• 2020. július 11., szombat

Keresés


483 db találat a következő kifejezésre: Epe

Biztonságos ünnepet!


Szervezetünk számára különösen megterhelő lehet az év végi és év eleji ünnepi időszak. Ilyenkor gyakoribbak az epegörcsök is. Ezért teljes körűen kell felkészülnünk: legyünk mértéktartóak az asztalnál és a házi patikánkat is töltsük fel puffadásgátlókkal, emésztést könnyítő, jótékony készítményekkel, epegörcsöt oldó csillapítókkal. Jobb, ha számítunk rá, mintha megijedünk és tehetetlenek vagyunk.

Gyomorégető ünnepek


A felnőttek közel fele legalább havonta egyszer küzd gyomorégéssel. Ez az arány azonban decemberben, az ünnepek környékén a többszörösére emelkedik. Ennek fő okai a túlevés, a gyorsan evés, a zsíros, fűszeres és savas ételek, a szénsavas üdítők, a cukros sütemények, az édességek és a dohányzás. Sajnos az ízletes magyar konyha és a tipikus ünnepi fogások nem segítenek a megelőzésben.

Kézhigiénia az ünnepek alatt


Közelednek az ünnepek és már mindenki karácsonyi lázban ég. Megtelnek az utcák, a karácsonyi vásárok és az üzletek. Ilyenkor azonban nem csupán az emberek nyüzsögnek mindenfele, hanem a baktériumok számára is briliáns ez az időszak arra, hogy minél sűrűbben cseréljenek gazdák. Nézzünk néhány olyan szituációt, melyekben még most sem szabad elfeledkeznünk a kézhigiéniáról!

A munkáltatók szerepe az öngondoskodásban


A munkavállalók 69 százaléka a munkáltatójára vár, hogy segítse az öngondoskodás megkezdésében. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) kutatása szerint a megkérdezettek negyede úgy véli a foglalkoztatónak feladata, hogy ösztönözze a nyugdíjra történő takarékoskodást, 19% pedig egyenesen kötelezővé tenné a munkáltatói hozzájárulást. Az OTP Nyugdíjpénztár tapasztalatai szerint a munkáltatók egyre inkább kezdik felismerni kitüntetett szerepüket. 

Főzzön okosan az ünnepekre!


Az ünnepi készülődésben sokszor túlzásba esünk az ebéd és vacsora mennyiségét illetően, ezért nemcsak hogy többet eszünk, de sokkal több étel is megy veszendőbe! Ha előre megtervezzük, hogy mekkora adagokat kellene készítenünk, akkor nemcsak a kiegyensúlyozott étkezésre tudunk odafigyelni, hanem a pénztárcánkat is kímélhetjük, amellett, hogy időt spórolhatunk.

Ez az étrend segíthet epepanaszok esetén


Magyarországon az étkezési szokások kedveznek az epekőképződésnek. Megelőzésében segíthet a rendszeres, kiegyensúlyozott, rostdús táplálkozás és a megfelelő folyadékpótlás. Következetes diétával a már kialakult panaszok is jó eséllyel enyhülnek.

Az életmódnak nagy szerepe van a bélrák kialakulásában


Az IDIBELL kutatóintézet Víctor Moreno vezette bélrákkutató csoportja spanyol adatok alapján kidolgozta a kolorektális rák kialakulásának kockázati modelljét.A spanyol onkológusok arra a következtetésre jutottak, hogy az életmód nagyobb hatással van a kolorektális daganat (vastag- és végbélrák) kialakulásának kockázatára, mint a genetika.

A deutériummegvonás szerepe a daganatos betegségek gyógyításában


Egyre jelentősebb a nemzetközi érdeklődés a deutériummegvonás kutatása iránt A deutériummegvonás kutatásának legújabb eredményeiről tanácskoztak a terület vezető szakemberei 2019. október 17-18-án a IV. Nemzetközi Deutériumdepléció Konferencián, Budapesten. A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. negyedik saját szervezésű tudományos fórumának résztvevői bíznak abban, hogy a fiziológiás deutériumcsökkentés a megelőzés és a daganatgyógyászat hatékony eszközévé válhat a közeljövőben, melynek alkalmazásával visszaszorítható a rákos megbetegedések előfordulása, javítható a betegek életkilátása és életminősége.  

Magabiztos mosoly az ünnepek alatt is


Családlátogatások, vidám fotózások, lakomák: a karácsonyi időszak pihenés a léleknek, de megterhelő lehet a testnek. Általában a megszokottnál többet és többfélét eszünk, így érdemes odafigyelni fogaink védelmére és arra az alapvető tényre, hogy az emésztés már a szájban elkezdődik.

Ön is nagyszülő? Kulcsszerepe lehet unokái boldogságában!


Most hogy a koronavírus-járvány visszaszorult, és beköszöntött a nyári szünidő, nagymamák és nagypapák végre ismét találkozhatnak unokáikkal. Egy friss tanulmány igazolta, hogy ennek a gyermekek fejlődésében is óriási a szerepe.

Zalakarosi gyógyvíz - a természet meglepetése


A Zalakarosi Gyógy- és Termálfürdőt 40 éve, 1978-ban ismerte el hivatalosan is gyógyfürdőnek az akkori Egészségügyi Minisztérium. Nem véletlenül:  a több mint 2500 méter mélyből feltörő,  96 °C-os zalakarosi gyógyvíz összetétele és a vízkészlet nagysága miatt a legjelentősebbek egyike. Alkáli-kloridos, hidrogénkarbonátos gyógyvíz, melyben a  jód, bróm, kén és fluor együttes jelenléte egyedülálló vízösszetételt képez Európában. A páratlan kincs a desztináció stratégiai magterméke, hangsúlyozza Kovács Szabolcs a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az időskorú lakosság egészségvédelmében vállal kiemelkedő szerepet a Richter


Összefognak a Richter Egészségváros és a Proaktív 19 program szervezői, hogy a leginkább veszélyeztetett 60 év feletti korosztály minél nagyobb részének segítsenek felkészülni egy esetleges koronavírus-fertőzés egészségkárosító hatásainak minimalizálására. A kezdeményezésben részt vevő egészségügyi szakemberek telefonon, térítésmentesen biztosítanak személyre szabott tanácsokat a 60 év felettiek számára.

Csontritkulás: Fókuszban a K2-vitamin


Kiemelt szerepet játszik a csontritkulás elleni védekezésben az eddig kevéssé közismert K2-vitamin. Egyre több nemzetközi vizsgálat erősíti meg, hogy a K2-vitamin "irányítja" a kalciumot a megfelelő helyre testünkben: segít, hogy a kalcium hatékonyabban épüljön be a csontokba és ne rakódjon le az erek falán.

A bejglitől a cukorbeteg lábszárfekélyig


Az év végi ünnepek velejárója a gazdagon terített asztal és a sok-sok finomság. Ilyenkor hajlamosak vagyunk sokkal többet, és sokkal kevésbé egészségtudatosan enni, mint egyébként. Ez azonban – a túlsúly mellett – egyéb problémákat is okozhat. Természetesen nem katasztrófa, ha a karácsonyi ebédek alkalmával kicsit több kalóriát viszünk be, és nem megyünk az ünnepek minden napján sportolni, de ne f

Szívünk és érrendszerünk védelme


Évente egy közepes országnyi, több mint  7 millió ember hal meg világszerte valamilyen szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegség következtében az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization; WHO) statisztikái szerint. A genfi székhelyű WHO adatait böngészve azonban az is kiderül, mit tehetünk személyesen azért, hogy minél kisebb eséllyel legyünk áldozatok.

A megfázás ne legyen ünneprontó!


Nyakunkon az ünnepek, a pihenés, a nyugalom és a békés családi együttlétek időszaka. A hideg idő miatt azonban gyakori, hogy valamilyen undok betegség épp ilyenkor keseríti meg az életünket. Egy nemzetközi kutatásból kiderült, a magyarok leggyakrabban a családi ünnepekről maradnak le azért, mert az ágyat nyomják, pedig megelőzéssel és a tünetek azonnali kezelésével bárki szeretteivel lehetne a fon

Ahol a szűrés tízezreket menthet meg


Hódmezővásárhely nagyságú, közepes méretű városnyi emberben már ott a vastagbéldaganat, csak még nem tud róla, közülük ezzel 2014-ben is egy Balatonalmádi méretű kisvárosnyi ember fog szembesülni, a halálos áldozatok száma pedig felér Mezőhegyes lakosságával – figyelmeztet a daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület. Ez viszont nem törvényszerű: ha többen idejében eljutnának vastagbé

Tízből négy kisgyerek kalciumhiányos Magyarországon


kialakulásában döntő szerepet játszó vitaminhiány riasztóan sokakat érint Magyarországon: a felnőtt lakosság 71%-a D-vitaminhiányos, az 1-3 éves korosztály fele pedig csak havonta egyszer vagy ennél is ritkábban kap D-vitamint. Az élet első 1000 napjának helytelen vitaminpótlása a felnőttkori egészségre is hatással van: a kalcium- és D-vitaminhiány nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy hazánkban je

6 tipp, ha a gyermekünk Kórházba kerül


jó, hát még az ünnepek alatt! Sajnos vannak olyan gyerekek, akik ezt a néhány napot is a kórházban töltik. Sőt olyanok is, akik épp ilyenkor kerülnek be egy-egy otthoni baleset miatt.

Meg tud szakadni a szív?


a karácsonyi ünnepeket, tini korunk ikonjaitól kellett búcsúznunk épp az év legszebb napjain. Mind közül talán a legmegdöbbentőbb azonban egy családi tragédia volt: Carrie Fisher halálhírének hallatán még fel sem ocsúdtak rajongók százezrei, másnap édesanyja, Debbie Reynolds elhunytával lett tele a sajtó. És elindult, az egyáltalán nem alaptalan találgatás: vajon tényleg megszakadt a színésznő, éd

A cukorbetegséget csak megelőzni lehet


november 14-én ünnepeljük. Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. Gyermekeink életének első 1000 napjában sokat tehetünk azonban a betegség kockázatának csökkentéséért.

Ne legyen epés!


figyelmet epehólyagjának egészen addig, amíg az el nem kezd gondot okozni neki. Amikor azonban a probléma jelentkezik, általában igen fájdalmas, és azonnali beavatkozást igényel.

A halvásárlás íratlan szabályai


része, így az ünnepek előtt az átlagosnál sokkal többen keresik a piacokon és az áruházakban is. Míg a recepteket sok háziasszony álmából felriadva is kívülről fújja, addig a hal kiválasztása már okozhat némi fejtörést. Felmerül a kérdés: mennyire biztonságos akváriumban tartott halat vásárolni? Íme néhány tipp amire feltétlenül érdemes figyelembe venni!

5 tipp viszonylag gyors fogyáshoz


karácsonyi ünnepek alatt? Egyet, kettőt? Tudományosan megalapozott tények szerint többségünk legfeljebb 1 kilogramm plusz súlyt szed fel a karácsonyi időszak alatt. Ez nem is hangzik olyan rosszul, ugye?  Álljon csak még egyszer a mérlegre!

Szívből szeretni


amelyben a szív szó szerepel, az érzelmek egészen széles skáláját képes megnyitni bennünk. Talán a legtöbb energia a „szívből szeretni” szókapcsolatból árad. Többször kellene gondolnunk arra, hogy magát a szívet is szívből kellene szeretnünk – azaz jobban ügyelni rá, jobban félteni, többet tenni az szív egészségéért – az életünkért

Közel viszi a lakossághoz a szűréseket az ÁNTSZ


visszaszorításában kiemelt szerepet játszó szervezett lakossági szűrővizsgálatok megújítására indított programot az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala. A következő hónapokban védőnők bevonásával országszerte közel ezer kistelepülésen válik elérhetővé a méhnyakszűrés. Csongrád megyében pedig – kísérleti jelleggel – háziorvosok segítségével 13 ezer ember vehet részt ingyenes vastagbélszűrésen. A

Különös szilveszter?


legnagyobb ünnepe. Már jó előre megtervezik az év utolsó és az újév első napját, mert tapasztalatból tudják, a későn ébredők nehezen találnak helyet az éttermekben, szórakozó helyeken, szállodákban, és a zártkörű házibulik közönsége is már hetekkel, hónapokkal előbb összeáll. Mások nem szeretik ezt az ünnepet.

Éljen a szíve szerint!


között szerepelnek a világon. Jelenleg 17,3 millió halálesetet okoznak évente és 2030-ra ez a szám elérheti a 23 milliót. Ha körülnézünk közvetlen környezetünkben, biztos találunk mi is valakit, aki szív eredetű megbetegedéssel küzd.

Mit kezdhetünk a fájdalommal?


hasznos szerepe van: szervezetünk vele figyelmeztet arra, hogy káros hatás érte, és arra késztet minket, hogy elkerüljük vagy kezeljük a kiváltó okot, vagy ha ezt ismerjük, és nem tudunk vele mit kezdeni, magát a fájdalmat.

Mikor figyeljünk oda fokozottan a vasbevitelre?


szervezetnek. Fontos szerepet játszik a szervezet oxigénellátásában: a vörösvértestek festékanyaga, a hemoglobin felépítéséhez elengedhetetlen, kulcsszerepe van tehát a vérképződésben, és az izmokban található másik oxigénszállító fehérje, a mioglobin előállításához is szükséges. Jelentősen segíti az immunrendszer és az agy fejlődését is.

Tippek véraláfutás esetén


hajszálerek megrepednek és bevérzést okoznak. A véraláfutás olykor fájdalmas, enyhén megduzzadhat, és lilás-pirosas foltokat okoz a bőrön. Hogyan segítsük a véraláfutások gyógyulását?

A legnagyobb fájdalommal járó betegség


aktív szerepet betöltő izom-, illetve a passzív csontrendszeren alapul. Részei ennek a bonyolult szisztémának az inak, a szalagok, az ízületek és a porcok – utóbbiak az ízületi végeket borítják, és az érintkező csontok sima elmozdulását többek között egy speciális kenőanyag, az ízületi folyadék segítségével biztosítják. Mit tehetünk e komplex struktúra megfelelő működésének megőrzéséért?

Karácsonyi- és egyéb fóbiák


ezzel így. Bár az ünnepek előtti készülődés és a hatalmas tömeg a boltokban sokunkat megvisel, vannak olyanok, akiket kifejezetten rettegéssel, sőt pánikkal tölt el az év ezen szakasza. Milyen gyakori, és kevésbé ismert karácsonyi fóbiák léteznek? Melyek ezek legjellemzőbb tünetei, és milyen módszerekkel győzhetjük le őket? Cikkünkben ezekre kérdésekre keressük a választ.

Időt nyertek az áttétes vastagbélrákos betegek


betegszervezet szerepe is elvitathatatlan abban, hogy ma Magyarországon az áttétes vastagbélrákos betegek minden olyan célzott onkológiai kezelést megkaphatnak, amely Nyugat-Európában elérhető, s amely esélyt adhat számukra életkilátásaik javítására – nyilatkozta Lakos István, a rákbetegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

Nem korlátozható kontaktlencsék online forgalmazása!


Magyarországi Fióktelepe (CIBA/Alcon) és az Alcon Hungária Gyógyszerkereskedelmi Kft. korlátozza a versenyt a CIBA kontaktlencsék és ápolószerek online kereskedői számára kialakított hátrányos kedvezményrendszer alkalmazásával.

A máj és a gyógyszerek (1. rész)


folyamataiban központi szerepet játszik. Éppen ezért igen fontos a (legtöbb esetben) testidegen anyagnak számító gyógyszerek metabolizmusában. Bemutatjuk még azt is, melyek a közismerten májméregnek számító azaz hepatotoxikus szerek.

D-vitamin hiány napozás ellenére?


és a napfény szerepe okoz fennakadásokat. Számtalan tudományosnak tűnő állítással találkozhatunk nap, mint nap.

Régi idők karácsonyai


időszakot ünnepelte őseink népi kultúrája. E hagyományok többségét ma már csak a néprajz tudományának művelői tartják számon, ám létezik olyan karácsonyi szokás, ami évszázadok alatt sem változott Magyarországon.

Az 5 legütősebb légút tisztító táplálék-allergia ellen


táplálkozás komoly szerepet játszik kialakulásában. Ha szénanáthával küzdesz, fokozottan kell ügyelned légutaid egészségére, és a felső légúti szervek tisztán tartására. Segítségükkel biztosíthatod a nyálkahártya egészségének védelmét, a könnyű légzést, és gátolják a nátha, valamint az allergia tüneteinek kifejlődését.

Erős csontokkal egy életen át


Nagyon meglepett, amikor megtudtam, hogy ennél bonyolultabb a helyzet.

Ezért kell több vas a nőknek, mint a férfiaknak


fontos szerepet játszik. Az egyik ilyen a vas.

Karácsonyi ínyességek


karácsonyi ünnepek hazánkban jellemző, gyomrot próbára tevő nagy lakomái korántsem napjaink találmányai. Kutakodjunk kicsit eleink ünnepi asztala körül!

Életmentő tippek cukorbetegeknek a járvány idejére


lefolyásában, és a fokozottan veszélyeztetett csoportok közé tartoznak a cukorbetegek is. Vajon mit tudunk eddig a COVID-19 és a diabétesz kapcsolatáról, és hogyan vészelhetik át a járványidőszakot a cukorbetegek?

Miért fontos a vaspótlás?


sejtekhez, szerepe van immunrendszerünk működésében, az idegrendszeri folyamatokban, az agy fejlődésében és a DNS-szintézisben is.

Tippek a nők egészségének megőrzésére


édességgel vagy egyéb aprósággal lepik meg az életükben fontos szerepet játszó hölgyeket. Az ünneplés közben azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a fizikai és lelki jóllét az egyik legnagyobb kincsünk: az egészség megőrzése érdekében az alábbi tippeket mindenképp érdemes megfontolni.

Így előzzük meg a téli fülfájást


könnyebben kiszárad, berepedezik, ami a hallójárat gyulladásához vezethet. A létrejövő mikro-repedésekben könnyebben megtapadnak a betegségeket okozó baktériumok, a hallójárat melege pedig kedvező feltételeket teremt ezek elszaporodására. A gyógynövény olajokat tartalmazó fülcseppek rendszeres használatával azonban hosszú távú védelmet nyújthatunk az érzékeny füleknek.

Amikor megszaporodnak a vécére szaladós éjszakák…


sokáig csepeg a folyadék? Ráadásul nem érzi úgy, hogy megkönnyebbült volna? Akkor jobb, ha megvizsgáltatja a prosztatáját!

Epés megjegyzések


decemberben. Az ünnepek környékén hajlamosak vagyunk jobban elengedni magunkat. A munkahelyi rendezvények, családi vacsorák és baráti összejövetelek, mind arra késztetnek minket, hogy többet együnk és igyunk az átlagnál.

Az utolsó földi Paradicsom


nővére. 2016-ban szerepelt Ákos: Ugyanúgy című videoklipjében – ott is szép volt, mint mindig.  Gyönyörűen öregszik. Férjéről ő maga fogalmaz úgy, hogy egy élő legendával él együtt: Huszti Péter a társa, a párja, a barátja, a szakmai zsinórmértéke. Mindketten boldog emberek, akiknél immár öt unoka üli körbe a vasárnapi asztalt.

D-vitamin pótlással felére csökkenthető az influenza esélye


nélkülözhetetlen szerepet játszik számos betegség prevenciójában és kezelésében, így például a csontritkulás megelőzésében, valamint az immunrendszer működésében. Egyes kutatások szerint megfelelő pótlással kevesebb mint felére csökkenthető az influenza kialakulásának esélye.

Kilencezer pislogás naponta


Arcunkkal fejezzük ki érzelmeinket is: csodálkozunk, örülünk, aggódunk, sírunk és nevetünk – ezek mind-mind megpróbáltatást jelentenek a bőrünk számára. S minél jobban halad velünk előre az idő, egyre jelentősebb és látványosabb lesz a változás…

Ezekkel a szembetegségekkel vigyázzon 50 felett


fel. A közepes vagy súlyos látáskárosultak 65, a vakoknak pedig 82 százaléka 50 éven felüli.

A férfi szoprán – egy „született hangfaj”


színházi szerepek, énekművész diploma, hogy csak a legkiemelkedőbb eredményeit soroljuk. Sokoldalú, univerzális tehetség, aki több műfajban is különlegeset alkotott. Mindezt szorgalmának, kitartásának köszönheti, és mint mondja, legfőképpen annak az „istentől kapott adománynak”, ami a torkában van.

Megnyílt az ország első magán sürgősségi traumatológiája


amely a könnyű és közepesen súlyos, elsősorban végtagi sérülést elszenvedőknek nyújt azonnali orvosi segítséget, hiánypótló intézmény a fővárosban.

Herpesz nyáron?


között szerepel.

Egészségpénztárak – úgy néz ki, megéri


egyre nagyobb szerepet szánnak ennek a megtakarítási formának az egészségügyi kiadásaik finanszírozásában – vonja le a következtetést  Kravalik Gábor, a Szövetség elnöke.

Kihagyható a glutén az étkezésből, ha nem lisztérzékeny az ember?


az étrendben. Kihagyható? Nem lesz ebből baj?” Válaszol: Dr. Mák Erzsébet főiskolai docens, Semmelweis Egyetem, Dietetikai Tanszék

Szemünk védelméért


újabb meglepetéssel szolgálnak a kutatóknak. Alig másfél évtizede igazolták például, hogy e telítetlen zsírsavak a szem egészségének megőrzéséhez is nélkülözhetetlenek.

Amit a felfázásról tudni érdemes


idegen kórokozók megtelepednek, elszaporodnak és gyulladást okoznak.

Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot!


okozzák. Mi magyarok közepesen veszélyeztetettek vagyunk, általános szabályként fogadjuk el: ne menjünk a napra, amíg az árnyékunk nem hosszabb a testmagasságunknál! – hívja fel a nyaralók figyelmét Dr. Schwab Richárd, a KPS Diagnosztikai Központ orvos-igazgatója.

9 millió forintos AVON adomány a Radiológiai Klinikának


lehetővé, de fontos szerepe lesz az emlődaganatok eltávolítása, illetve az esetlegesen fellépő műtéti szövődmények kiszűrése során is. A készülék megvásárlására az AVON egy korábbi szegedi figyelemfelhívó rendezvényen tett ígéretet a városnak.

Karácsonykor is légúti megbetegedés nélkül


ágyban töltik az ünnepeket. A nátha és az influenza kellemetlen tünetei sajnos legtöbbünk számára ismerősek. Egyre gyakrabban fújjuk az orrunkat, tüsszentünk, és a torkunk is sűrűbben fáj. Mi okozza ezeket a kellemetlen tüneteket? A leggyakrabban vírusok, például a torokgyulladások kialakulásának mintegy 85%-áért ezen kórokozók felelősek.1 Hogy az ünnepi időszak ne a betegségekről szóljon, érdemes

Az egészséges életmód alapjai


mondják a táplálkozástudományi szakemberek.

Májméregtelenítés és fogyás


folyamataiban is nagy szerepet játszik.

Mostanában vigyázzanak a tojással!


mutatott, most pedig újabb termékekben – tojáslében és pasztörizált tojásrántottában – mutatták ki az egészségre ártalmas fipronilt.

A száj védelme


emberi kommunikációban és a szexualitásban is. Több gyakori megbetegedése is ugyanazon okokra vezethető vissza.

