Keresés


455 db találat a következő kifejezésre: Epe

Biztonságos ünnepet!


Szervezetünk számára különösen megterhelő lehet az év végi és év eleji ünnepi időszak. Ilyenkor gyakoribbak az epegörcsök is. Ezért teljes körűen kell felkészülnünk: legyünk mértéktartóak az asztalnál és a házi patikánkat is töltsük fel puffadásgátlókkal, emésztést könnyítő, jótékony készítményekkel, epegörcsöt oldó csillapítókkal. Jobb, ha számítunk rá, mintha megijedünk és tehetetlenek vagyunk.

Gyomorégető ünnepek


A felnőttek közel fele legalább havonta egyszer küzd gyomorégéssel. Ez az arány azonban decemberben, az ünnepek környékén a többszörösére emelkedik. Ennek fő okai a túlevés, a gyorsan evés, a zsíros, fűszeres és savas ételek, a szénsavas üdítők, a cukros sütemények, az édességek és a dohányzás. Sajnos az ízletes magyar konyha és a tipikus ünnepi fogások nem segítenek a megelőzésben.

Kézhigiénia az ünnepek alatt


Közelednek az ünnepek és már mindenki karácsonyi lázban ég. Megtelnek az utcák, a karácsonyi vásárok és az üzletek. Ilyenkor azonban nem csupán az emberek nyüzsögnek mindenfele, hanem a baktériumok számára is briliáns ez az időszak arra, hogy minél sűrűbben cseréljenek gazdák. Nézzünk néhány olyan szituációt, melyekben még most sem szabad elfeledkeznünk a kézhigiéniáról!

A munkáltatók szerepe az öngondoskodásban


A munkavállalók 69 százaléka a munkáltatójára vár, hogy segítse az öngondoskodás megkezdésében. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) kutatása szerint a megkérdezettek negyede úgy véli a foglalkoztatónak feladata, hogy ösztönözze a nyugdíjra történő takarékoskodást, 19% pedig egyenesen kötelezővé tenné a munkáltatói hozzájárulást. Az OTP Nyugdíjpénztár tapasztalatai szerint a munkáltatók egyre inkább kezdik felismerni kitüntetett szerepüket. 

Főzzön okosan az ünnepekre!


Az ünnepi készülődésben sokszor túlzásba esünk az ebéd és vacsora mennyiségét illetően, ezért nemcsak hogy többet eszünk, de sokkal több étel is megy veszendőbe! Ha előre megtervezzük, hogy mekkora adagokat kellene készítenünk, akkor nemcsak a kiegyensúlyozott étkezésre tudunk odafigyelni, hanem a pénztárcánkat is kímélhetjük, amellett, hogy időt spórolhatunk.

Az életmódnak nagy szerepe van a bélrák kialakulásában


Az IDIBELL kutatóintézet Víctor Moreno vezette bélrákkutató csoportja spanyol adatok alapján kidolgozta a kolorektális rák kialakulásának kockázati modelljét.A spanyol onkológusok arra a következtetésre jutottak, hogy az életmód nagyobb hatással van a kolorektális daganat (vastag- és végbélrák) kialakulásának kockázatára, mint a genetika.

A deutériummegvonás szerepe a daganatos betegségek gyógyításában


Egyre jelentősebb a nemzetközi érdeklődés a deutériummegvonás kutatása iránt A deutériummegvonás kutatásának legújabb eredményeiről tanácskoztak a terület vezető szakemberei 2019. október 17-18-án a IV. Nemzetközi Deutériumdepléció Konferencián, Budapesten. A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. negyedik saját szervezésű tudományos fórumának résztvevői bíznak abban, hogy a fiziológiás deutériumcsökkentés a megelőzés és a daganatgyógyászat hatékony eszközévé válhat a közeljövőben, melynek alkalmazásával visszaszorítható a rákos megbetegedések előfordulása, javítható a betegek életkilátása és életminősége.  

Magabiztos mosoly az ünnepek alatt is


Családlátogatások, vidám fotózások, lakomák: a karácsonyi időszak pihenés a léleknek, de megterhelő lehet a testnek. Általában a megszokottnál többet és többfélét eszünk, így érdemes odafigyelni fogaink védelmére és arra az alapvető tényre, hogy az emésztés már a szájban elkezdődik.

Zalakarosi gyógyvíz - a természet meglepetése


A Zalakarosi Gyógy- és Termálfürdőt 40 éve, 1978-ban ismerte el hivatalosan is gyógyfürdőnek az akkori Egészségügyi Minisztérium. Nem véletlenül:  a több mint 2500 méter mélyből feltörő,  96 °C-os zalakarosi gyógyvíz összetétele és a vízkészlet nagysága miatt a legjelentősebbek egyike. Alkáli-kloridos, hidrogénkarbonátos gyógyvíz, melyben a  jód, bróm, kén és fluor együttes jelenléte egyedülálló vízösszetételt képez Európában. A páratlan kincs a desztináció stratégiai magterméke, hangsúlyozza Kovács Szabolcs a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Csontritkulás: Fókuszban a K2-vitamin


Kiemelt szerepet játszik a csontritkulás elleni védekezésben az eddig kevéssé közismert K2-vitamin. Egyre több nemzetközi vizsgálat erősíti meg, hogy a K2-vitamin "irányítja" a kalciumot a megfelelő helyre testünkben: segít, hogy a kalcium hatékonyabban épüljön be a csontokba és ne rakódjon le az erek falán.

A bejglitől a cukorbeteg lábszárfekélyig


Az év végi ünnepek velejárója a gazdagon terített asztal és a sok-sok finomság. Ilyenkor hajlamosak vagyunk sokkal többet, és sokkal kevésbé egészségtudatosan enni, mint egyébként. Ez azonban – a túlsúly mellett – egyéb problémákat is okozhat. Természetesen nem katasztrófa, ha a karácsonyi ebédek alkalmával kicsit több kalóriát viszünk be, és nem megyünk az ünn

Szívünk és érrendszerünk védelme


Évente egy közepes országnyi, több mint  7 millió ember hal meg világszerte valamilyen szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegség következtében az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization; WHO) statisztikái szerint. A genfi székhelyű WHO adatait böngészve azonban az is kiderül, mit tehetünk személyesen azért, hogy minél kisebb eséllyel legyünk

A megfázás ne legyen ünneprontó!


Nyakunkon az ünnepek, a pihenés, a nyugalom és a békés családi együttlétek időszaka. A hideg idő miatt azonban gyakori, hogy valamilyen undok betegség épp ilyenkor keseríti meg az életünket. Egy nemzetközi kutatásból kiderült, a magyarok leggyakrabban a családi ünnepekről maradnak le azért, mert az ágyat nyomják, pedig megelőzéssel és a tünetek azonnali kezelésével b

Ahol a szűrés tízezreket menthet meg


Hódmezővásárhely nagyságú, közepes méretű városnyi emberben már ott a vastagbéldaganat, csak még nem tud róla, közülük ezzel 2014-ben is egy Balatonalmádi méretű kisvárosnyi ember fog szembesülni, a halálos áldozatok száma pedig felér Mezőhegyes lakosságával – figyelmeztet a daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület. Ez viszont nem törvényszerű:

Tízből négy kisgyerek kalciumhiányos Magyarországon


kialakulásában döntő szerepet játszó vitaminhiány riasztóan sokakat érint Magyarországon: a felnőtt lakosság 71%-a D-vitaminhiányos, az 1-3 éves korosztály fele pedig csak havonta egyszer vagy ennél is ritkábban kap D-vitamint. Az élet első 1000 napjának helytelen vitaminpótlása a felnőttkori egészségre is hatással van: a kalcium- és D-vitaminhiány nagymértékben hozz

6 tipp, ha a gyermekünk Kórházba kerül


jó, hát még az ünnepek alatt! Sajnos vannak olyan gyerekek, akik ezt a néhány napot is a kórházban töltik. Sőt olyanok is, akik épp ilyenkor kerülnek be egy-egy otthoni baleset miatt.

Meg tud szakadni a szív?


kísérte a karácsonyi ünnepeket, tini korunk ikonjaitól kellett búcsúznunk épp az év legszebb napjain. Mind közül talán a legmegdöbbentőbb azonban egy családi tragédia volt: Carrie Fisher halálhírének hallatán még fel sem ocsúdtak rajongók százezrei, másnap édesanyja, Debbie Reynolds elhunytával lett tele a sajtó. És elindult, az egyáltalán nem alaptalan találgatás:

A cukorbetegséget csak megelőzni lehet


évben november 14-én ünnepeljük. Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. Gyermekeink életének első 1000 napjában sokat tehetünk azonban a betegség kockázatának csökkentéséért.

Ne legyen epés!


különösebb figyelmet epehólyagjának egészen addig, amíg az el nem kezd gondot okozni neki. Amikor azonban a probléma jelentkezik, általában igen fájdalmas, és azonnali beavatkozást igényel.

A halvásárlás íratlan szabályai


menü része, így az ünnepek előtt az átlagosnál sokkal többen keresik a piacokon és az áruházakban is. Míg a recepteket sok háziasszony álmából felriadva is kívülről fújja, addig a hal kiválasztása már okozhat némi fejtörést. Felmerül a kérdés: mennyire biztonságos akváriumban tartott halat vásárolni? Íme néhány tipp amire feltétlenül érdemes figyelembe venni!

5 tipp viszonylag gyors fogyáshoz


karácsonyi ünnepek alatt? Egyet, kettőt? Tudományosan megalapozott tények szerint többségünk legfeljebb 1 kilogramm plusz súlyt szed fel a karácsonyi időszak alatt. Ez nem is hangzik olyan rosszul, ugye?  Álljon csak még egyszer a mérlegre!

Szívből szeretni


amelyben a szív szó szerepel, az érzelmek egészen széles skáláját képes megnyitni bennünk. Talán a legtöbb energia a „szívből szeretni” szókapcsolatból árad. Többször kellene gondolnunk arra, hogy magát a szívet is szívből kellene szeretnünk – azaz jobban ügyelni rá, jobban félteni, többet tenni az szív egészségéért – az életünkért

Közel viszi a lakossághoz a szűréseket az ÁNTSZ


visszaszorításában kiemelt szerepet játszó szervezett lakossági szűrővizsgálatok megújítására indított programot az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala. A következő hónapokban védőnők bevonásával országszerte közel ezer kistelepülésen válik elérhetővé a méhnyakszűrés. Csongrád megyében pedig – kísérleti jelleggel – háziorvosok segítségével 13 ezer

Különös szilveszter?


legnagyobb ünnepe. Már jó előre megtervezik az év utolsó és az újév első napját, mert tapasztalatból tudják, a későn ébredők nehezen találnak helyet az éttermekben, szórakozó helyeken, szállodákban, és a zártkörű házibulik közönsége is már hetekkel, hónapokkal előbb összeáll. Mások nem szeretik ezt az ünnepet.

