ezt a jelenséget az orvosok a bakteriális fertőzések közé sorolják, de a köztudatban csak felfázásként ismerik. Idén nyáron ússza meg az úszást problémák nélkül!

Lüktet, nyilall, sajog, hasogat


megoldások a fájdalomcsillapítók mellett, amelyek enyhítik a fogfájást.

Ízületi fájdalmak – szelíd gyógymód


járnak – ennek enyhítésére többféle módszer létezik.

Vessen véget a műfogsor rémálomnak


technológia, amely révén fájdalommentesen, hosszú távra stabilizálhatja meglévő műfogsorát. Ez az eljárás a Fixfogsor® Protézisrögzítés (www.fixfogsor.hu), amely során extra vékony titán implantátumokkal stabilizáljuk műfogsorát.

Bosszantó vírus – a herpesz


járhat. Megelőzésére egyelőre nincs ismert módszer, ám fel lehet készülni jelentkezésére.

Mit tegyünk a zúzódások ellen?


rendszerint fájdalommal jár, úgyhogy érdemes meggyorsítani a gyógyulását.

Teljes élet műfogsorral? Igen, lehetséges!


technológia, amely révén fájdalommentesen, hosszú távra stabilizálhatja meglévő műfogsorát. Ez az eljárás a Fixfogsor® Protézisrögzítés (www.fixfogsor.hu), amely során extra vékony titán implantátumokkal stabilizálják műfogsorát.

A mellrákon túl - speciális mozgásprogrammal


ismét szabadon és fájdalomtól mentesen tudják mozgatni karjaikat, valamint a mellkasi területet. Hazánkba Németh-Tavasz Brigitta pilates oktató hozta el a módszert.

Keringésünk épségéért


úgynevezett vénás fájdalom, vagy a hajszálerek (kapillárisok) bevérzése. Mit tehetünk a megfelelő keringésért?

Látja? Nem látja? Na látja! A szürkehályog a korral jár


Lassan, fájdalom nélkül jelentkezik, jellemzően 50 éves kor felett, s akár több évig is eltarthat, míg zavaróvá válik. Ám a folyamat akár vaksággal is végződhet.

Krónikus ízületi gyulladásos gyermekek szorulnak kezelésre


gyulladás jellemzi, ami fájdalommal, duzzanattal és a mozgás korlátozottságával jár.

Hat egyszerű praktika aranyér ellen


azonban fájdalommal jár, és vérzés is felléphet.

Mit kell tudni az ízületi tükrözésről?


panaszok és a fájdalom csökkentésére, illetve megszüntetésére.

Parkinson-kór, a folyamatosan változó betegség


is, mint például fájdalom, alvászavar és hangulatzavarok. A betegséget jelenleg nem lehet meggyógyítani vagy megelőzni, azonban az orvostudomány folyamatos fejlődésének köszönhetően gyógyszeres kezeléssel a tünetek jól kezelhetőek.

Influenza: veszélyes lehet a munkahelyi közösség


A lázzal, végtagfájdalommal, általános gyengeséggel, levertséggel, orrdugulással, orrváladékozással és torokfájdalommal járó állapot megelőzésére ugyan létezik védőoltás, ám sokan remélik, hogy fokozott vitaminbevitellel és odafigyeléssel megelőzhetők a komolyabb megbetegedések. A Wick Pharma GmbH 2014-ben készült globális kutatása szerint a megkérdezettek közel 40 %-a évente akár ötször is tapasz

Szabó Győző is a saját sejtjeivel gyógyult meg!


idővel és fájdalmas műtéti eljárásokkal volt megoldható, amely okán a betegek a munkából is hosszú időre kiestek. Immár hazánkban is elérhető a Lipogems eljárás, mely a páciens saját zsírszövetéből kinyert sejttömeg, amely regeneratív tulajdonságokkal rendelkezik (mesenchimális (ős)sejteket is tartalmaz) regenerálja a sérült ízületet, vagyis a beteg saját sejtjeinek felhasználásával kezelhető. A s

Október 12-én van az ízületi gyulladásos betegségek világnapja


Vezet a térdfájdalom (36%), ezt követik a derék- (26%), illetve a vállpanaszok (20%). A fájdalom leggyakoribb oka lehet a porckopás, amely már a 35 és 50 év közöttiek egynegyedét érinti – derült ki a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának friss hazai felméréséből.  

Ami minden 5. embert érint


szúró gyomortáji fájdalom, mely a mellkas irányába sugárzik ki. Evés hatására általában enyhül. Jelentkezhet hányinger, émelygés, hányás, böfögés, puffadás vagy hasi feszülés. Mit tehetünk ellene? Először is állapítsuk meg a kiváltó okot, és próbáljuk megszüntetni. Életmódbeli változtatások nélkül lehetetlen a kellemetlen tüneteknek végleg búcsút inteni. Legjobb, ha kerüljük a dohányzást, az a

Puffad? Ég a gyomra? Rossz az emésztése?


zavar, gyomortáji fájdalom, puffadás, böfögés, émelygés, hányás, hányinger, felhasi feszülés, rossz közérzet, valamint korai teltségérzet. Az is előfordulhat, hogy egy korábban teljesen átlagos adag ételt nem tud már elfogyasztani. Érdemes utána járni, hogy nem szenved-e valamilyen ételintoleranciától. Könnyen lehet, hogy tejfehérje-, tejcukor- vagy gluténérzékeny, és ez esetben speciális diétával

Felfázás nyári forróságban


vizelet, az alhasi fájdalom főként nőknél jelentenek sok problémát. Már az elnevezés – felfázás – is a hidegebb időjáráshoz kötődik, de a nyári melegben ugyanúgy elkaphatjuk, vagyis az altestünk éppúgy kihűlhet, mint télen, amikor nem megfelelően vagyunk felöltözve. Elég csupán magunkon hagynunk a vizes fürdőruhát, mezítláb mászkálnunk a hideg kövön, vagy egy nyári záporban jól eláznunk. Ilyenkor

A mozgásszervi megbetegedésekről


érintő, elsősorban fájdalommal, gyulladással, izommerevséggel és mozgáskorlátozottsággal kísért betegség tartozik. Kezelésükben a gyógyszerek és sebészeti beavatkozások mellett fontos szerep jut a fizioterápiának és a táplálkozásterápiának. Az utóbbi évtizedekben újabb gyógyászati lehetőségek terjedtek el a reumás panaszok kezelésére. Akárcsak a fitoterápia más területein, vizsgálatok és széles kö

Emésztésünk védelmében – a vakáción is


legtöbbször a gyomorfájdalom és a hányinger, okozhatja többek között vírus vagy romlott étel. Bár többnyire spontán módon gyó-gyul, különösen bosszantó, ha a jól megérdemelt szabadság napjait rabolja el, érdemes ezért figyelmet és energiát fordítani megelőzésére. Sok kellemetlenségnek vehetjük elejét például pusztán azzal, ha külföldre készülve már indulás előtt alaposan tájékozódunk a célország h

Vegye fel a harcot a felfázással


egyszer pedig erős fájdalomérzet kíséri őket. Miért van az, hogy olyan nehéz ettől a látszólag kis betegségtől, a felfázástól megszabadulni? Miért van az, hogy sok esetben már a házi praktikák vagy épp az antibiotikumok sem segítenek? Ha tartós a probléma, nőgyógyászhoz, vagy urológushoz érdemes-e menni? Dr. Varga Imre urológus korábban lapunknak arról beszélt, hogy alapvetően kétféle felfázás lét

Szúr, csíp viszket


vált ki. A véresre, fájdalomba áthajló vakarózásig semmiképp sem szabad eljutni, azonban a viszkető bőrfelületet nem megvakarni nagy önfegyelmet feltételez, ami főleg a gyerekektől nem várható el. Dr. Pálffy Márta gyermekorvos szerint, ahogyan mindenféle fájdalom esetében a legfontosabb elvárás annak csillapítása, úgy a viszkető érzést is mielőbb csökkenteni kell, és a bőrt olyan nyugtató kenőccse

A gyász ereje


hagy maga után, ami fájdalommal jár. Valahogyan el kell fogadnunk a tényt, hogy nincs többé, mert az életnek folytatódnia kell. A gyász (vagy, ahogy a pszichológusok mondják: a gyászmunka) abban segít, hogy lehetőség szerint minél kevesebb lelki sérüléssel jussunk túl a nehéz időszakon. A modern világban egyre inkább magunkra maradunk a gyászunkkal, kiveszőben vannak a gyász folyamatának közösségi

Saját vére szabadíthatja meg a pokoli fájdalmaktól


sarok, vagy talpfájdalom esetében hosszan tartó, fájdalmas időszakról beszélünk. Bármelyiktől is szenvedjen, a páciens mindent megtenne azért, hogy ismét kínoktól mentesen élhesse az életét. Van azonban egy olyan eljárás, a PRP, vagy sajátvér-terápia, amelyet külföldön már rutinszerűen alkalmaznak az orvosok. Hazánkban azonban csak tíz éve alkalmazzák a fenti panaszok kezelése esetén, és kizárólag

Fáj, recseg, ropog


is kiindulhat a fájdalom, ezért egyéb okokat is mindig szem előtt kell tartani. Mint Dr. Taller Gabriella háziorvos, a téma szakértője lapunknak elmondta: mozgásszervi betegségnek hívunk minden olyan problémát, mely az ízületekkel, illetve az azokat mozgató izmokkal, ízületeket alkotó csontokkal, porcokkal állnak kapcsolatban. A mozgásszervi betegségek tünetei rendkívül változatosak lehetnek és há

Leszámolás a felszálló fertőzéssel


vizelet, alhasi fájdalom. Bár a köznyelv felfázásként emlegeti, a húgyúti fertőzéseknek csak némi közük van a hideghez, vagy ahhoz, hogy mennyire fázunk. Fontos azonban tudni, hogy a megfázásnak szerepe lehet a betegség kialakulásában, hiszen, ha szervezetünk védekezőképessége gyengül, a különben is jelen lévő baktériumok könnyebben elszaporodnak és kórokozókká válnak – magyarázta lapunknak korább

Nem fog fájni!