33 millió forint adományt gyűjtöttek a kórházaknak


milyen nagy szerepe van az egyéni felelősségvállalásnak és szerepvállalásnak az egészségi állapot alakulásában. A kezdeményezés egyedülálló lehetőséget kínált minden résztvevőnek, hiszen a városlakók régóta halogatott vagy éppen nehezen hozzáférhető egészségügyi szűréseken vehettek részt, amelyet több mint 12.000 alkalommal ki is használtak. A program másik különlegessége, hogy a rendezvényre láto

Vörösmarty, a természetes gyógymódok híve


halálával ezt a szerepet átvette e három fiatal író, akiket utóbb „Romantikus Triász” néven említ az irodalomtörténet. Kisfaludy Károly 1830. november 21-én halt meg, a Váci utcai Kappel-házban. Majdnem napra pontosan 25 év múlva, 1855. november 19-én ugyanitt, ugyanebben a házban hunyt el Vörösmarty Mihály is.

Betegjogok a gyermekek ellátása során


mindamellett, hogy folyamatos jelenléte biztonságérzetet nyújt a gyermeknek. Az aggódás, a bizonytalanság csökkenthető azzal, ha a szülő/gyám tájékozott az őt és gyermekét megillető jogokkal kapcsolatban és szem előtt tartja a kötelezettségeit is.

Az iskolások negyede túlsúlyos


többségük az ünnepek idején is azt eszi, amit szüleik fogyasztanak.

Lehet egészségesebb is a húsvéti lakoma


termékenységi ünnepek továbbélése, amiket a kereszténység sikeresen emelt liturgiájába, és egészített ki saját üzenetével.

Erre figyeljenek a laktózérzékenyek karácsonykor


panaszmentesek az ünnepek alatt is.

Szavazzon Ön is Az Év Gyógyszerészére!


közönség is szerepet kap.

Kodály-módszer és női beat zenekar


sokat szerepelt az NDK-ban és Lengyelországban is. 1990-ben megszületett az első aranylemez, Szédülj el! címmel, melyet még számos album követett. 1991-ben alapítja meg Énekiskoláját, melynek az volt a célja, hogy a könnyűzenén keresztül megszerettesse a komolyabb zenei ismereteket is. A szerzői jogvédő hivatalban több mint 200 dal zeneszerzőjeként jegyzik.

Vashiány és laktózérzékenység


kulcsszerepet játszanak a későbbi egészség alakulásában.

Jelentkezzek vagy sem? - Klinikai kutatás a háziorvos szemével


érhető el. Nagy szerepe van tehát a háziorvosoknak abban, hogy a betegekhez egyáltalán eljusson a klinikai kutatásokról szóló információ, és a beteg eldönthesse, hogy részt vesz-e benne – derül ki a Spicy Analytics Kft. háziorvosok körében végzett kutatásából.

Ritka patológiai esetek 4 D-ben


témánál fontos szerepet tölthet be az ismeretek önálló elsajátításában.

Beleinkben rejlik az egészségünk – így vigyázzunk rá!


kulcsszerepet játszanak hangulatunk alakulásában is.

Tízezreket mozgósítottak a 2014-es Aranyanyuk


meghatározó szerepet. Van közöttük, aki szülők nélkül nevelkedő fiatalokat vagy éppen fogyatékkal élőket támogat és segíti őket egy teljesebb élethez, és olyan is, akinek munkája a koraszülött vagy cukorbeteg kisgyerekek és hozzátartozóik mindennapjaiban elengedhetetlen. A Richter Aranyanyu Díj az évek alatt a női önbecsülés növelésének, a hétköznapi hősök elismerésének jelképévé vált.

Se kutyája, se macskája


szerepekről vallott felfogás megváltozása. A családalapítás, a gyermekvállalás időben kitolódik, vagy akár teljesen elmarad.

Gyógyító érintések Zalakaroson


sokszínű repertoárban, amely minden érzékszervünket képes simogatni. Elménk számára feldolgozhatatlan, amivel egy nap találkozunk, figyelmünket megosztva végzünk feladatokat, elfelejtettünk jelen lenni a jelenben. Zalakaros gyógyító érintései testünkön kívül lelkünket is megérintik, melyből erőt meríthetünk, feltöltődhetünk, lelassulhatunk, visszatalálhatunk a természethez és ez által önmagunkhoz!

„A beteg javát hordotta szívén” – Bókai János


Bókai János szepességi szász, vagyis cipszer család ötödik gyermekeként született Iglón, csaknem kétszáz éve, 1822. május 18-án. Eredeti családneve Bock volt, 1849 májusában Jókai Mór ösztönzésére magyarosított Bókaira, hogy ezzel is kifejezze elkötelezettségét a magyar függetlenség iránt, amit az 1848-as forradalom és szabadságharc kitörésekor nemzetőrként szolgálva is bizonyított. Ekkor már az o

Őszi vitaminpótlás


A XX. század közepe táján fogalmazták meg a vitaminok máig is használatos definícióját, mely szerint „a vitaminok olyan, nem táplálék jellegű szerves vegyületek, melyeket az állati szervezetek normális életműködésükhöz és növekedésükhöz igényelnek. A szervezet energiaátalakító folyamatainak katalizátorai, az anyagcsere-folyamatok nélkülözhetetlen szereplői.” Már régebben is sejtették, ho

Hogyan küzdjünk hatékonyan a vashiány ellen?


vasnak kulcsszerepe van a szervezet oxigénellátásában és az izmok munkájában, ennél fogva testfunkcióink jelentős része komolyan megsínyli a hiányát, könnyen vérszegénység alakulhat ki. Ahhoz, hogy elég vas jusson a szervezetébe, egy átlagembernek naponta 7-18 mg, várandós nőknek 27 mg vasat ajánlott fogyasztania az ajánlások szerint. Az már más kérdés, hogy ha magunkhoz is veszünk ennyit az elfog

A „napfényvitamin”, azaz a D-vitamin jelentősége


legfontosabb szerepe az, hogy fokozzák a bélből a kalcium és a foszfor felszívódását, gátolják a kiürülést, ezért emelik a vérplazma kalcium-ionkoncentrációját. Így kiemelt jelentőségűek az egészséges csontozat, az egészséges fogak szempontjából. Segíti az immunrendszer és az idegrendszer működését, szabályozza az inzulinszintjét, segíti a tüdő funkcióját, és a keringési rendszer működését. A mell

Felejtse el a fülfájást!


fontos védelmi szerepet tölt be a fülben: megakadályozza, hogy a kórokozók, a por, a kosz, vagy akár az apró bogarak a fülbe jussanak. Védi a hallójárat és a külső fül érzékeny bőrét a kiszáradástól, így is segítve a fertőzések megelőzését. Normális esetben a fülzsír folyamatosan halad a külvilág felé, ahol megszáradva kihullik a fülből – magyarázta lapunknak dr. Tímár Tibor szakorvos. Vannak azon

Nyári lábápolás - szépen és egészségesen is!


kiszáradó bőr, vagy a berepedezett köröm nemcsak esztétikai problémát, hanem egyéb kellemetlenségeket is okozhat. Nyáron pedig mi lehetne aktuálisabb, mint egy kellemes, pihentető lábfürdő, egy kis radírozás és egy jó krém a puha, ápolt talpakért? Az otthoni gondos lábápolás nem bonyolult, de a fortélyokat a pedikűrösöktől is elleshetjük. Lábápolás természetesen A paraffin nagyon jó hőtároló,

Programozott DNS-sel küzdhetnek a rák ellen


játszik fontos szerepet, a fejlődésükhöz, tulajdonságaikhoz szükséges információkat hordozza, ezek alapján tudja a sejt, milyen fehérjéket készítsen. A Delaware-i Egyetem egyik kutatócsoportja most olyan technológiát fejlesztett ki, amivel be tudják programozni a DNS-szálakat, hogy ki- és bekapcsoljanak bizonyos fehérjéket, ami révén egy bizonyos betegségre adott gyógyszer csak a beteg sejtben akt

Ünnep után is könnyedén!


híresek, hogy ünnepek alatt, baráti-családi összejöveteleken szeretünk enni és etetni. Meg is sértődik az a háziasszony, akinek főztjét nem kóstolják meg a vendégei. Mivel a hagyományos magyaros ételek táplálóak a javából, nem csoda, ha minden esztendő azzal a fogadalommal kezdődik, hogy most aztán tényleg lefogyunk. Nemcsak a kilók miatt fontos a diéta karácsony után, hanem azért is, hogy szervez

Apa csak egy van - vigyázzunk rájuk!


az édesapákat ünnepeljük, hiszen egész életükben keményen dolgoznak azért, hogy belőlünk boldog, kiegyensúlyozott ember váljon, azonban saját egészségükről könnyen megfeledkeznek. A Semmelweis Egyetem urológusai szerint Magyarországon évente 10 prosztatarákos betegből 3 férfi hal meg a prosztata rosszindulatú daganatában, holott rendszeres szűréssel 20%-kal csökkenthető lenne a megbetegedések s

Egy világbotrány margójára – a Weinstein-ügy pszichológusok szemével


zaklatás/támadás áldozatául esett, valamint bántalmazott nőket és gyerekeket támogató talán legismertebb hazai szervezet az 1994-ben alapított NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) egyesület. Segélyvonaluk száma bántalmazott nőknek és gyerekeknek: (06-80) 505-101 minden hétköznap 18–22 óra között (kivéve szerda) szexuális erőszak túlélőinek: (06-40) 630-006 péntekenként 10–14

Csodálatos gyógynövények


kerülő fenyőfák szerepe is jóval túlmutat az ünnepváráson és a lakás ünnepi díszbe öltöztetésén, hiszen a fenyők hajtásait, tobozát, sőt a kérgét is használják számos légzőszervi és reumás panasz enyhítésére, szirup, illóolaj, vagy tea formájában. Egyes nemzeteknél – például a letteknél – szokás a fenyőtobozból lekvárt is készíteni. A gyógynövénygyógyászat eredményei évezredes megfigyeléseken, bi

Egy szelet egészség


gyümölccsel, ünnepek alkalmával, vagy éppen kiránduláskor – sokszor és sokféleképpen ehetünk kekszet, aminek egyik nagy előnye, hogy sokáig eltartható. A kekszek és kekszféleségek pozitív táplálkozás-élettani hatását a gabonafélék jelentős szénhidráttartalma adja. A gabonafélék legfontosabb táplálékaink közé tartoznak. Egyik fő tápanyaguk a szénhidrát, ennek számottevő hányada keményítő, ami nagyo

Kórházban a gyermek - ne legyen padlón az anyuka


hírek mentén szerepel a sajtóban. Csak akkor szembesülünk a helyzettel, ha súlyos vagy speciális betegség miatt saját gyermekünk, vagy közeli családtagunk gyermeke elhúzódó kórházi kezelésre szorul. Ilyenkor az anyukáknak, szülőknek munkahelytől, családtól távol, szinte lehetetlen körülmények közt kell aktív támogató jelenlétével segítenie a beteg gyermeket a gyógyulásban. Napi tapasztalat, hogy a

„Olimpikon is szerettem volna lenni”


hogyan ünnepelsz? Készítesz gondolatban bármiféle számvetést eddigi munkáidról? ► Épp ma van itt, a Katonában Pintér Béla Ascher Tamás Háromszéken című csodálatos darabjának a felújító próbája. Már ez szép! Néptáncokkal, dalokkal, gyönyörű pillanatokkal teli előadás, nagyon boldog vagyok, hogy eszükbe jutottam. Az ünneplés pedig: valami finomságot főzünk otthon, az biztos, és hétvégén lemegyünk

Az olcsó vagy a prémium teákban több a gyümölcs?


sajátmárkás termékei szerepelnek mindössze néhány pontos eltéréssel (49-44 pont), mivel magas arányban tartalmazzák a névadó gyümölcsöt, és ezeket százalékosan fel is tüntették. Az első helyen végzett Tesco Forest Fruit Infusion Erdeigyümölcs ízű filteres gyümölcstea volt egyúttal az egyetlen, amely nem tartalmazott aromát, a többi 35 termék legalább egy aromát tartalmazott. Már jóval kevesebb

Ha sokszor megfázik a kisbaba nem nagy baj, de ne vegyük félvállról


fertőzések fontos szerepet játszanak a gyermekek immunrendszerének fejlődésében, ami a korral előrehaladva és minél több ilyen betegséggel megbirkózva némi immunitást szerez a leggyakoribb náthavírusokkal szemben. Idősebb korban optimális esetben egyre ritkábbá válnak a fertőzések, és felnőtt korban ez egészen minimálisra csökken, na persze nem szűnik meg teljesen: ahogy egy másik cikkünkben is ír

Támogassa immunrendszerét!


játszik immunrendszerünk erősítésében. Csökkenti a feszültséget, serkenti az endorfin, valamin számos immunsejt termelését, fokozza a vér- és nyirokkeringést, erősíti az izmokat és fokozza a szervezet ellenálló képességét. Heti két-három alkalommal egy órás mérsékelt sportolás ajánlott. Alvás Egy 2016-os tanulmány egyértelműen bizonyította az alvás immunrendszer-erősítő hatását. Akik egy héten

Az egészséges táplálkozás a reggelivel kezdődik


is jelentős szerepet játszik a megelőzés, valamint az, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, mit tehetnek egészségük megőrzése érdekében. Az „Egészséges életmód és a diabétesz” lesz a kiemelt témája 2016-ig a Diabétesz Világnapnak is - ezen belül pedig az idei világnapon az egészséges reggeli fontosságára hívják fel az emberek figyelmét. Az egészséges táplálkozás a reggelivel kezdődik, amely m

Sport, egészség, hagyomány – „Tour de Bókay”


először, akkor ünnepelte 175. éves jubileumát az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika. Ezt a hagyományt folytatva idén is megtartják a jótékonysági eseményt, amelynek egyik célja, hogy felhívja a figyelmet a klinika nélkülözhetetlen gyógyító munkájára – mondta el Dr. Tóth-Heyn Péter, igazgatóhelyettes. Tavaly több mint ötszázan vettek részt a túrán, hétvégén pedig 800-1000 embert várnak, akik a Klini

Bosszantó vírus – a herpesz


kórokozók megtelepedhetnek például a lovak, kutyák, macskák stb. szervezetében is. Az emberi herpeszvírusoknak három fajtája ismert, témánk szempontjából most az ún. herpes labialis (ajakherpesz) az érdekes. Bár jellemzően az ajkakon vagy az orr körül alakul ki, előfordulhat más testrészeken is, súlyosabb esetben a szemet, vagy akár a központi idegrendszert is megtámadhatja. Az első fertőzésre töb

Felismerni és megelőzni a vashiányt


összetevőjeként alapvető szerepet játszik abban, hogy az oxigén a tüdőktől a test többi részébe kerüljön. A vashiány jellegzetes tünetekkel jár. Hogyan ismerhetjük fel, és mit tehetünk megjelenésük ellen? Ha szervezetünk nem jut a táplálékkal elegendő vashoz, akkor vashiány is kialakulhat, mivel szervezetünk a vasat előállítani nem képes. Ez az állapot azzal jár együtt, hogy alacsonyabb lesz a vö

A Béres Gyógyszergyár is támogatja az erdélyi szűrőprogramot


karitatív munkának, hazánk legnagyobb magyar magántulajdonban lévő gyógyszergyárának egyik legfontosabb erkölcsi törvénye a másokra való odafigyelés és a segítőszándék. Támogatásaik jelentős része a gyógyításhoz kötődik, kiemelkedő helyen szerepel készítményeik adományozása. A Bérest erős szálak fűzik a határon túli magyarsághoz is, az őket segítő munkájuk is folyamatos.   Immár harmadi

Ön férfi? Akkor készülhet a prosztataháborúkra


ország: mindig szerepel a hírekben, mindig valami rossz történik ott, miközben jóformán azt sem tudjuk pontosan hol is van, és hogy miért olyan fontos, hogy szó legyen róla. Nos azért, mert a férfiak közül csak keveseket kerülnek el a prosztatával kapcsolatos betegségek.   Ez a dió – vagy galambtojás vagy gesztenye – nagyságú és formájú mirigy csak a férfiak szervezetében található: egé

Gyógyító fürdőzés támogatással


meghatározó szerepet játszik a magyar egészségügyi ellátórendszerben; egyik legfőbb feladata, hogy finanszírozza azokat az egészségügyi ellátásokat, melyet a vele szerződött egészségügyi szolgáltatók elvégeznek. Az OEP meghatározása szerint a fürdőgyógyászati ellátás az orvosi rehabilitációs ellátások közé tartozik, amelyet főként a krónikus reumatológiai, ortopédiai, neurológiai, illetve érbetegs

Egész évben C-vitamin!


megelőzésében van szerepe. Valójában ez a vitamin birtokolja a legnagyobb mennyiségben szükséges vitamin „címét”, mert a szervezet napi igénye akkora, hogy semmelyik más vitaminé sem éri el.    Meglepő, de a C-vitamint a föld összes faja elő tudja állítani kettő kivételével, s furcsa módon ez a kettő az ember és a tengerimalac. Míg tehát a C-vitamin a legtöbb élőlény számára nem mi

Így őrizzük meg szemünk egészségét!


azon, mekkora szerepet játszik a mindennapi munkavégzésnél, az olvasásnál, vagy autóvezetéskor, pedig a külvilágból származó információ több, mint 90 százalékát a szemünkön keresztül kapjuk. „Látásunk az életkorral fokozatosan romlik, ám a genetika mellett a környezeti hatások - UV sugárzás, dohányzás stb.- is befolyásolhatják a látáscsökkenést. Mivel a szemünk páros szerv, így nem mindig észleljü

Jobban kell figyelnünk a D-vitamin-bevitelre


napjában kulcsszerepet játszik a fejlődésben. Súlyos és tartós hiánya gátolja az egészséges csont- és sejtfejlődést, negatívan befolyásolhatja az immunrendszer fejlődését, és növeli a gyermekkori cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. Tél végére a magyar lakosság 95%-ának az ideálisnál alacsonyabb a D-vitamin-szintje, tízből heten pedig a normál értéket sem érik el. Az őszi-téli, alacsony U

Húsvét az asztalnál


Azonban a húsvéti ünnepek alatt éppúgy fontos odafigyelni a mértékletes, változatos táplálkozásra, mint az év végi hajrában. Húsvét vasárnap véget ér a nagyböjt, a hústól való tartózkodás, talán ilyenkor a legnehezebb mértéket tartani, pedig a jó közérzet szempontjából ez nagyon fontos – mondja Keviczki Viktória dietetikus. Legyen ünnep vagy hétköznap, a szakember szerint a magyarországi étkezési

Már csoportok is jelölhetők az Astellas-díj – Az év orvosa pályázaton


kitüntetett szerepet kap. A közönségdíjra a betegek orvosaikat vagy a megismert osztály teljes munkaközösségét saját történetük beküldésével jelölhetik. Szakmai jelölést az egészségügyi intézmények, a gyógyító és ápoló tevékenységet folytató szervezetek, továbbá a kompetens civil szervezetek vezetői, illetve idéntől már az országos és regionális szakfelügyelő főorvosok és a korábban szakmai Astell

Cukorbetegség a látásproblémák hátterében


születésnapján ünnepeljük. Az 1991 óta megtartott Világnapon minden évben megneveznek egy-egy központi témát, ami idén a diabétesz szemészeti szövődményei. Magyarországon kimagaslóan nagy a vakok számaránya, közel háromszorosa a Nyugat-Európában mértnek, és az országon belüli területi egyenlőtlenségek is jelentősek. A cukorbetegség a szerzett vakság egyik leggyakoribb oka, és az előfordulása fo

Tiszta füllel


rendkívül fontos szerepe van a hallójárat védelmében, tisztulásában, iszáradásának megelőzésében. Esetenként azonban a fülzsír betegséget jelezhet – mondta lapunknak dr. Tímár Tibor fül-orr-gégész szakorvos. A fülzsír felhalmozódásának tünete lehet a halláscsökkenésen kívül a fülfájás, a szédülés, a fül viszketése vagy csengése is. Ha ezeket tapasztaljuk, minél előbb menjünk orvoshoz. Nem szabad a

Zöldséges lencseraguval töltött padlizsán


fokhagyma 1 csokor petrezselyemzöld 20 dkg mozzarella sajt 1 liter húsleves (kockából) 4 evőkanál olaj 2 evőkanál mustár 2 babérlevél őrölt fekete bors só Az előző este átválogatott és beáztatott lencsét felöntjük húslevessel, majd mustárral, babérlevéllel ízesítve pároljuk. Ha megpuhult, leszűrjük. A padlizsánokat hosszában félbe vágjuk, a közepüket kiszedjük. Kevés

Továbbra is túlsúlyos-e a magyarok kétharmada?


igen fontos szerepe van az életmódnak, kiemelten a táplálkozásnak és az egészséges testsúly megtartásának. Egészséges életmóddal például a szív- és érrendszeri betegségek közel háromnegyede, a daganatos betegségek egyharmada megelőzhető. Az egészségben töltött élet meghosszabbítható. Jelenleg zajlik az Európai lakossági egészségfelmérés (ELEF2014), melyet a Központi Statisztikai Hivatal koordin

Folyó ügyeink


előkelő helyen szerepelne a képzeletbeli listán. Ez ugyanis olyan betegség, melynek hallatán a nők rögtön megértő pillantással néznek egymásra, hiszen négy nőből egy már biztosan átélte, milyen a percenkénti vizelési ingerrel megküzdeni.  A hólyaghurut a nőket sokkal gyakrabban érinti, mint a férfiakat. Ennek egyszerű oka van: a női húgyvezeték rövidebb, így a baktériumok hamarabb feljutna

Egy hiánybetegség, ami felett gyakran átsiklunk


A vas fontos szerepet játszik számos életfunkcióban: legismertebb az oxigénszállító feladata a vörösvértestek révén, és ezen kívül részt vesz a dns-szintézisben és az energiatermelésben is. Nagyban hozzájárul a szív, az izmok, az immunrendszer megfelelő működéséhez. Mivel fontos eleme a központi idegrendszer energiaellátását szabályozó fehérjéknek, az agy működésében, fejlődésében és a kognitív ké

Korunk betegsége a magnéziumhiány


Így például szerepe van a vázizom, a szívizom és a méhizom működésében, az idegműködésben. Jótékonyan befolyásolja a szív- és érrendszer működését, gátol bizonyos szívfrekvencia zavarokat, szabályozza a vérnyomást. A megfelelő magnézium bevitel mennyisége nőknél naponta 300, férfiaknál naponta 350 milligramm. Megfelelő táplálkozás és életmód mellett ez a mennyiség a táplálékkal is bevihető. Ám bi

Megelőzni a mozgásszervi bajokat


mintegy 11,5%-kal szerepelnek az összes betegségcsoport között, vagyis  nagyjából hasonló egészségügyi-gazdasági terhet ró-nak a társadalmakra. A mozgásszervi bajok szintén dobogós helyen szerepelnek a kereső- és munkaképtelenséget okozó egészségügyi problémák listáján: csak a heveny felső légúti, valamint a szív- és érrendszeri betegségek előzik meg ezeket. A szakértők a múlt évtized közepe

Miért fontos a magnézium?


nukleinsav-szintézisben. Fontos szerepet játszik a csontok mineralizációjában, az anyagcserefolyamatokban, az idegrendszer ingerületátviteli folyamataiban, valamint az izom összehúzódásnál. Fokozza a fizikai teljesítőképességet, oldja az izomgörcsöket és a stresszt. Bizonyítottan fájdalomcsillapító hatása is van. Intenzív fájdalom alatt csökken a magnézium szintje az agyban, a rendszeres migrénes