Éljen a szíve szerint!


okok között szerepelnek a világon. Jelenleg 17,3 millió halálesetet okoznak évente és 2030-ra ez a szám elérheti a 23 milliót. Ha körülnézünk közvetlen környezetünkben, biztos találunk mi is valakit, aki szív eredetű megbetegedéssel küzd.

Mit kezdhetünk a fájdalommal?


és hasznos szerepe van: szervezetünk vele figyelmeztet arra, hogy káros hatás érte, és arra késztet minket, hogy elkerüljük vagy kezeljük a kiváltó okot, vagy ha ezt ismerjük, és nem tudunk vele mit kezdeni, magát a fájdalmat.

Mikor figyeljünk oda fokozottan a vasbevitelre?


szervezetnek. Fontos szerepet játszik a szervezet oxigénellátásában: a vörösvértestek festékanyaga, a hemoglobin felépítéséhez elengedhetetlen, kulcsszerepe van tehát a vérképződésben, és az izmokban található másik oxigénszállító fehérje, a mioglobin előállításához is szükséges. Jelentősen segíti az immunrendszer és az agy fejlődését is.

Tippek véraláfutás esetén


a hajszálerek megrepednek és bevérzést okoznak. A véraláfutás olykor fájdalmas, enyhén megduzzadhat, és lilás-pirosas foltokat okoz a bőrön. Hogyan segítsük a véraláfutások gyógyulását?

A legnagyobb fájdalommal járó betegség


az aktív szerepet betöltő izom-, illetve a passzív csontrendszeren alapul. Részei ennek a bonyolult szisztémának az inak, a szalagok, az ízületek és a porcok – utóbbiak az ízületi végeket borítják, és az érintkező csontok sima elmozdulását többek között egy speciális kenőanyag, az ízületi folyadék segítségével biztosítják. Mit tehetünk e komplex struktúra megf

Karácsonyi- és egyéb fóbiák


ezzel így. Bár az ünnepek előtti készülődés és a hatalmas tömeg a boltokban sokunkat megvisel, vannak olyanok, akiket kifejezetten rettegéssel, sőt pánikkal tölt el az év ezen szakasza. Milyen gyakori, és kevésbé ismert karácsonyi fóbiák léteznek? Melyek ezek legjellemzőbb tünetei, és milyen módszerekkel győzhetjük le őket? Cikkünkben ezekre kérdésekre keressük a v

Időt nyertek az áttétes vastagbélrákos betegek


gyártók és a betegszervezet szerepe is elvitathatatlan abban, hogy ma Magyarországon az áttétes vastagbélrákos betegek minden olyan célzott onkológiai kezelést megkaphatnak, amely Nyugat-Európában elérhető, s amely esélyt adhat számukra életkilátásaik javítására – nyilatkozta Lakos István, a rákbetegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

Nem korlátozható kontaktlencsék online forgalmazása!


Magyarországi Fióktelepe (CIBA/Alcon) és az Alcon Hungária Gyógyszerkereskedelmi Kft. korlátozza a versenyt a CIBA kontaktlencsék és ápolószerek online kereskedői számára kialakított hátrányos kedvezményrendszer alkalmazásával.

A máj és a gyógyszerek (1. rész)


folyamataiban központi szerepet játszik. Éppen ezért igen fontos a (legtöbb esetben) testidegen anyagnak számító gyógyszerek metabolizmusában. Bemutatjuk még azt is, melyek a közismerten májméregnek számító azaz hepatotoxikus szerek.

D-vitamin hiány napozás ellenére?


kapcsolatos viták és a napfény szerepe okoz fennakadásokat. Számtalan tudományosnak tűnő állítással találkozhatunk nap, mint nap.

Régi idők karácsonyai


karácsonyi időszakot ünnepelte őseink népi kultúrája. E hagyományok többségét ma már csak a néprajz tudományának művelői tartják számon, ám létezik olyan karácsonyi szokás, ami évszázadok alatt sem változott Magyarországon.

Az 5 legütősebb légút tisztító táplálék-allergia ellen


táplálkozás komoly szerepet játszik kialakulásában. Ha szénanáthával küzdesz, fokozottan kell ügyelned légutaid egészségére, és a felső légúti szervek tisztán tartására. Segítségükkel biztosíthatod a nyálkahártya egészségének védelmét, a könnyű légzést, és gátolják a nátha, valamint az allergia tüneteinek kifejlődését.

Erős csontokkal egy életen át


egészségemnek. Nagyon meglepett, amikor megtudtam, hogy ennél bonyolultabb a helyzet.

Karácsonyi ínyességek


hogy a karácsonyi ünnepek hazánkban jellemző, gyomrot próbára tevő nagy lakomái korántsem napjaink találmányai. Kutakodjunk kicsit eleink ünnepi asztala körül!

Életmentő tippek cukorbetegeknek a járvány idejére


betegség lefolyásában, és a fokozottan veszélyeztetett csoportok közé tartoznak a cukorbetegek is. Vajon mit tudunk eddig a COVID-19 és a diabétesz kapcsolatáról, és hogyan vészelhetik át a járványidőszakot a cukorbetegek?

Miért fontos a vaspótlás?


oxigént a sejtekhez, szerepe van immunrendszerünk működésében, az idegrendszeri folyamatokban, az agy fejlődésében és a DNS-szintézisben is.

Tippek a nők egészségének megőrzésére


férfiak virággal, édességgel vagy egyéb aprósággal lepik meg az életükben fontos szerepet játszó hölgyeket. Az ünneplés közben azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a fizikai és lelki jóllét az egyik legnagyobb kincsünk: az egészség megőrzése érdekében az alábbi tippeket mindenképp érdemes megfontolni.

Így előzzük meg a téli fülfájást


laphámja is könnyebben kiszárad, berepedezik, ami a hallójárat gyulladásához vezethet. A létrejövő mikro-repedésekben könnyebben megtapadnak a betegségeket okozó baktériumok, a hallójárat melege pedig kedvező feltételeket teremt ezek elszaporodására. A gyógynövény olajokat tartalmazó fülcseppek rendszeres használatával azonban hosszú távú védelmet nyújthatunk az é

Amikor megszaporodnak a vécére szaladós éjszakák…


végén még sokáig csepeg a folyadék? Ráadásul nem érzi úgy, hogy megkönnyebbült volna? Akkor jobb, ha megvizsgáltatja a prosztatáját!

Epés megjegyzések


fogyaszt decemberben. Az ünnepek környékén hajlamosak vagyunk jobban elengedni magunkat. A munkahelyi rendezvények, családi vacsorák és baráti összejövetelek, mind arra késztetnek minket, hogy többet együnk és igyunk az átlagnál.

Az utolsó földi Paradicsom


nővére. 2016-ban szerepelt Ákos: Ugyanúgy című videoklipjében – ott is szép volt, mint mindig.  Gyönyörűen öregszik. Férjéről ő maga fogalmaz úgy, hogy egy élő legendával él együtt: Huszti Péter a társa, a párja, a barátja, a szakmai zsinórmértéke. Mindketten boldog emberek, akiknél immár öt unoka üli körbe a vasárnapi asztalt.

D-vitamin pótlással felére csökkenthető az influenza esélye


a D-vitamin nélkülözhetetlen szerepet játszik számos betegség prevenciójában és kezelésében, így például a csontritkulás megelőzésében, valamint az immunrendszer működésében. Egyes kutatások szerint megfelelő pótlással kevesebb mint felére csökkenthető az influenza kialakulásának esélye.

Kilencezer pislogás naponta


szerepe van. Arcunkkal fejezzük ki érzelmeinket is: csodálkozunk, örülünk, aggódunk, sírunk és nevetünk – ezek mind-mind megpróbáltatást jelentenek a bőrünk számára. S minél jobban halad velünk előre az idő, egyre jelentősebb és látványosabb lesz a változás…

Ezekkel a szembetegségekkel vigyázzon 50 felett


eséllyel lép fel. A közepes vagy súlyos látáskárosultak 65, a vakoknak pedig 82 százaléka 50 éven felüli.

A férfi szoprán – egy „született hangfaj”


szereplések sora, színházi szerepek, énekművész diploma, hogy csak a legkiemelkedőbb eredményeit soroljuk. Sokoldalú, univerzális tehetség, aki több műfajban is különlegeset alkotott. Mindezt szorgalmának, kitartásának köszönheti, és mint mondja, legfőképpen annak az „istentől kapott adománynak”, ami a torkában van.

Megnyílt az ország első magán sürgősségi traumatológiája


baleseti sebészet, amely a könnyű és közepesen súlyos, elsősorban végtagi sérülést elszenvedőknek nyújt azonnali orvosi segítséget, hiánypótló intézmény a fővárosban.

Egészségpénztárak – úgy néz ki, megéri


önsegélyező pénztárak tagjai egyre nagyobb szerepet szánnak ennek a megtakarítási formának az egészségügyi kiadásaik finanszírozásában – vonja le a következtetést  Kravalik Gábor, a Szövetség elnöke.

Kihagyható a glutén az étkezésből, ha nem lisztérzékeny az ember?


a szerepe a gluténnak az étrendben. Kihagyható? Nem lesz ebből baj?” Válaszol: Dr. Mák Erzsébet főiskolai docens, Semmelweis Egyetem, Dietetikai Tanszék

Szemünk védelméért


omega-3 zsírsavak újabb és újabb meglepetéssel szolgálnak a kutatóknak. Alig másfél évtizede igazolták például, hogy e telítetlen zsírsavak a szem egészségének megőrzéséhez is nélkülözhetetlenek.

Amit a felfázásról tudni érdemes


került idegen kórokozók megtelepednek, elszaporodnak és gyulladást okoznak.

Az árnyékunk segít megelőzni a bőrrákot!


bőrrákot okozzák. Mi magyarok közepesen veszélyeztetettek vagyunk, általános szabályként fogadjuk el: ne menjünk a napra, amíg az árnyékunk nem hosszabb a testmagasságunknál! – hívja fel a nyaralók figyelmét Dr. Schwab Richárd, a KPS Diagnosztikai Központ orvos-igazgatója.