intenzitású, tompa fájdalomként kezdődnek. A legfontosabb észrevehető jel az ínyvérzés, illetve a kellemetlen szájíz, megváltozott szájszag. Ilyenkor a szájüregi baktériumflóra egyensúlya felborul, és emiatt elpusztul a foggyökerek körüli csont. Mindez foglazuláshoz, fogvesztéshez vezethet. Ha 3-4 nap után rendszeres, alapos fogmosás ellenére sem szűnik meg a vérzés, érdemes mihamarabb szakem

Biztonságos ünnepet!


alatt. Esetenként a fájdalom a hátban is érezhető, a jobb lapocka alsó csúcsánál. Hosszan elhúzódó, görcsoldó bevétele után is tapasztalható fájdalom esetén azonban ne kísérletezzünk, keressük fel az orvost, ünnepek alatt az ügyeletet. Az is lehet, hogy a háttérben nemcsak túlevés, de epekő is található. Persze nem kell egyből epés panaszokra gondolni, egyszerű funkcionális problémáról is lehet sz

Zalakarosi gyógyvíz - a természet meglepetése


megváltozik a bőr hőmérséklete, ► a gyulladásos faktorok javulnak, ► javul az általános keringés és vérkeringés. – Valós az az anekdota, hogy Zalakaroson valójában kőolajért fúrtak a földbe, de gyógyvíz tört fel helyette? – Valóban így történt a múlt század 60-as éveinek elején, ami szomorú hír volt ugyan a szénhidrogén-kutatóknak, ám  azóta is örömöt és gyógyulást jelent az izületi b

Epés megjegyzések


ünnepnapokat. Amennyiben a fájdalom a has felső részére, a jobb oldali bordaívünk alá koncentrálódik, az nagy valószínűséggel utal epeproblémára. Akár a hátba, illetve a jobb vállba is kisugározhat. Általában epegörcs, -homok vagy -kő áll a hátterében. Az epét a máj termeli, az epehólyagban gyűlik össze és innen kerül majd a bélbe. Kiemelkedő szerepet játszik a zsírok lebontásában és bizonyos a

Ha ég, feszít, háborog a gyomor


fájdalom jellegzetes tünet csakúgy, mint a hányinger, hányás – vagy éppen a kontrollálhatatlanságig fokozódó böfögési inger. Puffadás, fokozott bélgáz termelődés: állandóan jelen lévő diszkomfortérzést jelentenek, és ha nem tudjuk, hol a határ az ünnepi menü tekintetében, előbb-utóbb kénytelenek leszünk ellátogatni a gyógyszertárba. 2, Reflux – önmagában is létező betegség, amelynek aktuális ál

Mégis a szerelem a jó


kétségbeesés, a fájdalom, a kín és a szenvedés. Az utóbbi évtizedek kutatásai alapján már sokat tudunk arról, mi zajlik le a testünkben és az agyunkban, amikor ezek az érzések hatalmukba kerítenek bennünket. A vágy hatására nő a tesztoszteron és az ösztrogén szintje. A másik iránt érzett vonzalom megváltoztatja bennünk a dopamin, az adrenalin és noradrenalin, valamint a szerotonin szintet. A kiala

Előzze meg a fájdalmat!


eltérő intenzitású fájdalom kíséri, ami az ízület mozgatásakor erősödhet – magyarázta dr. Podlovics Ágota. A reumatológus főorvos korábban arról is beszélt lapunknak, hogy a porckopás miatt érkező páciensek egyre fiatalabbak. Egy internetes szakportál is arról ír, hogy míg az 1990-es években a térdben jelentkező porckopással átlagosan 70 év körüli pácienseket diagnosztizáltak, addig ma az éri

70 hatékony gyógyszertárban készített gyógyszer


panaszok A kiadvány megrendelhető az info@gyogyhir.hu e-mail címen. A kiadvány és a postaköltség összegét (545 Ft-ot) az alábbiak szerint fizetheti be: - Postai átutalási csekken az alábbi címre: 1139 Budapest, Üteg u. 49. - Banki átutalással, bankszámlaszám: 11991102-02144285 A postázás az összeg beérkezése után történik. A postázási címet, kérjük ne felejtse el feltüntetni!

„Ehess, ihass, ölelhess, alhass…”


görccsé fokozódó fájdalom. Mások ártatlan mennyiségeket és étkeket fogyasztva is érzik, hogy baj van, hiszen a hétköznapitól mindenképpen eltérő, amit az ünnepekkor fogyasztunk, akár az ízvilágot, akár a mennyiséget nézzük. Ne engedjük, hogy az ünnepek veszítsenek értékükből, csak azért, mert egyre stresszesebben éljük meg őket. Egyrészt rohanunk önmagunk után, semmire sincs időnk, másrészt a szen

Diclac®Dolo – Maradjon mozgásban!


fájdalom, az ízület merevsége, és időnkénti duzzanata is, az utóbbiaknál a tünetek kialakulását megelőzően először az ízületi porcok kopása figyelhető meg. Mindemellett, főleg az időskorban okozhatnak panaszt a lágyrész reumatizmusok, azaz az inak, ínhüvelyek, szalagok, nyáktömlők, izmok betegségei, mely az érintett terület fájdalmát, duzzanatát, nyomásérzékenységét jelenti. A mozgásszervi m

Itt van az ősz. Itt van újra – a felfázás?


inger, az alhasi fájdalom és a vizeletürítéskor jelentkező csípő, égető érzés. Súlyosabb esetekben akár véres vizelés is tapasztalható – tudtuk meg Dr. Varga Imre urológus főorvostól. A felfázás kialakulásáért az esetek döntő többségében az Escherichia coli baktériumok felelnek, melyek a húgyhólyag falához tapadva elszaporodnak, és gyulladást idéznek elő. Férfiak esetében nemcsak a húgyutat és

Csak természetesen – gyógynövények hideg hónapokra


enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító, továbbá immunerősítő hatását a modern kori kutatások is igazolták. Gyógyászati célra alkalmazott részei nagy mennyiségben tartalmaznak A- és B-vitamint, C-vitamin-tartalma pedig mintegy kétszerese a citrusféléknek. Régóta készül belőle bor, lekvár és pálinka, palacsintatésztában kirántott virágzata egyes vidékeinken ma is kedvelt édesség. A drogériákban tea

A megfázás ne legyen ünneprontó!


orrfolyás, láz és fájdalom átlagosan 5-6 napra is ágyba parancsolhat minket – világított rá a Wick Pharma GmbH nemzetközi, 15 ország bevonásával elvégzett kutatása. A felmérésből az is kiderült, a válaszadók ötöde a vallási vagy kulturális ünnepeket – például a karácsonyt – hagyta ki legtöbbször a meghűlés miatt, de sokan maradtak le a tervezett vakációról és fontos családi eseményekről, példáu

Rándulás és ficam – természetes orvoslás


különböző flavonoidok. Fájdalom- és gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és sebgyógyító hatása régóta közismert. Alkalmazzák kelések, vérömlenyek, továbba csonttörésekkor kialakuló ödémák, valamint zúzódások, rándulások kúrálására. Használják ezen kívül reumatikus panaszok, valamint rovarcsípések nyomán keletkező gyulladások kezelésére, izomfájdalmak enyhítésére. Borogatószerként, tinktúra formájában,

Patika a fűszerpolcon


fekete bodzát láz-és fájdalomcsillapításra. Klinikai vizsgálatok is alátámasztották, hogy ez a növény igen hatékonyan gátolja a felső légúti megbetegedésekért felelős vírusok szaporodását. Napi egy fokhagyma összetörve, egy evőkanál mézzel elkeverve fertőtlenítő, immunerősítő hatású, a megelőzésben ajánlott házi praktika. Sokat segíthet a közérzet javításában a gyömbértea. Leghatásosabb, ha friss

A legfontosabbak a trombózisról


fájdalom, kipirosodás kísérheti. Sokszor nincsenek, s ha vannak sem mindig egyértelműek a tünetek, ezért az alattomos betegség első jele lehet a fulladás is, amikor a kialakult vérrög már leszakadt és eljutott a tüdőbe. 4. Sok esetben csak boncoláskor derül ki: a halált tüdőembólia okozta. 5. Az emberek akár negyede, Magyarországon tehát akár 2,5 millió ember élhet mélyvénás trombózisra hajl

Ez az étrend segíthet epepanaszok esetén


epekövesség esetén jár fájdalommal, vagy akkor, ha az epehólyag vagy az epeutak gyulladásban vannak. Az epekő az epe alkotórészeinek kicsapódásával alakulhat ki az epehólyagban. Ezt elősegíti a rendszertelen táplálkozás: ha az étkezések között hosszú idő telik el, az epe nem ürül folyamatosan, így nagyobb eséllyel sűrűsödik be, ami kicsapódáshoz vezethet.  Kockázatát növeli az elhízás, a

Nyaralni – bosszúságok nélkül


ezen kívül láz- és fájdalomcsillapítót, gyógyszereket hasmenés, székrekedés ellen. Indulás előtt konzultáljunk kezelőorvosunkkal, milyen darázscsípés-allergia elleni készítményt érdemes beszereznünk. Az sem csak szépészeti kérdés, hogy legyen nálunk megfelelő faktorszámú napozókrém vagy naptej – nem érdemes azzal spórolni, hogy a tavalyról megmaradt készítményeket visszük magunkkal, mert ezek időv

Miért fontos a magnézium?


stresszt. Bizonyítottan fájdalomcsillapító hatása is van. Intenzív fájdalom alatt csökken a magnézium szintje az agyban, a rendszeres migrénes roham pedig gyakran társul általános magnéziumhiánnyal. Ezért fejfájás esetén is érdemes az átlagosnál több magnéziumot bevinni. Gyakran indokolt a magnéziumpótlás Kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással nehéz kielégíteni az átlagos szükségletet. Kifeje

Hogyan javítsuk refluxos tüneteinket?


mellkasba kisugárzó fájdalom, hányinger, fájdalmas nyelés, rekedtség, krónikus köhögés és fokozott fogszuvasodás.  A reflux krónikus betegség, melynek kezelése hosszú távú terápiát igényel.  Életmódbeli változtatások szükségesek A hasűri nyomás csökkentésére fokozatosan meg kell szabadulni a túlsúlytól, kerülni kell a szoros ruházat viselését.  Az utolsó étkezésre legalább le