Mindennapi „energiavámpírjaink”


alkalmat erre az ünnepek nemigen adnak. Bár okosabb „ünnep szervezéssel”, jobb időbeosztással nagyobb esélyünk van arra, hogy ne kimerüljünk, hanem inkább feltöltődjünk. És hogy hogyan jutunk el oda, hogy év végére elhagy az erőnk? Kik vagy inkább mik az igazi „energiavámpírok” ?  Lássuk: A legfőbb koncentráció-gyilkosok 1. A közösségi média: veszélyes, mert könnyű kapcsolódni hozzá, cs

Csak a dolgunkat tesszük:
amire felesküdtünk
Dr. Cseh Gyöngyike gyógyszerész, jogász


anyakönyvezett, így szerepel a nevem a személyi igazolványomban is. Sokan azt hiszik, hogy becézgetem magam, de nem, ez önálló magyar női név. A honfoglaló magyarok hívták a kedvenc feleségüket Gyöngyikének, de van egy ilyen virág is. Én ez utóbbiról kaptam a nevem. Az iskolában a fiúk csúfoltak a „ke” miatt. A faliújságra kitett rajzomról is leradírozták a Gyöngyikéből a „ke-t”, ezért felpofoztam

Több figyelmet az apáknak!


fontos szerepet játszik az általa termelt váladék, amely az ondóhólyag váladékával és a hímivarsejtekkel közösen alkotja az ondót. Hogy miért okozhat apró mérete (tömege felnőtt férfiakban mintegy 2–2,5 dekagramm, átmérője  3-5 centiméter között változik) ellenére komoly romlást az életminőségben, annak megértéséhez tisztában kell lenni a szerv anatómiai elhelyezkedésével. A mirigy ugyanis a

Adj vérplazmát! Az életmentés nem állhat meg!


gyógyításban is nagy szerepet kap majd. „Mivel a betegek számára a vér és vérkészítmények folyamatos biztosítása létfontosságú, a plazmaközpontok a kijárási korlátozás alatt is folyamatosan nyitva voltak, akárcsak pl. a gyógyszertárak. Ennek ellenére a plazmaadások száma jelentősen visszaesett” – mondja Dr. Nyerges Judit, a Vascular Plazma és a Sanaplasma központok ügyvezetője. „Ez nagy probléma,

Filmsorozat készül a Béres Csepp feltalálójáról


Für Anikó, Huszárik Kata, Lukács Sándor, Seress Zoltán és Trokán Péter

Bőrügyek – pikkelysömör és ekcéma


például a bőrön megtelepedő gombák, baktériumok. Mindkét variáció felbukkanására a bőr kipirosodása, viszketése figyelmeztet, aztán ahogy a beteg vakarózással igyekszik megszabadulni a kellemetlen érzéstől, az érintett testfelület elsebesedik, majd pörkösödik, végül pedig hámlik. A megfelelő terápia megválasztása mindig attól függ, hogy pontosan a betegség melyik formájáról van szó. Hogy csak egy

Mit tegyünk a zúzódások ellen?


megsérülnek, szétrepednek, és a bennük áramló vér a szövetekbe szivárog. Ennek bomlása során jelennek meg a véraláfutás egymást követő színei: vöröses (a vér színe), liláskék, zöld és sárga. A zúzódás helyén gyakran vérömleny és fájdalmas duzzanat is kialakul, de a fájdalom az első pár nap után a színváltozással együtt enyhül, majd elmúlik. A zúzódás súlyosságától függően több hét is eltelhet, mir

Meddőséget okozhat a korai menopauza


sárgatest-hormon hiány és tüszőrepedés nélküli ciklusok alakulnak ki, később pedig az ösztrogéntermelés is alább hagy, így nagyon korán beáll a teljes hormonhiányos állapot” – magyarázta dr. Szőnyi György nőgyógyász szakorvos. Figyelmeztető jel lehet, ha a 30-as éveinkben zavaró hőhullámok, izzadás vagy váratlan helyzetekben történő verejtékezés jelentkezik, de gyanakvásra adhat okot a hirtelen és

Téli vitaminforrásaink


Antioxidáns-tartalmuknál fogva szerepet játszanak a szabad gyökök megkötésében, rosttartalmuk pedig elengedhetetlen az emésztőrendszer zavartalan működéséhez.  Igen ám, de melyik zöldségeket és gyümölcsöket válasszuk télen? Alma Igazi slágergyümölcs, amiből minden évszakban tudunk hazait vásárolni. Erősíti az immunrendszert, jelentős C-vitamin-, antioxidáns-forrás, valamint magas

Zöld fordulat jön a járvány után?


számtalan tényező szerepet játszik. Tudósok évek óta figyelmeztetnek a világméretű járványok fenyegetésére, ám a kormányok és nemzetközi szervezetek jellemzően egészen addig nem lépnek, amíg a baj utol nem ér bennünket. Ez most megtörtént.   Helyreállítás vagy megújulás? Jelenleg az érintett országok a koronavírus-járvány hatásainak azonnali kezelésére, az egészség védelmére és a gaz

Természetes módon az öregedés ellen


hogy fontos szerepet játszanak az öregedésben, a kollagén kötőszöveti rostok károsításában, a bőr ráncosodásában, víztartalmának csökkenésében. Antioxidáns alatt pedig leggyakrabban az élő szervezetben, illetve a táplálékban található, természetes vagy mesterséges vegyületeket értjük. Ezek az anyagok rendszerint szerves vegyületek, de akadnak közöttük fémek is. Akkor van baj, ha felborul az

Milyenek a magyar tinédzserek?


viszonylatban továbbra is közepesnek mondható, és nem változott a korábbi kutatás óta. Bár nem elegendő mértékben, de nőtt a testmozgás gyakorisága. A fiatalok kevesebbet nézik a televíziót, ugyanakkor többet használják a számítógépet – írja az MTI. A táplálkozási szokások azonban kedvezően módosultak: többen fogyasztanak naponta zöldségféléket. Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi képviseletének

A visszerek ellen


hatására a vénaszelepek sem tudják rendesen ellátni feladatukat, vagyis elősegíteni, hogy ereinkben a vér a megfelelő irányba áramoljon.  Ezen kívül a napsugárzásnak mértéken felül kitett bőr veszíthet nedvességtartalmából, rugalmassága csökkenhet. Így pedig közvetlenül a bőr felülete alatt futó vénák is veszítenek hajlékonyságukból és mozgékonyságukból. Mi tehát a teendő? Segít a mozgá

Így enyhítették a fájdalmat elődeink


lehetőség között szerepel a fejfájás csillapítása. A kutatók úgy vélik, őseink a fájdalmat rossz szellemeknek tulajdoníthatták, és a koponya kilyukasztásával utat engedtek nekik a távozásra – legalábbis így szól egy elmélet. Azt nem tudni, hogy hatékonyabb volt-e, mint zajt keltve és sámántáncot járva űzni el, vagy bőrre helyezett csövek segítségével kiszippantani a rontást, de többen is állítják,

Trappista sajtokat tesztelt a NÉBIH


laktózmentes is szerepelt. A szakemberek mikrobiológiai és analitikai szempontból is ellenőrizték a tételeket. A lisztéria és penészvizsgálatokon túl, a zsír-, szárazanyag, esetleges növényi zsírtartalom mérésére is sor került. 10 mintánál megvizsgálták a nitrát-, 7-nél a nátrium-klorid és 5-nél a laktóztartalmat. Az élelmiszerbiztonsági szempontoknak valamennyi vizsgált trappista sajt megfe

Hogyan javítsuk refluxos tüneteinket?


nyelőcsőbe. A gyomorsav, epe, pepszin és hasnyálmirigyenzimek a nyelőcső nyálkahártyájának elváltozását okozzák, esetleg fekély is kialakulhat. Jellemző tünetei: nyelőcső-, és gyomorégés, mellkasba kisugárzó fájdalom, hányinger, fájdalmas nyelés, rekedtség, krónikus köhögés és fokozott fogszuvasodás.  A reflux krónikus betegség, melynek kezelése hosszú távú terápiát igényel.  Életmódb

Csak nyugodtan a pikkelysömörről


faktorok is szerepet játszanak –, minden embernél más és más lehet, de az orvosok egyetértenek abban, hogy főként tartós lelki feszültségek és gondok válthatják ki ezt a kellemetlen betegséget, melynek gyógyítása hosszú, türelmet igénylő folyamat, s a teljes szervezet átvizsgálását igényli. Pikkelysömör a fejbőrön A fejbőrön a pikkelysömör a homlok és a hajas fejbőr határán, vörös alapú felszí

Egyre kevesebb tejet fogyasztunk


megelőzésében kap fontos szerepet. Ráadásul nagyon kedvező, kiegyensúlyozott, jól hasznosuló és felszívódó aminosav-összetétele van a tejnek, ahogy erre dr. Plósz János gasztroenterológus is rávilágított. „A tejben található aminosavak az izomfehérje és a neurotranszmitterek, vagyis az ingerületátvivő anyagok felépítéséhez, valamint az anyagcsere folyamatokhoz szükségesek. Sokan vannak azonban,

Grillezett pulykamell őszibarackkal és köleskásával


gyömbér   A körethez: 30 dkg köleskása 6 dl húsleves (kockából) 2-3 evőkanál olaj só   A pulykamell szeleteket fólia alatt, húsverő kalapáccsal óvatosan megütögetjük, majd megsózzuk. A borsikafűvel és vékony szeletekre vágott chilipaprikával együtt nagyobb tálba rakjuk, majd olajjal meglocsolva néhány órára hűtőbe tesszük. Felhevített olajon megpirítjuk a köles

Lüktet, nyilall, sajog, hasogat


hét levelében szerepelnek ezekre vonatkozó megjegyzések. Legyen szó múló kellemetlenségről vagy szűnni nem akaró gyötrelemről, a fájdalom minden esetben jelzés, tünet, ami figyelmeztet valamire. Statisztikák szerint a fogfájás a fejfájás után a második leggyakoribb heves fájdalom, a fog és a hozzá kapcsolódó szövetek gyulladásainak tünete. A fogbetegségek általában fájdalommal járnak, de nem minde

Nagy értékű ultrahang készülékkel gazdagodott a PTE


készülék fontos szerepet fog játszani mind a betegellátásban, mind az orvosképzésben. Az úgynevezett „Point of Care” készülék azt a filozófiát követi, hogy nem a betegnek kell mozognia a diagnosztika és az ellátás érdekében, hanem a diagnosztika és az ellátás megy a beteghez – emelte ki az eszköz kapcsán Dr. Bogner Péter, a PTE Radiológiai Klinikájának igazgatója. A mobilis, könnyen szállítható

„A szakmai alázat csak még nagyobbá tesz egy művészt”


hívott fel, és én azért mondtam örömmel igent, mert az egész életemben, az egész pályámban mindig ott volt a Víg. Nálam ez érzelmi kérdés, ugyanis annak idején, a pályakezdésemkor és előtte is ott láttam a legtöbb előadást, vonzódtam ehhez a színházhoz. Kimondva-kimondatlanul abszolút jelen volt a gondolat, hogy jó lenne ott játszani, de soha nem tettem egyetlen lépést sem ezért. Most itt készülök

„Úgy élek, mint egy vállalkozó férfi”


mert  végre a munkám meghozta az igazi elismerést. Lovagkereszt! Már maga a felterjesztés is nagy dolog! Az Országos Szórakoztató Központ igazgatója, Szirmai László több könnyű és komolyzenei szövetség elnökeként, azok jóváhagyásával javasolt most is. Az értékek közvetítésére tettem fel az életemet és arra, hogy akinek csak tudok, segítsek. Például boldoggá tett, hogy sikerült megszerveznem e

Használd helyesen a légkondit!


meg, melyek a használat során bekerülnek a belső térbe, az utastérbe és különböző megbetegedéseket (allergia, asztma) okozhatnak. · A klimatizált helyiség levegője néha túl száraz, mely szintén légzőszervi panaszokat, illetve a szem, a torok és az orr nyálkahártyájának, illetve bőrünk kiszáradását okozhatja. · Ha a hideg levegő közvetlenül ér minket, megfázásos tünetek jelentkezhetnek, ízüle

Ne menjünk neki az ünnepnek görcsoldó nélkül!


ilyenkor gyakoribbak az epegörcsök is. Ezért teljes- körűen kell felkészülnünk: legyünk mértéktartóak az asztalnál és a házi patikánkat is töltsük fel puffadásgátlókkal, emésztést könnyítő jótékony készítményekkel, epegörcsöt oldó csillapítókkal. Persze nyilván nem szedhetünk be mindent „ész nélkül”, de jobb, ha számítunk rá, mint ha megijedünk és tehetetlenek vagyunk. Az epegörcs egyébként leggya

50 millió forintos adomány a Béres Alapítványtól


munkájukban kiemelkedő szerepet kap a daganatos betegek támogatása. A Rákellenes Küzdelem Világnapja figyelemfelkeltő keretet jelent a kór leküzdésének lehetőségeit kereső összefogásra, a betegek lelki és testi támogatására. A Béres Alapítvány sokéves tapasztalata szerint e súlyos betegségben szenvedőknek hathatós segítséget jelent a rájuk figyelő szeretet, az együttérzés, és a gyógyszeres immuner

Húgyúti fertőzés – mit tehetünk ellene?


hormonális okok is szerepelnek: a fogamzásgátló készítményt szedő, illetve a menopauza időszakában lévő nőknél például előfordulása gyakoribb. S hogy miként lehet lerövidíteni a betegség lefutásának idejét? A népszerű, angol nyelvű egészségügyi portál, a Healthline.com egy tavaly év végén élesített cikkében az alábbiak szerint foglalta össze, milyen (orvosi és otthoni) lehetőségek vannak a terá

20 milliós adomány az Irgalmasrendi Kórháznak


halmozottan igaz. Alátámasztja ezt az a néhány évvel ezelőtti, a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság megbízásából készült felmérés is, melynek eredménye szerint hazánkban a kórházi kezelésben részesülő felnőtt betegek 64%-a alultáplált. Ugyanakkor a létfontosságú mikrotápanyagok nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a szervezet anyagcsere folyamataiban, az immunrendszer megfelelő működésében, a

A torokgyulladást leggyakrabban vírusfertőzés okozza


lehetnek enyhe, közepes vagy akár súlyos lefolyásúak. A hasonlóságok ellenére azonban a vírus- és a baktériumfertőzések között jelentős különbségek tapasztalhatók. A vírusok például még a baktériumoknál is apróbbak, egyszerűbb felépítésűek, gazdasejt nélkül nem képesek önállóan mozogni, szaporodni. Többek között ezen eltérések miatt máshogy kell kezelni a baktériumok illetve - a vírusok okozta fer

Időskori székrekedés: nem elhallgatni, hanem kezelni kell!


vezet, ami végbélrepedést vagy aranyeret is eredményezhet, míg a száraz székletrögök bélelzáródást, fekélyeket okozhatnak.    Emésztést segítő életmód Jobb már az enyhe tüneteket is komolyan venni és tenni ellenük. Éveink számával nem kell okvetlenül szenvednünk a székrekedés miatt! A rostokban gazdag táplálékok mellett ügyelni kell a napi 2-4 literes folyadékfogyasztásra és a n

Éjszakai MR-vizsgálatok a Diagnoscan Magyarországnál


be, akik már szerepelnek várólistán. Elérhetőség: http://www.diagnoscan.hu/  

Leszámolás a felszálló fertőzéssel


megfázásnak szerepe lehet a betegség kialakulásában, hiszen, ha szervezetünk védekezőképessége gyengül, a különben is jelen lévő baktériumok könnyebben elszaporodnak és kórokozókká válnak – magyarázta lapunknak korábban dr. Regős Imre urológus főorvos.  Mi okozhatja a húgyúti fertőzést? Például az, hogy a fertőzést okozó kórokozók a gáttájékról és a hüvely környékéről bekerülnek a húgycső

Ehetek-e szalonnát? A nagyapám csak azt ette, és soha nem voltak szív- és érrendszeri problémái...


kevesebb napi stressz érte őket. Mi is a szalonna? A házisertésnek az a zsírszövete, amely közvetlenül a bőr alá rakódik le. Nagy kalóriatartalmú élelmiszer, melynek többsége zsír, kevés fehérjetartalommal. 100 gramm szalonna energiamennyisége  kb 720 kcal, a telített és egyszeresen telítetlen zsírsavak aránya közel azonos( 40-42%), de 8-9%-ban többszörösen telítetlen z

Egészségesen ősszel is!


felépítésében alapvetően szerepet játszó kalciummal. Azt is tudni kell, hogy étrendünk jellemzően nem tartalmaz elegendő mennyiségűt ebből a létfontosságú vitaminból. A nélkülözhetetlen C-vitamin A C-vitamin jelentőségét valószínűleg nem lehet túlértékelni: az aszkorbinsav néven is ismert vegyület az izmok, inak, bőr, csontok, artériák megfelelő működéséhez szükséges; csökkenti a koleszerinszi

Egészségesen ősszel is


felépítésében alapvetően szerepet játszó kalciummal. Azt is tudni kell, hogy étrendünk jellemzően nem tartalmaz elegendő mennyiségűt ebből a létfontosságú vitaminból. A nélkülözhetetlen C-vitamin A C-vitamin jelentőségét valószínűleg nem lehet túlértékelni: az aszkorbinsav néven is ismert vegyület az izmok, inak, bőr, csontok, artériák megfelelő működéséhez szükséges; csökkenti a koleszerinszi

A kis dolog is nagy dolog!


hólyagig, és megtelepedve a hólyag belső falát bélelő nyálkahártyában szaporodásba kezdenek.” – magyarázta a felfázást dr. Varga Imre urológus szakorvos.  A szakorvos korábban lapunknak arról beszélt, hogy alapvetően kétféle felfázás létezik. Az egyik az elnevezésnek megfelelően valóban a hideg miatt van. Általában ebben az esetben vizelési tünetek jelentkeznek, azaz gyakoribb inger, a vizel

Mit tegyen, hogy ne legyen beteg a gyerek?


táplálkozás kulcsszerepet játszik az egészségfejlődésében2,3,4,5, így a szülők felelőssége egyre hangsúlyosabbá válik - különösen az első 1000 nap során. A szülő életmódja a gyermek egészségét is befolyásolja Az epigenetika egy új tudományág, amely azt vizsgálja, hogy milyen egészségtani hatása lehet a szülőt és a gyermeket körülvevő környezeti tényezőknek. A friss kutatási eredmények2,3,4,5

Székrekedés – időskorban gyakoribb?


aranyeret is eredményezhet. Ilyen nehézségek után aztán gyakran már az étvágy is csökken, eluralkodik a rosszkedv, és fejfájás, sőt hányinger is felléphet.  Hogy alakul ki? A béltraktuson belüli aktivitás csökkenése együtt jár éveink gyarapodásával. Ám ez nem törvényszerűen alakul így, hanem a megváltozott életformánk hozadéka. A mozgásszegény mindennapok, a kevés folyadékbevitel, a táplá

1 éves kor előtt vérszegénységet okozhat a tehéntej


okozhat. A szülők szerepe és felelőssége kiemelkedő az élet első 1000 napjában: a külső hatások, azon belül is a táplálás kulcsszerepet játszanak a gyermek jövőbeni egészségének alakulásában. Szakorvosok szerint 6 hónapos korig a kizárólagos anyatejes táplálás a legmegfelelőbb a csecsemők számára, féléves kortól azonban az anyatejjel és tápszerrel táplált babáknál is javasolt megkezdeni a hozzátáp

Csúcstechnológia az egészségközpontban


szerepelnek: belgyógyászat ortopédia kardiológia bőrgyógyászat nőgyógyászat urológia szívultrahang szemészet fül-, orr-gégészet fogászat (panoráma röntgennel) gyógytorna Év végéig a sor kibővül még az allergológiai, diabetológiai, endokrinológiai, reumatológiai rendelésekkel, valamint sport- és repülőorvosi szolgáltatással. A szakrendeléseken túl a klinika különb

„Ehess, ihass, ölelhess, alhass…”


eltérő, amit az ünnepekkor fogyasztunk, akár az ízvilágot, akár a mennyiséget nézzük. Ne engedjük, hogy az ünnepek veszítsenek értékükből, csak azért, mert egyre stresszesebben éljük meg őket. Egyrészt rohanunk önmagunk után, semmire sincs időnk, másrészt a szent este, a karácsony varázsa gyorsan elillan, ha megterhelt gyomrunkkal ágynak esünk, vagy egyszerűen csak a rossz közérzet miatt rossz les

Nélkülözhetetlen mindenes – a C-vitamin


mellett fontos szerepet játszik immunrendszerünk megfelelő működésében, segíti a vas felszívódását a szervezetben (ez például a vörösvérsejtek épségéhez fontos), illetve a kollagének képződését. Nélkülözhetetlen továbbá a fogazat és a csontozat, illetve az érrendszer egészségéhez, a sebgyógyuláshoz, és az úgynevezett szabad gyökök semlegesítéséhez. Nem fogyasztunk belőle eleget Bár a súlyos

Koleszterinhelyzet Magyarországon


szerepet. Rizikófaktoraik között vannak, melyek befolyásolhatóak, ilyen például a dohányzás, a stressz, az alkoholizmus, a mozgásszegény életmód, a túlsúly vagy elhízás. Van, amelynek hatása mindössze csökkenthető, mint például a magas vérnyomás, diabetes, zsíranyagcsere betegség. Illetve van, ami nem befolyásolható, ilyen az életkor, a nem és az örökletes tényezők. A magas koleszterinszint bizon

Sárgaborsó krémleves sült szalonnával


főzzük. Amikor a borsó megpuhult, a felhevített olajon először ropogós pirosra sütjük a szalonnaszeleteket. A sült szalonnát tálalásig félretesszük. a visszamaradt zsiradékban megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a lisztet, majd szemleszínűre pirítjuk A fokhagymás, zsemleszínű rántással besűrítjük a levest, tejszínnel dúsítjuk, és jól kiforraljuk. A levest a tűzről levesszük, majd

A szemünk világa


százalékuknak közepes, hozzávetőlegesen 7 százalékuknak pedig enyhe látássérülése. Az esetek többségében az időskori makula-degeneráció és egyéb látóhártya-betegségek, a szürkehályog, a zöldhályog és a cukorbetegség áll a háttérben. A vakságot gyakran meg lehet előzni A vakságot az esetek 45,5 százalékában megfelelő szűrésekkel és vizsgálatokkal meg lehetne előzni. Ehhez országos szemészeti szűrőv

Áfonyát a szemnek!


szerepelnek: 1. C-vitamin A fekete áfonya csészénként 14 milli-gramm C-vitamint tartalmaz. Az aszkorbinsav néven is ismert vegyület elengedhetetlen ahhoz, hogy szervezetünk védekezhessen a szemet károsító szabadgyököktől. A Journal of Orthomolecular Medicine című szaklap szerint a C-vitamin csökkenti a szemen belüli nyomást, csökkentve így a glaukóma kialakulásának esélyét. A C-vitam

Orrdugulás, orrfolyás


baktériumok is megtelepednek az orrnyálkahártyán, és a meleg, nedves közegben ideális környezetet találnak a szaporodásukhoz. Természetes jelenség, hogy amikor megfázunk, szinte azonnal szipogunk és bedugul az orrunk – magyarázta lapunknak dr. Tímár Tibor fül-orr-gégész. Ez a jelenség megkeseríti mindennapi életünket, megnehezíti a beszédet, az alvást, az étkezést, ráadásul a legtöbben az ízeket s