9 millió forintos AVON adomány a Radiológiai Klinikának


vizsgálatát teszi majd lehetővé, de fontos szerepe lesz az emlődaganatok eltávolítása, illetve az esetlegesen fellépő műtéti szövődmények kiszűrése során is. A készülék megvásárlására az AVON egy korábbi szegedi figyelemfelhívó rendezvényen tett ígéretet a városnak.

Karácsonykor is légúti megbetegedés nélkül


hogy ha sokan ágyban töltik az ünnepeket. A nátha és az influenza kellemetlen tünetei sajnos legtöbbünk számára ismerősek. Egyre gyakrabban fújjuk az orrunkat, tüsszentünk, és a torkunk is sűrűbben fáj. Mi okozza ezeket a kellemetlen tüneteket? A leggyakrabban vírusok, például a torokgyulladások kialakulásának mintegy 85%-áért ezen kórokozók felelősek.1 Hogy az ünnep

Az egészséges életmód alapjai


fontos szerepet játszik – mondják a táplálkozástudományi szakemberek.

Májméregtelenítés és fogyás


a zsírbontás folyamataiban is nagy szerepet játszik.

Mostanában vigyázzanak a tojással!


laboratóriuma ki is mutatott, most pedig újabb termékekben – tojáslében és pasztörizált tojásrántottában – mutatták ki az egészségre ártalmas fipronilt.

A száj védelme


–, és szerepet játszik az emberi kommunikációban és a szexualitásban is. Több gyakori megbetegedése is ugyanazon okokra vezethető vissza.

33 millió forint adományt gyűjtöttek a kórházaknak


megismertették a lakossággal, hogy milyen nagy szerepe van az egyéni felelősségvállalásnak és szerepvállalásnak az egészségi állapot alakulásában. A kezdeményezés egyedülálló lehetőséget kínált minden résztvevőnek, hiszen a városlakók régóta halogatott vagy éppen nehezen hozzáférhető egészségügyi szűréseken vehettek részt, amelyet több mint 12.000 alkalomma

Vörösmarty, a természetes gyógymódok híve


élet vezéralakja, ám halálával ezt a szerepet átvette e három fiatal író, akiket utóbb „Romantikus Triász” néven említ az irodalomtörténet. Kisfaludy Károly 1830. november 21-én halt meg, a Váci utcai Kappel-házban. Majdnem napra pontosan 25 év múlva, 1855. november 19-én ugyanitt, ugyanebben a házban hunyt el Vörösmarty Mihály is.

Betegjogok a gyermekek ellátása során


együttműködése kiemelt szerepet kap, mindamellett, hogy folyamatos jelenléte biztonságérzetet nyújt a gyermeknek. Az aggódás, a bizonytalanság csökkenthető azzal, ha a szülő/gyám tájékozott az őt és gyermekét megillető jogokkal kapcsolatban és szem előtt tartja a kötelezettségeit is.

Az iskolások negyede túlsúlyos


nekik készített ételt , döntő többségük az ünnepek idején is azt eszi, amit szüleik fogyasztanak.

Lehet egészségesebb is a húsvéti lakoma


megújulását, feltámadását ünneplő pogány termékenységi ünnepek továbbélése, amiket a kereszténység sikeresen emelt liturgiájába, és egészített ki saját üzenetével.

Erre figyeljenek a laktózérzékenyek karácsonykor


elmondjuk, hogyan maradhatnak panaszmentesek az ünnepek alatt is.

Szavazzon Ön is Az Év Gyógyszerészére!


látogató, gyógyszerészükkel elégedett közönség is szerepet kap.

Kodály-módszer és női beat zenekar


Mikrolied vokál triónak, amellyel sokat szerepelt az NDK-ban és Lengyelországban is. 1990-ben megszületett az első aranylemez, Szédülj el! címmel, melyet még számos album követett. 1991-ben alapítja meg Énekiskoláját, melynek az volt a célja, hogy a könnyűzenén keresztül megszerettesse a komolyabb zenei ismereteket is. A szerzői jogvédő hivatalban több mint 200 dal zenesze

Vashiány és laktózérzékenység


hatásai, azon belül is a táplálás ugyanis kulcsszerepet játszanak a későbbi egészség alakulásában.

Jelentkezzek vagy sem? - Klinikai kutatás a háziorvos szemével


nem, vagy csak nagyon magas áron érhető el. Nagy szerepe van tehát a háziorvosoknak abban, hogy a betegekhez egyáltalán eljusson a klinikai kutatásokról szóló információ, és a beteg eldönthesse, hogy részt vesz-e benne – derül ki a Spicy Analytics Kft. háziorvosok körében végzett kutatásából.

Ritka patológiai esetek 4 D-ben


a komplex tanulást segítő eszköz bármely témánál fontos szerepet tölthet be az ismeretek önálló elsajátításában.

Jogaink a gyógyszertárban


jogosultságok kapnak fontosabb szerepet.

Beleinkben rejlik az egészségünk – így vigyázzunk rá!


vannak arra, hogy milyen hormonok szabadulnak fel, amik kulcsszerepet játszanak hangulatunk alakulásában is.

Tízezreket mozgósítottak a 2014-es Aranyanyuk


küzdő és a hátrányos helyzetből indulók életében játszanak meghatározó szerepet. Van közöttük, aki szülők nélkül nevelkedő fiatalokat vagy éppen fogyatékkal élőket támogat és segíti őket egy teljesebb élethez, és olyan is, akinek munkája a koraszülött vagy cukorbeteg kisgyerekek és hozzátartozóik mindennapjaiban elengedhetetlen. A Richter Aranyanyu Díj az évek

Gyógyító érintések Zalakaroson


gyógyvízének jótékony hatásaiban keresendő, hanem abban a sokszínű repertoárban, amely minden érzékszervünket képes simogatni. Elménk számára feldolgozhatatlan, amivel egy nap találkozunk, figyelmünket megosztva végzünk feladatokat, elfelejtettünk jelen lenni a jelenben. Zalakaros gyógyító érintései testünkön kívül lelkünket is megérintik, melyből erőt meríthet

7 tipp karácsonyra, cukorbetegeknek


Az ünnepek a legtöbb családban egyet jelentenek a kiadós vacsorákkal, baráti összejövetelekkel, véget nem érő nassolással és pihenéssel. Az újév beköszöntével aztán mindenki a felszedett kilókat és a kihagyott edzéseket számolgatja. A hazánkban elő megközelítőleg 1 millió cukorbetegnek azonban ez nem hiúsági kérdés, hiszen számukra a megfelelő anyagcsere-egyens

„A beteg javát hordotta szívén” – Bókai János


Bókai János szepességi szász, vagyis cipszer család ötödik gyermekeként született Iglón, csaknem kétszáz éve, 1822. május 18-án. Eredeti családneve Bock volt, 1849 májusában Jókai Mór ösztönzésére magyarosított Bókaira, hogy ezzel is kifejezze elkötelezettségét a magyar függetlenség iránt, amit az 1848-as forradalom és szabadságharc kitörésekor nemzetőrként sz

Őszi vitaminpótlás


A XX. század közepe táján fogalmazták meg a vitaminok máig is használatos definícióját, mely szerint „a vitaminok olyan, nem táplálék jellegű szerves vegyületek, melyeket az állati szervezetek normális életműködésükhöz és növekedésükhöz igényelnek. A szervezet energiaátalakító folyamatainak katalizátorai, az anyagcsere-folyamatok nélkülözhetetlen sze

Hogyan küzdjünk hatékonyan a vashiány ellen?


vasnak kulcsszerepe van a szervezet oxigénellátásában és az izmok munkájában, ennél fogva testfunkcióink jelentős része komolyan megsínyli a hiányát, könnyen vérszegénység alakulhat ki. Ahhoz, hogy elég vas jusson a szervezetébe, egy átlagembernek naponta 7-18 mg, várandós nőknek 27 mg vasat ajánlott fogyasztania az ajánlások szerint. Az már más kérdés, hogy ha magun

A „napfényvitamin”, azaz a D-vitamin jelentősége


legfontosabb szerepe az, hogy fokozzák a bélből a kalcium és a foszfor felszívódását, gátolják a kiürülést, ezért emelik a vérplazma kalcium-ionkoncentrációját. Így kiemelt jelentőségűek az egészséges csontozat, az egészséges fogak szempontjából. Segíti az immunrendszer és az idegrendszer működését, szabályozza az inzulinszintjét, segíti a tüdő funkcióját,

Felejtse el a fülfájást!


fontos védelmi szerepet tölt be a fülben: megakadályozza, hogy a kórokozók, a por, a kosz, vagy akár az apró bogarak a fülbe jussanak. Védi a hallójárat és a külső fül érzékeny bőrét a kiszáradástól, így is segítve a fertőzések megelőzését. Normális esetben a fülzsír folyamatosan halad a külvilág felé, ahol megszáradva kihullik a fülből – magyarázta lapunk

Nyári lábápolás - szépen és egészségesen is!


kiszáradó bőr, vagy a berepedezett köröm nemcsak esztétikai problémát, hanem egyéb kellemetlenségeket is okozhat. Nyáron pedig mi lehetne aktuálisabb, mint egy kellemes, pihentető lábfürdő, egy kis radírozás és egy jó krém a puha, ápolt talpakért? Az otthoni gondos lábápolás nem bonyolult, de a fortélyokat a pedikűrösöktől is elleshetjük. Lábápolás természete

Programozott DNS-sel küzdhetnek a rák ellen


játszik fontos szerepet, a fejlődésükhöz, tulajdonságaikhoz szükséges információkat hordozza, ezek alapján tudja a sejt, milyen fehérjéket készítsen. A Delaware-i Egyetem egyik kutatócsoportja most olyan technológiát fejlesztett ki, amivel be tudják programozni a DNS-szálakat, hogy ki- és bekapcsoljanak bizonyos fehérjéket, ami révén egy bizonyos betegségre adott gyógysz

Ünnep után is könnyedén!


híresek, hogy ünnepek alatt, baráti-családi összejöveteleken szeretünk enni és etetni. Meg is sértődik az a háziasszony, akinek főztjét nem kóstolják meg a vendégei. Mivel a hagyományos magyaros ételek táplálóak a javából, nem csoda, ha minden esztendő azzal a fogadalommal kezdődik, hogy most aztán tényleg lefogyunk. Nemcsak a kilók miatt fontos a diéta karácsony utá