Visszatérő felfázás


érzéssel, komoly alhasi fájdalommal, gyakori, sokszor kínzó vizelési ingerrel, vizelési nehézségekkel, akár a vizelet véressé válásával is együtt járhat. Hogy a nőknél gyakoribb, annak anatómiai okai vannak: a húgycső nyílása, a hüvelybemenet és a végbélnyílás közelsége miatt a baktériumok könnyen bejuthatnak a húgycsőbe. Ráadásul a női húgycső csupán néhány centiméteres, így a bejutott kórokozók

Jöjjön az ősz felfázás nélkül!


csípő érzés, alhasi fájdalom, kisebesedett húgyhólyag. Mint a szakorvos mondja, ettől általában megijednek az emberek és ilyenkor mennek orvoshoz. Ha a fenti tünetek mellett láz és derékfájdalom is jelentkezik, akkor már valószínűleg vesemedence-gyulladásról van szó, ami sokkal komolyabb kórkép, akár kórházi felügyeletet is igényelhet. Az egyszeri hólyaghurutnál sokkal problémásabb, ha a betegség

Visszatérő baj – a húgyúti fertőzés


érzett égető fájdalom, illetve ha a vizelet kellemetlen szagú, esetleg zavaros. A vesemedence és a vese gyulladására a fentieken kívül alhasi fájdalom és láz, alkalmanként hányás, émelygés is figyelmeztet. Az áfonyafélék hatékonyak A fertőzést leggyakrabban antibiotikumokkal gyógyítják, a hüvelyi fájdalmat esetenként krém alkalmazásával csökkentik, a lázas betegeknek ezen kívül lázcsillapítót

Biztos benne, hogy csak a melegtől duzzad a lába?


az esetben, ha hirtelen bekövetkezett elzáródásról van szó, azt a nagyvénában erős fájdalom jelzi, valamint erős duzzanat a boka, a lábszár, a lábfej vagy a comb tájékán Abban az esetben, ha a beteg nem figyelt fel a mélyvénás trombózis jeleire és a vérrög bejutott a tüdőjébe, az alábbi jelek utalnak a tüdőembólia kialakulására: • fulladás, légszomj • köhögés • előfordulhat véres köpet is.

Gyógyítható-e a szürkehályog?


gyors, és különösebb fájdalommal sem jár, a páciensek többsége megpróbál „más utakat” keresni… „Népi gyógymódok” Itt jön képbe az internet „bölcsessége”, amiben most sem kell csalódnunk… A sóoldatos szemfürdőtől kezdve a diófalevél, vérehullató fecskefű, és egyéb gyógynövények oldatainak, teáinak alkalmazásán át az akupunktúráig, homeopátiás  szerekig számos „gyógymód-javaslatot” találha

Menopauza: hogyan segíthet a táplálkozás?


Súlygyarapodás   Az életmódváltás sokat segíthet a tünetek enyhítésében  Érdemes megfogadni néhány egyszerű tanácsot:  • Viseljen könnyebb ruházatot.  • Aludjon hűvös hálószobában, lehetőleg napi 7-8 órát. • Kerülje a hőhullámokat kiváltó ételeket.  • Mozogjon rendszeresen.  • A stressz csökkentésére sajátítson el különböző relaxációs technikákat. • P

Lépések a lejtőn


feszítő fájdalomig A probléma nemcsak azért érdemel figyelmet, mert a lábszáron kidudorodó erek nem mutatnak jól, hanem a betegséggel járó fájdalmak és a további egészségügyi kockázatok miatt is. Az elnehezedő láb érzése már önmagában is nagyon kellemetlen, így ha ezt a jelet észleljük, akkor nagyon fontos, hogy mihamarabb elkezdjük a kezelést és az életmódváltást. A visszér kialakulásának o

Kezelje természetesen!


Hátterében gyulladás áll, és az izomzatot ért szokatlan megterhelés után alakul ki. Oka a relatív oxigénhiány miatt keletkező tejsav, illetve az ilyenkor keletkező mikro szakadások. Ez a jelenség néhány napon belül magától megszűnik, enyhíteni recept nélkül kapható sportkrémekkel, fájdalomcsillapító tapaszokkal, masszázzsal, szaunával és hideg-meleg váltott zuhannyal lehet.    Így

Ne legyen epés!


probléma nélkül, fájdalommentesen a bélbe ürül. Ha az epe akadályba ütközik – például ha epekő vagy esetleg homok zárja el az útját –, és nem tud rendesen ürülni a hólyagból, rendkívül erős, általában a jobb bordaív alatt jelentkező hasi fájdalom és diszkomfortérzés jelentkezhet. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a fájdalom mellett a hányinger, hányás, láz, hidegrázás, sárgaság, továbbá a szoká

Szorult helyzetben


megmarad a puffadás érzése.   2. Mi okozhat székszorulást?  A székrekedésnek lehetnek szervi okai, például az egyes hasüregi szervek betegségei: fekélyek, gyulladások, daganat. Ezek tartós székszorulást eredményeznek, vagy a székelési ritmus megváltozását, amelyekkel azonnal orvoshoz kell fordulni.  Modern életmódunkkal is összefügghet a székelési problémánk: rostban szegén

Életben maradásukért küzdenek


betegtársaik is mély fájdalommal gyászolják őket. Mindenszentek napja alkalmából rájuk emlékeztek a sorstársak a Parlament előtt a Kossuth téren. Értük gyújtottak gyertyát, de imájukban az élőkről is megemlékeztek. Könyörögnek, kérnek, követelnek: most, hogy az orvostudomány jóvoltából új esélyük lenne a vírustól való megszabadulásra, ne hagyják őket meghalni a döntéshozók! A hemofíliások Baráti K

Egészséges csontok, izmok és ízületek


ízületi fájdalom, porckopás, ízületi gyulladás szinte népbetegségnek számít, fiatalabbakat és időseket egyaránt érint. Tulajdonképpen az ízületek biztosítják szabad mozgásunkat, azonban az évek alatt ezek kopásnak indulnak, a folyamat pedig odáig vezethet, hogy mozgásunk korlátozottá, sőt fájdalmassá válik. Már napi tíz perces torna, és a megfelelő étkezés segíthet az ízületek egészségének védelmé

Gyanús anyajegyek?- Figyeljünk oda rájuk!


teljesen fájdalommentes vizsgálat. Ezzel a módszerrel az orvos olyan mikrostruktúrákat lát, amit szabad szemmel nem lehet látni. Bizonyos jelek utalhatnak rosszindulatúságra, illetve fordítva, a dermatoszkópos kép alapján egyértelműen kizárhatunk rosszindulatú elfajulást, sokszor szabad szemmel ijesztőnek tűnő képlet esetén is”- árulta el Dr. Csernus Krisztina, a Royal Clinics Orvos-esztétikai Köz

Ízületi gyulladás és életminőség


duzzanatért, valamint a fájdalomért. Az évekig fennálló – azaz krónikus – ízületi gyulladás következtében az ízület elmerevedik és deformálódik, és így korlátozza a beteg mozgását. Elgondolkodtató adatok Az Arthritis Foundation adatai szerint a kb. 325 milliós lakosságú USA-ban közel 55 millió olyan felnőtt élt, akiknél orvos diagnosztizálta a betegséget, ám a szervezet mintegy ennek kétszeres

Folyadék, rost, mozgás: előzzük meg a székrekedést!


gyógyszerek (egyes fájdalomcsillapítók, magas vérnyomás elleni szerek, vízhajtók, savkötők) mellékhatásaként alakul ki székrekedés. Ha nem fedezhető fel olyan alapbetegség, állapot, amelynek ez lehetne a következménye, akkor úgynevezett alkati székrekedésről beszélünk. Könnyítő étrend A megelőzésben nagyon fontos a helyes étrend, különösen a rostfogyasztás és a sok (naponta minimum  2 li

Reflux - a fojtogató betegség


kapható láz- és fájdalomcsillapítók, bizonyos vérnyomáscsökkentők és allergiagyógyszerek, valamint a feldolgozott élelmiszerek is felelősek a gyomor bélflórájának változásáért és azért, hogy egyre több embert érint a betegség. A savas gyomortartalom nemcsak égeti és marja a nyálkahártyát, de gyulladást is okozhat a garatban, ezért könnyebben telepedhetnek meg a gyomorban a kórokozók. Az adjunktus

Amit az Ebola vírusról tudni kell


jár. A következő fázisban súlyosbodnak a tünetek: hányás, hasmenés lép fel, a testen kiütések jelennek meg, károsodnak a máj- és a vesefunkciók. Egyes betegeknél kiterjedt külső és belső vérzés, valamint többszervi elégtelenség jelentkezik. OLTÁSSAL MEG LEHET-E ELŐZNI? A betegség ellen nincs vakcina, sem célzott terápia, csak tüneti kezelés. AZ EBOLA-VÍRUSFERTŐZÉS KOCKÁZATA ÉS ELKERÜLÉ

Altatásban is elvégezhető a kolonoszkópia


belül alig van fájdalomérző receptor, viszont a belek levegővel való feltöltése, megfeszülése, a kolonoszkópos eszköz mozgatása görcsös, feszítő fájdalmat okozhat. Ez nem törvényszerű, hogy bekövetkezik. Sok páciens van, akiknek nem okoz különösebb kellemetlenséget a vizsgálat, míg másoknál a panaszok miatt végig sem tudják vezetni az eszközt a vastagbélen. Ez függ a bélrendszer anatómiájától, kan

Időskori székrekedés – életmódváltással enyhíthető


antidepresszánsok vagy fájdalomcsillapítók. Az életkor előre haladtával csökken a bélfalak rugalmassága és az izomerő, így a hatékony székletürítéshez elengedhetetlen hasprés ereje is. Ezért a ki nem ürült salakanyag felhalmozódik a belekben, a szervezet még több vizet szív vissza belőle és egyre töményebbé, keményebbé válik, tehát még nehezebb lesz megszabadulni tőle. Rostbevitel és folyadé

Amire oda kell figyelni: jelek és tünetek


olyan fontos figyelmeztető jel, amit senki sem hagyhat figyelmen kívül. A has alsó részében jelentkező fájdalmat a vakbél, az epehólyag vagy a hasnyálmirigy gyulladása is kiválthatja, akárcsak a vese- vagy húgyúti kövek megjelenése, a vesemedence gyulladásos betegsége, méhen kívüli terhesség, gyomor- vagy bélfekély, esetleg daganat jelenléte. A vakbélgyulladás erős görcsöket okozhat. Az intenzív,