A mozgás szabadsága


fogakban, arcüregben, epehólyagban, húgy-ivari szervekben – sokáig akár tünetmentes is lehet. Az immunrendszer megpróbálja ugyan felvenni a harcot a mikroorganizmusokkal, de ha nem elég erős, ezek a gócok betegségekhez vezethetnek, ízületi gyulladáshoz, pikkelysömörhöz, krónikus vastagbélgyulladáshoz. Tetőtől-talpig  Az ízület két vagy több csont összeköttetése, ami lehetővé teszi a mozgá

Magyarország legegészségtudatosabb iskoláját díjazta a Lidl


életmód-változtató hatás is szerepelt – a budapesti Bornemisza Péter Gimnázium pályázatát értékelte a legjobbnak a zsűri, s ezáltal az intézmény a Lidl 1 millió forint értékű vásárlási utalványának boldog tulajdonosa lehet. Az utalványt Kubányi Jolán és Nepp Zoltán, a Lidl Magyarország beszerzési ügyvezető igazgatója személyesen adta át Makkai Ferencnek, az iskola igazgatóhelyettesének és Reményi

Tegyünk a visszér ellen!


szerepe A láb vénái egész életükben a gravitáció ellenében dolgoznak, lentről szállítják felfelé a vért. Rajtuk keresztül jut vissza az elhasznált, oxigénben szegény vér a szívbe és a tüdőbe, újrafeldolgozásra. Ebben három dolog van a segítségükre: az izomműködés, a billentyűk és a szívóhatás. A verőerekkel ellentétben a vénák falának izomzata nem túlságosan fejlett, ezért a környező kötőszövetek

Nők, akik elkerülhették a kemoterápiát


kemoterápia is szerepelt. Zsuzsa viszont érezte, s ebben az orvosok is megerősítették: határeset az övé. Azonban ma még csak magánúton érhető el olyan genetikai vizsgálat, amelyre esetében egyértelműen alapozni lehetett volna a terápiás döntést, ezért inkább adtak volna kemoterápiát. Zsuzsa családi összefogással megrendelte a tesztet: a kivett tumorból mintát küldtek a vizsgálatot a világon egyedü

Hajunk megóvása az őszi hónapokban


az esőtől, és szerepet játszott hol a test nedvességtartalmának megőrzésében, hol pedig a fölösleges folyadék eltávolításában. És persze amióta létezik civilizáció, azóta jut komoly esztétikai és szociális szerep a hajkoronának: gondoljunk csak arra például, hogy a börtönre ítéltek kopaszra nyírt feje sokszor a szökött bűnözők azonosítását segítette.   Mennyit tud a hajról?  A h

Mit keres a koffein a fájdalomcsillapítóban?


fontos szerepet játszó adenozinéhoz, képes csatlakozni az ezt fogadó idegi receptorokhoz, ezzel gátolva a fájdalom- érzet átvitelét, bár nem mindenkinél azonos mértékben. Egyes kutatások arra utalnak, hogy genetikai jellegzetességeik alapján az egyes emberek szervezete eltérő módon reagál a koffeinre.  Mellékhatóanyagként hatásos A fájdalomcsillapításban azért is irányul rá kitüntet

Majorannás vargányaleves rokfortos pirítóssal


borssal ízesítjük, és megpároljuk. Amikor a gomba megpuhult, felöntjük húslevessel, és jól kiforraljuk. Tejfölből és lisztből habarást készítünk, majd besűrítjük vele a levest. Beletesszük a finomra vágott majoránnát, és még egyszer felforraljuk. Közben a rokfortot a kenyérszeletekre halmozzuk, majd forró sütőben ráolvasztjuk. A hagymát karikára vágjuk, gyűrűire szedjük szét, kevés sóval íze

Ezért nélkülözhetetlen a magnézium


tanulási folyamatban és a memória jó működésében.    ❷ Ellazítja izmainkat. A kalciummal párban fontos szerepet játszik az izmok működésében: a kalcium hatására összehúzódó izomsejtek elernyedését okozza. Alacsony magnéziumszint esetén az izmok kevésbé tudnak ellazulni. Mindenkinek ismerős az intenzív sportolás közben kialakuló izomgörcs, ugye? Ezt is okozhatja magnéziumhiány. Term

Konyhai higiénia a járvány idején


kiemelkedő szerepe van otthonunkban! Legyen szó főzésről, étkezésről vagy egy kis lazításról, a konyha a családi élet központi színtere. Érdemes tehát kiemelt figyelmet szentelnünk a tisztán tartására. Itt élelmiszereket dolgozunk fel. Akár járvány idején vagyunk, akár az átlagos mindennapokat éljük, elengedhetetlen a konyha megfelelő takarítása, főleg akkor, ha többen használják” – mondta dr

Magyar oltóanyaggal látjuk el a világot


szerepet kapnak az oltóanyagok és a nemzetközi szinten kiemelkedő eredményeket elérő magyar állatorvos kutatók.” – mondta Máté László, a legnagyobb hazai oltóanyaggyártó cég, a Ceva zónaigazgatója. „Büszkék lehetünk a hazai oltóanyag termelésre, amely 100 éves gazdag múltra tekint vissza. A legnagyszerűbb kutatóink olyan kiemelkedő eredményeket értek el, hogy számos állatbetegséget róluk nevezt

A jó emésztésért


egyrészt megkönnyíti a táplálék útját a nyelőcsőben, másrészt olyan enzimet (az úgynevezett nyálamilázt) is tartalmaz, amely képes lebontani a szénhidrátokat. A táplálék a szájüregből a garaton keresztül a nyelőcsőbe, majd pedig a gyomorba kerül. Az itt keletkező gyomornedv erősen savas, továbbá megtalálható benne a pepszin nevű fehérjebontó enzim.  A gyomorból a táplálék a vékonybélbe jut,

Hitek és tévhitek a székrekedésről


kimutatták, hogy a székrekedés tüneteit a fokozott folyadékbevitel nem enyhíti, csak ha előtte a szervezet ki volt száradva. 4. A rendszeres hashajtó használat hozzászokáshoz vezethet Tévhit. A modern hashajtók előírás szerinti szedése nem okoz hozzászokást. 5. A nőknek menstruáció előtt mindig székrekedésük van Előfordulhat. A szakértők szerint a hormonok csak kis szerepet játszanak a

Szájüregi megbetegedéseket vizsgáló program indult Szegeden


hangsúlyozta, kiemelkedő szerepe van a korai felismerésnek, a megfelelő időben elvégzett beavatkozások jelentősen javíthatják a páciensek túlélési esélyét – számol be az MTI. A SZTE konzorciumi partnereivel, a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karával, és a MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjával 690 millió forint uniós és hazai támogatást nyert négyéves programjára, amely célja molekuláris

Magyarország boldogságtérképe


között olyanok is szerepelnek, amelyeket több országban már alkalmaztak így a kutatás lehetőséget teremt a nemzetközi összehasonlításra is. „Nagyon izgatott vagyok, mert ez egy jó tükör lehet, arról nem is beszélve, hogy ilyen még nem volt Magyarországon. Kiderül majd, hogy mely országrészben van nagy szükség a boldogságszint növelésére, és nem titkolt szándékunk az sem, hogy a jövőben az ő bol

Megeszi a magyar háztartásokat a penész!


allergéneket terjeszthetnek, melyek komoly betegségek melegágyai lehetnek - mint az egyre gyakoribb asztma és légúti problémák. A megkérdezettek 98 százaléka tisztában van a penész egészségkárosító hatásaival, melyet 93 százalékuk jelentős mértékűnek tart. Mindössze 7 százalék gondolja úgy, hogy a penész egészségkárosító hatása elhanyagolható. Azonban hiába tudják, hogy veszélyes, végleges m

Miért válasszuk a biot?


is lényeges szerepet játszik, alapkövetelmény, hogy ahol bio növényeket termesztenek, ott a megelőző három évben egyáltalán nem kezelhetik vegyszerrel a talajt. Miért érdemes ezt választani? A válasz nagyon egyszerű: mert egészséges. A modern táplálkozásnak hála szervezetünket rengeteg mesterséges anyag terheli, melyek aztán lerakódnak szöveteinkben. Ennek eredménye kimerültség, az immunrendsz

Védjegy a magánegészségügyben


is jelentős szerepet töltenek be, hiszen 3300 alkalmazottnak biztosítanak kiszámítható munkahelyet. Még néhány adat mindezzel kapcsolatban: 2014-ben szerte az országban 45%, Budapesten pedig 49% volt azok aránya, akik magánegészségügyi szolgáltatóhoz fordultak problémájukkal. 2016-ra viszont ez az arány a fővárosban például már 60%-ra nőtt. A tagok szerint az egyesület megalapítását követően eredm

Egészséges csontok 50 év felett is


fontos szerepe van abban, hogy a kalciumot eljuttassa a vérből a csontokhoz és beépítse oda. Étrendünk régebben elegendő K2-vitamint tartalmazott. A háziállatok szervezete képes volt az általuk legelt zöld növényekből előállítani ezt a vitamint, amikor kint a szabadban tartották őket. A nagyüzemi állattartás elterjedésével azonban ez megváltozott. Ma már ahhoz, hogy a szükséges mennyiségű K2-vita

Egészséges csontok 50 év felett is K2-vitamin, az átütő felfedezés


fontos szerepe van abban, hogy a kalciumot eljuttassa a vérből a csontokhoz és beépítse oda. Étrendünk régebben elegendő K2-vitamint tartalmazott. A háziállatok szervezete képes volt az általuk legelt zöld növényekből előállítani ezt a vitamint, amikor kint a szabadban tartották őket. A nagyüzemi állattartás elterjedésével azonban ez megváltozott. Ma már ahhoz, hogy a szükséges mennyiségű K2-vita

Erős csontok 50 év felett is K2-vitamin, az átütő felfedezés


fontos szerepe van abban, hogy a kalciumot eljuttassa a vérből a csontokhoz és beépítse oda. Étrendünk régebben elegendő K2-vitamint tartalmazott. A háziállatok szervezete képes volt az általuk legelt zöld növényekből előállítani ezt a vitamint, amikor kint a szabadban tartották őket. A nagyüzemi állattartás elterjedésével azonban ez megváltozott. Ma már ahhoz, hogy a szükséges mennyiségű K2

Keringésünk épségéért


hajszálerek megrepedhetnek, az így kialakuló, feltűnő vérömlenyt pedig sokan takargatni próbálják. Más esetekben azonban a kapillárisok a visszeresség melléktüneteként válnak szembeötlővé. Utóbbi problémát pedig érdemes komolyan venni: súlyos esetben ugyanis halálos szövődménnyel, így tüdőembólia kialakulásával járhat. Természetes gyógymódok Az érrendszer elváltozásainak megelőzésére, szinten

Vitaminokkal a téli egészségért


előállításában. Erősíti az immunrendszert, hatására gyorsul a sebgyógyulás, a felépülés a megfázásos betegségekből. A D-viatmin is nagyon fontos Szintén különösen fontos a téli időszakban a D-vitamin pótlása. Ugyan – szemben a C-vitaminnal – szervezetünk képes előállítani, de ehhez a bőrünket érő kellő mennyiségű, megfelelő hullámhosszú UV-B sugárzás szükséges. A D-vitamin részt vesz a megfele

Oxigén – a cukorbeteg lábszárfekély legnagyobb ellensége


baktériumok telepedhetnek a sebbe, ami így bűzössé válhat, valamint könnyen elfertőződhet.” A lábszárfekély kialakulásához az vezet, hogy a cukorbetegség károsítja az ereket, amelyek így nem tudják ellátni funkciójukat. Emellett súlyosan károsodnak a lábfejen található idegek, így a nyomásnak kitett területeken a beteg nem érez fájdalmat, tehát könnyen kialakulhat a krónikus seb. Mivel a talp b

Napnál is világosabb


faktorszámú krémmel védjük bőrünket! Később, áprilisban, amikor a napsütés még erősebb, használjunk fényvédő nappali krémet vagy kifejezetten arcra kifejlesztett napkrémet.  A legfontosabb kulcsszó a mértékletesség. Először csak egy kevés ideig napozzunk, és fokozatosan szoktassuk hozzá a bőrünket. Leginkább a kisbabák és kisgyermekek bőre hajlamos a leégésre, ezért rájuk különösen figyeljün

Gyümölcsjoghurt teszt


szerepel a tejcukor és a hozzáadott répacukor, cukorszirup. A 16 gyümölcsjoghurt közül két termék, a Cserpes epres joghurt és a Spar Natur Bio szamócás gyümölcsjoghurt ért el előkelő helyezést, mert • teljes értékű gyümölcsöt tartalmaznak a hozzáadott cukormennyiségnél nagyobb arányban, valamint • az összetételt tekintve a Cserpes joghurt egyáltalán nem tartalmazott adalékanyagot, míg a Spar

Gyermek-egészségügy: szakemberhiány, alulfinanszírozottság


megfelelő állapota szerepel, amelyet a válaszadók közel ¼-e jelölt meg.  

Magyar találmány a hirtelen szívmegállás ellen


helyen szerepel ezen a mobiltechnológiai rendezvényen is.” Ami nem meglepő, hiszen a stroke a második leggyakoribb halálok a világon, évente több mint 5 millió ember halálát okozza. A hirtelen szívmegállás világszinten évente 8,5 millió emberéletet követel. A WIWE az EKG görbe tulajdonságait kiértékelő algoritmus segítségével mutatja meg a hirtelen szívmegállás és a stroke kockázatát. Ezen kívül

Napra-nap természetesen!


valamint közepes, apró hólyagok formájában jelentkező leégést. Súlyos leégéskor a bőr sötét liláspirossá válik, és a fájdalmas tüneteket hidegrázás és láz is súlyosbítja. A leégett bőrterületet nem javasolt zsíros vagy olajos krémekkel, testápolókkal bekenni közvetlenül napozás után. Ezek a szerek ugyanis eltömítik a pórusokat. A szappan és más erős kémhatású mosakodószerek használata szintén nem

Stressz az iskolában


hiányosságai biztosan szerepelnek közöttük. A szülő(k)nek nem szabad magára hagyni gyermeküket a félelmeivel, mert a félelem okozta beszűkült tudatállapotban egyedül, segítség nélkül nem fog tudni megoldást találni a problémáira, nem fog jó mintákat kapni a stressz okozta negatív hatások ellensúlyozására. Különböző életkorú gyerekek különböző stresszt okozó hatásoknak vannak kitéve. A középiskolá

Így regenerálja bőrét a téli hideg után!


második lépéseként hidratálni kell. A szakember szerint ehhez a legfontosabb az optimális, napi minimum másfél liter folyadékbevitel – lehetőleg szénsavmentes ásványvíz vagy cukrozatlan zöldség és gyümölcslé formájában, de a vízhiányos bőr legjobb barátai a szappan-, színezék- és tartósítószer-mentes hidratáló krémek is. Védelem a káros napsugarak ellen Az egyre hosszabb nappalokkal együtt j

12.000 sporttag egy kártyával a kézben


fontos rekreációs szerepet tölt be a mindennapi stressz oldásában. A kártya tulajdonosainak elégedettségét mi sem mutatja jobban, mint hogy negyedük már több mint 2 éve használja aktívan a szolgáltatást. A Sportkártyát aktívan használók 70 százaléka heti 3-5, vagy még annál is több alkalommal sportol. Mindezzel összhangban a visszajelzések alapján, a felhasználók 75 százaléka elégedett a saját

Fogamzásgátlás tabuk nélkül


a tudatos családtervezésnek és a megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztásának.Hogy akkor jöjjön el mindennek az ideje, amikor igazán késznek érzik rá magukat a párok.   Meztelen is fesztelen Egy kiegyensúlyozott, tartós párkapcsolatban elengedhetetlen, hogy a felek minden helyzetben komfortosan érezzék magukat, beleértve a szexuális együttlétet is. Utóbbit nagyban befolyásolja a

Mérföldkő a ritka betegségben szenvedőknek


Hálózatokról szóló tárgyalásokban, mind nemzeti, mind európai szinten. Ez történelmi pillanat, hiszen a tagállami hatáskörbe tartozó egészségügy területén ez az első konkrét, kontinens szintű együttműködés, ami közvetlenül a betegek javát szolgálja, elősegíti a hazai és európai betegutak kialakítását. Összesen 26 tagország majdnem 1000 egészségügyi szolgáltatója jelentkezett e hálózatokba. A RI

Így diétáztunk 2019-ben


leadott kilók helyett néhány hét vagy hónap múlva többet szedünk vissza.  A Google Trends grafikonjából látszik, hogy a csúcspontok egyértelműen januárra (újévi fogadalom: lefogyok), illetve áprilisra és májusra (jön a tavasz) esnek. Ezzel egyébként nem vagyunk egyedül: ha megnézzük, világszerte hányan kerestek rá a fogyókúra szóra, akkor abban a grafikonban is megjelenik a januári ha

Van egy gyógyszertár, ahová hazamegyek
Pataj Csilla szakgyógyszerész


Egészségügyi szakközepet végeztem, és akkoriban bűvölt el a gyógyszertár hangulata. Ámulattal néztem, hogyan lehet olyan kis mennyiségeket kimérni, megfogott a patika illata – ez nem maradt titok a családban. A nagymama tette fel a legjobb kérdést : miért nem mész gyógyszerésznek? Így indult a dolog. És ahogy a nagykönyvben meg van írva - zöldfülűként a szakma rejtelmeibe egy igazán remek szakembe

Árnyékból a napra


hólyagok formájában jelentkező leégést. Súlyos leégéskor a bőr sötétpirossá, lilássá válik, a fájdalmas tüneteket pedig hidegrázás és láz is súlyosbítja.  Dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász tanácsa szerint a napégés után a legfontosabb a bőr szöveteinek hűtése, amivel a hólyagok kialakulása megelőzhető. Erre hűsítő tusolás, hideg vizes borogatás, hűsítő zselék alkalmazása a legjobb. A gyógy

Pompás testápolás – a sokoldalú körömvirág


máj és az epe tevékenységét. Lázcsillapító, görcsoldó, látásjavító is, mivel tisztítja a szemfenék ereit. Menstruációt elősegítő hatása azért van, mert enyhe mértékben stimulálja az ösztrogén hormon termelését. Fájdalmas menstruáció és az azt kísérő idegesség esetén is használható.  (K)rém egyszerű, de nagyszerű A körömvirág külsőleg kiváló sebgyógyító, fertőtlenítő. Igen gyorsan gyógyítj

Tudja, mi az a COPD?


szerepe a betegség kialakulásában és súlyosbodásában A COPD-s megbetegedések döntő többsége – sok más országhoz hasonlóan Magyarországon is – a dohányzás következményeként alakul ki. A COPD progresszív, azaz folyamatosan romló állapotot előidéző betegség, amely a jelen ismeretek szerint visszafordíthatatlan. Ugyanakkor a megfelelő kezeléssel a romlás jelentős mértékben lassítható, a tünetek eny

Szabad gyökök - tényleg tudja, mik azok?


intermedierek* szerepe igazolt daganatos megbetegedésekben és rákmegelőző állapotokban, ugyanúgy, mint a neurodegeneratív kórképekben is. (*átmeneti termékek) A szabad gyökök toxicitásának jelentősége nem hagyható figyelmen kívül egyetlen betegséggel kapcsolatban sem, de vannak úgynevezett valódi szabadgyökös betegségek, mint például a radioaktív-, vagy az UV sugárkárosodások, alkoholizmus, kül

A „világmegváltó ötletek tárházának embere”


Szerepeltem én is a Sok hűhóban a kikapós Margit voltam. Nagyszerű volt átélni, hogyan születik meg egy előadás.  ► Sosem állt ez távol tőled… ► Emlékszem a nagy udvarra, ahol 11 család lakott együtt, és diófák, hársfák vettek körül minket, és ahogy anyu mesél nekünk. Csináltunk egy garázsszínházat is, de aztán nem volt annyi bátorságom, mint például Józan Lacinak, vagy Borbély Alexandr

Vértezzük fel szervezetünket antioxidánsokkal!


málna, valamint a répa, édesburgonya, szőlő, paprika, kelkáposzta, spenót és brokkoli is nagyon magas antioxidáns-tartalmú. Ne feledkezzünk meg a magvakról sem! Együnk rendszeresen diót, mandulát, mogyorót, tök- és napraforgómagot. Egy amerikai tanulmányban hetven éven felüli nőket vizsgáltak, és arra az eredményre jutottak, hogy a rendszeresen epret és áfonyát fogyasztók körében a kognitív han

Csak természetesen – gyógynövények hideg hónapokra


összetevőjeként is gyakran szerepel. A hárs nemzetség tagjai közül hazánkban a kislevelű hárs gyógyászati célú felhasználása általános. Ez a szerte Európában megtalálható, a Kárpát-medencében is honos, a mályvafélékhez tartozó fa akár 20-25 méterre is megnő, virágzata Tiliae flos néven több hivatalos gyógyszerkönyvben is szerepel. Forrázatot, alkoholos kivonatot és tinktúrát egyaránt régóta készí

Kell a mozgás - a tudományos kutatás szerint is


egyre nagyobb szerepet. Ennek fő eleme az életmódváltás, és elsődlegesen a rendszeres fizikai aktivitás iránti igény kialakítása. Ezen a piacon jelentős szerep jut az egészséggel kapcsolatos mozgásprogramoknak, teljesítményjavító applikációknak. Az e-health (e-egészségügy) típusú fejlesztések, kutatások hazánkban is egyre népszerűbbek. Tóth Kálmán professzor, a kutatás egyik vezetője, a Pécsi T

Tíz év alatt 114 ezer euró támogatás


szervezet sejtjeiben a DNS-nek saját hibajavítói vannak, amelyek sajnos a daganatos sejtekben is segítik a működést. Az 55 év alatti díjazott, prof. dr. Vértessy G. Beáta (képünkön) ezeknek a „karbantartóknak” a működését vizsgálja. Ez a kutatás a daganatos sejtek megértéséhez és az ellenük való küzdelemhez, valamint fertőző mikroorganizmusokkal szemben nyújthat majd a jövőben segítséget. Az elmú

Krónikus ízületi gyulladásos gyermekek szorulnak kezelésre


az ORFI-ban. Meglepetésként Katus Attila is bekapcsolódott a speciális ízületi torna gyakorlataiba, melyet a szülőkkel együtt végeztek a gyerekek. A rendezvényen a Magyar Reumabetegek Egyesülete bejelentette a Gyermekreumatológiai betegséggel élők klubjának megalakulását. A hiánypótló közösségi klub célja, hogy a gyermekek kezelését olyan szakemberek felügyelete és tanácsadása egészítse ki, akik a

Jó tanácsok sonka- és tojásvásárláshoz


szerepel-e. Utóbbinál ugyanis – a keményfa égetése vagy a füstaroma légtérbe párologtatása helyett – közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe. A hagyományos pácolt, füstölt sonka íz-élményt keresőknek nem javasolt a „gyorspácolt” és „füstölt ízű” jelzővel ellátott termékek választása. Vásárlásnál, a lejárati idő mellett, érdemes ellenőrizni, hogy a sonka ne legyen túl kemény vagy beszá

Hazánkban minden 7. gyermek elhízott


szerepe lehet a túlzott szénhidrátfogyasztásnak. „A nagy meleg egyébként is nagy terhet ró a szervezetre, a magas szénhidrátbevitel okozta vércukorszint ingadozás csak tovább nehezíti a szervezet megfelelő működését – hívja fel a figyelmet Takács Hajnalka dietetikus. A legújabb kutatások és felmérések arra is rávilágítanak, hogy a gyermekek esetében a figyelemzavar, a hiperaktivitás, a koncentr

Hepatitis C, a csendes vírus – Nézzünk szembe vele!


legfontosabb okaként szerepel a nyugati országokban. Magyarországon a vírushordozók aránya körülbelül 1,3%, és a hepatitis C vírus okozta fertőzés évente mintegy 2-4 ezer májzsugorért, valamint 600 májrákos esetért felelős. A hepatitis C egészségügyi szempontból a legnagyobb globális fenyegetés. Jelentős terhet ró a gazdaságra mind egyéni, mind társadalmi szinten, ezért megelőzésére komoly hangsúl

Amire oda kell figyelni: jelek és tünetek


vagy a hasnyálmirigy gyulladása is kiválthatja, akárcsak a vese- vagy húgyúti kövek megjelenése, a vesemedence gyulladásos betegsége, méhen kívüli terhesség, gyomor- vagy bélfekély, esetleg daganat jelenléte. A vakbélgyulladás erős görcsöket okozhat. Az intenzív, kitartó fájdalom a has felső területén jelezheti például a nyelőcső gyulladását. Ha a fájdalommal együtt hányinger, hányás és keringési

A test beszél


előidézésében szerepe van, mégis bagatellizáljuk a jelentőségét, sőt amikor megbetegszünk, akkor sem vesszük számításba a stressz sajátosságait. Azt sem, hogy megbetegíthet, de azt sem, hogy tudatosan kézben tartható.  A nyugalom mindenkinek jár A stressz fogalma a ’30-as években Selye János munkássága nyomán vált ismerté. A híres endokrinológus azt vetette fel, hogy bizonyos hatások

Szürkehályog – csökkenthető és nem csökkenthető rizikófaktorok


kialakulásában szerepet játszhatnak  a nemen és a koron kívül a szenvedélybetegségek – a dohányzás és az alkoholizmus – a túlzott mértékű táplálkozás, és a szemet érő fokozott UV-sugárzás. A jó hír tehát az, hogy lehet tenni a szürkehályog korai kialakulása ellen – kerüljük a dohányzást, az alkoholt, táplálkozzunk mértékletesen, és hordjunk az UV-sugárzás ellen 100%-ban védelmet nyú

Vigyázzunk fogainkra!