Apa csak egy van - vigyázzunk rájuk!


vasárnapján az édesapákat ünnepeljük, hiszen egész életükben keményen dolgoznak azért, hogy belőlünk boldog, kiegyensúlyozott ember váljon, azonban saját egészségükről könnyen megfeledkeznek. A Semmelweis Egyetem urológusai szerint Magyarországon évente 10 prosztatarákos betegből 3 férfi hal meg a prosztata rosszindulatú daganatában, holott rendszeres szűréssel 20

Egy világbotrány margójára – a Weinstein-ügy pszichológusok szemével


zaklatás/támadás áldozatául esett, valamint bántalmazott nőket és gyerekeket támogató talán legismertebb hazai szervezet az 1994-ben alapított NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) egyesület. Segélyvonaluk száma bántalmazott nőknek és gyerekeknek: (06-80) 505-101 minden hétköznap 18–22 óra között (kivéve szerda) szexuális erőszak túlélőinek:

Csodálatos gyógynövények


kerülő fenyőfák szerepe is jóval túlmutat az ünnepváráson és a lakás ünnepi díszbe öltöztetésén, hiszen a fenyők hajtásait, tobozát, sőt a kérgét is használják számos légzőszervi és reumás panasz enyhítésére, szirup, illóolaj, vagy tea formájában. Egyes nemzeteknél – például a letteknél – szokás a fenyőtobozból lekvárt is készíteni. A gyógynövé

Egy szelet egészség


tejjel, gyümölccsel, ünnepek alkalmával, vagy éppen kiránduláskor – sokszor és sokféleképpen ehetünk kekszet, aminek egyik nagy előnye, hogy sokáig eltartható. A kekszek és kekszféleségek pozitív táplálkozás-élettani hatását a gabonafélék jelentős szénhidráttartalma adja. A gabonafélék legfontosabb táplálékaink közé tartoznak. Egyik fő tápanyaguk a szénhidr

Kórházban a gyermek - ne legyen padlón az anyuka


bulvár hírek mentén szerepel a sajtóban. Csak akkor szembesülünk a helyzettel, ha súlyos vagy speciális betegség miatt saját gyermekünk, vagy közeli családtagunk gyermeke elhúzódó kórházi kezelésre szorul. Ilyenkor az anyukáknak, szülőknek munkahelytől, családtól távol, szinte lehetetlen körülmények közt kell aktív támogató jelenlétével segítenie a beteg gyermek

„Olimpikon is szerettem volna lenni”


születésnapodat és hogyan ünnepelsz? Készítesz gondolatban bármiféle számvetést eddigi munkáidról? ► Épp ma van itt, a Katonában Pintér Béla Ascher Tamás Háromszéken című csodálatos darabjának a felújító próbája. Már ez szép! Néptáncokkal, dalokkal, gyönyörű pillanatokkal teli előadás, nagyon boldog vagyok, hogy eszükbe jutottam. Az ünneplés pedig: vala

Az olcsó vagy a prémium teákban több a gyümölcs?


sajátmárkás termékei szerepelnek mindössze néhány pontos eltéréssel (49-44 pont), mivel magas arányban tartalmazzák a névadó gyümölcsöt, és ezeket százalékosan fel is tüntették. Az első helyen végzett Tesco Forest Fruit Infusion Erdeigyümölcs ízű filteres gyümölcstea volt egyúttal az egyetlen, amely nem tartalmazott aromát, a többi 35 termék legalább egy aromát t

Ha sokszor megfázik a kisbaba nem nagy baj, de ne vegyük félvállról


fertőzések fontos szerepet játszanak a gyermekek immunrendszerének fejlődésében, ami a korral előrehaladva és minél több ilyen betegséggel megbirkózva némi immunitást szerez a leggyakoribb náthavírusokkal szemben. Idősebb korban optimális esetben egyre ritkábbá válnak a fertőzések, és felnőtt korban ez egészen minimálisra csökken, na persze nem szűnik meg teljesen: ah

Támogassa immunrendszerét!


játszik immunrendszerünk erősítésében. Csökkenti a feszültséget, serkenti az endorfin, valamin számos immunsejt termelését, fokozza a vér- és nyirokkeringést, erősíti az izmokat és fokozza a szervezet ellenálló képességét. Heti két-három alkalommal egy órás mérsékelt sportolás ajánlott. Alvás Egy 2016-os tanulmány egyértelműen bizonyította az alvás immunren

Az egészséges táplálkozás a reggelivel kezdődik


esetében is jelentős szerepet játszik a megelőzés, valamint az, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, mit tehetnek egészségük megőrzése érdekében. Az „Egészséges életmód és a diabétesz” lesz a kiemelt témája 2016-ig a Diabétesz Világnapnak is - ezen belül pedig az idei világnapon az egészséges reggeli fontosságára hívják fel az emberek figyelmét. Az egészs

Sport, egészség, hagyomány – „Tour de Bókay”


rendezték meg először, akkor ünnepelte 175. éves jubileumát az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika. Ezt a hagyományt folytatva idén is megtartják a jótékonysági eseményt, amelynek egyik célja, hogy felhívja a figyelmet a klinika nélkülözhetetlen gyógyító munkájára – mondta el Dr. Tóth-Heyn Péter, igazgatóhelyettes. Tavaly több mint ötszázan vettek részt a túrán, h

Bosszantó vírus – a herpesz


közül a kórokozók megtelepedhetnek például a lovak, kutyák, macskák stb. szervezetében is. Az emberi herpeszvírusoknak három fajtája ismert, témánk szempontjából most az ún. herpes labialis (ajakherpesz) az érdekes. Bár jellemzően az ajkakon vagy az orr körül alakul ki, előfordulhat más testrészeken is, súlyosabb esetben a szemet, vagy akár a központi idegrendszert is m

Felismerni és megelőzni a vashiányt


összetevőjeként alapvető szerepet játszik abban, hogy az oxigén a tüdőktől a test többi részébe kerüljön. A vashiány jellegzetes tünetekkel jár. Hogyan ismerhetjük fel, és mit tehetünk megjelenésük ellen? Ha szervezetünk nem jut a táplálékkal elegendő vashoz, akkor vashiány is kialakulhat, mivel szervezetünk a vasat előállítani nem képes. Ez az állapot azzal jár

A Béres Gyógyszergyár is támogatja az erdélyi szűrőprogramot


van a karitatív munkának, hazánk legnagyobb magyar magántulajdonban lévő gyógyszergyárának egyik legfontosabb erkölcsi törvénye a másokra való odafigyelés és a segítőszándék. Támogatásaik jelentős része a gyógyításhoz kötődik, kiemelkedő helyen szerepel készítményeik adományozása. A Bérest erős szálak fűzik a határon túli magyarsághoz is, az őket segítő

Ön férfi? Akkor készülhet a prosztataháborúkra


fejlődő ország: mindig szerepel a hírekben, mindig valami rossz történik ott, miközben jóformán azt sem tudjuk pontosan hol is van, és hogy miért olyan fontos, hogy szó legyen róla. Nos azért, mert a férfiak közül csak keveseket kerülnek el a prosztatával kapcsolatos betegségek.   Ez a dió – vagy galambtojás vagy gesztenye – nagyságú és formájú mirigy csak

Gyógyító fürdőzés támogatással


kezelőjeként meghatározó szerepet játszik a magyar egészségügyi ellátórendszerben; egyik legfőbb feladata, hogy finanszírozza azokat az egészségügyi ellátásokat, melyet a vele szerződött egészségügyi szolgáltatók elvégeznek. Az OEP meghatározása szerint a fürdőgyógyászati ellátás az orvosi rehabilitációs ellátások közé tartozik, amelyet főként a krónikus r

Egész évben C-vitamin!


megelőzésében van szerepe. Valójában ez a vitamin birtokolja a legnagyobb mennyiségben szükséges vitamin „címét”, mert a szervezet napi igénye akkora, hogy semmelyik más vitaminé sem éri el.    Meglepő, de a C-vitamint a föld összes faja elő tudja állítani kettő kivételével, s furcsa módon ez a kettő az ember és a tengerimalac. Míg tehát a C-vitamin

Így őrizzük meg szemünk egészségét!


gondolkodunk azon, mekkora szerepet játszik a mindennapi munkavégzésnél, az olvasásnál, vagy autóvezetéskor, pedig a külvilágból származó információ több, mint 90 százalékát a szemünkön keresztül kapjuk. „Látásunk az életkorral fokozatosan romlik, ám a genetika mellett a környezeti hatások - UV sugárzás, dohányzás stb.- is befolyásolhatják a látáscsökkenést.

Jobban kell figyelnünk a D-vitamin-bevitelre


első 1000 napjában kulcsszerepet játszik a fejlődésben. Súlyos és tartós hiánya gátolja az egészséges csont- és sejtfejlődést, negatívan befolyásolhatja az immunrendszer fejlődését, és növeli a gyermekkori cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. Tél végére a magyar lakosság 95%-ának az ideálisnál alacsonyabb a D-vitamin-szintje, tízből heten pedig a normá

Húsvét az asztalnál


vendégjárás. Azonban a húsvéti ünnepek alatt éppúgy fontos odafigyelni a mértékletes, változatos táplálkozásra, mint az év végi hajrában. Húsvét vasárnap véget ér a nagyböjt, a hústól való tartózkodás, talán ilyenkor a legnehezebb mértéket tartani, pedig a jó közérzet szempontjából ez nagyon fontos – mondja Keviczki Viktória dietetikus. Legyen ünnep vagy hé

Már csoportok is jelölhetők az Astellas-díj – Az év orvosa pályázaton


továbbra is egyformán kitüntetett szerepet kap. A közönségdíjra a betegek orvosaikat vagy a megismert osztály teljes munkaközösségét saját történetük beküldésével jelölhetik. Szakmai jelölést az egészségügyi intézmények, a gyógyító és ápoló tevékenységet folytató szervezetek, továbbá a kompetens civil szervezetek vezetői, illetve idéntől már az országos

Cukorbetegség a látásproblémák hátterében


felfedezőjének születésnapján ünnepeljük. Az 1991 óta megtartott Világnapon minden évben megneveznek egy-egy központi témát, ami idén a diabétesz szemészeti szövődményei. Magyarországon kimagaslóan nagy a vakok számaránya, közel háromszorosa a Nyugat-Európában mértnek, és az országon belüli területi egyenlőtlenségek is jelentősek. A cukorbetegség a szerzett v