Hallott már a Chron-betegségről?


gyomorfájdalom, puffadás, hőemelkedés, fogyás. Kialakulásuk pontos okát még homály fedi, de az eddigi vizsgálatok szerint a környezeti ártalmak, a genetika és az immunrendszer nem megfelelő működése tehetők felelőssé leginkább. Ezen kívül a különböző gyógyszerek és a dohányzás, illetve a lelki problémák is növelhetik a kór kialakulásának esélyét. Mindkét betegség leginkább a fiatal korosztályt

A szürkehályog tünetei, kialakulásának kezdete


nem kíséri fájdalom, a legtöbben elsiklanak felette.  Ha mégis szemorvoshoz fordulnak, „látásromlásra” hivatkoznak, és szemüveget szeretnének felíratni. A vizsgálatkor derül csak ki aztán, hogy látásélességük nem javítható, mert kezdődő szürkehályogról van szó. Az első diagnózist követően a betegek gyakran kétségbe esnek, hiszen a szürkehályog kifejezéshez a történelem során az egyre romló lá

Protézisműtét után


fájdalomcsillapítás, gyógytorna stb.) segíteni. A cél ilyenkor, hogy mérsékeljék a páciens fájdalmát, könnyebbé tegyék neki a mozgást, ezzel egyidejűleg pedig ismét stabillá tegyék az ízületet. A térdprotézis-műtét végrehajtása pedig azok esetében ajánlott, akik térdízülete ízületi gyulladás, porckopás, más betegség, vagy valamilyen baleset következtében megsérült. (A térdízületet alig védi izo

Ízületek, izmok, hideg napok


a fájdalom ellen tehetünk  Védekezésként nemcsak ősszel-télen, hanem általában is fontos, hogy a páciensek rendszeresen mozogjanak, hiszen ennek hatására keletkezik a porcokat tápláló úgynevezett ízületi nedv. Érdemes olyan sportot választani, ami csak kevéssé veszi igénybe a mozgásszerveket. Ilyen mozgásforma például a séta, a jóga, illetve az úszás. Utóbbi külön előnye, hogy a ví

Hatásos segítség hasmenés esetén


alábbi esetekben alkalmazható: - akut (heveny) hasmenés kezelésére felnőtteknek és 8 éven felüli gyermekeknek. Gyermekeknél a kezelést orális rehidráló oldattal (szájon át alkalmazandó folyadék- és elektrolit pótló oldattal) együtt kell alkalmazni, a kiszáradás megelőzése céljából; - krónikus (tartós) hasmenés vagy hasi fájdalom kezelésére felnőtteknek. A Smecta Go dioszmektit tartalmú, v

Vesekő – van megoldás!


rendszerint csak az egyik oldalon (a beteg vese oldalán) jelentkezik a napszaktól függetlenül; mozgással, testhelyzettel általában nem függ össze.  Ha fájdalmat érzünk, és biztosak vagyunk benne, hogy nem érte ütés, húzódás a derekunkat, akkor gyanakodhatunk a vesé(i)nkre. Ha pedig valamilyen vizeléssel kapcsolatos panaszunk is van, akkor szinte biztosan ezzel van baj. Ha túl sűrűn érzünk

Sérülés, húzódás, zúzódás, rándulás


elszakadhat. Erős fájdalom és duzzanat jelentkezik, a bőr elszíneződik. A rándulás leggyakrabban a bokát érinti, és nem csak sportolóknál fordul elő. Az izomszakadás lehet részleges vagy teljes. Részleges szakadásnál a kialakuló fájdalom gátolhatja az izomösszehúzódást, teljes szakadásnál az izom képtelen az összehúzódásra. Az izomcsonk duzzanat formájában jól tapintható. Hematóma, vagyis bevérzés

Ők aztán sosem csípik ki magukat


be a bőrünk alá. Bögöly Elsősorban az találkozik vele, aki kipróbálja a falusi turizmust, de szép számmal lesnek ránk a vízpartokon is. Csípése, pontosabban harapása rendkívül kellemetlen, és bár a viszketéssel párosuló fájdalom viszonylag hamar enyhül, jobb, ha odafigyelünk a sebre. A bögöly borotvaéles szájszervével ugyanis komolyan fel tudja sérteni bőrünket. Érdemes a sérülés környékét meg

9 gyógynövény az egészségünk szolgálatában


antidiabetikus, fekélyellenes, diuretikus és testsúlycsökkentő hatását is. Terhesség és szoptatás alatt is biztonságosan alkalmazható.  Bodza Ősidők óta ismert gyógynövény a természetgyógyászatban. Hatásaival már Hippokratész, az orvoslás atyja is foglalkozott, és az első magyar füveskönyv is megemlíti. Kiváló immunrendszer-erősítő, izzasztó és nyákoldó hatásának köszönhetően a téli hón

Mozgással az egészségért!


náluk térd- és hátfájdalom alakul ki. Mit tehetünk a panaszok ellen?  Aki rosszul méri fel a terhelhetőségét, és belevág egy nem neki való edzésbe, esetleges izomláz mellett ízületi sérülésekre, húzódásra, rándulásra, az izmokat, illetve ínszalagokat érintő mikroszakadásokra, ízületi vagy ínhüvelygyulladásra is számíthat. Az ízületi állapotfelmérést érdemes gyógytornászra bízni –  t

Nyakra - főre


fájdalom jelzik a leégést, ami tulajdonképpen a bőr gyulladásos folyamata. Komolyabb esetben hólyagosodás is megfigyelhető.  A napégésnek vannak később jelentkező, utólagos következményei is. Akár évekkel később is megjelenhetnek a felhólyagosodás nyomán szeplők, pigmentfoltok. A túl sok napfény a bőr öregedését felgyorsítja. Ennél súlyosabb következménye is lehet: a bőr „nem felejt”, a gy

A néma kór


éppen ezért „néma járványnak” is nevezett betegség világszerte 200 millió embert érint. Magyarországon hozzávetőleg 800 ezer betegről tudnak, köztük csaknem 700 ezer nő. „Az osteoporosis megállapításának három alappillére van: a csont szerkezetének meghatározása röntgenvizsgálattal, a csontsűrűség mérése, valamint a laborvizsgálat. Ezek eredménye alapján állítható csak fel a diagnózis” – magyarázt

A szájnak „ingere”...


járnak, kozmetikai és pszichés problémát is okozhatnak.  Megjelenése tipikus, a beteg először feszülő, kellemetlen érzést tapasztal, általában visszatérően, mindig egy és ugyanazon a ponton. A „herpeszesek” számára már ismerős feszülést, duzzadást hamarosan apró, fehéres-sárgás tetejű hólyagocskák megjelenése  követi. Pontosan nem ismert, hogy milyen biológiai folyamatok idézik elő a

Miért akar életfogytig szemüveget hordani?


beavatkozás csupán néhány percet vesz igénybe, s ezt követően egyből haza is mehet a páciens. – Miért a femto a legkorszerűbb eljárás? – A kezelés a legmodernebb, két lézeres eljárással történik. A kezelés fájdalommentes, biztonságos, gyors, az eredmény azonnali. A páciens akár már másnap munkába állhat. A hullámfrontmérésen alapuló kezelés a szemüveggel javítható hibákon túl a szem magasabb rendű

Van önnek szívdobogása?


látás- és beszédzavar, szédülés, eszméletvesztés. Tachycardiás szívritmuszavar a pitvarfibrilláció. Ilyenkor a szívpitvarok rendszertelenül és magas frekvencián húzódnak össze. Többnyire idős embereknél fordul elő, és nem jelent életveszélyes állapotot, de emelheti a stroke valószínűségét. Súlyosabb állapot a kamrafibrilláció, amikor a szívkamrában lép fel szabálytalan, magas frekvenciájú mozgás.

Székrekedés – Mi állhat a háttérben?


gyógyszerek is összefüggésben állhatnak a székrekedés kialakulásával. Az idős korban is gyakori, különböző szorongásos betegségek is felelősek lehetnek a szorulásért.  Mi történik az orvosnál? A székrekedés diagnózisának felállítása orvosi feladat. A szakember kikérdezi a beteget székelési, életmódbeli, étkezési és mozgási szokásairól. A betegség hátterében álló okok feltárásához a has ta

Karácsonykor is légúti megbetegedés nélkül


torokfájdalom, amely nyeléskor a fülbe sugározhat. A torokfájást általában orrfolyás, orrdugulás, rekedtség és köhögés is kísérheti – mondta el kérdésünkre Dr. Noszek László, orr-fül-gégész szakorvos Miért betegszünk meg könnyebben a téli időszakban? - A hideg levegővel érintkező orr és garat nyálkahártyájának erei összehúzódnak, a garat vérellátása, és így védekező képessége is romlik, kisz

Az időskori székrekedés kezelése


(egyes fájdalomcsillapítók, magas vérnyomás elleni szerek, vízhajtók, savkötők) mellékhatásaként alakul ki.  A rostban gazdag táplálkozás segíti a megelőzést A székrekedés esetében is könnyebb a megelőzés, mint a kialakult, esetleg már szövődményes betegség gyógyítása. Együnk rostban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt, zöldséget, étkezési korpát, teljes kiőrlésű gabonákat, aszalt szilvá

Mit kell tudni az idei influenzaszezonról?


betegség súlyos szövődményeket, köztük tüdőgyulladást is okozhat, ami különösen az egyébként is legyengült szervezetű pácienseknél járhat halálos kimenetellel, és kiemelt kockázati csoportnak tartják például a 65 éves vagy annál idősebb embereket. A védekezésnek több módja létezik. Az egyik, ha a járvány idején lehetőleg minél kevesebbet tartózkodnak potenciálisan fertőzött közösségekben azok, aki

Mi bántja a szemét?


tapasztalt fájdalomra. A kellemetlen érzés mellett akár homályos látás is felléphet, így a napszemüveg viselése télen is ajánlott, síelés közben pedig egyenesen kötelező a hó visszatükröző hatása miatt. A napfény mellett a szél a másik rizikófaktor, amivel számolni kell. A szél a szem felszíni rétegét kiszárítja, amitől az irritálttá válik, és ez könnyezéshez vezethet. A mechanikus védelem, tehát