„helymegtartás”, hogy a maradandó fogak szabályosan nőhessenek ki. November a fogászat hónapja, így fogászati kampányok sora hívja fel a figyelmet az évente ajánlott ellenőrzésekre. A fogak, annak ellenére, hogy kemény szövetből épülnek fel, hasonlóan sérülékenyek, mint a test más részei. Két legjellemzőbb betegségük a fogínygyulladás és a fogszuvasodás – magyarázta a szakorvos. A fogínygyulladás

Szívünk bajai a vezető halálok a világban


közepes vagy alacsony jövedelmű államok adják az összes szív- és érrendszeri betegség miatti halálesetek 80 százalékát. A betegségcsoporttal kapcsolatos kiadások és veszteségek (a kezelések költségei, amit gyakran a pácienseknek kell kifizetniük, a kieső termelőerő miatti bevételcsökkenés stb.) hatalmas terhet jelent a gazdaságra, aminek mértékét 863 milliárd dollárra becsülik, ami 60 milliárd dol

Panaszmentes élet laktózérzékenyen is


szerepet játszik az egészség megőrzésében, csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának esélyét. A szív- és érrendszerei betegségekkel küzdők számára pedig fontos információ, hogy a tehéntej koleszterintartalma sokkal kisebb, mint a többi állati eredetű élelmiszeré. A tej és tejtermékek jótékony hatásait hangsúlyozza Györki Niké dietetikus is, aki úgy véli, a laktózérzékenyeknek sem szükséges l

Csúnya visszerek, nehéz lábak


annak, hogy mennyi káliumban gazdag élelmiszert fogyasztunk.  A Medical News Today online újság arról írt, hogy az illóolajok alkalmazása segíthet a tünetek enyhítésében. Számos tanulmány arra utal, hogy az illóolajok, például a szőlőfajták, a levendula csökkentik a pókhálószerűen elterülő erek megjelenését, illetve a meglévőeket halványítani képesek.  A Német Dermatológiai Társaság fo

Mitől leszünk betegek illetve hogyan őrizhetjük meg egészségünket?


jellemző mikro élőlénymassza folyamatos jelenléte biztosítja a normális fejlődést, anyagcserét, a kórokozókkal szembeni védelmet. Az őshonos flóra károsodása esetén a kórokozók válnak térfoglalóvá. Ezek lemarják a hámot és a mélyebb szöveti rétegekbe jutva okozhatnak gyulladásos betegségeket, kaput nyitva további fertőző törzsek (baktériumok, vírusok) számára. Jót egyél, hogy jól legyél! Sz

Gyógynövények a mozgás öröméért


csupán a megfázás tüneteinek enyhítésére, illetve egyes emésztési problémákra javallott, hanem általános gyulladáscsillapító hatással is rendelkezik: pl. ínhüvelygyulladásban szenvedőkön segíthet a kamillás borogatás. A káposztafélék családjába tartozó pásztortáskát (Capsella bursa-pastoris) legfőképpen vérzéscsillapító hatása miatt alkalmazzák, ugyanis a különböző flavonoidokon, kálium- és kal

A vashiányos állapot ellen


szerepel a fogyatékossághoz, akár halálhoz is vezető kockázati tényezők között, különösen azokon a területeken, ahol az egyhangú, főként növényi alapú étrend a jellemző. Ugyanakkor a fejlett országokban is magas azok aránya (egyes becslések szerint 10% körül alakul), akik életükben legalább már egyszer tapasztalták a vashiány jellegzetes tüneteit, mint amilyenek a fáradékonyság, a fejfájás, szapor

Uniós minősítésűek szabadvizi fürdőink


szerepel a listában, ahol a víz minősége kifogásolt: a Tisza mentén Gergelyiugornya szabadstrandján, valamint a Kettős-Körös mentén a Szanazugban, a dobozi és a gyulai oldalon is. Nagyobb tavaink közül a Balatonon, a Velencei-tavon, a Fertő-tavon és a Tisza-tónál található fürdőhelyek túlnyomó többsége kiváló minősítést kapott. A Duna esetében jó hír, hogy az elmúlt évek fokozatosan javuló vízminő

Érvényben maradnak a korlátozó intézkedések a 400 ágyasban


valamint a teljes vízvezeték-rendszerének hősokk-kezelését is elvégzik, amellyel fertőtlenítik a rendszert. Az eljárás végéig a betegek tisztálkodásához a felfogott víz használata javasolt, ellenben a vízpermet (porlasztott víz, zuhanyzás) alkalmazása kerülendő. A csapvíz ivási, valamint főzési célokra a fertőtlenítéstől függetlenül a továbbiakban is alkalmas! A betegek és hozzátartozóik meg

Futás a babával


alkalmas terepet. Másrészt a testmozgás e fajtája még egy szempontból megkönnyíti az anya életét: nem kell felügyeletet biztosítania gyermeke mellé a sportolás idejére. És még egy szempont: némi internetes kutakodással (legalábbis Budapesten és a nagyobb vidéki városokban) könnyen találunk lelkes, közös edzéseket/versenyeket szervező közösségeket. Ez pedig sokat enyhíthet azon a szociális elsziget

Tanácsok szájsebészeti műtét után


rossz leheletet, a lepedék és a plakk képződését. Amit a szájöblítőkről tudni kell A boltok, patikák polcain nagy a választék szájöblítőkből. Hatásukat tekintve két nagy csoportra lehet osztani őket: terápiás és mindennapos használatra kifejlesztett szerekre. A terápiás szerek valamilyen éppen aktuális problémára valók, például ínygyulladás esetén afta kezelésére, fog- és szájsebészeti műtétek

A jó, a rossz és a szénhidrát


borsó stb. • Diófélék – mandula, dió, mogyoró, földimogyoró stb. • Magok – chia, tökmag, napraforgómag stb. • Teljes kiőrlésű gabonák – zab, quinoa, barnarizs, durumbúza, tönkölybúza, árpa, köles, hajdina • Gumók: burgonya, édesburgonya • Tészták, pékáruk   Rossz szénhidrátforrások: • Cukrozott üdítők – például Coca Cola és más kólaféleségek, Fanta, Sprite, tonik

Az elhízás betegség, az elhízottakat nem szabad stigmatizálni!


országokban is megjelent, mint például Vietnam és Banglades, a helyzet abszurditását mutatja, hogy az alultápláltsággal együtt van jelen” – ismertette a további tényeket Dr. Halmy Eszter elhízáskutató, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke,  a budapesti Egészségprevenciós Központban tartott tájékoztatón.   Prevenció helyett: hatalmas pluszköltség az  egészségügyi kiad

Ön milyen magas? Ettől is függ, lesz-e visszere


okozta, amikor a vizsgálatban részt vevők adatait testmagasság alapján is csoportokba rendezték.  A legmagasabb és a legalacsonyabb alanyokból is létrehoztak egy-egy olyan csoportot, amelybe 25-25%-a került az összes vizsgálati személynek. Kiderült ugyanis, hogy a legmagasabbak esetében 74%-kal nagyobb eséllyel alakul ki visszeresség, mint a legalacsonyabbaknál.  A kutatást szerve

Ezt a számot hívja mérgezés esetén!


szerepet játszott. Ezért fontos, hogy ismerjük a kémiai anyagok összetételét, tulajdonságait, és az egészségre gyakorolt hatását. Az elfogadhatatlan kockázatot jelentő vegyi anyagok esetén biztosítani kell, hogy azokkal az emberek (úgy a munkavállalók, mint a lakosság) ne is találkozhassanak, és törekedni kell azok biztonságosabb anyagokkal, illetve módszerekkel történő helyettesítésére. A kise

Ne adja szájról szájra!


fogyasztásához. Okozhatják szintetikus élelmiszer-színezékek, gyógyszermellékhatások. Mivel az afta kialakulásának valódi oka ismeretlen, elsősorban tüneti kezeléssel lehet rajta segíteni, ami gyorsítja a seb gyógyulását.   Hatásosan a herpesz ellen Ha egyszer már tapasztaltuk a szánkon megjelenő hólyag viszkető-égő fájdalmát, sajnos számíthatunk rá, hogy később is felbukkan a betegs

Hatékonyabbá válhat a migrén kezelése


szerepet játszó tényezők (biomarkerek) és mechanizmusok azonosítását tűzték ki célul. A fejfájást provokáló molekulák hatásmechanizmusának felderítése hozzájárulhat olyan modulációs lehetőségek kialakításához, amelyek képesek a migrén alapját képező, úgynevezett „trigeminális‟ és „szenzitizációs" folyamatokat megváltoztatni. Mindez lehetőséget teremt új gyógyszerjelölt-vegyületek tesztelésére és f

Babits Mihály – egy nyaláb testi fájdalom


epehólyag-gyulladása, fájdalmas ízületi gyulladásai, állandó emésztési zavarai és vesekövek okozta heves veserohamai voltak. Még csak a harmincas éveiben járt, amikor a magas lázakkal járó, sokféle nyavalya eredményeképpen szívizom-gyulladása lett. Úgyszólván hazajárt a különféle kórházakba, klinikákra, szanatóriumokba, itt is-ott is gyakran hosszú hónapokat töltve el. hirdetés Testi és

Az erek védelme


játszanak a testünkbe jutó, potenciálisan káros molekulák leküzdésében. Ilyen flavonoidokat tartalmaz egyebek mellett a fekete csokoládé, a hüvelyesek, valamint számos gyümölcs és zöldség. (Lásd erről keretes anyagainkat is.)Szintén hasznosak a flavonoidok a gyulladásos reakció leküzdésében, az ezen állapottal járó tünetek enyhítésében. Zöldségek és fűszernövények Az USA Mezőgazdasági Miniszté

Nagyító alatt a stroke – Figyeljünk a tünetekre!


„Az életmódbeli tényezők nagymértékben növelik a stroke kockázatát, legyen szó akár a dohányzásról, akár elhízásról, magas vérnyomásról, vagy cukorbetegségről. Emellett sajnos az életkor előrehaladtával egyre nagyobb mértékben vagyunk veszélyeztetettek. A férfiaknál gyakoribb sajnos a stroke kialakulása, de szerepet játszik az öröklött hajlam is, melyet nem tudunk kivédeni. A kiváltó okok között v

Ronald Szobák a pécsi Gyermekgyógyászati Klinikán


megnyitását ünnepelhetjük. A most átadásra kerülő két Ronald szoba az alapítvány küldetését viszi tovább, de a hazai szervezet számára új működési formát képvisel: a kórház falain belül segíti a gyógyítási folyamatot azzal, hogy az egyik szülő folyamatosan a gyermeke mellett lehet a kórházi kezelések ideje alatt.” – mondta Horváth Ágnes a McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft. ügyvezető iga

Reflux - a fojtogató betegség


ezért könnyebben telepedhetnek meg a gyomorban a kórokozók. Az adjunktus ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a reflux egy teljesen természetes jelenség, amely mindenkinél előfordul valamilyen formában a gyomorsav nyelőcsőbe való jutásakor. Ennek mértéke azonban egyénenként eltérő, a panaszok különbözőek. Figyelemfelkeltő jel a szegycsont mögötti égő érzés, vagy szúró fájdalom jellemzően étkezés

Anyagcsere-trükk a rák megelőzésére és kezelésére


ugyanazt a szerepet tölti be, azt a funkciót pótolja, amit az egészséges sejtekben az ép működésű mitokondrium lát el az alacsony deutériumtartalmú anyagcserevíz előállításával. A tudományos cikk szerzői a csökkentett deutériumtartalmú vizet alacsony költségű, ugyanakkor kiemelkedő hatékonyságú új terápiás eszközként ajánlják, amely helyreállíthatja a DNS normál működését, alkalmas a rák megelőzés

Lassan véget érhet ez az otthoni nyaralás


azt szoktam meg, hogy úgy vezetek műsort, hogy 300 ember üvölt, tapsol egy Nicsak ki vagyok? felvételén. Ugyanakkor nagyon különleges volt az a jótékonysági gála, amit Ördög Nórival vezettünk, a Neked énekelek. Ketten voltunk csak a TV2 stúdiójában, és mindenki más otthonról jelentkezett be. Megható volt, ahogy Presser Gábor, Lovasi András, a Tankcsapda, Demjén Rózsi, Leslie Mandoki bejelentkezett

Betegen egyedüllétre vágyunk, de magányra nem


szerepe van a gyógyulásban, hiszen ilyenkor a lelki támogatásra is szükségünk van. A felmérés készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy mi zavar minket a legjobban egy megfázás esetén. Nemzetközi szinten kimagasló eredményt értünk el abban, hogy azt viseljük a legrosszabban, ha nem élvezhetjük az életet. A megkérdezettek 80%-a mindennél előrébb valónak tartja, hogy megélhesse a mindennapok kelle

Müzliszelet teszt


az elsők között. A legrosszabb eredményt a Challenger és a Fit müzliszeletek érték el, mert több cukrot vagy cukorszirupot tartalmaztak, mint gabonát, összetételükben nem volt semmi kiemelkedő, illetve még a tájékoztatás is hiányos volt az esetükben. Két termék is (Ceretem, Fit) tartalmazott hidrogénezett vagy keményített zsiradékot, amelyek magas transzzsírsav-tartalommal rendelkeznek. Ezek a zsí

Rándulás és ficam – természetes orvoslás


Ülőfürdőnek, borogatásnak, teának, tinktúrának egyaránt felhasználják.  A körömvirágból előállított kenőcs sebfertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító hatású. Visszérre, aranyérre, a leégés tüneteinek enyhítésére is használják, továbbá rovarcsípés, ekcéma, bőrkeményedés, pattanás, fekély ellen. Friss leve műtéti hegek, nehezen gyógyuló sebek, vérömlenyek, öregkori májfolt, lábgom

Fogamzásgátlás férfi szemmel: a védekezés a nők dolga


gyakran szerepet játszik. A férfiak 80%-át zavarják az óvszer használatával járó kényelmetlenségek, míg fogamzásgátló tabletta szedése esetén a nők közel fele tapasztalt már libidócsökkenést, súlygyarapodást vagy bőrproblémákat. Az alkalmazás és a mellékhatások miatt fellépő szorongás az intim együttlétekre is árnyékot vethet, így sok nő végül inkább lemond a biztonságos együttlétekről. A probléma

A szívem a gyerekeké, a lelkem a felnőtteké


két-három neotonos dal is, amelyek az én nevemhez is kötődnek, mint például a Santa Maria, a Szia vagy a Ha szombat este táncol.    - Jól felépített műsor ez is, csak úgy, mint a gyerekprogramok. Azt látom, hogy a gyerkőcök végig veled vannak a színpadon, az első perctől az utolsóig.   - Ez az alaphelyzet. Nélkülük nincs hiteles műsor. Az is nagy megtiszteltetés volt, am

Segítséggel könnyebb a sokízületi gyulladás kezelése


de legalábbis közepes szintű ismeretekkel rendelkezik a betegségről – derül ki a Harris Interactive intézet által végzett felmérés eredményeiből. A kezelési tervvel rendelkezők közül nagyjából kétszer annyian nyilatkoztak derűlátóan (34 százalék), amikor arról kérdezték őket, hogy az elmúlt héten milyennek látták a saját helyzetüket az RA betegség kapcsán, mint azok, akik kezelési tervvel nem rend

Gyógyszert csak biztonságos forrásból!


tevékenység jogszerű volta. Amennyiben a jegyzékben megtalálja azt a gyógyszertárat, amelytől gyógyszert kíván interneten keresztül rendelni, biztos lehet abban, hogy a gyógyszertár e célú tevékenysége folyamatos hatósági ellenőrzés alatt van. A hatósági ellenőrzés kiterjed a gyógyszer beszerzési forrására, a gyógyszer kiadás szakszerűségére és az azokkal kapcsolatos nyilvántartás naprakész vez

Immunrendszerünkért a természet erejével


membranaceus) Kínában hosszú századok óta használják megfázás ellen; a modern orvostudomány pedig laboratóriumi kutatásokkal igazolta, hogy hatására szervezetünkben megemelkedik az immunrendszer két fontos szereplője, az antitestek és az úgynevezett T-sejtek száma.  Kasvirág (Echinacea) Gyulladáscsökkentő hatása régóta közismert. A megfázás leggyakoribb kórokozója a rhinovírus – ellenőrz

Fagylalt erdei gyümölcsökkel és forró vaníliaöntettel


meglocsoljuk a forró vaníliaöntettel.  

Teljes biztonsággal megelőzhető a méhnyakrák


játszik az aktív szexuális élet, és az ezzel együtt járó HPV fertőzés. Az elmúlt évek szakirodalmi adatai azt mutatják, hogy a méhnyakrák az esetek 24-32%-ban olyan nőknél alakul ki, akiknek citológiai szűrése negatív eredményű. A rendszeres citológiai vizsgálat érzékenysége nem 100 százalékos, több apró hibalehetőséget is tartalmaz, így nem jelent teljes védelmet a méhnyakrák ellen. A méhnyakr

Nem fog fájni!


a koraszülésben is. A fogszövet gyulladásos betegségei közül a legfontosabbak a szuvasodások, illetve azok szövődményei. A szuvasodás egyik jele lehet, ha édes ételek fogyasztásakor villanásszerű, rövid ideig tartó erős fájdalom jelentkezik. Amikor a hő hatása megszűnik, a panasz is enyhül, ami arra utal, hogy a fogszövetek dehidratálódnak. A szakorvos azt tanácsolja, hogy válasszunk elektromos fo

Új, magyar fejlesztésű szer a daganatos sejtek ellen


tudósok szerepelnek, ráadásul egy olyan intézet, a Servier Kutatóintézet Zrt. képviseletében, amelyről viszonylag keveset tud a közvélemény. A magyar kutatóik együttműködnek az MTA Természettudományi Kutatóközpont (TTK) Szerves Kémiai Intézetével és több hazai egyetemmel is. Blaskó Gábor akadémikus, az intézet alapító főigazgatója az MTA honlapján olvasható interjúban elmondta, a kutatóintézetben

Zöld spárgás bevert tojás


majonézmártással, majd rátesszük a bevert tojást.

Látja? Nem látja? Na látja! A szürkehályog a korral jár


szerint van összefüggés a vér alacsony B12-vitamin- és folsavtartalma, valamint a szürkehályog kialakulása között,  de ez alapján nem jelenthető ki egyértelműen, hogy ha visszapótoljuk a B12-vitamint, nem alakul ki szürkehályog.  Persze nem árt komolyan venni e vitamin fogyasztását, márcsak az idegrendszer működésében betöltött fontos szerepe miatt sem: a táplálékok közül elsősorban a hú

Kutatás a rák kialakulásáért felelős gének után


ismert, vagy pszeudogéneket tartalmaz. A tudósok úgy gondolták, hogy a pszeudogének az evolúció során funkciójukat vesztett gének maradványai. Lehtiö csapata azonban csaknem száz új fehérjekódoló régió jelenlétére talált bizonyítékot ezen az emberi genom-szeméttelepen. A pszeudogének által kódolt új fehérjék közül több a ráksejtvonalakban is kimutatható. A kutatók most azt tervezik megvizsgálni

Prosztataproblémák – vigyázzunk az apákra!