Tiszta füllel


azonban rendkívül fontos szerepe van a hallójárat védelmében, tisztulásában, iszáradásának megelőzésében. Esetenként azonban a fülzsír betegséget jelezhet – mondta lapunknak dr. Tímár Tibor fül-orr-gégész szakorvos. A fülzsír felhalmozódásának tünete lehet a halláscsökkenésen kívül a fülfájás, a szédülés, a fül viszketése vagy csengése is. Ha ezeket tap

Zöldséges lencseraguval töltött padlizsán


gerezd fokhagyma 1 csokor petrezselyemzöld 20 dkg mozzarella sajt 1 liter húsleves (kockából) 4 evőkanál olaj 2 evőkanál mustár 2 babérlevél őrölt fekete bors só Az előző este átválogatott és beáztatott lencsét felöntjük húslevessel, majd mustárral, babérlevéllel ízesítve pároljuk. Ha megpuhult, leszűrjük. A padlizsánokat hosszában f

Továbbra is túlsúlyos-e a magyarok kétharmada?


szempontjából igen fontos szerepe van az életmódnak, kiemelten a táplálkozásnak és az egészséges testsúly megtartásának. Egészséges életmóddal például a szív- és érrendszeri betegségek közel háromnegyede, a daganatos betegségek egyharmada megelőzhető. Az egészségben töltött élet meghosszabbítható. Jelenleg zajlik az Európai lakossági egészségfelmérés (EL

Folyó ügyeink


minden bizonnyal előkelő helyen szerepelne a képzeletbeli listán. Ez ugyanis olyan betegség, melynek hallatán a nők rögtön megértő pillantással néznek egymásra, hiszen négy nőből egy már biztosan átélte, milyen a percenkénti vizelési ingerrel megküzdeni.  A hólyaghurut a nőket sokkal gyakrabban érinti, mint a férfiakat. Ennek egyszerű oka van: a női húgyvezet

Egy hiánybetegség, ami felett gyakran átsiklunk


gyerekeknél is gyakori. A vas fontos szerepet játszik számos életfunkcióban: legismertebb az oxigénszállító feladata a vörösvértestek révén, és ezen kívül részt vesz a dns-szintézisben és az energiatermelésben is. Nagyban hozzájárul a szív, az izmok, az immunrendszer megfelelő működéséhez. Mivel fontos eleme a központi idegrendszer energiaellátását szabályozó feh

Korunk betegsége a magnéziumhiány


nélkülözhetetlen. Így például szerepe van a vázizom, a szívizom és a méhizom működésében, az idegműködésben. Jótékonyan befolyásolja a szív- és érrendszer működését, gátol bizonyos szívfrekvencia zavarokat, szabályozza a vérnyomást. A megfelelő magnézium bevitel mennyisége nőknél naponta 300, férfiaknál naponta 350 milligramm. Megfelelő táplálkozás és

Megelőzni a mozgásszervi bajokat


pedig mintegy 11,5%-kal szerepelnek az összes betegségcsoport között, vagyis  nagyjából hasonló egészségügyi-gazdasági terhet ró-nak a társadalmakra. A mozgásszervi bajok szintén dobogós helyen szerepelnek a kereső- és munkaképtelenséget okozó egészségügyi problémák listáján: csak a heveny felső légúti, valamint a szív- és érrendszeri betegségek előzik meg

Miért fontos a magnézium?


nukleinsav-szintézisben. Fontos szerepet játszik a csontok mineralizációjában, az anyagcserefolyamatokban, az idegrendszer ingerületátviteli folyamataiban, valamint az izom összehúzódásnál. Fokozza a fizikai teljesítőképességet, oldja az izomgörcsöket és a stresszt. Bizonyítottan fájdalomcsillapító hatása is van. Intenzív fájdalom alatt csökken a magnézium szintje az ag

Mindennapi „energiavámpírjaink”


nincs sok idő, alkalmat erre az ünnepek nemigen adnak. Bár okosabb „ünnep szervezéssel”, jobb időbeosztással nagyobb esélyünk van arra, hogy ne kimerüljünk, hanem inkább feltöltődjünk. És hogy hogyan jutunk el oda, hogy év végére elhagy az erőnk? Kik vagy inkább mik az igazi „energiavámpírok” ?  Lássuk: A legfőbb koncentráció-gyilkosok 1. A közösség

Csak a dolgunkat tesszük:
amire felesküdtünk
Dr. Cseh Gyöngyike gyógyszerész, jogász


Édesanyám így anyakönyvezett, így szerepel a nevem a személyi igazolványomban is. Sokan azt hiszik, hogy becézgetem magam, de nem, ez önálló magyar női név. A honfoglaló magyarok hívták a kedvenc feleségüket Gyöngyikének, de van egy ilyen virág is. Én ez utóbbiról kaptam a nevem. Az iskolában a fiúk csúfoltak a „ke” miatt. A faliújságra kitett rajzomról is leradí

Több figyelmet az apáknak!


örömszerzésben egyaránt fontos szerepet játszik az általa termelt váladék, amely az ondóhólyag váladékával és a hímivarsejtekkel közösen alkotja az ondót. Hogy miért okozhat apró mérete (tömege felnőtt férfiakban mintegy 2–2,5 dekagramm, átmérője  3-5 centiméter között változik) ellenére komoly romlást az életminőségben, annak megértéséhez tisztában

Filmsorozat készül a Béres Csepp feltalálójáról


Gáspár Tibor, Für Anikó, Huszárik Kata, Lukács Sándor, Seress Zoltán és Trokán Péter

Bőrügyek – pikkelysömör és ekcéma


belső faktorok – például a bőrön megtelepedő gombák, baktériumok. Mindkét variáció felbukkanására a bőr kipirosodása, viszketése figyelmeztet, aztán ahogy a beteg vakarózással igyekszik megszabadulni a kellemetlen érzéstől, az érintett testfelület elsebesedik, majd pörkösödik, végül pedig hámlik. A megfelelő terápia megválasztása mindig attól függ, hogy pontos

Meddőséget okozhat a korai menopauza


Először sárgatest-hormon hiány és tüszőrepedés nélküli ciklusok alakulnak ki, később pedig az ösztrogéntermelés is alább hagy, így nagyon korán beáll a teljes hormonhiányos állapot” – magyarázta dr. Szőnyi György nőgyógyász szakorvos. Figyelmeztető jel lehet, ha a 30-as éveinkben zavaró hőhullámok, izzadás vagy váratlan helyzetekben történő verejtékezés j

Téli vitaminforrásaink


is. Antioxidáns-tartalmuknál fogva szerepet játszanak a szabad gyökök megkötésében, rosttartalmuk pedig elengedhetetlen az emésztőrendszer zavartalan működéséhez.  Igen ám, de melyik zöldségeket és gyümölcsöket válasszuk télen? Alma Igazi slágergyümölcs, amiből minden évszakban tudunk hazait vásárolni. Erősíti az immunrendszert, jelentős C-vitamin-

Milyenek a magyar tinédzserek?


európai viszonylatban továbbra is közepesnek mondható, és nem változott a korábbi kutatás óta. Bár nem elegendő mértékben, de nőtt a testmozgás gyakorisága. A fiatalok kevesebbet nézik a televíziót, ugyanakkor többet használják a számítógépet – írja az MTI. A táplálkozási szokások azonban kedvezően módosultak: többen fogyasztanak naponta zöldségféléket. Pus

A visszerek ellen


kitágulhatnak, illetve hatására a vénaszelepek sem tudják rendesen ellátni feladatukat, vagyis elősegíteni, hogy ereinkben a vér a megfelelő irányba áramoljon.  Ezen kívül a napsugárzásnak mértéken felül kitett bőr veszíthet nedvességtartalmából, rugalmassága csökkenhet. Így pedig közvetlenül a bőr felülete alatt futó vénák is veszítenek hajlékonyságukb

Így enyhítették a fájdalmat elődeink


de a számos lehetőség között szerepel a fejfájás csillapítása. A kutatók úgy vélik, őseink a fájdalmat rossz szellemeknek tulajdoníthatták, és a koponya kilyukasztásával utat engedtek nekik a távozásra – legalábbis így szól egy elmélet. Azt nem tudni, hogy hatékonyabb volt-e, mint zajt keltve és sámántáncot járva űzni el, vagy bőrre helyezett csövek segítségé

Trappista sajtokat tesztelt a NÉBIH


teszteltek, melyek között 1 laktózmentes is szerepelt. A szakemberek mikrobiológiai és analitikai szempontból is ellenőrizték a tételeket. A lisztéria és penészvizsgálatokon túl, a zsír-, szárazanyag, esetleges növényi zsírtartalom mérésére is sor került. 10 mintánál megvizsgálták a nitrát-, 7-nél a nátrium-klorid és 5-nél a laktóztartalmat. Az élelmiszerbiz

Hogyan javítsuk refluxos tüneteinket?


visszajut a nyelőcsőbe. A gyomorsav, epe, pepszin és hasnyálmirigyenzimek a nyelőcső nyálkahártyájának elváltozását okozzák, esetleg fekély is kialakulhat. Jellemző tünetei: nyelőcső-, és gyomorégés, mellkasba kisugárzó fájdalom, hányinger, fájdalmas nyelés, rekedtség, krónikus köhögés és fokozott fogszuvasodás.  A reflux krónikus betegség, melynek kezelé

Csak nyugodtan a pikkelysömörről


veleszületett hajlam és környezeti faktorok is szerepet játszanak –, minden embernél más és más lehet, de az orvosok egyetértenek abban, hogy főként tartós lelki feszültségek és gondok válthatják ki ezt a kellemetlen betegséget, melynek gyógyítása hosszú, türelmet igénylő folyamat, s a teljes szervezet átvizsgálását igényli. Pikkelysömör a fejbőrön A fejbőr

Egyre kevesebb tejet fogyasztunk


csontritkulás megelőzésében kap fontos szerepet. Ráadásul nagyon kedvező, kiegyensúlyozott, jól hasznosuló és felszívódó aminosav-összetétele van a tejnek, ahogy erre dr. Plósz János gasztroenterológus is rávilágított. „A tejben található aminosavak az izomfehérje és a neurotranszmitterek, vagyis az ingerületátvivő anyagok felépítéséhez, valamint az anyagcsere