Miért csípősebbek a mai szúnyogok?


erős fájdalom is kíséri. Szerencsés esetben csak ennyi, nem pedig az egész testre kiterjedő általános allergiás állapot, ami nagyon veszélyes lehet. Házi praktikák: A rovar váladéka vagy savas vagy lúgos kémhatású. A savas csípést szódabikarbónás vízzel, a lúgosat ecetes vízzel kezeljük a népi gyógymódok szerint. Lássuk, melyik milyen! Szúnyog: Lúgos - Ecet Vöröshangya: Savas - Szóda

Ne legyen csípős az ősz!


görcsös alhasi fájdalommal járhat. Ebben az esetben mindenképpen orvoshoz kell menni, hiszen a kezeletlen felfázás akár komolyabb problémákat is okozhat. Bár a felfázás mindkét nemet érintheti, a női nemi szervek és a húgyutak sérülékenyebb rendszert alkotnak, mint a férfiaké, így ez a betegség a hölgyeket nagyobb számban érinti.  Görcsös felhasi fájdalom esetén epehólyag-gyulladásra is gond

Nyaraláskor is biztonságban!


receptköteles fájdalomcsillapítójukat. Sokaknál gyomor- és emésztési problémákat okozhat az utazás, és az sem ritka, főleg külföldön, hogy könnyű ételmérgezésen, bélfertőzésen esünk át. A biztonság kedvéért mindig legyen nálunk hashajtó készítmény, csakúgy mint heveny hasmenés esetén adszorbens bélfertőtlenítő, ami a méreganyagokat megköti és eltávolítja a szervezetből. A gyerekeknek glicerines kú

Lábaljon ki belőle!


– mind tünetek. Ha ezeket tapasztaljuk magunkon, feltétlenül menjünk orvoshoz, ugyanis segítséggel kordában tarthatjuk a betegséget. Habár a háttérben családi halmozódás, illetve genetikai okok is állhatnak, az esetek többségében életmódbeli tényezők a felelősek a visszérbetegségek kialakulásáért.  Mit tehetünk?  Nyári melegben igyunk legalább 2 liter vizet naponta, és ne vigyük túlz

Amit az ajakherpeszről és az aftáról tudni érdemes


láz- és fájdalomcsillapítás is. Jól beválik a szódabikarbónás oldattal való öblögetés, amely ugyan nem gyógyít, de a panaszokat enyhíti. Korábban az ezüstnitrátot tartalmazó gyógyszeroldattal való ecsetelés volt a megoldás, ma már az ismert szájhigiéniás oldatok használata vagy egyéb komplex gyógyszerkészítmény vezethet eredményre. A gyógyszeroldatba mártott vattapálcát közvetlenül az aftára kell

Zika: veszélyes a várandósokra, illetve a magzatra


ízületi fájdalom követ. A vírus magzatkárosító hatása a jelenleg zajló brazíliai Zikavírus-járvány kapcsán merült fel. A vírus fertőzött szúnyogok csípése során terjed az emberre. Emberről emberre nem terjed. A betegség megelőzésére nem áll rendelkezésre védőoltás, nincs célzott terápia. A megelőzés – azaz a fertőződés elkerülésének egyedüli módja – a szúnyogcsípés elleni védekezés az érintett

Augusztusi allergia


más ez allergia esetén? A püffedés sokkal nagyobb méretet ölt, továbbterjed, a fájdalom intenzívebb lesz, és kihathat a környező tesztrészekre is. Ezek mellett előfordulhat még anafilaxiás sokk is.  Pollenek A pollenek a növények szaporodásánál elengedhetetlenek, rovarok, madarak, és a szél szállítja őket. Ez utóbbi a fő felelős, hiszen a pollenallergia leginkább a légutakat terheli

Visszérgondok – természetes megoldások


jelentkezik, bőre viszket. Ha nem kezelik ezt az állapotot, akkor a láb már napközben vagy enyhébb terhelésre is megduzzadhat, éjszaka görcsbe rándulhatnak a lábizmok, továbbá a láb bőrén nedvedzés, hámlás tapasztalható, helyenként barnásvöröses  elszíneződés jelenhet meg rajta. Ilyenkor rendszerint már a nyirokérrendszer sem működik tökéletesen, vagyis nem képes maradéktalanuk eltávolítani

Olvasószemüveg nélkül


vagy makuladegeneráció esetén nem végezhető el a beavatkozás. A kezelés A kor előrehaladtával a szemlencse rugalmassága csökkenhet, ez okozza a látásromlást. Ezt a rugalmasságot a lézeres kezeléssel sem állíthatjuk helyre, azonban a szaruhártya felszínét tökéletes pontossággal formálhatjuk át, s így visszaadhatjuk pácienseinknek a szemüveg nélküli éleslátás élményét. A beavatkozás lényege, hogy eg

Vegyük komolyan a felfázást!


mely súlyos esetben akár a deréktájra is terjedhet. Rossz szagú, esetleg zavaros vizelet, hányinger, hidegrázás, súlyos esetben láz – sorolta a szakember. Jó, ha tudjuk, hogy ez a betegség nagyrészt megelőzhető kellő körültekintéssel. A legfontosabb a higiéniai szabályok betartása. Mindig legyen nálunk intim törlőkendő és lehetőség szerint ne üljünk idegen helyen a WC-re. Igyunk sokat! A megfelelő

Hideg időjárás: réteges öltözködés és forró italok


szorító fájdalomként jelentkezhet, illetve előfordulhat ún. vesekő kólika is. Ez utóbbi esetben a rohamszerűen előtörő heves fájdalomérzés az ágyéki területen jelentkezik, és rendszerint az alhasba, a nemi szervekbe, a combba sugárzik. Láz nélküli hidegrázás, gyakori fájdalmas vizelési inger, szapora érverés kíséri. Ezeket a tüneteket komolyan kell venni, feltétlenül orvoshoz kell fordulni jelentk

Afta, herpesz gyors kezelése


okoz, vagy akár már a beszédet is akadályozza, érdemes szakorvoshoz menni.  Kívül-belül Az afta és a herpesz simplex vírus okozta elváltozás tünetei hasonlóak. Ha a herpesz vírusa bekerül a szervezetbe, örökre ott is marad az idegdúcokban. Akkor is fertőz, ha a seb már hegesedik, sőt, akkor is tovább lehet adni a betegséget, ha az éppen lappangó fázisban van, vagyis nincsenek látható jele

Ezt kell tudni a koronavírus-tesztekről


PCR alapú koronavírus vizsgálatra (lásd alább). hirdetés A szerológiai vizsgálatokon alapuló gyorstesztek a betegség 7-10. napjától képesek kimutatni a fertőzést, ezért sürgős helyzetben nem alkalmazhatók, például a beteg rossz általános állapota, láz, köhögés, fulladás esetén. Ilyen esetben sürgősen értesíteni kell a háziorvost telefonon, aki az érvényes eljárási rend szerint intézkedik

Amit a felfázásról tudni érdemes


vizelet zavaros, sötét színű vagy erős szagú • Alhasi nyomás vagy fájdalom • Véres vizelet Kezelése Igyon napi 2-3 liter folyadékot és csökkentse a szénhidrátfogyasztást. Az alábbi gyógynövények kifejezetten jó hatással vannak a húgyutakra: tőzegáfonya, medveszőlő, aranyvessző, kamilla, cickafark,  csalán, mezei zsúrló, apróbojtorján. Szedhetjük akár kapszula formájában, vagy

Folyó ügyeink


véres, zavaros, ha a fájdalom kisugárzik a kismedencébe, derékba, ha lázzal is jár, akkor érdemes felkeresni egy szakorvost, aki azonosítja, hogy melyik baktérium okozza a fertőzést.  A célzott kezelés mellett gyógynövények is segíthetik a gyógyulást. A nagy mennyiségű folyadék átmossa a hólyagot, érdemes tehát a megszokottnál több vizet, teát inni betegség idején. Ajánlott a medveszőlő te

Ha fáj a láb...


barnás színű, kemény tapintású lesz, mindenképp segítségre szorulunk ahhoz, hogy a még súlyosabb szövődményeket elkerüljük. És azt se feledjük: léteznek olyan igazolt hatású készítmények, amelyeket kifejezetten a visszérpanaszok megelőzésére, illetve a meglévő állapot enyhítésére fejlesztettek ki. Számok Kezdjük néhány statisztikai adattal: a krónikus vénás elégtelenség felmérések szerint Euró

A kullancscsípés okozta betegségek megelőzhetők


tapasztal, forduljon orvoshoz. Mivel a megfertőzött haszonállatok teje is közvetítheti a vírust, fontos a nyers kecske- és tehéntej fogyasztás előtti forralása, amellyel a kórokozó elpusztítható.  