örökletesség csak az esetek kevesebb mint 5%-ában. A nemi betegségek vagy a szexuális élet jellegzetességei nem állnak összefüggésben a betegség kialakulásával, míg a sok állati zsiradékot tartalmazó étrend valószínűleg igen.    Mennyire gyakori? A Nature című, nagy tekintélyű tudományos szaklap mintegy másfél éve közölt egy összegző tanulmányt a BPH-ról.  A szerzők (Sha

Tabu és titok: a székrekedés


fekély, daganatos megbetegedések, anyagcserezavarok) tünetei is lehetnek, ha hosszabb ideig fennállnak, az esetek többségében azonban ártalmatlanok és jól kezelhetők. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az elhúzódó emésztési panaszokat nem szabad elbagatellizálni, érdemes orvoshoz menni – figyelmeztetett a szakember. A makacs székrekedés még manapság is a tabutémák közé tartozik. Milliók, elsősorb

Az életet adó, a felnevelő és az elengedő szeretet


apukám mérnök, édesanyám üzletvezető volt. Hárman vagyunk testvérek, 7-7 év van közöttünk. Édesapa úgy gondolta, hogy a három lányból mindent ki kell hozni, ami bennünk van. Két diplomásként, két ember helyett is dolgozott, hogy édesanyámmal mibelőlünk embert faragjanak. Ma valamennyiünkre büszkék lehetnek. Judit, a középső húgom Philadelpiában tanít matematikát az egyetemen. Rengeteget tanulok tő

Mikor szüljem meg az első gyerekem?


nagyobb szerepet játszanak a szülés időzítésében, mint az anyává válni akarás belső motivációja. Az első szülés elhalasztásához nem csupán a „karrierizmus”, hanem a komplex személyes fejlődésük elképzelt előnyei vezették a nőket. Egy kanadai kutatás nemrégiben azt találta, hogy fiatalabb kortársaikkal összevetve a harmincas éveik második felében első gyermekük megszülésére vállalkozó nők körében a

A mozgásszervi megbetegedésekről


a sok ülőmunka is, jellemzően a számítógép előtt. Az idősebb korosztálynál rizikófaktort jelenthet a csontritkulás, a gerinc- és nagyízületi kopás. A gyulladásos ízületi betegségek, főleg az immunrendszer valamilyen megbetegedésének következtében kialakuló ízületi gyulladással járó kórképek, gyakran fiatal felnőttkorban kezdődnek, de vannak bizonyos formái, melyeket akár már kisgyermekkorban diagn

A máj és a gyógyszerek


betegségeket okozhat mindez a májban? • Szöveti elhalást (nekrózis) • Gyógyszer keltette májgyulladást (hepatitisz) • Epeúti elfolyás gátlását • Zsíros májelfajulást • A máj ereinek károsodását • Daganatképződést a májban • A májtoxicitást nem könnyű utolérni, diagnosztizálni, épp azért mert a szerek egy részénél fellépő idioszinkráziás reakció semmilyen szabályszerűséget nem mutat. Mit

Tájékozatlanság nehezíti meg a rák elleni küzdelmet


Összességében a HPV a rákos megbetegedések 5 százalékáért tehető felelőssé, ennek ellenére a magyar nők alig negyede megy el évente szűrővizsgálatra. Az infógrafika megtekinthető Facebook-oldalunkon: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=425611014236235&set=a.212436718887000.51007.209949689135703&type=1&theater

Parkinson-kór, a folyamatosan változó betegség


Parkinson-kórban szenvedő betegek dopamint termelő idegsejtjeinek 70-80%-a károsodott vagy teljesen elpusztult. A betegek számára az egyik legnagyobb kihívás az együttélés azzal a bizonytalansággal, amelyben kénytelenek mindennapjaikat tölteni, hiszen a tüneteik akár óráról-órára is változhatnak. A mozgásszervi nehézségeken kívül jelentkező egyéb olyan tünetek, mint a fájdalom, kimerültség, szo

Férfibajok: vélekedés és valóság


második helyen, jelentős különbség van azonban a pszichoterápia szerepének megítélésében. A legismertebb terápiás módszer a válaszadók között a gyógyszeres megoldás és a párterápia, az alternatív megoldások viszont kevésbé ismertek – idézte a felmérést a szakorvos, aki úgy tudja: ez a legfrissebb vizsgálat a témában. A potenciazavarban érintett válaszadók több mint egyharmada vélte úgy, hogy a sok

Diabétesz Világnap 2017


társadalmi munkamegosztás miatt a nők esetében kevésbé valószínű, hogy részt vesznek valamilyen megelőzést vagy korai felismerést célzó programban, illetve hogy időben kezelik betegségüket. Ezen kívül minél alacsonyabb a lányok, nők társadalmi-gazdasági státusza, esetükben annál nagyobb eséllyel kell számolni az olyan kockázati tényezőkkel, amelyek valószínűsítik a diabétesz kialakulását. Ilyen ri

Segítség visszérpanaszok esetére


kámfor, vadgesztenye vagy korzikai cédrát kivonata is. Használja őket lehetőleg naponta többször is! Kezelés belsőleg Az érfalak erősítésére és a visszerek kezelésére már számos belsőleges készítmény érhető el vény nélkül. Ezek közül a leghatékonyabbak a mikronizált tisztított flavanoid frakciót tartalmazó, diozmin- és heszperidin-tartalmú gyógyszerek. Fokozzák a vénás tónust, gyorsítják a vén

Hatékony stroke megelőzés pitvarfibrillációban


szerepet játszik. Az egyedülálló szájon át szedhető véralvadásgátló hatékonysági-biztonsági profilját az Európai Gyógyszerértékelő Ügynökség (EMA) és az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) által végzett biztonságossági értékelések is alátámasztják. Forgalomba hozatalát jelenleg több mint 100 országban engedélyezték világszerte a stroke és a szisztémás embolizáció megelőzésére ne

Nem foglalkozunk a lejárt élelmiszerekkel


milyen kevesen veszik a fáradtságot, hogy jelezzék észrevételeiket. Pedig ez nem árulkodás, hanem tudatos vásárlás és egymás védelme. Én mindig ellenőrzöm a lejárati dátumot, ez az első lépés, ha vásárolok. Nem vagyok egy panaszkodós típus, de ha lejárt termékkel találkozom, szóvá teszem azt, mert a bolt érdeke is, hogy értesüljön a vevői panaszokról” – mondta a színésznő. A NÉBIH Zöld számán (

„Legyőzte a kórt, de nem győzte meg a kort”


sorban, vagyis az ókori Galenus és Hippokratész, a vérkeringést felfedező Harvey, a himlőoltást bevezető Jenner és a vércsoportokat fölismerő Landsteiner társaságában láthatjuk a pesti Rókus Kórház szülész-nőgyógyászát. A tárlaton tudományos anyagokon keresztül is bemutatják munkásságát, és arra a kérdésre is keresik a választ, hogy miként bontakozott ki Semmelweis életének tragikuma, mennyiben vo

Az utazók betegségei


úgynevezett vektorok – legtöbb esetben bizonyos szúnyogfajok (moszkitók), rágcsálók, denevérek –, melyek az északabbi országokban is honossá válnak a felmelegedés, a változó éghajlati viszonyoknak köszönhetően. Egyes betegségek csak emberről emberre terjednek, leggyakrabban cseppfertőzéssel, vannak melyek fertőzött ételek, víz révén. Mások az úgynevezett zoonózisok közé tartoznak, vagyis állatról

Fűtési szezon: a Környezetegészségügyi Intézet tanácsai


felkavarodnak, lebegnek, és légzőszervi panaszokat okoznak. E szennyeződések lerakódhatnak a fűtőtesten (konvektor, fan-coil, stb.) vagy a helyiséget meleg levegővel ellátó klímarendszerben is. Amikor ezeket üzembe helyezik, a feláramló meleg levegő magával ragadja a szennyezőanyag szemcséit, amelyeket belélegzünk. Ezért a fűtési szezon előtt takarítsuk ki a fűtőtestet ill. tisztíttassuk meg a hel

Visszérgyulladás, nehéz léptek, takargatnivaló lábak – mi a megoldás?


mennyi káliumban gazdag élelmiszert  fogyasztunk. Szinte nincs olyan probléma, amire ne javasolnák, hogy sok folyadékot kell innunk, ebben az esetben is igaz ez. A férfiakat ugyanúgy utoléri a visszérgyulladás, de tipikusan a nők szenvednek tőle: az életkor előrehaladtával és különösen a változókorban jelentkezik, ennek hormonális okai vannak. A megelőzhetőség nagy kérdés: mindenesetre a nő

Hatvan százalék fölötti az elhízottak aránya


szerepvállalásnak fontos szerepe van. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is a társadalmi szerepvállalást, az emberekhez eljutó üzenetek fontosságát emelte ki rövid köszöntőjében. A szakember szerint kulcskérdés a megelőzés, az egyén közreműködésének hangsúlyozása, illetve annak közvetítése, hogy milyen káros következményei lehetnek az elhízásnak. Török Krisztina, az Országos Egészségfejles

Az egészségre célszerű áldozni


szerepel az „állami akarat” is. Hiszen ennél az alapvetően egészségcélú megtakarítási formánál a saját befizetések után 20% adókedvezmény vehető igénybe, aminek a felső határa évi 150 ezer Ft lehet. Arra is lehetőség van, hogy a munkaadó is támogassa dolgozóját egészségpénztári számlájára történő befizetéssel, s aztán az így összegyűlt pénz meglehetősen sokféle célra felhasználható. Nemcsak a szám

Parányi jótevők – amit a mikrobiomokról tudni kell


őshonos fajokat. Például, ha a hüvelyben a savtermelő laktobacillusok aránya magas (pH 4,2-4,4), akkor ez bakteriális hüvelygyulladás (vaginosis) elleni védelmet biztosít. Hasonlóképpen a bőr normális mikroflórájának tejsavtermelése enyhén savas közeget hoz létre (pH 5,5), ami képes megakadályozni sok kórokozó baktérium kolonizációját. Mit tehetünk? A modern kor civilizációs ártalmainak csökke

Ne legyen csípős az ősz!


esetén epehólyag-gyulladásra is gondolhatunk, melynek tünete még a láz és esetleg a hányás. Hasi fájdalmat okozhat az epekövesség, ami a felfázáshoz hasonlóan szintén gyakoribb a nők körében, többek között azért mert a terhesség is hajlamosít a kialakulására. Ha arra gyanakszik, hogy ez lehet panaszai oka, forduljon orvoshoz! Ne diagnosztizálja magát, hiszen hasonló tüneteket okozhat a hasnyálm

Felfedezték a daganatok növekedését kiváltó fehérjét


sejtek vannak, amelyek eltávolítják az elhasználódott  vörösvérsejteket és vérlemezkéket a véráramból, és lebontják őket.  Az olasz tudósok azt mondják, hogy a gyakorlatban az immunrendszer sejtjei újraprogramozhatóak, ha zavarják az olyan mikrokörnyezetet, ami akkor jön létre, amikor az egészséges sejtek rákosodnak. Ebben az új funkcióban az ERK3 fehérje segít. Ezt a molekulát most az

Együtt lehet élni az inkontinenciával


vékonyabb, diszkrétebb változat vagy a nedvszívó alsónemű. Célszerű patikákban beszerezni, mert a patikus praktikus tanácsokkal láthat el minket a fajtáiról, használatáról. Az inkontinenciabetéteknek nagyobb a nedvszívóképességük, megkötik a kellemetlen a szagokat, és bár a bőrirritációt is segíthetik megelőzni, javasolt bőrápoló krém használata is. Egyes betétek támogatott formában is hozzáférhet

Nem szeretünk orvoshoz járni


természetes megoldásokkal történő próbálkozás valamint a munkahely elvesztésétől való félelem is. Az internetes keresések mellett az okostelefonok és a mobilappok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az egészségügyi információszerzésben. A megkérdezettek átlagosan 52%-a rendelkezik okostelefonnal, döntően a fiatalabbak, középkorúak és az eszközbirtokosok közel fele hallott már olyan egészségügyi a

A pattanások ellenszerét fedezték fel a marihuánában


meghatározó szerepet játszanak az egészséges bőr élettani működésében. A jelen kutatás is többek között az MTA Lendület programjának támogatásával valósult meg. A program célja az akadémiai intézményekben és egyetemeken működő kutatócsoportok dinamikus megújítása nemzetközileg kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről történő hazahívásával, illetve itthon tartásáva

Tévhitek a napozásról


nagyon alacsony szint esetén veszélyes, az elhízás viszont semmilyen kapcsolatban nem áll a melanóma kialakulásával. 3. tévhit: "Akik naptejet használnak, azoknál 3-4-szeresére nő a melanóma kockázata, pont azért, mert D-vitamin hiány áll elő." Egy fényvédő csak akkor kerülhet kereskedelmi forgalomba, ha a gyártó bebizonyítja, hogy nincs toxikus és káros hatása. Az összefüggésnek pedig, hogy

Őszi bőrápolás


megismétlődik, a kontúr környékén kialakuló enyhe ráncok akár meg is maradhatnak az arcbőrünkön. Jobb, ha mindig van nálunk tápláló ajakbalzsam. Dózsa-Kádár Dóra

Véget ért a Magyar Lovasterápia Szövetség Versenye


versengeni, együtt ünnepelni. Azonban a X. Díjlovas és Lovasterápiás Verseny idén is több, mint csupán egy sportesemény: társadalmi szerepvállalás és kulturális esemény is, egy rendezvény, ahol Magyarország és a világ legnagyobb cégei is bemutatják társadalmi érzékenységüket, szerepvállalásukat - hangsúlyozta Dr. Edvi Péter, a rendezvény védnökségét vállaló Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke

A fájdalommentes mindennapokért


– bár gyermekeknél használatát egy ritka szindróma kockázata miatt nem javasolják –, illetve kiterjedten alkalmazzák a szív- és érrendszeri trombotikus betegségek megelőzésére, például azok esetében, akik már átestek valamilyen kardiovaszkuláris eseményen. Az Európai Kardiológus Társaság például egy 2013-as ajánlásában egy bizonyos szívbetegségben szenvedőknek alacsony dózisú acetilszalicilsa

Fogadom


illetve el is színeződhet, ezért nagyon fontos egy mindennapos tisztítási rutint kialakítani.  A fogkefe segít eltávolítani az ételmaradékot, a műfogsortisztító tabletták pedig fertőtlenítenek. Rágásképesség, esztétikum, hangképzés... A szakemberek ezt a három szempontot tartják szem előtt a fogpótlások és műfogsorok készítésekor. A páciensek 90%-a ugyanakkor elsőként az esztétikai

Új ERC Consolidator Grant az MTA KOKI-ban


Gergely óriási szerepet játszott a 3D-s mérési technológia kifejlesztésében. A Mátrix kidolgozásához, vagyis a valóság visszavetítéséhez szükséges szoftveres fejlesztéseken Katona Gergely, a Nemzeti Agykutatási Program által támogatott, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karán működő kutatócsoportjának tagjai is részt vesznek. Az optikai, lézeres fejlesztésekben pedig Maák

Csontváry, a napút festője


családi gazdaságban is folytatta. 14 éves sem volt még, amikor Eperjesre került egy ismerős gyáros nagykereskedőhöz segédnek. Gyorsan beletanult a számolásba, az üveg, a porcelán és a selyem osztályozásába, mégsem lett belőle kereskedő. „17 éves koromban (...) egy sejtelem fejlődött ki bennem, amely azt súgta nekem, hogy a kereskedelmi pályán nincs mit keresnem. (…) Közbejött, hogy atyám a szeredn

6 hét alatt kiürül a D-vitamin a szervezetből


szerepet játszó napfényvitamin hiányának megszüntetésével azonban a magyarok halandósága 7-10 százalékkal csökkenhetne, az átlagéletkor 2-3 évvel nőhetne, és számos betegség – például az allergia, bőrbetegségek, a csontritkulás, a depresszió, az influenza, a meddőség, a gyermekkorban kialakuló egyes típusú cukorbetegség, a kardiovaszkuláris vagy bizonyos típusú rákos megbetegedések – kockázatát cs

Gyógyítható-e a szürkehályog?


szürkehályog kialakulásának esélyét? ▶ C-vitaminban gazdag étrend ▶ Egyéb – A-, B-, D-, E-vitaminokat tartalmazó készítmények fogyasztása ▶ Szemek védelme a napsugárzástól, UV-sugárzástól, jó minőségű napszemüveg használata ▶ Dohányzásmentes életmód, rendszeres alkoholfogyasztás kerülése ▶ Szemsérülések, fizikai erőbehatás elkerülése, veszélyes munkahelyen védőszemüveg alkalmazása.&

Orvosi rendelőben töltjük a szabadságunkat? Vagy...?


vagy kerttel. Ezek a palánták nem csak főzéskor jönnek jól, de fel is dobhatják az otthoni légkört.   Otthonszépítés – Pozitív érzéseket vált ki az emberből, ha azon dolgozhat, hogy szebbé, élhetőbbé tegye az otthonát. Ehhez nem feltétlenül kell magazinba illő tereket kialakítani, drága bútorokat vásárolni, sokszor látványosabb eredményt lehet elérni, ha valaki saját kezűleg készít

Ezért fontos a helyes fültisztítás - Ön vajon jól csinálja?


jól olajozottság! Ha nem vízzel és nem pálcikával, akkor hogyan érhetjük el, hogy a kifelé igyekvő fülzsír ne rontsa el a megjelenésünket? A fülzsír fellazítására –  ezáltal a gyorsabb és egyszerűbb távozásának támogatásához – olajat érdemes használnunk. Ez lehet parafinolaj vagy babaolaj, de a legjobb a tiszta, természetes olaj: például az olívaolaj. De, hogy elkerüljük, hogy az olaj eltöm

Vitaminok gyümölcsszezon előtt


védekezésben fontos szerepet betöltő, úgynevezett T-sejtek normális működését. Népszerű forrásainak számítanak a citrom, narancs és grépfrút, a zöldségek közül a paprika vagy a kelbimbó; a főzelékfélék közül magas C-vitamin-tartalmú a spenót, illetve a különböző káposzták. A vitaminok közül a zsírban oldódó változatok közé tartozik a D-vitamin; az elnevezés igazából két eltérő kémiai felépítésű, á

Az „anyavállalkozó” szakgyógyszerész


választottak elsőnek bennünket. Ma már persze a lányom is nagy lett, egy 8 éves mellett pedig már vissza tudok menni gyógyszertárba is helyettesíteni. Szeretem az embereket és szeretek rajtuk segíteni – minden tőlem telhető módon.   -    Egészen intenzív életet él, hiszen vállalkozik, helyettesít, fotózik és blogot ír. Sőt egészségmegőrző témájú cikkeivel is találkoztam. K

Szorongás és pánikbetegség – mit tehetünk ellene?


rendellenesség (köztük pl. a fóbiák) mellett az úgynevezett generalizált szorongásos zavar, illetve a pánikzavar.   1. Szédülés, fejfájás, hideg veríték, bármikor jelentkező, gyakori szorongás anélkül, hogy a páciens tisztában lenne vele, mik váltják ki a tüneteket – ezek a generalizált szorongásos zavar jelei. Az állapot nem olyan súlyos, hogy pszichiátriai kezelés lenne szükséges a te

A 7 legfontosabb napozási aranyszabály


bomlása, a szabadgyökök képződése a DNS regenerálódási folyamat károsodása és az immunrendszer gátlása is. Az UV sugárzás vezethet pl. az érfalak elvékonyodásához, és a napnak kitett területeken maradandó értágulatok is kialakulhatnak. Az egyik legismertebb nap kiváltotta elváltozás a szeplő. Szeplő sokszor úgy képződik, hogy a festék (melanin) termelő sejt, a melanocita, megnövekszik. Nagy szeplő

Csökkentse a menopauza tüneteit!


mennyiségű kalcium, a beépülését segítő D-vitamin és K2-vitamin bevitelére érdemes felhívni a figyelmet. Csökkenti viszont a csonttömeget a dohányzás, a túlzott koffein- és alkoholfogyasztás, valamint a túl magas foszfáttartalmú ételek vagy szénsavas üdítőitalok fogyasztása. Soha nem késő változtatni, ha ma elkezdi, az is számítani fog!    2. Alapos kivizsgálás és diagnózis

Menopauza: hogyan segíthet a táplálkozás?


elkísérheti. • Kerülje a csípős ételeket. Az erős paprikát, chilit, cayenne borsot tartalmazó fűszeres ételek fogyasztása megemelheti a testhőmérsékletet, ami hőhullámokat okozhat, vagy súlyosbíthatja azok intenzitását.  • Mérsékelje a forró ételek fogyasztását. Ezt nem könnyű megtenni, de tény, hogy a forró leves, pörkölt vagy a forró italok megemelhetik a testhőmérsékletet. Válasszon

„Nem szépnek kell lenni, a színpadon kell megszépülni”


székre, megtanultam a mondatokat, és amikor mondani kellett, a mögöttem álló asszisztens megnyomta a vállamat. Ez a kicsiknél most is így megy.  ► Édesanyád mellett szívtad magadba a színház illatát, igaz? ► Dávid Ágnesnek hívták, Miskolcon kezdett, majd Egerbe került, aztán a Nemzetibe, majd a József Attilába, később felhagyott a színészettel, de valóban ő vitt magával mindig a színház

A hallás épségéért


megtelepedő daganat vezet halláscsökkenéshez. Azt még tudni kell, hogy az idegi halláskárosodás műtéti úton nem kezelhető. A páciensek állapotán sokszor vitaminterápiával, keringésjavító infúziós kezeléssel igyekeznek javítani. A halláscsökkenésben szenvedő betegek életminőségén, társas kapcsolatain, munkalehetőségein rengeteget javíthat az is, ha idejében megfelelő minőségű hallókészüléket kezde

Nehéz hozzájutni
az új onkológiai gyógyszerekhez


elemzésből kiderül, hogy a 2010-ben prosztatarákban, a vastagbélrákban és a tüdőrákban szenvedő magyar onkológiai betegek 1, 2 és 3 éves túlélése nem változott meg jelentős mértékben a 2006-os értékekhez képest. Ennek oka, hogy a vizsgált időszakban nem történt új (originális) terápiát érintő gyógyszerbefogadás a tanulmány által vizsgált 3 onkológiai indikációban, ezáltal a betegek túlélési esélye

Készüljünk az őszre!


vérnyomást és idegnyugtató is. Jótékony hatásának köszönhetően az étrend-kiegészítők gyakori alkotóeleme. Amikor megérkezik a megfázós-náthás időszak, különösen fontos, hogy felkészüljünk a betegségek elkerülésére. Az immunrendszer hihetetlen dolgokra képes: legyőzi azt a milliónyi kórokozót, ami naponta bombáz bennünket, felismeri a hibás struktúrájú sejteket, és gyorsan eltakarítja őket, azonosí

Tippek a száraz és hurutos köhögés csillapítására


csepegtethetünk. Hurutos köhögés esetén a légutakban felgyülemlett váladéktól igyekszik megszabadulni a szervezetünk, amit szintén támogathatunk házi praktikákkal. Fontos, hogy ilyenkor lehetőleg csak éjszakára alkalmazzunk köhögéscsillapító készítményeket. Fogyasszunk minél több folyadékot is, mert hígítja a lerakódott váladékot, amit így könnyebb kiköhögni. Bevethetjük például a csalán- és ha

Mylan – minőségi gyógyszerek 7 milliárd ember részére


küzd az AMR növekvő fenyegetése ellen, többek között a felelős gyártáson keresztül, valamint vezető szerepet vállal a közösségi célok megvalósítása és az oktatás területén. A Mylan az alábbi erőfeszítéseket tette eddig annak érdekében, hogy az AMR elleni küzdelem éllovasa legyen: A vállalat 1961-es alapítása óta a Mylan élen jár azok segítésében, akik valamilyen fertőzésnek kitéve vagy az

Egy kis szíverősítő


dohányzást! Étkezzen egészségesen! Csökkentse a cukor- és sófogyasztását, egyen naponta ötször keveset, minden egyes étkezése tartalmazzon zöldséget vagy gyümölcsöt is. Készítsen lehetőleg minél több ételt saját maga, elkerülve ezzel a felesleges adalékanyagok hozzáadását. Csökkentse a stresszt! Meditáljon, vagy végezzen légzőgyakorlatokat, és találjon egy hobbit, ami segít kikapcsolódni és fe

Depresszió szülés előtt és – mit lehet tenni?


van a hangulatzavar létrejöttében.  Azok a kockázati tényezők, amelyek a szülés előtti depressziót növelik, a szülés utáni depresszió esetében is fennállnak. Növeli a kockázatot a fiatalabb életkor, ha bármikor korábban (nem csak a terhesség alatt) már volt depressziós, ha közepes vagy erős menstruáció előtti hangulati zavarokat él meg. Azok a nők, akik korábbi terhességük után már voltak

Tisztán vagy messzire?


szerepet játszó fontos tápanyagokkal, mint amilyen a cink, az A- és a B2-vitamin. Praktikus, ha a közelre való nézést gyakorta szakítjuk meg azzal, hogy felállunk a gépek elől, és gyermekeinket is rávesszük erre. Szemünk túlterheltségét azzal is megelőzhetjük, ha többet tartózkodunk szabad levegőn. Ez általában is jót tesz az egész szervezetnek, de a természetes fényben eleve többet nézünk távo

A tudatos apává válás lépései


szülésfelkészítő tanfolyamokra A jövőbeli apák rengeteg hasznos tapasztalatra tehetnek szert, ha részt vesznek a szülésfelkészítő tanfolyamokon, a babaszoba berendezésében vagy a babaholmik beszerzésében, ráadásul ezeken a tevékenységeken egyáltalán nem kényszerülnek a háttérbe vonulni. „Azt tapasztaltuk, hogy az apák is szívesen részt vesznek a babagondozási és felkészítő tanfolyamokon, így má

Visszérgondok – természetes megoldások


számíthatnak visszérproblémákra azok, akiknek felmenői hasonló gondokkal küszködtek – nekik akkor is érdemes tenniük a megelőzés érdekében, amikor a tünetek még nem jelentkeztek. Szintén visszérgondokat okozhatnak egyes életmóddal kapcsolatos sajátságok. Ha például munkánk, hivatásunk miatt sokat állunk vagy ülünk, esetleg komoly fizikai erőfeszítést kell rendszeresen kifejtenünk, vagy sportolókén

Az allergia és a rák


szervezetben, de jelen pillanatban nem tudjuk, pontosan mi. Korábban azt gondoltuk, hogy a paraziták, például a bélférgek ellen véd, de egyre inkább hajlunk arra a véleményre, hogy nem ez az egyetlen funkciója” – magyarázta Dr. Jessica Strid, a tanulmány vezető szerzője. A felfedezés nagyon sok kérdést felvet. Nem tudjuk, pontosan mi is történik a sejtekben, és kérdés az is, lehetséges-e úgy manip

A fiatalabb orvosok kitettek leginkább a betegek agressziójának


fog értékelődni a jövőben, illetve az orvosi hibák kezelésének, kommunikációjának nincs kultúrája Magyarországon. A kutatásról A felmérések online kérdőíves módszerrel készültek 2013 augusztusában, az orvosok esetében 596, a lakosság körében pedig 889 kitöltővel. A minták demográfiai és egyéb szempontok szerinti összetétele vegyes, nem reprezentálják az orvostársadalmat illetve a felnőtt lakos

Patika a fűszerpolcon


Daraboljunk bele egy közepes méretű vöröshagymát- héjával együtt –és forraljuk 10 percig. Leszűrve igyunk belőle lehetőség szerint minél többet. A lándzsás útifű kiváló köhögés csillapítására és felszakítja a leragadt váladékot. Gyerekek is kedvelik édeskés íze miatt. A kamillatea rendkívül jó köhögéscsillapító. Akkor is hatásos, ha gőzölünk vagy gargarizálunk vele. A légutak átjárhatósága nagyon

Felépülne a stroke-ból? Kártyázzon!


tünetei között szerepel a test egyik oldalának bénulása, a beszédzavar, az értelemzavar, a szédülés és a látásvesztés is.