Grillezett pulykamell őszibarackkal és köleskásával


krisztálycukor diónyi friss gyömbér   A körethez: 30 dkg köleskása 6 dl húsleves (kockából) 2-3 evőkanál olaj só   A pulykamell szeleteket fólia alatt, húsverő kalapáccsal óvatosan megütögetjük, majd megsózzuk. A borsikafűvel és vékony szeletekre vágott chilipaprikával együtt nagyobb tálba rakjuk, majd olajjal meglocsolva néhány

Lüktet, nyilall, sajog, hasogat


fog- és fejfájástól: hét levelében szerepelnek ezekre vonatkozó megjegyzések. Legyen szó múló kellemetlenségről vagy szűnni nem akaró gyötrelemről, a fájdalom minden esetben jelzés, tünet, ami figyelmeztet valamire. Statisztikák szerint a fogfájás a fejfájás után a második leggyakoribb heves fájdalom, a fog és a hozzá kapcsolódó szövetek gyulladásainak tünete. A

Nagy értékű ultrahang készülékkel gazdagodott a PTE


generációját képviseli. A készülék fontos szerepet fog játszani mind a betegellátásban, mind az orvosképzésben. Az úgynevezett „Point of Care” készülék azt a filozófiát követi, hogy nem a betegnek kell mozognia a diagnosztika és az ellátás érdekében, hanem a diagnosztika és az ellátás megy a beteghez – emelte ki az eszköz kapcsán Dr. Bogner Péter, a PTE Radio

„A szakmai alázat csak még nagyobbá tesz egy művészt”


Budapesten szerepeltünk. Utána hívott fel, és én azért mondtam örömmel igent, mert az egész életemben, az egész pályámban mindig ott volt a Víg. Nálam ez érzelmi kérdés, ugyanis annak idején, a pályakezdésemkor és előtte is ott láttam a legtöbb előadást, vonzódtam ehhez a színházhoz. Kimondva-kimondatlanul abszolút jelen volt a gondolat, hogy jó lenne ott játszani,

„Úgy élek, mint egy vállalkozó férfi”


meglepetés, mert  végre a munkám meghozta az igazi elismerést. Lovagkereszt! Már maga a felterjesztés is nagy dolog! Az Országos Szórakoztató Központ igazgatója, Szirmai László több könnyű és komolyzenei szövetség elnökeként, azok jóváhagyásával javasolt most is. Az értékek közvetítésére tettem fel az életemet és arra, hogy akinek csak tudok, segítsek. Péld

Használd helyesen a légkondit!


(baktériumok, gombák) telepedhetnek meg, melyek a használat során bekerülnek a belső térbe, az utastérbe és különböző megbetegedéseket (allergia, asztma) okozhatnak. · A klimatizált helyiség levegője néha túl száraz, mely szintén légzőszervi panaszokat, illetve a szem, a torok és az orr nyálkahártyájának, illetve bőrünk kiszáradását okozhatja. · Ha a hideg

Ne menjünk neki az ünnepnek görcsoldó nélkül!


húsvét körüli időszak, ilyenkor gyakoribbak az epegörcsök is. Ezért teljes- körűen kell felkészülnünk: legyünk mértéktartóak az asztalnál és a házi patikánkat is töltsük fel puffadásgátlókkal, emésztést könnyítő jótékony készítményekkel, epegörcsöt oldó csillapítókkal. Persze nyilván nem szedhetünk be mindent „ész nélkül”, de jobb, ha számítunk r

50 millió forintos adomány a Béres Alapítványtól


gyógyulásának elősegítése. Ebben a munkájukban kiemelkedő szerepet kap a daganatos betegek támogatása. A Rákellenes Küzdelem Világnapja figyelemfelkeltő keretet jelent a kór leküzdésének lehetőségeit kereső összefogásra, a betegek lelki és testi támogatására. A Béres Alapítvány sokéves tapasztalata szerint e súlyos betegségben szenvedőknek hathatós segítséget j

Húgyúti fertőzés – mit tehetünk ellene?


is ismerünk. Ezek között hormonális okok is szerepelnek: a fogamzásgátló készítményt szedő, illetve a menopauza időszakában lévő nőknél például előfordulása gyakoribb. S hogy miként lehet lerövidíteni a betegség lefutásának idejét? A népszerű, angol nyelvű egészségügyi portál, a Healthline.com egy tavaly év végén élesített cikkében az alábbiak szerint f

20 milliós adomány az Irgalmasrendi Kórháznak


fekvő betegekrepedig ez halmozottan igaz. Alátámasztja ezt az a néhány évvel ezelőtti, a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság megbízásából készült felmérés is, melynek eredménye szerint hazánkban a kórházi kezelésben részesülő felnőtt betegek 64%-a alultáplált. Ugyanakkor a létfontosságú mikrotápanyagok nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a szervezet anya

A torokgyulladást leggyakrabban vírusfertőzés okozza


a vírusos eredetű fertőzések is lehetnek enyhe, közepes vagy akár súlyos lefolyásúak. A hasonlóságok ellenére azonban a vírus- és a baktériumfertőzések között jelentős különbségek tapasztalhatók. A vírusok például még a baktériumoknál is apróbbak, egyszerűbb felépítésűek, gazdasejt nélkül nem képesek önállóan mozogni, szaporodni. Többek között ezen elt

Időskori székrekedés: nem elhallgatni, hanem kezelni kell!


ingerrel párosulva erőlködéshez vezet, ami végbélrepedést vagy aranyeret is eredményezhet, míg a száraz székletrögök bélelzáródást, fekélyeket okozhatnak.    Emésztést segítő életmód Jobb már az enyhe tüneteket is komolyan venni és tenni ellenük. Éveink számával nem kell okvetlenül szenvednünk a székrekedés miatt! A rostokban gazdag táplálék

Éjszakai MR-vizsgálatok a Diagnoscan Magyarországnál


éjszakájára" azok jelentkezhetnek be, akik már szerepelnek várólistán. Elérhetőség: http://www.diagnoscan.hu/  

Leszámolás a felszálló fertőzéssel


fázunk. Fontos azonban tudni, hogy a megfázásnak szerepe lehet a betegség kialakulásában, hiszen, ha szervezetünk védekezőképessége gyengül, a különben is jelen lévő baktériumok könnyebben elszaporodnak és kórokozókká válnak – magyarázta lapunknak korábban dr. Regős Imre urológus főorvos.  Mi okozhatja a húgyúti fertőzést? Például az, hogy a fertőzést

Ehetek-e szalonnát? A nagyapám csak azt ette, és soha nem voltak szív- és érrendszeri problémái...


zöldségek, gyümölcsök szerepeltek, sőt talán kevesebb napi stressz érte őket. Mi is a szalonna? A házisertésnek az a zsírszövete, amely közvetlenül a bőr alá rakódik le. Nagy kalóriatartalmú élelmiszer, melynek többsége zsír, kevés fehérjetartalommal. 100 gramm szalonna energiamennyisége  kb 720 kcal, a telített és egyszeresen telítetlen zs

Egészségesen ősszel is!


többek közt a fogaink – felépítésében alapvetően szerepet játszó kalciummal. Azt is tudni kell, hogy étrendünk jellemzően nem tartalmaz elegendő mennyiségűt ebből a létfontosságú vitaminból. A nélkülözhetetlen C-vitamin A C-vitamin jelentőségét valószínűleg nem lehet túlértékelni: az aszkorbinsav néven is ismert vegyület az izmok, inak, bőr, csontok, artér

Egészségesen ősszel is


többek közt a fogaink – felépítésében alapvetően szerepet játszó kalciummal. Azt is tudni kell, hogy étrendünk jellemzően nem tartalmaz elegendő mennyiségűt ebből a létfontosságú vitaminból. A nélkülözhetetlen C-vitamin A C-vitamin jelentőségét valószínűleg nem lehet túlértékelni: az aszkorbinsav néven is ismert vegyület az izmok, inak, bőr, csontok, artér

A kis dolog is nagy dolog!


kórokozók is könnyebben eljutnak a hólyagig, és megtelepedve a hólyag belső falát bélelő nyálkahártyában szaporodásba kezdenek.” – magyarázta a felfázást dr. Varga Imre urológus szakorvos.  A szakorvos korábban lapunknak arról beszélt, hogy alapvetően kétféle felfázás létezik. Az egyik az elnevezésnek megfelelően valóban a hideg miatt van. Általában ebben

Mit tegyen, hogy ne legyen beteg a gyerek?


a stressz, valamint a táplálkozás kulcsszerepet játszik az egészségfejlődésében2,3,4,5, így a szülők felelőssége egyre hangsúlyosabbá válik - különösen az első 1000 nap során. A szülő életmódja a gyermek egészségét is befolyásolja Az epigenetika egy új tudományág, amely azt vizsgálja, hogy milyen egészségtani hatása lehet a szülőt és a gyermeket körü

Székrekedés – időskorban gyakoribb?


széklet erőltetése végbélrepedést vagy aranyeret is eredményezhet. Ilyen nehézségek után aztán gyakran már az étvágy is csökken, eluralkodik a rosszkedv, és fejfájás, sőt hányinger is felléphet.  Hogy alakul ki? A béltraktuson belüli aktivitás csökkenése együtt jár éveink gyarapodásával. Ám ez nem törvényszerűen alakul így, hanem a megváltozott életfo

1 éves kor előtt vérszegénységet okozhat a tehéntej


megmaradó egészségügyi problémákat okozhat. A szülők szerepe és felelőssége kiemelkedő az élet első 1000 napjában: a külső hatások, azon belül is a táplálás kulcsszerepet játszanak a gyermek jövőbeni egészségének alakulásában. Szakorvosok szerint 6 hónapos korig a kizárólagos anyatejes táplálás a legmegfelelőbb a csecsemők számára, féléves kortól azonban

Csúcstechnológia az egészségközpontban


az alábbi szakterületek szerepelnek: belgyógyászat ortopédia kardiológia bőrgyógyászat nőgyógyászat urológia szívultrahang szemészet fül-, orr-gégészet fogászat (panoráma röntgennel) gyógytorna Év végéig a sor kibővül még az allergológiai, diabetológiai, endokrinológiai, reumatológiai rendelésekkel, valamint sport- és repülőorv