Lehet úgy fejleszteni, hogy közben a baba is boldog


fájdalommal járnak, ennek nem szabadna így lennie, ez megengedhetetlen. A koraszülött, sérült gyerekeknek szükségük van arra, hogy segítsük a fejlődésüket, de ezt zökkenőmentessé, harmonikussá, életszerűvé kell tenni.” Kereskényi Bernadett gyógytornász, a Cseppek Háza szakmai vezetője is részt vett Peti fejlesztésében. Szerinte fontos felismerni azt, hogy az egyes terápiás módszerek csak önmagu

Strandolás, sportolás fülbajok nélkül


bajt? • Ha a fülzsírdugó, vagy fülben ragadt víz fájdalmat nem, „csak” halláscsökkenést okoz, megkísérelhetjük az otthoni kezelést: előbb töröljük szárazra a fület, majd oldalra hajtva próbáljuk kicsorgatni belőle a vizet, vagy a tenyerünk fülre nyomásával és gyors elengedésével kicsúsztatni a fülzsírdugót. • Ha fülfájásunk is lesz, használjunk fájdalomcsillapítót, és mindenképpen keressük f

Úti patika tippek - ne legyen szüksége gyógyszerekre!


fájdalomcsillapító (legtöbbjük általában a lázat is csökkenti). Hányinger nemcsak buszon, repülőn jelentkezhet, hanem az ismeretlen ételektől is. Vigyünk tehát magunkkal olyan gyógyszert, amely az emésztésünket segíti. Egy felmérés szerint a nők általában gyomorfájással, megfázással, illetve húgyúti fertőzésekkel küzdenek, míg a férfiaknak inkább a láz és a székrekedés okoz gondot. A pihenést megz

A telefon nem gyógyít, de legyen kéznél!


százezer magyar töltötte le. A tapasztalatok szerint ha egy alkalmazásról kiderül, hogy nem is olyan hasznos, azt hamar elfelejtik a felhasználók. Mi két applikációt emelnénk ki a sokból. Ezek közül a legkomolyabb fejlesztés és állami támogatás a MeNTA mögött áll. Az alkalmazás célja, hogy minden személyes egészségügyi információt egy helyen tároljon: a kórelőzményeket, a gyógyszeres kezelések

Időm sem volt aggódni


majd látok egy csomó ijesztő műszert, ahogy közelít a szemem felé, de semmi ilyen nem történt. Csak egy minimális kellemetlenséget éreztem, fájdalmat nem. Amikor kész voltam és felültem, kaptam egy könyvet a kezembe, és azonnal el tudtam olvasni a kicsi betűket! Nagyon jó érzés volt! A műtét után hazamentem, aludtam egy órát, és még aznap este szemüveg nélkül írtam az sms-eket. A harmadik naptól

Enyhíteni a megfázás tüneteit


fájdalomcsillapításon felül is sokat tehetünk azért, hogy a tünetek minél előbb megszűnjenek. Fontos például hogy segítsünk szervezetünknek megszabadulni az ilyenkor nagy mennyiségben termelődő, nehezen ürülő nyáktól. Mégpedig azért, mert a nyáktermelődés fokozódása nagyban rontja az arc- és homloküreg szellőzését, illetve az ezekben keletkező váladék sem tud távozni – ezek következtében viszont n

Vigyázzunk fogainkra!


már kialakult, súlyosbítja. További tünete a rossz lehelet, a kellemetlen íz a szájban és a fogmosás közbeni erős vérzés. Ha a foglepedéket sokáig nem távolítják el, sérülhet a csonthártya, a gyökér, végül ebből kifolyólag meglazulhatnak a fogak is. A fogíny károsodását egyéb tényezők is kiválthatják, például néhány gyógyszer, cukorbetegség, stressz, sőt olykor különböző allergiás betegségek is. A

Diabétesz: egy megtévesztő betegség


végtagokban A neuropátiás fájdalom oka az idegrendszer sérülése. Ez a sérülés lehet a perifériás idegeken, de lehet a gerincvelőben vagy magában az agyban is. A perifériás idegeket érintő károsodás miatt kialakuló fájdalomnak az a jellegzetessége, hogy kesztyű- vagy zokniszerűen elhelyezkedő fájdalmat tapasztal a beteg az alsó - ritkábban a felső - végtagjain. Ezt olyan ingerek is kiválthatják,

Folyadékra és ásványi anyagokra is szükségünk van


nem szüntetik meg. - Az ásványi anyagok és a víz jelenléte, vagy hiánya az egész szervezetünkre, anyagcserénkre hatással van. A víz biztosítja a vérkeringést, lehetővé teszi a tápanyagok oldását, felszívódását és szállítását. A szervezet először a 40-45 százalék vizet tartalmazó izmokból vonja el a nélkülözhetetlen mennyiséget, ami miatt fájdalmas izomgörcsök léphetnek fel. Ha a szervezet víz-

Csodálatos gyógynövények


fájdalomcsillapító, köptető, emésztést serkentő vagy gyomorerősítő hatásúak, hogy csak néhány példát említsünk.  Járányi Gitta

Így őrizzük meg szemünk egészségét!


gyulladás, árpa, „szem fájdalom” vagy gyakori fejfájás – esetén javasolt mielőbb orvoshoz fordulni. A fenti panaszok ugyanis lehetnek „banális” szemészeti problémák tünetei, de más komoly betegségeket is jelezhetnek, mint például magas vérnyomást, cukorbetegséget vagy akár agydaganatot is” – figyelmeztetett a szakértő. Szerencsére a szem egészségének megőrzéséért mi magunk is sokat tehetünk. „Font

Mylan – minőségi gyógyszerek 7 milliárd ember részére


a magyar gyógyszertárakban. A társaság aktív szerepet vállal az egyik legfontosabb egészségügyi feladat megoldásában, az antibiotikum-rezisztencia (AMR) elleni küzdelemben. A cég számos módon küzd az AMR növekvő fenyegetése ellen, többek között a felelős gyártáson keresztül, valamint vezető szerepet vállal a közösségi célok megvalósítása és az oktatás területén. A Mylan az alábbi erőfeszí

Titok vagy tabu?


– olvasható az egyik szakportál  (http://szekrekedes-szorulas.hu/) összefoglalójában. Megzavart bélrendszer – megzavart egészség! Már Hippokratész is feljegyezte, hogy a belekben élő baktériumoknak létfontosságú feladatuk van: lebontják a cellulózt, nélkülözhetetlen vitaminokat termelnek, és folyamatos edzésben tartják az immunrendszerünket, ezért olyan fontos, hogy a bélflóra ne károsodjon.

Természeti csoda, ahol test és lélek megújul!


feltöltődéshez.  A meleg vízben az izmok ellazulnak, lélek felüdül a ringatózó tavirózsák között. Már egy pár napos fürdőzés után is úgy érezi magát, mint akit kicseréltek.   Tippek tavasszal a szabadban: Fürdőzés a szabad ég alatt a világ legnagyobb termáltavában, melynek hőmérséklete márciusban már 30 °C körül alakul. Séta a tó körül, a mocsári ciprusok között. Kerékpár

A véraláfutás otthoni kezelése


meggyorsítja a véraláfutások felszívódását; ezen kívül antibakteriális, keringésjavító, gyulladáscsökkentő hatást is tulajdonítanak neki. Felhasználási területe széles körű: fogkrémek, szájvizek, továbbá szemkörnyéki ápolókrémek, bőr- és kézápolókrémek összetevőjeként is alkalmazzák. Emésztési zavarok, köhögés esetén is felhasználják, továbbá szélhajtásra, valamint a klimax tüneteinek enyhítésére.

Vigyázz, kész, csíp!


méretes, céltáblára emlékeztető bőrpír jelenik meg, menjünk orvoshoz. A felnőttek 4%-a és a gyermekek közel 1%-a rovarméreg-allergiában szenved. Hazánkban az allergiával járó csípések nagy részét a hártyásszárnyúak rendjébe tartozó darazsak és méhek okozzák. A méregben található fehérje természetű anyagokkal szemben, a csípést követően specifikus IgE ellenanyagok termelődnek, ezek váltják ki az

Alattomos betegség: lassan alakul ki a lúdtalp


megszűnik. Ezeket a gyakorlatokat be lehet építeni a mindennapi életbe. Nagyon fontos azonban, hogy a gyógytornás kezelések végeztével sem szabad abbahagyni a gyakorlatok elvégzését – tette hozzá a szakember, aki intézményükben rendszeresen végez mozgásszervi szűrővizsgálatokat. Az ilyen alkalmak során a lúdtalp mellett bokasüllyedésre, térd- és bokaproblémákra, de akár a gerinc rendellenességeire

Elkerülhetetlen az izomláz?


Magyar Gyógytornász – Fizioterapeuták Társaságának reprezentatív felméréséből. A kopással, meszesedéssel járó gerinc- és ízületi bántalmakban szenvedők nagyon megérzik a hideget, a krónikus ízületi gyulladással – például köszvénnyel -, küzdők fájdalmai viszont csökkenhetnek. A kopásos ízületi fájdalmak, lumbágó enyhítésében sokat segíthet a meleg fürdő, ami lazítja az izmokat, vagy például az isza

Vegyük komolyan az ízületi problémákat!


gyulladáscsökkentő krémekkel lehet elérni. A gyulladt ízületeket hűteni kell, a kopást mutató, de nem gyulladt állapotú ízületek a meleg hatására reagálnak jól. A meleg segít a görcsös, fájdalmas izomzatnak is az ellazulásban. Hideg hatására az erek összehúzódnak, a vérzések csillapodnak, a duzzanatok lemennek, a fájdalmak enyhülnek. A meleg inger ellenben kitágítja az ereket. A vérbőség azt jelen

Felejtse el a fülfájást!


általában az egyik oldalon jelentkezik. A fülzsír természetes védőréteg,  de megsérülhet az uszoda vizétől, főként ha az a szokottnál klórosabb. Mindez hallászavarhoz vezet, és előkészíti az utat a gyulladás előtt. A középfülgyulladás hasonló panaszokkal jár. Gyakran láz is kíséri, de a hallójárat nem duzzad meg és a fájdalom kevésbé kifejezett. Ez a betegség elsősorban gyerekeknél fordul el

A reuma okai és kezelésük


gyógyszer, de hasznosak olyan gyakorlatok is, amelyek segítségével helyreállhat a normál ízületi mozgás, javulhat az állóképesség, és növekedhet az izomerő. Maga a betegség nem örökölhető. A géneken kívül az életmód és a környezet is hozzájárul ahhoz, hogy mennyire válik testileg korlátozottá valaki a korral haladva. Szoros összefüggés mutatható ki a folyamatos fizikai túlterhelés és a későbbi reu

5+1 ok, amiért hasznos a koffein


asztmamellenes gyógyszer hatóanyaga. Így akár egy kis csésze kávé vagy egy adag magas koffeintartalmú ital is növelheti a tüdő működését, de nem helyettesítheti a gyógyszert, és a túladagolás ez esetben is kerülendő.   „A koffeinnek számos pozitív hatása van, de azért figyeljünk a napi bevitelre. A kávébab mellett több mint 60 különféle növény, például a kakaóbab, a tea, a kóladió tarta

Már állatokat gyógyít a nagy térerejű MR készülék


A vizsgálat fájdalommentes, de a 20-30 perces folyamat során mozdulatlanul kell feküdnie a betegnek, ami az állatoknál kizárólag altatással valósítható meg. Az altatóorvos a vizsgálat teljes ideje alatt jelen van, és figyelemmel kíséri az állat légzését, szívverését és egyéb életfunkcióit. „Kicsi gyerekkorom óta nagy állatbarát és a felelős állattartás elkötelezett híve vagyok. A kutyánkra cs