A sebeket nem szabad elhanyagolni!


fehérje- és vitaminhiány, cukorbetegség, érszűkület) is.   A sebgyógyulás legnagyobb akadálya A gyógyulás legnagyobb akadálya: a fertőzés. Ilyenkor ugyanis a baktériumok elszaporodnak a sebben, és elpusztítják azokat a sejteket, amelyeknek újra kellene termelniük az elpusztult szöveteket. Így nem jöhet létre a sebgyógyulás.   Mivel segíthetjük a gyógyulást? A

Vegyük komolyan a felfázást!


Kerüljük az átázott lábbelit, a vizes fürdőruhát, a hideg kövön való ácsorgást mezítláb. Öltözködjünk rétegesen, mindig az időjárásnak megfelelően. Válasszunk megfelelő fehérneműt! A műszálas alsóneműkbe könnyen beleizzadhatsz, ami a baktériumok elszaporodásához vezethet. Dózsa-Kádár Dóra 

Alzheimer, aki leírta a feledés betegségét


dolgozott, a boncolás során megállapította, hogy a nő agykérge jóval vékonyabb volt a normálisnál, és idegsejtjeiben valamiféle anyagcseretermék rakódott le. Auguste Deter kórtörténetét és agyi elváltozásait összegezve végül leírta a felejtés betegségét. Az agykéreg különös elváltozásairól című beszámolóját egy tübingeni kongresszuson olvasta fel 1906 novemberében. Felfedezését meglehetős érdektel

Figyelem! A szívférgesség fenyeget!


repellens védelemmel megelőzhető. Ennek köszönhetően a korábbi fertőzöttség növekedését sikerült kézben tartani.” A csípéstől számított első 6-7 hónapban a fertőzött állat tünetmentes, azonban a szívféreg felnőtt alakjainak kifejlődése súlyos problémát, gyakran halált okoz. Kedvencünk fáradékonnyá válik, majd keringési, légzőszervi és szívpanaszok lépnek fel nála. A fertőzést okozó parazitát eg

Cházár András, aki létrehozta a magyar siketnéma-oktatást


kezdetben négy, majd hat segéddel dolgozott. Eredményesen képviselt gazdag nemesi családokat, de szegényeket is – tőlük azonban nem kért javadalmazást. Bátor kiállását mutatja, hogy amikor II. József elrendelte, hogy az ügyvédi kereseteket latin helyett német nyelven kell benyújtani, lemondott az ügyvédségről. Később, a rimaszombati megyei közgyűlés főjegyzőjeként három alkalommal is tüzes szónokl

Kicsivel több odafigyelés az egészségért


is törekedjünk arra, hogy készítésükkor zsírszegény technikákat alkalmazzunk, mint például a sütőpapíron vagy sütőzsákban sütés. Nem szükséges azonban teljesen kiűzni a zsiradékok felhasználását az étrendünkből, de arra ügyelhetünk, hogy a telített zsírsavak helyett a telítetleneket részesítsük előnyben. Az olívaolaj mellett kipróbálhatjuk a szőlőmag-, vagy a tökmagolajat, amelyekkel az étkezések

Hogy ne kelljen takargatni – lábápolás tavasszal


hidratáció a sarok bőrének is. Ehhez érdemes speciális bőrpuhító készítményeket használni.    Bitter Noémi

Magyarországon a legújabb HPV elleni vakcina


kialakulásában játszanak szerepet, de a férfiak számára is veszélyes fej-nyaki daganatok és végbélnyílás körüli rákok kialakulásához is nagymértékben hozzájárulnak. A szintén HPV okozta, szövettanilag jóindulatú kinövésnek számító, de a szexuális életet teljes mértékben ellehetetlenítő nemi szervi szemölcsökkel pedig minden tizedik magyar találkozik élete során” – fejtette ki egz sajtótájékoztatón

Otthoni praktikák a horkolás ellen


szerepel a horkolás – csak az anyagiak és a hűtlenség előzi meg. A szakértőhöz gyakran fordulnak azért is, mert párjuk pihenését zavarja a horkolás. „Sokak csak háton fekve horkolnak, de testhelyzet változtatással ezt meg lehet szüntetni. A pizsama hátuljába bevarrt teniszlabda is jó megoldás lehet az enyhe horkolás megszüntetésére, emellett érdemes kerülni a lefekvés előtti alkoholfogyasztást

Evolúciós okok miatt nehéz fogyni?


amit a kutatást végző kollégái túlzottan leegyszerűsítettek.  „Nem létezik egy ilyen mágikus gomb, mit csak meg kell nyomni, és máris karcsúak leszünk. Annak, aki fogyni akar, életmódot kell váltania, még akkor is, ha súlycsökkentő plasztikai műtéten esett át. A legnagyobb változást attól lehet várni, ha valaki kevesebb kalóriát vesz magához, és mellette rendszeresen mozog. Azt is tudatosí

Február 4. a Rák Világnapja


Hazánkban évente 10 ezer feletti új tüdőrákos megbetegedést diagnosztizálnak, miközben 8 ezer beteg meghal.” – közölte Dr. Ostoros Gyula tüdőgyógyász-onkológus. „Magyarországon a tüdőrák a leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganat, 2012-ben a Korányi Bulletin1 szerint 11 555 új beteget diagnosztizáltak, ennek 44%-a adenocarcinoma.” Évekkel ezelőtt a rákbetegséget egyenlőnek vették a kö

Tartsd szárazon a fürdőruhát!


kapszula formájában, kúraszerűen fogyasztani. Járányi Gitta

Nem engedem ki az életemet a kezemből


Szerintem egy minden este jelentkező adássorozat sem lenne sok a nézőknek. De meddig él a „retró”? ► A minden este talán túlzás, de valóban érezzük az igényt a nézők részéről. A retró pedig addig él, ameddig igény van rá. Nemcsak az idősebb generáció, hanem egész családok néznek bennünket. Az idősebbek odaültetik a fiatalabbakat a tévé elé, és boldogan mesélnek a múltról, az ő sztárjaikról. Sok f

Tessék?


folyadékrezgéssé, majd idegimpulzusokká és ezzel létrehozza a hallást.”

Tévhitek a bárányhimlővel kapcsolatban


között, pedig a legújabb vakcinák csaknem teljes körű védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben. „A bölcsőde és az óvoda megkezdésekor természetes, ha a gyors lefolyású fertőzések miatt többet betegeskednek a kicsik, a bárányhimlőhöz vagy rotavírushoz hasonló súlyos fertőzéseket viszont kifejezetten fontos, hogy megelőzzük. Létezik olyan, bárányhimlő elleni vakcina, amely (bár minden esetben két

Már letölthető a MeNTA mobil alkalmazás


szerepet tölthessenek be egészségük megőrzésében. A fejlesztők az alkalmazás még esetleges hibáit a felhasználók visszajelzései alapján folyamatosan javítják, ezért az üzeneteket a menta@aeek.hu e-mail címre várják. Az új verziók megjelenéséről a https://www.facebook.com/mobilegeszsegnaplo közösségi oldalon minden friss információ megtalálható. Az ingyenesen letölthető mobil alkalmazás új utaka

Soha nem éreztem magam kirekesztve....


felelősségvállalással foglalkozó programja, a Süss fel nap! 2015-ben sikerült bejutnom a legjobb tízbe. Nem nyertem, de a TV2 dolgozói megleptek egy 250 ezer forintos különdíjjal. Kárpáti Rebeka lett a mentorom, aki a „Jóban, rosszban” című sorozat színésznője. Tetszett az a világ, el tudnám képzelni az életemet például műsorvezetőként, színészként.   Viselkedési kódex mozgássérültekhez

Nyolc érv a sörivás mellett


hatásának vizsgálata azt mutatja, hogy ezek módjával történő fogyasztása összefügg a szív- és érrendszeri betegségek kisebb arányával.   4. Segíthet megelőzni a vesekőképződést Egy nemrégiben készült tanulmány szerint azoknál az egészséges férfiaknál és nőknél, akik mérsékelt sörfogyasztók, 41 százalékkal kisebb a vesekő kialakulásának kockázata. A sok komlót tartalmazó sörök – példá

Valódi értéket teremtünk, már 30 éve


rendszerváltással teljesen új gazdasági korszak kezdődött, úgy is mondhatjuk, ránk zuhant a „vadkapitalizmus”, amihez az országban nem volt tapasztalat, meglévő tudás. Mi is együtt alakultunk, együtt fejlődtünk a kialakuló piacgazdasággal. A siker titkát abban látom, hogy jó válaszokat tudtunk adni a felmerülő kihívásokra. Atyám is azt vallotta, és én is azt vallom, hogy saját területünkön bármily

Viszlát, puffadás!


különböző sporteszközöket, épp itt az ideje leporolni és valóban elkezdeni használni őket. Az sem lehet kifogás, ha nincs semmilyen eszközünk, hiszen nélkülük is mozoghatunk. Videók tömkelegét találja meg az interneten, nagyon sok ingyenesen is hozzáférhető, de az alábbi gyakorlatokat reggel és este elvégezve is már jelentősen csökkentheti a puffadást. Ezekkel a gyakorlatokkal enyhíthetia puffa

Indul az Év Gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám pályázat 2020


gyógyszeres terápia szakértőjeként olyan dokumentált szolgáltatásokat kell biztosítani, amelyek célja – a páciensek bevonásával és az egészségügyi ellátás többi szereplőivel együttműködésben – a hatásos, biztonságos és költséghatékony gyógyszeres terápia elősegítése, a megfelelő gyógyszerhasználat szakmai támogatása, a betegek együttműködő készségének növelése, az egészségtudatos életvitel kialakí

Köhögéses betegségek iskolakezdéskor


kiemelkedően fontos szerepe van a D3- azaz, a „nappótló” vitaminnak, amely nemcsak csont-, de immunerősítő hatással is bír. És természetesen adhatunk C-vitamint is. Megjegyzem, a D3-vitamin mindenkinek kell, különösen a nőknél segít a csontritkulás megelőzésében.

Kampánnyal ösztönzik a magyar alma fogyasztását


szerepe van a C-vitamin pótlásban, és tartalmaz káliumot is, és a szervezet számára fontos az alma rosttartalma is.     A kampány az Agrármarketing Centrum, az FM, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a NAK, valamint a Nébih együttműködésével jött létre.

Egyen gombát a szellemi frissességért!


hasonlóan kedvező lehet a hatásuk. Ballai Vince

Újdonság a rákgyógyításban: a vérből korábban azonosíthatók a daganatok


2000 nő hal bele a betegségbe. A legmodernebb teszt segítségével mostantól akár két évvel hamarabb kimutatható a daganat kiújulása. A nem kissejtes tüdő-, illetve a nem izom-invazív hólyagdaganat felfedezésében is kulcsszerepe lehet az eljárásnak. A négy tumortípus bármilyen szövettani altípusánál működik a teszt, és jelenleg azon dolgoznak, hogy egyéb daganatok esetében is elérhetővé váljon a

Ha újra itt a meleg…


magasabb kockázatúnak számít az ország délnyugati része és az északi határ középső szakasza – adta hírül a Magyar Távirati Iroda.  Napra nap A napfény okozta leégés tünetei az elsőfokú égéshez hasonlóak. Enyhébb formája általában csak a bőr felső rétegét károsítja, amelynek jelei a bőrpír, a bőrfeszülés, amely gyakran fájdalommal, érzékenységgel és napszúrással párosul. Ezek a tünetek azo

Milliókat ért az egészség


szerencsére azonban a prosztataszűrés jelentőségét egyre több férfi ismeri fel. [FAJL1]A Richter szűrésen többek között Rudolf Péter Kossuth-díjas színművész és Katus Attila aerobik világbajnok, az Egészségváros két férfi támogatója is részt vett, hogy személyes példájukkal felhívják a figyelmet a jelentőségére. Idén a megszűrtek 30%-nál mértek a normálnál magasabb értéket, de az idejében

Rendszermikroszkópia-forradalom a személyre szabott gyógyászatban


részt. Előremutató kutatási irányok Jelenlegi kutatásaik fő iránya az egysejt-funkcionalitás minél pontosabb megismerése, ami elsődlegesen a Nemzeti Agykutatási Program keretein belül az agykutatás és az onkológia területén bírhat kiemelt jelentőséggel. Az egyes sejtek szerepének felderítése az orvostudományi kutatások számos megválaszolatlan kérdésére magyarázattal szolgálhat: köztük példáu

Vénáink védelméért


hatását irodalmi adatok is igazolják. Ezek közé tartoznak többek között a vadgesztenye, az orvosi somkóró vagy a körömvirág – utóbbiról tudni lehet, hogy hatékonyan támogatja az érképződést, és kifejezetten elősegíti szöveteinkben a hajszálerek növekedését. Az ereinket hatékonyan védő növények közül érdemes külön megemlíteni a spárgafélék családjába tartozó, Magyarországon törvény által védett cse

9 gyógynövény az egészségünk szolgálatában


szívpanaszokra használják elsősorban. Azonban erős antimikrobiális, -virális, -bakteriális és herpeszellenes hatása miatt külsőlegesen és belsőlegesen is érdemes használni. Nemcsak az ázsiai konyha jellegzetes ízesítője, de illóolaja serkentő, élénkítő, melyet előszeretettel hasznosítanak az aromaterápiában.  Levendula Amellett, hogy szemet gyönyörködtető dísznövény és ízletes fűszernöv

Újdonság a rákgyógyításban: vérből is kimutathatók a daganatok


diagnosztizálnak, és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe. A legmodernebb teszt segítségével mostantól akár két évvel hamarabb kimutatható a daganat kiújulása. „Nagyon fontos, hogy a kiújulást minél korábbi stádiumban észleljük a tumort, hiszen úgy jobb az esély a gyógyításra. A korai diagnózis mellett pedig az sem mindegy, hogy valakit kezelnek-e feleslegesen a számos mellékhatással járó kemo

Újdonság a rákgyógyításban: vérből is kimutathatók a daganatok


diagnosztizálnak, és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe. A legmodernebb teszt segítségével mostantól akár két évvel hamarabb kimutatható a daganat kiújulása. „Nagyon fontos, hogy a tumor kiújulását minél korábbi stádiumban észleljük, hiszen úgy jobb az esély a gyógyításra. A korai diagnózis mellett pedig az sem mindegy, hogy valakit kezelnek-e feleslegesen a számos mellékhatással járó kemo

A szépséghibától a feszítő fájdalomig


családunkban a visszérbetegség öröklésére.  Dózsa-Kádár Dóra

Arany János nyavalyái


fájdalommal. Orvosai tanácsára keserűvizes ivókúrákra utazott Karlsbadba, több alkalommal is, de arra például maga jött rá, hogy epebántalmainak nem tesz jót a zsíros étrend. Attól kezdve szigorú diétát igyekezett tartani, még a borivásról is lemondott. Ám hiába a zsírszegény diéta és a keserűvíz: az epekövek miatt tályog alakult ki az epehólyag körül, ami 1870-ben a hasfalon át kitört, és bár

Kazincbarcikai „Az Év Szülészete”


között idén nem szerepel fővárosi intézmény, a szülőszobai ellátás kategória győztese ezúttal a budapesti Szent János Kórház lett. Évente kb. 1800-1900 kisbaba jön itt világra. Az osztály családbarát, az anyukák igénye szerint mindenféle alternatív szülési módot támogatnak. A szavazás egyik tanulsága, hogy a kisebb vidéki kórházakhoz erősebben kötődnek a családok, míg a megyeszékhelyen vagy a fővá

Nem csak szépészet – a sarokápolásról


esztétikai probléma, hanem fájdalmat is okozhat, ha a repedések elérik az idegeket is tartalmazó réteget. Ezen felül pedig a résekbe különböző kórokozók (baktériumok, gombák) kerülhetnek be és szaporodhatnak el, ami komoly fájdalommal járó gyulladást okozhat. Éppen ezért a lábápoláshoz érdemes antiszeptikus (vagyis a kórokozókat elpusztító) készítményt választani. Pap Bence  

Mi a jó abban, hogy megöregszünk?


életszakaszokra jellemző vágyak, az „ego” elengedésének képessége, a megváltozott fizikai képességekhez való rugalmas alkalmazkodás képessége, a társas élet újragondolása egyaránt szükséges. Egyes bölcsek szerint a kiegyensúlyozott, elégedett öregkor az ember hozzáállásán múlik. Van, amin nem tudunk változtatni, de sok olyan is van, amin igen. Ha úgy tekintjük az öregkort, mint az élet egy újabb s

Az elhízásnál az életmód számít, nem a gének!


Olaszországban kevesebb, mint az emberek 20%-a elhízott, így Európából ők állnak a legjobb helyen. Nem sokkal lemaradva követik őket az osztrákok, a szlovénok, a hollandok és a svédek.  Az elhízás a betegségek előszobája Az elhízás nemcsak esztétikai probléma, hanem számos betegség előfutára is. Az elhízottak a jövőben számíthatnak mozgásszervi betegségekre, szív- és érrendszeri

Szürkehályog nélkül - Mire érdemes figyelni a műtét előtt és után?


például a szem állapotától, az esetlegesen meglévő egyéb szembetegségektől, (pl. zöldhályog, makula degeneráció, diabeteses retinopathia), a beültetett műlencse tulajdonságaitól. Korlátozhatják az elérhető eredményeket egyéb meglévő általános betegségek – pl. a cukorbetegség, immunbetegség – is. Ám a szürkehályogtól eltekintve amúgy egészséges szem esetében a műtétet követően a látás teljes helyre

A néma kór


egyszerű: a kalcium felszívódásához és hasznosulásához D-vitaminra van szükségünk. Becslések szerint a 60 év fölötti magyar lakosság mintegy harmada szenved D-vitamin-hiányban. Noha 80-90 százalékban szervezetünk állítja elő a napsugárzás hatására, a táplálkozás szempontjából sem szabad figyelmen kívül hagynunk, ugyanis szervezetünk csak korlátozott ideig tudja raktározni. Fontos, hogy a D-vitamin

Több mint torna – életforma


megtartásában. Mindenfajta testedzésnek megvannak a saját szabályai, de vannak általános érvényű elvek is. Például tévesen terjedt el az a nézet, hogy „fájdalom nélkül nincs eredmény”– mondják a gyógytornászok. A szakemberek azt tanácsolják: soha ne eddzünk kimerülésig, és inkább könnyed mozgásfajtákat válasszunk. A jóga több mint a torna Ez a több ezer éves tudomány sokkal összetettebb,

Mit tehetünk a prosztatamegnagyobbodás ellen?


páciens alkalmanként képtelen visszatartani a vizeletét, rendszeresen utócsepegést tapasztal. Az elváltozás korai szakaszában a húgyhólyagon, a húgyvezetéken és a vesén még nem tapasztalható jelentős elváltozás. Ilyenkor ugyanis a húgyhólyag izmai még elég erőt képesek kifejteni ahhoz, hogy ellensúlyozza a húgycsőnek a prosztata megnagyobbodása miatt bekövetkezett összeszűkülését. Előrehaladottabb

Ady Endre, a magyar Messiás


szifilisz tüneteitől a költő – érthető módon – megrettent és kezeltette magát, ám a rá jellemző módon csak hellyel-közzel: amikor épp jobban volt, akkor teljesen elhanyagolta betegségét. Amikor a tünetek kiújultak, arzénes injekciókkal, jódtablettákkal és higanyos bedörzsöléssel kúrálták orvosai – már amikor Ady hagyta, mert például a bedörzsöléseket legtöbbször visszautasította. A szifilisz ellen

A taps nekik szólt!
Az egészségértés pályázat nyertesei


ismeretterjesztő blogok, a betegtájékoztató honlapokon megjelenő betegtörténetek vagy az ismeretterjesztő könyvekben olvasható beteginterjúk.” A zsűri a négy kategóriában húsz pályaművet emelt ki, ezzel elismerve e pályaművek hiánypótló jellegét. A zsűri ezen kívül három különdíjat is kiadott. Az intézményi kommunikáció kategória nyertese, egyben a Nekem szól! Egészségértés díj 2016 fődíjasa

A daganatok bennünk élnek - ne is pusztítsuk el őket?


a kulcsfontosságú tényre hívja fel a figyelmet, hogy kemoterápia híján a rátermettségi viszonyok éppen fordítottak: a rezisztens sejtek kevésbé szaporodóképesek, mint a kezelésre fogékonyak. S éppen ez az, ami alapját képezheti egy egyensúlyt fenntartó kezelésnek.   Felszabadulás az „ökológiai versengés” alól Gatenby modellje tehát azt jósolja, hogy gyógyszer híján a kezelésre fogékony

Könnyes ügyek


szakaszában farkasvakságot (szürkületkor vagy gyenge világításban jelentkező látászavart) okoz. E-vitamin Több szerves vegyület gyűjtőneve. Egyik fajtáját, az alfa-tokoferolt az emberi szervezetben található legaktívabb antioxidánsnak tartják. Pap György

Miért nélkülözhetetlen a fizikai aktivitás?


meghatározott biológiai tényezők ismertek, azonban megfelelő étrenddel, fizikai aktivitással kivédhetők, módosíthatók és mindez csupán az életmód függvénye. Az egészséges életmódnak egyébként is része kell, hogy legyen hetente legalább 150 perc intenzív testmozgás, ami legegyszerűbben heti 5x30 perc valóban intenzív, pulzusemelő tevékenységet jelent. Nem kell feltétlenül edzőterembe menni mindezek

Egészségesek-e a gyümölcseink?


szerepeltek változatosan néhány száz négyzetméteres, illetve több tucat hektáros területen gazdálkodó kertészek is, így egyenletes eloszlású mintán lehetett vizsgálni a szerhasználati szokásokat. A növényvédőszerekkel kapcsolatos attitűdvizsgálat három kérdéskörre terjedt ki: milyen mértékben ismerik el véletlen vagy szándékos eltéréseiket a szerhasználatban, mennyire korszerű a tudásuk a növén

Nőhet az emlődaganatos betegek túlélése


játszhat. Hasonlóan jó eredmények születtek más tumortípusok esetében is, így például a tüdő- és prosztatadaganatok kezelésében is jelentős hatása volt a csökkentett deutériumtartalmú víz fogyasztásának. A HYD Kft. további humán klinikai vizsgálat elindítását tervezi magyar és külföldi kórházak, klinikák bevonásával. „Véleményem szerint, ha a 35 év feletti egészséges emberek évente egy alkalom

Az ötkomponensű védőoltás hatása


véráram útján az egész szervezetbe eljut. A diftéria toxin a szívet, az idegrendszert és a vesét is károsítja. A diftéria okozta halál a szívizom károsodása vagy a gége elzáródását követő fulladás miatt áll be. A védőoltások bevezetése előtt igen sok gyermek halt meg ebben a betegségben. Magyarországon 1938-ban még több mint 5 ezer fertőzést és 300 halálesetet jelentettek. 1938-tól kezdve minden g

Ízületi fájdalmak – szelíd gyógymód


mellett sokan alkalmaznak ízületi problémákra gyakorolt kedvező hatása miatt. A közönséges boróka szerepel az Európai, illetve a Magyar Gyógyszerkönyvben; a leírások megemlítik ízületi bántalmak elleni gyógyhatását. Végül a népi gyógyászatban régi, tapasztalatokon alapuló hagyománya van a fűszerként is közkedvelt rozmaring használatának: sok más mellett enyhe izom- és ízületi fájdalmak csillapítás

5 gyógynövény diabetesz ellen!