„Ehess, ihass, ölelhess, alhass…”


van, hiszen a hétköznapitól mindenképpen eltérő, amit az ünnepekkor fogyasztunk, akár az ízvilágot, akár a mennyiséget nézzük. Ne engedjük, hogy az ünnepek veszítsenek értékükből, csak azért, mert egyre stresszesebben éljük meg őket. Egyrészt rohanunk önmagunk után, semmire sincs időnk, másrészt a szent este, a karácsony varázsa gyorsan elillan, ha megterhelt gyomr

Nélkülözhetetlen mindenes – a C-vitamin


aszkorbinsav élettani funkciói? Egyebek mellett fontos szerepet játszik immunrendszerünk megfelelő működésében, segíti a vas felszívódását a szervezetben (ez például a vörösvérsejtek épségéhez fontos), illetve a kollagének képződését. Nélkülözhetetlen továbbá a fogazat és a csontozat, illetve az érrendszer egészségéhez, a sebgyógyuláshoz, és az úgynevezett

Koleszterinhelyzet Magyarországon


károsodást. Kialakulásukban számos tényező játszik szerepet. Rizikófaktoraik között vannak, melyek befolyásolhatóak, ilyen például a dohányzás, a stressz, az alkoholizmus, a mozgásszegény életmód, a túlsúly vagy elhízás. Van, amelynek hatása mindössze csökkenthető, mint például a magas vérnyomás, diabetes, zsíranyagcsere betegség. Illetve van, ami nem befolyásol

Sárgaborsó krémleves sült szalonnával


borssal ízesítjük, és puhára főzzük. Amikor a borsó megpuhult, a felhevített olajon először ropogós pirosra sütjük a szalonnaszeleteket. A sült szalonnát tálalásig félretesszük. a visszamaradt zsiradékban megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a lisztet, majd szemleszínűre pirítjuk A fokhagymás, zsemleszínű rántással besűrítjük a levest, tejszínnel d

A szemünk világa


fél százalékuknak volt súlyos, mintegy 5 százalékuknak közepes, hozzávetőlegesen 7 százalékuknak pedig enyhe látássérülése. Az esetek többségében az időskori makula-degeneráció és egyéb látóhártya-betegségek, a szürkehályog, a zöldhályog és a cukorbetegség áll a háttérben. A vakságot gyakran meg lehet előzni A vakságot az esetek 45,5 százalékában megfelel

Áfonyát a szemnek!


gyümölcs jótékony összetevői között a következők szerepelnek: 1. C-vitamin A fekete áfonya csészénként 14 milli-gramm C-vitamint tartalmaz. Az aszkorbinsav néven is ismert vegyület elengedhetetlen ahhoz, hogy szervezetünk védekezhessen a szemet károsító szabadgyököktől. A Journal of Orthomolecular Medicine című szaklap szerint a C-vitamin csökkenti a szemen bel

Orrdugulás, orrfolyás


cseppfertőzés révén vírusok és baktériumok is megtelepednek az orrnyálkahártyán, és a meleg, nedves közegben ideális környezetet találnak a szaporodásukhoz. Természetes jelenség, hogy amikor megfázunk, szinte azonnal szipogunk és bedugul az orrunk – magyarázta lapunknak dr. Tímár Tibor fül-orr-gégész. Ez a jelenség megkeseríti mindennapi életünket, megnehezíti a be

A mozgás szabadsága


góc  – például a mandulában, a fogakban, arcüregben, epehólyagban, húgy-ivari szervekben – sokáig akár tünetmentes is lehet. Az immunrendszer megpróbálja ugyan felvenni a harcot a mikroorganizmusokkal, de ha nem elég erős, ezek a gócok betegségekhez vezethetnek, ízületi gyulladáshoz, pikkelysömörhöz, krónikus vastagbélgyulladáshoz. Tetőtől-talpig  Az í

Magyarország legegészségtudatosabb iskoláját díjazta a Lidl


és nem utolsó sorban a várható életmód-változtató hatás is szerepelt – a budapesti Bornemisza Péter Gimnázium pályázatát értékelte a legjobbnak a zsűri, s ezáltal az intézmény a Lidl 1 millió forint értékű vásárlási utalványának boldog tulajdonosa lehet. Az utalványt Kubányi Jolán és Nepp Zoltán, a Lidl Magyarország beszerzési ügyvezető igazgatója személye

Nők, akik elkerülhették a kemoterápiát


sugárkezelés és hormonkezelés mellett kemoterápia is szerepelt. Zsuzsa viszont érezte, s ebben az orvosok is megerősítették: határeset az övé. Azonban ma még csak magánúton érhető el olyan genetikai vizsgálat, amelyre esetében egyértelműen alapozni lehetett volna a terápiás döntést, ezért inkább adtak volna kemoterápiát. Zsuzsa családi összefogással megrendelte a te

Hajunk megóvása az őszi hónapokban


évvel ezelőtt élt őseinket a hajkorona megóvta az esőtől, és szerepet játszott hol a test nedvességtartalmának megőrzésében, hol pedig a fölösleges folyadék eltávolításában. És persze amióta létezik civilizáció, azóta jut komoly esztétikai és szociális szerep a hajkoronának: gondoljunk csak arra például, hogy a börtönre ítéltek kopaszra nyírt feje sokszor a sz

Mit keres a koffein a fájdalomcsillapítóban?


információ –így a fájdalomérzet – továbbításában fontos szerepet játszó adenozinéhoz, képes csatlakozni az ezt fogadó idegi receptorokhoz, ezzel gátolva a fájdalom- érzet átvitelét, bár nem mindenkinél azonos mértékben. Egyes kutatások arra utalnak, hogy genetikai jellegzetességeik alapján az egyes emberek szervezete eltérő módon reagál a koffeinre.  Mell

Majorannás vargányaleves rokfortos pirítóssal


felszeletelt vargányát. Sóval, durvára tört borssal ízesítjük, és megpároljuk. Amikor a gomba megpuhult, felöntjük húslevessel, és jól kiforraljuk. Tejfölből és lisztből habarást készítünk, majd besűrítjük vele a levest. Beletesszük a finomra vágott majoránnát, és még egyszer felforraljuk. Közben a rokfortot a kenyérszeletekre halmozzuk, majd forró sütőben r

Ezért nélkülözhetetlen a magnézium


fejlődését, szerepet játszik a tanulási folyamatban és a memória jó működésében.    ❷ Ellazítja izmainkat. A kalciummal párban fontos szerepet játszik az izmok működésében: a kalcium hatására összehúzódó izomsejtek elernyedését okozza. Alacsony magnéziumszint esetén az izmok kevésbé tudnak ellazulni. Mindenkinek ismerős az intenzív sportolás köz

Konyhai higiénia a járvány idején


összeállított kiadvány. „A konyhának kiemelkedő szerepe van otthonunkban! Legyen szó főzésről, étkezésről vagy egy kis lazításról, a konyha a családi élet központi színtere. Érdemes tehát kiemelt figyelmet szentelnünk a tisztán tartására. Itt élelmiszereket dolgozunk fel. Akár járvány idején vagyunk, akár az átlagos mindennapokat éljük, elengedhetetlen

Magyar oltóanyaggal látjuk el a világot


megelőzésére, amelyben kulcsfontosságú szerepet kapnak az oltóanyagok és a nemzetközi szinten kiemelkedő eredményeket elérő magyar állatorvos kutatók.” – mondta Máté László, a legnagyobb hazai oltóanyaggyártó cég, a Ceva zónaigazgatója. „Büszkék lehetünk a hazai oltóanyag termelésre, amely 100 éves gazdag múltra tekint vissza. A legnagyszerűbb kutatóink ol

A jó emésztésért


nyál keveredik. Utóbbi szerepe kettős: egyrészt megkönnyíti a táplálék útját a nyelőcsőben, másrészt olyan enzimet (az úgynevezett nyálamilázt) is tartalmaz, amely képes lebontani a szénhidrátokat. A táplálék a szájüregből a garaton keresztül a nyelőcsőbe, majd pedig a gyomorba kerül. Az itt keletkező gyomornedv erősen savas, továbbá megtalálható benne a pepszi

Hitek és tévhitek a székrekedésről


az egészséges életmódban, de szakemberek kimutatták, hogy a székrekedés tüneteit a fokozott folyadékbevitel nem enyhíti, csak ha előtte a szervezet ki volt száradva. 4. A rendszeres hashajtó használat hozzászokáshoz vezethet Tévhit. A modern hashajtók előírás szerinti szedése nem okoz hozzászokást. 5. A nőknek menstruáció előtt mindig székrekedésük van El

Szájüregi megbetegedéseket vizsgáló program indult Szegeden


halálozások száma. Minárovits János hangsúlyozta, kiemelkedő szerepe van a korai felismerésnek, a megfelelő időben elvégzett beavatkozások jelentősen javíthatják a páciensek túlélési esélyét – számol be az MTI. A SZTE konzorciumi partnereivel, a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karával, és a MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjával 690 millió forint uniós és

Magyarország boldogságtérképe


Kutatócsoportjának munkatársai dolgozták ki, és a kérdések között olyanok is szerepelnek, amelyeket több országban már alkalmaztak így a kutatás lehetőséget teremt a nemzetközi összehasonlításra is. „Nagyon izgatott vagyok, mert ez egy jó tükör lehet, arról nem is beszélve, hogy ilyen még nem volt Magyarországon. Kiderül majd, hogy mely országrészben van nagy sz

Megeszi a magyar háztartásokat a penész!


konyhában) a megtelepedő penészgombák és spóráik olyan allergéneket terjeszthetnek, melyek komoly betegségek melegágyai lehetnek - mint az egyre gyakoribb asztma és légúti problémák. A megkérdezettek 98 százaléka tisztában van a penész egészségkárosító hatásaival, melyet 93 százalékuk jelentős mértékűnek tart. Mindössze 7 százalék gondolja úgy, hogy a penész

Miért válasszuk a biot?


megelőzésre helyezik a hangsúlyt. Ebben az esetben a föld is lényeges szerepet játszik, alapkövetelmény, hogy ahol bio növényeket termesztenek, ott a megelőző három évben egyáltalán nem kezelhetik vegyszerrel a talajt. Miért érdemes ezt választani? A válasz nagyon egyszerű: mert egészséges. A modern táplálkozásnak hála szervezetünket rengeteg mesterséges anyag terh

Védjegy a magánegészségügyben


ágazatukban. Azt is meg kell jegyezni, hogy foglalkoztatóként is jelentős szerepet töltenek be, hiszen 3300 alkalmazottnak biztosítanak kiszámítható munkahelyet. Még néhány adat mindezzel kapcsolatban: 2014-ben szerte az országban 45%, Budapesten pedig 49% volt azok aránya, akik magánegészségügyi szolgáltatóhoz fordultak problémájukkal. 2016-ra viszont ez az arány a főváro