Új weboldal az ÁNTSZ-től a tévhitek eloszlatására


fejfájás, kisebb hőemelkedés. Az oltást követően esetlegesen jelentkező nemkívánatos esemény minden esetben bejelentendő és kivizsgálandó. Az oltást követő nem kívánatos események adatbázisa hazánkban mindenki számára hozzáférhető és nyilvános. A rutinszerűen alkalmazott védőoltások révén megelőzhető fertőző betegségek járványügyi helyzete hazánkban kiváló. Ennek oka a magas átoltottság és a vé

Meg tud szakadni a szív?


mellkasi fájdalom, típusos EKG-eltérések, kezdetben mellsőfali ST-eleváció, majd később mély T-negativitás, jellegzetes biomarker-emelkedés) mellsőfali infarktus képét utánozzák. A coronarographia azonban negatív, nem szokott koszorúér-elzáródást igazolni és a legjellemzőbb a balkamrai angiographia vagy a szívultrahang-vizsgálat lelete, a csúcsi aneurysma-képződés („apical ballooning). Innen kapta

A visszeresség ellen


nem járó védekezési lehetőségekkel, mint például a kompressziós harisnya viselése, illetve a láb rendszeres pihentetése, valamint fürdőztetése. A kezelés lehetőségei A visszerek kezelésének többféle módja létezik, az úgynevezett kompressziós harisnya viselésétől az injekciós (scleroterápiás) beavatkozástól a lézeres terápiáig. Utóbbi során tűszúrásnyi pontokon keresztül avatkoznak be a szakemb

Kötelező lépések az egészségünkért


hasonlították össze a karon mért vérnyomással. A két érték hányadosa az úgynevezett boka-kar index, amelynek értéke 0,91-1,3 között normális, 0,4 alatt pedig súlyos érszűkület áll fenn. Az alsó végtagi amputációk közel felét cukorbetegeken végzik, ezért az idei évben külön figyelem irányult rájuk. A cukorbetegek száma világszerte növekszik, ezzel párhuzamosan a betegséggel összefüggő láb problé

Dr. Guillotin, aki ellenezte a halálbüntetést


addig ugyanis a köznépből valókat akasztással végezték ki, a lefejezés a nemesség kiváltsága volt. De Guillotin úgy vélte, ha minden halálraítéltre ugyanaz a végzet vár, akkor a nyilvánosság a szegények jogait is jobban értékeli majd. E javaslata ellenére nem értett egyet a halálbüntetéssel, és remélte, hogy a nyaktiló általi, emberségesebb és kevésbé fájdalmas kivégzési mód az első lépés lesz a h

A visszerek ellen


fogyasztása is növelheti a kiszáradás esélyét, és így fokozhatja a visszerességgel járó kellemetlenségeket. Otthoni praktikák Ha úgy tapasztaljuk, hogy tüneteink súlyosbodnak, érdemes lehet lábunkat 45 fokos szögben, a szívünk magassága fölé felemelve pihentetni napi háromszor, alkalmanként 15-20 percig. Ez a pozitúra serkenti a vér áramlását a lábtól a szív felé, így enyhítheti a duzzanatot é

Szívritmuszavar – biztos benne, hogy önnek nincs?


ritmustalan szívverés észlelésével – és orvosunk időbeni felkeresésével – akár komolyabb szövődményeket is megelőzhetünk. A szabályos szívverés ritmusa, nyugalmi helyzetben, fél percenként 30 és 45 szívdobbanás között van, üteme pedig egyenletes és ritmusos. Külső tényezők, mint a stressz vagy az időjárás szintén befolyásolhatják a pulzusszámot, ezért ha bizonyos időközönként a szívfrekvencia elté

Százezreknek okoz fájdalmat az arthritis


szedjük rendszeresen, ne csak akkor, amikor a fájdalom már kialakult. A Danubius szállodavállalat idén is csatlakozik a Nemzetközi Arthritis Világnaphoz és a világnap hetében a lánc 4 országban található gyógy-wellness szállodáiban ismeretterjesztő programokat, szakorvosi előadásokat, speciális mozgásórákat, extra vizsgálatokat szervez a téma iránt érdeklődők számára. Az összes szállodában ke

Segítséggel könnyebb a sokízületi gyulladás kezelése


úgy véli, hogy a fájdalom hiánya az RA megfelelő kezelését jelenti.  

A gyermeksebész, aki verset mondott nekem


orvos lesz. 15 évvel az eset után az édesanyja felhívott és elmondta, hogy felvették a gyermeket az orvosi egyetemre. Őt tekintem igazi követőmnek. De a nálunk lévő szakorvos jelöltekkel is nagyon szeretek foglalkozni. Olyan viszonyunk van velük, hogy minden mozdulatunkat figyelik – nagy a felelősség … – Egy szülő azt mesélte nekem, hogy Ön verset mondott neki. – Kosztolányit idéztem. A műté

Enyhe égési sérülésre a csapvíz a leghatásosabb gyógyír


is van. Jeget ne használjunk, mert azzal nagyobb kárt okozhatunk, mivel lefagyasztjuk a megsérült részt. Ugyancsak ne alkalmazzunk kenőcsös, tejfölös, hintőporos módszereket, mert elfertőződhet a seb. Az égett felületen keresztül ugyanis könnyebben utat találnak a baktériumok a szervezetben. A minél gyorsabb gyógyulás érdekében a sebre egy tiszta, steril gézlapot helyezzünk és a hólyagokat se lyuk

A mozgás szabadsága


külsőleg alkalmazva is (borogatás, gyógykenőcs, tinktúra stb.) fontos szerepet játszhatnak a gyógyulásban − magyarázta lapunknak korábban Lopes-Szabó Zsuzsa természetgyógyász. Vannak olyan gyógyszertári készítmények, melyek vérbőséget okozó összetevői (mentol, kámfor és kapszaicin) segítségével enyhítik a reumás tüneteket, sőt csökkentik az izomláz okozta kellemetlen panaszokat, valamint a mozgáss

Teljesítmény és szeretet – hogyan teljesíthet jobban a gyerek?


a testi és lelki fájdalomélményeket hajlamosak vagyunk elfojtani – nehéz emlékezni még a sikerekre is, arra, hogy mi is a jó ebben az egészben, hogy miért is csináljuk (és csinálnánk meg újra és újra). A szeretet védőhálója Hinni kell a gyerekben, és időt kell adni neki arra, hogy megtalálja azt, ami valóban érdekli. Meg kell mutatnunk, hogy nem a teljesítményéért szeretjük – nem kell „valam

Legyenek felkészültek a daganatos betegek!


fájdalomcsillapításról, az életvégi ellátás kérdéseiről is őszintén ír a portál. Ezt a szemléletet tükrözi az alapítvány által 2008 óta kiadott országos Rákgyógyítás Magazin is, a lapszámok tartalmi ismertetője is elérhető a weboldalon.

Hol szorít a cipő?


vagy általános fáradékonyságról panaszkodhat. Ha ekkor nem történik korrekció (elsősorban lábtorna) az izmok elfáradnak, az ízületek merevvé válnak, majd a csontok kórosan elmozdulhatnak, és a lábon lévő ízületek deformálódhatnak. Ha a bokasüllyedés serdülőkorban jelenik meg és kezelés nélkül marad, fiatal felnőtt korra kialakulhat a végső, korrigálhatatlan, nagy fájdalommal járó deformálódás az í

Maradjunk egészségesek nyaralás alatt is!


arra is fel legyünk készülve, ha történne velünk vagy egyik családtagunkkal valami. • Amennyiben repülővel utazunk, ahol gyakran hidegebb van, érdemes egy pulóvert is magunknál tartani, nehogy megfázzunk.

Kockázatok és mellékhatások


duzzanata – soroljuk fejből a tüneteket. Ezek azonban a legtöbb légúti fertőzésre igazak lehetnek. Az influenza leginkább a terjedés tempójában tér el az egyéb betegségektől: közösségekben hihetetlenül gyorsan mindenkit ledönthet a vírus, a tünetek szinte minden előjel nélkül, a megfertőződést követő 24-48 órán belül jelentkeznek, magas lázzal. Igazán veszélyessé mégis a szövődmények – például tü

Szívünk Napja immár 17. éve, szeptember 24-én a Millenárison!


egészségtudatos gondolkodás eredményt hoz. De addig is gyorsítanunk kell a folyamatot. Az elmúlt 15 évben 60 százalékkal csökkent a szívinfarktusok miatti halálozások száma, míg akkor évente 15 ezer embert veszítettünk el, ma ez a szám hatezer. De ennyinek sem kellene lennie. Vincze Kinga

Légy ott évente


és végleges diagnózishoz (kiterjedés, méret, szövettani típus) további vizsgálatokra van szükség, amely a diagnózis felállításán túl azt a célt is szolgája, hogy a beteg az állapotának megfelelő, legeredményesebb kezelést kaphassa. A kezelések tárháza megfigyelés- és várakozás módszerétől és műtéten keresztül a hormonkezelésig, a kemoterápiás és sugárkezelésig többféle, esetenként egymással pár

A kis dolog is nagy dolog!


cickafark, a rozmaring, a zsálya és az édeskömény is, illetve ezek keveréke, tiszta illóolaja.  Óvakodjunk azonban a hüvelyflórát gyengítő készítmények (tusfürdők, illatosított intim mosakodók) használatától, ugyanis a túlzásba vitt intimhigiénia többet árt, mint használ.

Nem csak szépészet – a sarokápolásról


gyulladást okozhat. Éppen ezért a lábápoláshoz érdemes antiszeptikus (vagyis a kórokozókat elpusztító) készítményt választani. Pap Bence  

Ha újra itt a meleg…


néhány nap alatt elmúlnak, és nem okoznak maradandó hegeket. A másodfokú égés már károsítja az egész hámréteget és az alatta lévő irhát. A kezdeti bőrvörösséget szinte azonnal hólyagosodás, égési duzzanat követi. Ha viszket a bőrünk, az allergiás reakciót is jelenthet, ilyenkor használhatunk allergiaellenes krémet, ami gyulladáscsökkentő, és enyhíti a csípés, szúrás okozta fájdalmakat is. 