érrendszeri szövődmények és a retinopátia megelőzésében. Az orbáncfű (Hyperici herba) megszünteti az idegességgel járó pszichoszomatikus panaszokat. Immunerősítő, antibiotikus hatású, elősegíti a sejtek regenerálódását. A fekete áfonya levele (Myrtillifolium) krómot tartalmaz, amely aktív szerepet játszik a szénhidrát-anyagcserében, kiegyensúlyozza a nagyobb vércukor-ingadozásokat. Szabadgyö

Ízületi gyulladás és életminőség


cserélni, fájós kézzel egyszerűbb például a gömbfejes változattal bánni, mint a hagyományossal.  Pap Gyula

Amikor fáj...


hányás, foto- és fonofóbia (túlérzékenység fényre illetve a hangra) társul, valamint a fizikai mozgás még tovább rontja. A migrénes roham 4-72 óráig is tarthat, és jelentkezhet mellette átmeneti látás-, érzés-, beszédzavar vagy izomgyengeség is.  Dr. Zahorán Éva szakgyógyszerész

„Több színből állok össze, többféle napom van nekem is”


Mandoki bejelentkezett a telefonjában lévő kamerával az otthonából.  ▶ Sok új műsor fűződik a nevedhez. Melyik a kedvenc?  ▶ Nem tudok választani, mindig az a legkedvesebb, ami megy. A Nicsak, ki vagyok? műsorban nagyon szeretem az embereket, akár mint zsűritagok, akár mint vendégek, szeretek velük hülyéskedni. Felhőtlen, könnyed a műsor. ▶ Egyébként is jókedvű, optimista ember

A biztonságos strandolásért


hízelgő tűrhető minősítés. Mi is tehetünk a tisztaságért! Azt még érdemes tudni, hogy a besorolás alatt álló helyektől nem kell megijednünk. Az esetükben ugyanis többnyire egyszerűen csak arról van szó, hogy az EU értékelési rendszere egy négy éven keresztül tartó monitorozást ír elő a fürdőhely kategóriájának megállapítása előtt. Így ugyanis nem csupán a vizsgálatok idején tapasztalt vízminős

9 ok a véraláfutás hátterében


Éva szakgyógyszerész

Aki részese volt az orvosképzés történetének


De a legfontosabb feladatunknak azt tartottuk, hogy jó orvosakat képezzünk, akik nemcsak szakbarbárok, hanem értelmiségiek: a gondolkodó orvos képe lett az elérendő cél, aki ítélni tud. Azt hiszem, hogy később ez a magatartás és szemlélet hathatott oda, hogy a négy lányomból kettő orvos lett. A harmadikat pedig az emberi lélek foglalkoztatta, így a pszichológiát választotta.  - Az unokák i

A magyarok harmada jár termálfürdőbe


közötti összefüggés egyértelmű: minél magasabb jövedelemmel rendelkezik valaki, annál gyakrabban engedheti meg magának a termálfürdőzést. Az eredmények alapján ugyanakkor sokan vannak, akik bár anyagilag megtehetnék, mégsem választották még soha a kikapcsolódásnak ezt a módját. A Carbona kutatásának eredményei szerint tehát érdemes a termálfürdőket a belföldi turisták számára tovább népszerűsíteni

Miért ne sajnáld az időt a hobbidra?


játszanak az értelmes és boldog élet kialakításának lehetőségében. A közösségben végzett hobbik ilyen módon hozzájárulhatnak egy teljesebb és boldogabb élethez. Amikor a hobbinkkal foglalatoskodunk gyakran teljesen belemerülünk a tevékenységbe, kívül kerülünk a világ hétköznapiságán, feloldódunk a pillanatban, az aktív pihenés jut osztályrészünkül. Ez az élmény a Csíkszentmihályi Mihály által leír

A mozgás szabadságáért


csökkentsék a súrlódást az ízületek között; a porcok mintegy kétharmadát az úgynevezett kollagének alkotják (ezek egyébként a porcokon kívül az izmok, ízületek, inak, szalagok, valamint a csontozat, vagyis a mozgásszervek más szereplőinek összetevői között is szerepelnek). Sok kollagént tartalmaznak például a szárnyasok és a halak; főleg ezek bőre, csontjai, porcai, amelyek viszont alapanyagként s

Reumatikus fájdalom és csillapítása


lapunknak korábban Lopes-Szabó Zsuzsa természetgyógyász. A borsmenta egyaránt alkalmazható fejfájás, reumatikus fájdalmak, izomláz, illetve menstruációs görcsök enyhítésére. Mindegyik esetben érdemes külsőleg és belsőleg is kipróbálni. Belsőleg a borsmentából készült tea vagy borsmentát is tartalmazó teakeverék, külsőleg inkább az illóolaj vagy illóolajas kenőcs jelenthet segítséget. Különösen hat

Hogyan öltöztessük hidegben a gyereket?


hőleadása a külső környezeti körülményekhez. A bölcsődékben, óvodákban sokszor hűvösebb időben is a szabadban altatják a gyerekeket, persze alaposan bebugyolálva, és sokan otthon is a balkont, teraszt, kertet választják a fűtött lakás helyett. Természetesen éghajlattól és kultúrától is függ, milyen hőmérsékletet érzünk komfortmosnak. Észak-európai országokban nem ritka, hogy a gondosan felöltöz

Herpesz - Az idegeinkre megy!


tartalmazó készítmények, tapaszok formájában.  Bitter Noémi 

Védjük fogainkat!


kialakuláshoz vezethet - magyarázza a klinikai szakember, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyerekkori ujjszopás és cumizás szintén károsodást okozhat. A dohányzás fogkőképződés és a perifériás erek összehúzódása miatt rosszabb lesz a lágyrészek keringése. Csakúgy, mint szervezetünk egészének, a szájüregnek is fontos, hogy elegendő vizet igyunk. Nyáltermelésünket befolyásolhatja szervezetün

Minőség felsőfokon


egészségvédő piacon 34%. Termékeik piacvezetők az immunrendszert erősítő szerek, a komplex multivitamin-ásványianyag-nyomelem készítmények, a C-vitaminok, a szemvitaminok,valamint az ízületi készítmények piacán.

Ritka Betegségek Világnapja – 2017


erősödhessen. Szintén fontos lenne, hogy a nemrég kinevezett Ritka Beteg Szakértői Központok – különösen a most alakuló Európai Referencia Hálózatokhoz csatlakozott egészségügyi szolgáltatóik – segítséget kapjanak munkájukhoz, lehetővé téve, hogy a magyar betegek és szakembereik is részesülhessenek a kontinens szintű erőforrás-megosztás előnyeiből. Az új Szakértői Központok, a szakemberek és a

A cariprazine fázis IIIb vizsgálatának pozitív előzetes eredményei


cariprazine terápiás csoport a 26. héten statisztikailag szignifikáns javulást mutatott a PANSS-NFS-on ripseridone-hoz viszonyítva (-1,47; p=0,002). A fő másodlagos végpont a PSP változása volt 26 hetes kezelést követően, MMRM analízist használva. A cariprazine 4,5mg/nap itt is statisztikailag szignifikáns javulást mutatott a risperidone-hoz képest (+4,61; p<0,001). A kezelés hatására nem l

Fő a férfiegészség!


megnagyobbodása a „változás korának” kísérőjelensége – magyarázta a szakorvos, hozzátéve, hogy ilyenkor bizonyos hormonok termelése visszaesik, és ez a húgycső mellett elhelyezkedő mirigyek növekedését okozza. Sajnos, ezt a folyamatot nem lehet visszafordítani, de kellemetlen tünetei csillapíthatóak. Az urológusok azt javasolják, hogy az ilyen panaszokkal küzdők fogadják meg az egészséges életmód

Tovább él, akinek megműtik a szemét


Egyetem Szemészeti Klinikája kutatócsoportjának két évvel ezelőtti felmérése szerint. A korcsoportban összesen 218 ezer ember látásával van probléma. Az esetek többségében időskori makuladegeneráció, illetve más látóhártya-betegségek – szürkehályog, zöldhályog, cukorbetegség – miatt alakult ki ez az állapot. A látásproblémák hátterében leggyakrabban a szürkehályog áll, Magyarországon évente 12 ezr

Február 4-án volt a Rákellenes Világnap. Mit kell tudni a betegségről?


szervezetek. Az állam nyilvánvaló alapfeladata a megfelelő szűrési és kezelési lehetőségek megteremtése, de a teljesség igénye nélkül számos további munka is vár rá: Egészségesebb iskolák, munkahelyek, városok megteremtése Az egészségügyi dolgozók oktatása, tudásuk bővítése avégett, hogy mihamarabb felismerjék a rák jeleit és tüneteit Olyan irányelvek megfogalmazása, amelyek támogatják a

Jó játék, rossz játék?


láttatja a babáját, mint egy gyermeket, és számára ott és akkor majdnem mindegy, hogy az a baba Barbie baba-e vagy más. A kisfiú pedig támad és védekezik, harcol a képzeletbeli ellenség ellen, egyedül vagy a társaival, egy játékpisztollyal, vagy annak híján egy fadarabbal, vagy csak előre szegezett mutatóujjával.  A gyermek lemásolja a világot, amit lát, úgy ahogyan ő látja. Természetesen ez

Kutyaszánon a ritka betegségekben szenvedőkért


kalandban, nevük és jókívánságuk az Északi-sarkon fogja kísérni a résztvevőket. A kampány fontosságát mutatja, hogy az ügy mellé állt már Bujka Barbara, az Európa-bajnok magyar vízilabda válogatott centere, valamint Mohamed Aida háromszoros junior világbajnok, olimpikon is! A gyűjtés elkezdődött, cél az 1 000 000 Forint! Ha az összefogás sikerrel jár, idén újabb 330 ritka beteg csa

Sérülés, húzódás, zúzódás, rándulás


is. A váll esetében elég gyakori sérülésforma a ficam. Általában azok a sportágak a leginkább veszélyesek, melyeket labdával és kézzel játszanak. Ilyen például a vízilabda, kézilabda, röplabda és a tenisz. Dózsa-Kádár Dóra

Vegyük komolyan az ízületi problémákat!


panaszok mögött ugyanúgy szerepe lehet egy-egy vitamin- vagy ásványianyag-hiánynak is. Ilyenkor leginkább a folsav, a C-, a D-, a B6-, a B12- és az E-vitamin, illetve a kalcium, a magnézium, a cink és a szelén pótlására kell törekedni. „Gyógyszerekhez mérhető gyulladáscsökkentő hatásuk nincs, de tény, hogy az A-, a C- és az E-vitamin is mérsékli a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat. Köszv

Magyarország nem hisz az orvostudománynak


anyagokat. Olyan értelemben, hogy valamilyen speciális étrenddel vagy kúrával segítsük, felpörgessük – na, ilyen nincs, de igazából nincs is rá szüksége a szervezetünknek. Nos, a tudomány álláspontját a felmérésünk szerint ebben az esetben az embereknek kevesebb mint 7 százaléka hiszi el teljesen. A megkérdezettek pontosan háromnegyede viszont valamennyire hisz abban, hogy az egészség záloga a

Ezt is hozta a járvány: megbélyegzés


ott bujkál bennük a vírus. Jobb félni, mint megijedni, ugye? Lehet, hogy most többen azt mondják, hogy „kizárt dolog, én nem ilyen ember vagyok, én soha nem tennék ilyet!” Lehetséges. De mi, emberek, olyanok vagyunk, hogy félünk attól, amit nem ismerünk.  A vírus (egyelőre) ilyen, és szurkoljunk, hogy minél előbb kiismerjük. Ismerjük meg azok történeteit, akik megszenvedték a vírus hatását

WC világnap 2012.


http://www.tork.hu

„Ha az emberre ráköhögnek, azt nem lehet kivédeni”


sorozat, ott műsorvezető vagyok. A Zeneakadémián tanítok operaénekeseket színészmesterségre, beszédre. Nagy kihívás, de nagyon szeretem. Szinkron pedig mindig van az életemben.  ► Vannak, akiket különösen szívesen szinkronizálsz?  ► Nekem nagy élmény volt a pályája elején Tom Cruise, még a Top Gunban, de ma is szívesen nézem, ha vetítik a Dirty Dancinget Patrick Swayze-vel. Most pe

Tegyünk a vashiány ellen!


viszkető, kiszáradó bőr, a hajhullás, szédülés, fáradékonyság. Mivel a tünetek ennyire sokfélék lehetnek (és az anémián kívül sok más betegséget is jelezhetnek), érdemes szakorvoshoz fordulni megjelenésükkor. Sokszor a megoldás egyszerűen annyi, hogy több vasat kell biztosítani a szervezetnek. Ezt néha étrendi, életmódbeli változtatásokkal is el lehet érni, máskor pedig valamilyen táplálékkiegészí

Közel 40 millió euróból épül a Duna Medical Center


legkorszerűbb kezelési elvek késedelem nélkül kerüljenek át a magyar orvosi gyakorlatba. A Duna Medical Center alapvetően magánfinanszírozású - ezen belül magánbiztosítással rendelkező - pácienseket fogad majd, de törekszik arra, hogy a legszükségesebb beavatkozások az OEP által biztosított betegek számára is elérhetőek legyenek. A kórház fontos missziója a graduális- és posztgraduális orvos

Hinni önmagunkban, a vágyainkban – ez az örök nőiesség titka


hogy értünk áldozták magukat, a fiatalságukat  – bár élték volna meg jobban a nőiességüket, még több energiát kaphattunk volna tőlük! Én a sokadik ikszen vagyok túl – de nem készülök a temetőbe, és másnak sem ajánlom, hogy így tegyen. - Vannak olyan betegségek, amelyek azonban útját állják ennek a gondolkodásnak… - Most mondta ki a kulcsszót: betegségek. A diabétesz, a magas vérnyomás kezel

Iparág épült a hiszékeny betegekre!


doktor vagy professzor nevét belekomponálják a szövegbe, akkor az szentírás. A szabályozásoknak kellene megvédeniük a fogyasztókat – Idegileg hogy lehet bírni, hogy az összeesküvés hívők és a szakma között ti vagytok az egyik ütköző felület? – Csak úgy, hogy az ember helyén kezeli önmagát, tehát nem gondolom azt, hogy én majd megváltom a világot, vagy hogy mindenkit, aki nem ért velem e

Védjegy a magán egészségügyben


is erős vonzerőt jelent, hogy a páciensek a magán ellátásban maguk választhatják meg azt az intézményt és azt a szakembert, akihez problémájukkal a legszívesebben fordulnának. Az itt dolgozó orvosok partnerként kezelik a betegeket, jut idejük a teljes körű tájékoztatásra, illetve a pontos dokumentációra, amely stabil pillére a magas minőségnek. Ahhoz, hogy mindez tökéletesen működjön a magán eg

Vigyázzunk a gyermekeinkre!


legnagyobb hazai orvostársaságok közös konszenzusa alapján kialakított állásfoglalás szerint Magyarországon a téli, kora tavaszi hónapokban életkortól függetlenül indokolt a D-vitamin-bevitel. Csecsemőknek 400–1000 NE, kisgyermekeknek (1–6 éves kor között) 600–1000 NE, 6 év feletti gyermekeknek 600–1000 NE, serdülőknek 800–1000 NE D3-vitamin-bevitel javasolt, amit szájon át bevehető, pontosan

Mozgással az egészségért!


beleértve a megfázásos állapotokat is. Dózsa-Kádár Dóra

Isznak Önök eleget?


alakul ki. 9. Segít a súlynövekedés elkerülésében Kellő folyadékmennyiség híján a sejtek nyugalmi állapotba kerülnek és az anyagcsere lelassul. Sokan hajlamosak ilyenkor többet enni, pedig a szervezet „csak“ szomjas. 10. Megelőzi a korai öregedést Ha a szervezet ki van száradva, legnagyobb szerve, a bőr gyorsabban öregszik. Összehúzódik, sápadt és töredezett lesz.    Szé

Megszüntetni az előítéleteket


kezelt, 18 és 75 év közötti beteget kérdeztek meg. A felmérést a Hall and Partners piackutató cég végezte. A Pszoriázis  Világnapról  A Pszoriázis Világnapja 2004 óta minden év október 29-én hívja fel a figyelmet erre a számos tévhit és megbélyegző társadalmi  kirekesztés jellemezte betegségre. A betegek, bőrgyógyászok és a betegséggel foglalkozó különböző szervezetek kezdemé

„Nem tudom, hány éves vagyok, mert nem érdekel”


előadásaink. Ez egy igazi „ilyen volt és ilyen lett” – nem szégyelljük a változást, sőt hisszük, hogy a nézőinknek ma is olyan szerethetőek leszünk, mint egykor. És ha kis könnyet csalunk a szemükbe, az azt jelenti, felidézik azt is, ami velük történt, ahogy ők szerettek – negyven évvel ezelőtt. Vincze Kinga

Szemünk fénye


változik. Előfordul azonban, hogy túlságosan tág (mydriasis), vagy túlságosan szűk (miosis), vagy a két pupilla nem ugyanakkora. Sok oka lehet, például idegkárosodás, migrén, orvosság, szemműtét. Az orvos segít eldönteni, mennyire súlyos problémával állunk szemben.  Kancsalság Ha a két szem nem ugyanabba az irányba néz, különböző képet küldenek az agynak, ami gyorsan megtanulja, hogy ne v

Szakmaközi stratégiai megállapodás az inkontinenciáról


szabottan (eszközválasztási mátrix), csökkentett támogatási kulccsal történő, inkontinencia segédeszköz közvetlen háziorvosi rendelhetősége. E változások túl azon, hogy konszenzusos alapon, napi szinten valósítják meg a kormányzat által is kért és javasolt szakmai elvárásokat, az érintett családok számára is nagy könnyebbséget hoznának: az esetek nagy részében már a háziorvos gyorsan és szaksze

Őszinteség és ítéletmentes kíváncsiság


volt, akkor is jó. Sok-sok élményt és tudást adott, amiket senki nem vehet el tőlem, én pedig viszem tovább. Készülök arra, hogy könyvet írok – nem másról, hanem magamból, mindabból, amit átéltem, megtapasztaltam. A kérdések bennem vannak, a válaszokat sok helyen kereshetem!  Vincze Kinga

Miért nem táplálkozunk egészségesen?


legutóbbi jégkorszak idején) az élelemhez való hozzájutás nem volt magától értetődő. Ennélfogva sok olyan beállítódás öröklődik tovább ma is, ami arra ösztönöz bennünket, hogy gyorsan, sokat és minél nagyobb kalóriaértékben együnk. Fábián Tamás pszichológus  

Új módszer a diagnózis felállítására


a petefészek, hasnyálmirigy és a prosztata, illetve a végbél, a bőr, a lágy szövetek, a gyomor, a pajzsmirigy és a méh daganatos elváltozásait tanulmányozzák. A genomok elemzése régiókra bontva a következők szerint zajlik: Ausztráliában a petefészek- és hasnyálmirigyrákot kutatják, Brazíliában a bőrrák genetikai hátterét, Kanadában a hasnyálmirigy-, a gyermekeket érintő agy-, illetve a  prosz

Forradalmi változás a koleszterinszint-csökkentésben


koleszterinszint kialakulásában több faktor is szerepet játszik, mint az örökletes tényezők, a nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód és az elhízás. A mai, „civilizált” ember koleszterint szintje jóval magasabb a természetes körülmények között élőkénél. A magas koleszterin és az akár halálos végű szív- és érrendszeri betegségek (szívinfarktus, stroke) bekövetkeztének esélye a koleszter

Nem védjük eléggé egészségünket


vízben. Használja ki Ön is! Magyarország a gyógyvizek országa. Mégis mennyien használják a gyógyulásukhoz, egészségük megőrzéséhez? Mint a felmérésből is kiderült, nagyon kevesen (a válaszadók csupán 16%-a). Ha el is jutunk olyan helyre, ahol lehetőségünk van a gyógyító vizeinkben megmártózni, akkor is a kikapcsolódás és pihenés vezérel minket, és nem aknázzuk ki eléggé a termész

Betegség helyett megelőzés


29 esetben stratégiai befektető állt.” – mondta el Kovalóczy Áron, a Deloitte regionális egészségipari M&A csapatának igazgatója.

10 plusz 4 tipp, hogy nyáron is egészséges legyen a lábunk


egymástól például a szemölcsöt és a tyúkszemet. Előbbit jellemzően vírusfertőzés okozza, kezeléséhez bőrgyógyász szakorvos szükséges.   Ballai Vince

2016-os wellness-szótár


sokféleképpen használják, hiszen létrejöttek a medical spa (orvosi spa), destination spa (célirányos kezelésre épülő spa), vagy például a day spa (szállás nélküli spa) szolgáltatások is. Wellness A wellness összekapcsolja a pihenést és a szórakozást az egészséggel (a jólét és fitnesz szavakból alakult ki: wellbeing+fitness=wellness). A szó nem csupán egy kikapcsolódási formát takar, sokkal inkább

12 pont a családok lelki egészségéért és a gyermekvállalásért


egészségére is külön figyelmet kell fordítani, mert a kutatások ma már számos krónikus betegség esetében bebizonyították időskorúaknál is a lelki tényezők szerepét, fontosságát .   

13 bombabiztos fogyási tipp tavaszra


rost szorulást okozhat. dr. H. E.: A zöldség-gyümölcs élelmi rost tartalma jelentős szerepet tölt be az elhízáson túl további krónikus betegségek megelőzésében is, bőséges fogyasztása ajánlott, mivel a rost sok vizet köt meg a bélben, bő folyadékfogyasztás is szükséges.   13. Csak jóllakottan menjen vásárolni! Ha valaki éhesen járkál a szupermarketben, biztos lehet benne, hogy egy