Arany János nyavalyái


keserűvíz: az epekövek miatt tályog alakult ki az epehólyag körül, ami 1870-ben a hasfalon át kitört, és bár az epekövek kiürültek, de a seb sosem gyógyult be teljesen. Állítólag naponta többször is át kellett kötözni a szüntelenül szivárgó és kellemetlen szagot árasztó sebet, ami miatt (legalábbis az Arany betegségeiről később tanulmányt író Pál Endre nevű orvos vélekedése szerint) a család nem f

A kisgyerekek hallásást is védeni kell


kooperációval, nyugodt körülmények között elvégezhető bármelyik vizsgálat” – mesélte a szakorvos a Czeizel Intézetben remekül felszerelt rendelőben. Az időben felfedezett hallásprobléma és a korán megkezdett rehabilitáció nagyban segíti a halláscsökkent gyermekek gyógyulási esélyeit, nyelvi és szociális beilleszkedését. Megkésett beszédfejlődés, logopédiai problémák, tanulási nehézség

Több mint torna – életforma


gyógytornászok. A szakemberek azt tanácsolják: soha ne eddzünk kimerülésig, és inkább könnyed mozgásfajtákat válasszunk. A jóga több mint a torna Ez a több ezer éves tudomány sokkal összetettebb, mint bármelyik más nyugati sport vagy mozgásrendszer. Egy olyan eszközrendszer, ami nemcsak átmozgatja a testet, hanem képes helyreállítani az egyensúlyt, harmóniát hoz az életünkbe. Minden gyako

Szívátültetés gyerekeknél…


egyéb területein – mellkasban kezdődik, átterjed a vállakra, karokra, könyökre, hátra, nyakra, állkapocsra vagy hasüregre - gyors vagy szabálytalan szívverés - légszomj - izzadás - duzzanat a bokákban, hasüregben FONTOS! Ha nem múló, szorító, nyomó mellkasi fájdalmat érez, hívjon mentőt! A mellkasi fájdalom gyermekkorban nem szívbetegség, gyereknél  szívinfarktus nincs.   Vinc

2016-os wellness-szótár


tradicionális szauna ellentéte, melynél nagyon alacsony (-120 és -170°C közötti) hőmérsékleten zajlik az 1-3 perces kezelés. A jégszauna jótékony hatásai közé tartozik az anyagcsere folyamatok javulása, a bőr rugalmasabbá válása és a fájdalomtűrő képesség szintjének növelése, valamint a kezelés segíthet a fogyásban is. Köpölyözés A köpölyözés is egy távoli múltra visszatekintő módszer. A kezelés s

A kodeintartalmú készítmények új alkalmazási feltételei


egyetlen hatóanyagot tartalmazó gyógyszerként, vagy más hatóanyagokkal kombinációban forgalmazzák. Ezek a gyógyszerek általában receptkötelesek, és csak ritkán kapható vény nélkül. Magyarországon hat forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező gyógyszert, illetve bizonyos magisztrális készítményeket érint a szigorítás. – A CMDh szigorítása következtében a Coderetta N tabletta gyártója arról t

Sivatagi érzés


viseljünk napszemüveget!

Az utazók betegségei


bakteriális fertőzés kivédése céljából antibiotikus kezelés elkezdése. Orvoshoz kell fordulni Ezen kórokozók által kiváltott betegségek sok esetben igen kiterjedt szervi érintettséggel járnak, úgymint bőr, ízületi, légzőszervi, gyomor-bélrendszeri, vagy akár idegrendszeri. Sokféle tünet, mint pl. bőrkiütések, láz, hasmenés, hányinger/hányás, fejfájás/migrén, ízületi- és izomfájdalom, izomgörcs

Sebek, vágások, horzsolások helyük se maradjon!


gyanúja áll fenn, ha a fájdalom ersödik, duzzanat, brpír vagy láz jelentkezik, illetve a környéki nyirokcsomók megnnek – magyarázta Csernus Krisztina, aki arra is figyelmeztetett, hogy óvatosan bánjunk a különböz csodakencsökkel és kezeljük fenntartásokkal az úgynevezett házi praktikákat! Egy apró elváltozásnál is úgy érezzük, mintha egy örökkévalóságig tartana, míg meggyógyul, ráadásul hajlamosak

Nyáron sem ritka a felfázás


gyulladáscsökkentő, de hatásos – többek között – a cickafark, a rozmaring, a zsálya és az édeskömény is, illetve ezek keveréke, tiszta illóolaja. A szakorvos azonban arra is figyelmeztet, hogy csak enyhe tünetek esetén forduljunk házi módszerekhez, és ha az elváltozások tartósak, a fájdalom erősödik, mindenképpen menjünk el orvoshoz. Együnk vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag ételeket, sportol

Vigyázzunk a gyermekeinkre!


jelentkezik. Rota vírus ellen védőoltás adására van lehetőség. Fontos tudni – és szerencsére ma már egyre közismertebb az a vizsgálatokkal alátámasztott tény –, hogy a D-vitamin a szervezet szinte valamennyi működésében fontos szerepet tölt be, így többek között például az immunrendszer működésének is egyik fontos szabályozója. A legnagyobb hazai orvostársaságok közös konszenzusa alapján kialak

Vénáink védelméért


kifejlesztett készítmények gyakori összetevője, továbbá bizonyítottan alkalmas az aranyér kezelésére is. Igazoltan segít egyes bőrproblémák, így a hajszálerek okozta bevérzések megszüntetésében is. Pap György

Prosztataszűrés - életet menthet!


hogy már késő. A Magyar Rákellenes Liga adatai szerint Magyarországon évente körülbelül 4000 friss esetet diagnosztizálnak, és évente 1400-1600 férfi hal meg a betegségben.   A Movember mozgalom idén a Semmelweis Egyetem Antal Géza Alapítványának segít az adománygyűjtésben egy körülbelül 8-9 millió forint értékű, speciális biopsziás készülék megvásárlásához. A PSA (prosztata specifikus

Közel viszi a lakossághoz a szűréseket az ÁNTSZ


levelet kapnak, hogy éljenek a felkínált ingyenes szűrés lehetőségével!  

Mit tehetünk a prosztatamegnagyobbodás ellen?


tartalmától a húgyhólyag; egy különleges műszer révén pedig megmérhető a vizelés erőssége. Egy esetleges fertőzés lehetőségét laboratóriumi vizeletvizsgálattal lehet kizárni, míg a vérvizsgálattal a tumoros elváltozásét. Érdemes tudni, hogy nemcsak az urulógus által végzet vizsgálat létezik, hanem egy egyszerű IPSS vagy PSA teszttel egyszerűen lehet egy első szűrést végezni.  A terápia

Ízületeink és a hideg


ellazítani az izmokat, ahogyan azok a pakolások, krémek is, amelyek hőt termelnek az adott testrészre kenve. A krónikus ízületi gyulladással élőknek viszont általában jót tesz a hideg, ilyenkor kevésbé lehet számítani a gyulladás fellángolására. Nekik – ellentétben a kopásos betegekkel – a meleg fürdő, a hőtermelő készítmények alkalmazása kimondottan rosszat tehet, javítanak viszont állapotukon a

Október a Látás Hónapja


szemüvegkeret és a lencse nincs ingyen, ellenben felér egy komolyabb életmódváltással, ha az ember újra úgy kezd látni, mint régen, esetleg, mint még soha. Dózsa-Kádár Dóra

Hatékonyabbá válhat a migrén kezelése


modellezése egy rágcsáló szervezetén úgy, hogy az a lehető legnagyobb mértékben imitálja az emberi szervezetben lejátszódó folyamatokat, és ezáltal megfelelő gyógyszerfejlesztési alany legyen. Ezért kutatócsoportunk feladata egy új migrénmodell kialakítása és beállítása, amely több oldalról, azaz elektorfiziológiai és kémiai úton is próbál migrénszerű változásokat generálni az állat szervezetében.

Isznak Önök eleget?


van száradva, legnagyobb szerve, a bőr gyorsabban öregszik. Összehúzódik, sápadt és töredezett lesz.    Szénsavasat vagy menteset? A szénsav serkenti a vérkeringést és határozottabbá teszi az ízeket, ám mégiscsak egy természetes méreg, aminek minél hamarabb távoznia kell a szervezetből. Kis mértékben természetesen veszélytelen, de a napi bevitelre érdemes odafigyelni. &nbs

Szív- és érrendszeri betegségek - ha időben szól, túlélheti!


hogy mellkasi nyomás helyett inkább égő érzést tapasztalnak a mellkasban, amiről általában azt hiszik, gyomorégés okozza. Szorongás – a szívroham erős szorongást vagy halálfélelmet okozhat. Köhögés – tartós köhögés vagy sípoló légzés is lehet szívbetegség tünete, melyet a tüdőben felhalmozódó folyadék okozhat. Egyes esetekben a szívelégtelenségben szenvedők vért köhöghetnek fel. Szédülés – a

Hideg kéz, hideg láb


szakemberhez fordulni.   Mit lehet tenni? 9 tipp a hideg láb ellen Meleg zokni. Figyeljen oda, hogy a zokni vastag legyen, de semmiképpen sem szűk, hiszen utóbbi még súlyosabbá tenné a problémát. Kerülje el az izzadást, mert a nedves láb gyorsan lehűl. Ha izzad, használjon több zoknit, és cserékje le az átnedvesedett darabot. Ne hordjon szűk cipőt, mert gátolhatja a véráramlás

„Legyőzte a kórt, de nem győzte meg a kort”


Röntgenről kapta a nevét. A tudós, aki véletlenül fedezte fel a sugarak hatását, 1901-ben elsőként kapott fizikai Nobel-díjat. A genetika egyik úttörője Gregor Mendel volt, ám kortársai annyit láttak, hogy felesleges dolgokon gondolkodik, a brünni Ágoston-rendi monostor apátjaként a kiskertjét túrja, és kutatásai nem érdemelnek figyelmet. Pedig pont a borsók keresztezésével végzett kísérleteivel

Kosztolányi Dezső – a boldog, szomorú dalos


eddigre átmeneti haladékot kapott a maga daganatával vívott harcában – két év múlva követte: ugyancsak 51 évesen ment el. Dávid Andrea irodalomtörténész