Egészséges csontok 50 év felett is


mennyiségben legyen K2-vitamin. A K2-vitaminnak fontos szerepe van abban, hogy a kalciumot eljuttassa a vérből a csontokhoz és beépítse oda. Étrendünk régebben elegendő K2-vitamint tartalmazott. A háziállatok szervezete képes volt az általuk legelt zöld növényekből előállítani ezt a vitamint, amikor kint a szabadban tartották őket. A nagyüzemi állattartás elterjedéséve

Egészséges csontok 50 év felett is K2-vitamin, az átütő felfedezés


mennyiségben legyen K2-vitamin. A K2-vitaminnak fontos szerepe van abban, hogy a kalciumot eljuttassa a vérből a csontokhoz és beépítse oda. Étrendünk régebben elegendő K2-vitamint tartalmazott. A háziállatok szervezete képes volt az általuk legelt zöld növényekből előállítani ezt a vitamint, amikor kint a szabadban tartották őket. A nagyüzemi állattartás elterjedéséve

Erős csontok 50 év felett is K2-vitamin, az átütő felfedezés


mennyiségben legyen K2-vitamin. A K2-vitaminnak fontos szerepe van abban, hogy a kalciumot eljuttassa a vérből a csontokhoz és beépítse oda. Étrendünk régebben elegendő K2-vitamint tartalmazott. A háziállatok szervezete képes volt az általuk legelt zöld növényekből előállítani ezt a vitamint, amikor kint a szabadban tartották őket. A nagyüzemi állattartás elterjedé

Keringésünk épségéért


ritkábban az arcon, mellkason feltűnő, lilás-kékes, kanyargó hajszálerek megrepedhetnek, az így kialakuló, feltűnő vérömlenyt pedig sokan takargatni próbálják. Más esetekben azonban a kapillárisok a visszeresség melléktüneteként válnak szembeötlővé. Utóbbi problémát pedig érdemes komolyan venni: súlyos esetben ugyanis halálos szövődménnyel, így tüdőembólia ki

Vitaminokkal a téli egészségért


kötőszövetek felépítéséhez alapvető jelentőségű kollagének előállításában. Erősíti az immunrendszert, hatására gyorsul a sebgyógyulás, a felépülés a megfázásos betegségekből. A D-viatmin is nagyon fontos Szintén különösen fontos a téli időszakban a D-vitamin pótlása. Ugyan – szemben a C-vitaminnal – szervezetünk képes előállítani, de ehhez a bőr

Oxigén – a cukorbeteg lábszárfekély legnagyobb ellensége


Hiperbár Centrum orvosigazgatója. „Ez idő alatt baktériumok telepedhetnek a sebbe, ami így bűzössé válhat, valamint könnyen elfertőződhet.” A lábszárfekély kialakulásához az vezet, hogy a cukorbetegség károsítja az ereket, amelyek így nem tudják ellátni funkciójukat. Emellett súlyosan károsodnak a lábfejen található idegek, így a nyomásnak kitett területeken

Napnál is világosabb


Mindenesetre, ha hosszabb sétára megyünk, egy közepes faktorszámú krémmel védjük bőrünket! Később, áprilisban, amikor a napsütés még erősebb, használjunk fényvédő nappali krémet vagy kifejezetten arcra kifejlesztett napkrémet.  A legfontosabb kulcsszó a mértékletesség. Először csak egy kevés ideig napozzunk, és fokozatosan szoktassuk hozzá a bőrünket. Legin

Gyümölcsjoghurt teszt


becslést nehezíti, hogy a cukortartalom feltüntetésénél együtt szerepel a tejcukor és a hozzáadott répacukor, cukorszirup. A 16 gyümölcsjoghurt közül két termék, a Cserpes epres joghurt és a Spar Natur Bio szamócás gyümölcsjoghurt ért el előkelő helyezést, mert • teljes értékű gyümölcsöt tartalmaznak a hozzáadott cukormennyiségnél nagyobb arányban, valamint

Gyermek-egészségügy: szakemberhiány, alulfinanszírozottság


intézmények eszközparkjának, műszaki felszereltségének nem megfelelő állapota szerepel, amelyet a válaszadók közel ¼-e jelölt meg.  

Magyar találmány a hirtelen szívmegállás ellen


hozzánk kiállítók, úgy látjuk, hogy az egészségmegőrzés kitüntetett helyen szerepel ezen a mobiltechnológiai rendezvényen is.” Ami nem meglepő, hiszen a stroke a második leggyakoribb halálok a világon, évente több mint 5 millió ember halálát okozza. A hirtelen szívmegállás világszinten évente 8,5 millió emberéletet követel. A WIWE az EKG görbe tulajdonságait kié

Napra-nap természetesen!


napfény hatására. Megkülönböztetünk enyhe, némi bőrpírral járó, valamint közepes, apró hólyagok formájában jelentkező leégést. Súlyos leégéskor a bőr sötét liláspirossá válik, és a fájdalmas tüneteket hidegrázás és láz is súlyosbítja. A leégett bőrterületet nem javasolt zsíros vagy olajos krémekkel, testápolókkal bekenni közvetlenül napozás után. Ez

Stressz az iskolában


is lehet, de a felnőtt támogatás és mintaadás hiányosságai biztosan szerepelnek közöttük. A szülő(k)nek nem szabad magára hagyni gyermeküket a félelmeivel, mert a félelem okozta beszűkült tudatállapotban egyedül, segítség nélkül nem fog tudni megoldást találni a problémáira, nem fog jó mintákat kapni a stressz okozta negatív hatások ellensúlyozására. Különböz

Így regenerálja bőrét a téli hideg után!


„tünete” a száraz, repedezett, hámló bőr, amit a tél végi regenerálás második lépéseként hidratálni kell. A szakember szerint ehhez a legfontosabb az optimális, napi minimum másfél liter folyadékbevitel – lehetőleg szénsavmentes ásványvíz vagy cukrozatlan zöldség és gyümölcslé formájában, de a vízhiányos bőr legjobb barátai a szappan-, színezék- és tart

12.000 sporttag egy kártyával a kézben


kondicionális- és koordinációs képességeket, valamint fontos rekreációs szerepet tölt be a mindennapi stressz oldásában. A kártya tulajdonosainak elégedettségét mi sem mutatja jobban, mint hogy negyedük már több mint 2 éve használja aktívan a szolgáltatást. A Sportkártyát aktívan használók 70 százaléka heti 3-5, vagy még annál is több alkalommal sportol. Mindezz

Fogamzásgátlás tabuk nélkül


vagy a kistestvér érkezésére. Ekkor óriási szerepe van a tudatos családtervezésnek és a megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztásának.Hogy akkor jöjjön el mindennek az ideje, amikor igazán késznek érzik rá magukat a párok.   Meztelen is fesztelen Egy kiegyensúlyozott, tartós párkapcsolatban elengedhetetlen, hogy a felek minden helyzetben komfortosan ére

Mérföldkő a ritka betegségben szenvedőknek


ernyőszervezettel (EURORDIS), mindent elkövetett és aktív szerepet játszott az e Hálózatokról szóló tárgyalásokban, mind nemzeti, mind európai szinten. Ez történelmi pillanat, hiszen a tagállami hatáskörbe tartozó egészségügy területén ez az első konkrét, kontinens szintű együttműködés, ami közvetlenül a betegek javát szolgálja, elősegíti a hazai és európai b

Így diétáztunk 2019-ben


amikor a gyorsan és nagy szenvedések közepette leadott kilók helyett néhány hét vagy hónap múlva többet szedünk vissza.  A Google Trends grafikonjából látszik, hogy a csúcspontok egyértelműen januárra (újévi fogadalom: lefogyok), illetve áprilisra és májusra (jön a tavasz) esnek. Ezzel egyébként nem vagyunk egyedül: ha megnézzük, világszerte hányan keres

Van egy gyógyszertár, ahová hazamegyek
Pataj Csilla szakgyógyszerész


döntés, egy-egy diagnózis meghozatala jelent. Egészségügyi szakközepet végeztem, és akkoriban bűvölt el a gyógyszertár hangulata. Ámulattal néztem, hogyan lehet olyan kis mennyiségeket kimérni, megfogott a patika illata – ez nem maradt titok a családban. A nagymama tette fel a legjobb kérdést : miért nem mész gyógyszerésznek? Így indult a dolog. És ahogy a nagykönyvben

Tudja, mi az a COPD?


hörgőszűkülettel és a tüdőszövet károsodásával, tüdőtágulással jár. A dohányzás szerepe a betegség kialakulásában és súlyosbodásában A COPD-s megbetegedések döntő többsége – sok más országhoz hasonlóan Magyarországon is – a dohányzás következményeként alakul ki. A COPD progresszív, azaz folyamatosan romló állapotot előidéző betegség, amely a

Szabad gyökök - tényleg tudja, mik azok?


szabad gyökök következtében jön létre. A reaktív oxigén intermedierek* szerepe igazolt daganatos megbetegedésekben és rákmegelőző állapotokban, ugyanúgy, mint a neurodegeneratív kórképekben is. (*átmeneti termékek) A szabad gyökök toxicitásának jelentősége nem hagyható figyelmen kívül egyetlen betegséggel kapcsolatban sem, de vannak úgynevezett valódi szabadgyök

A „világmegváltó ötletek tárházának embere”


lakótelep kellős közepén, és Shakespeare-darabokat láthatunk. Szerepeltem én is a Sok hűhóban a kikapós Margit voltam. Nagyszerű volt átélni, hogyan születik meg egy előadás.  ► Sosem állt ez távol tőled… ► Emlékszem a nagy udvarra, ahol 11 család lakott együtt, és diófák, hársfák vettek körül minket, és ahogy anyu mesél nekünk. Csináltunk egy gar

Vértezzük fel szervezetünket antioxidánsokkal!


pirosbogyós-gyümölcsök, mint például áfonya, szeder, eper vagy málna, valamint a répa, édesburgonya, szőlő, paprika, kelkáposzta, spenót és brokkoli is nagyon magas antioxidáns-tartalmú. Ne feledkezzünk meg a magvakról sem! Együnk rendszeresen diót, mandulát, mogyorót, tök- és napraforgómagot. Egy amerikai tanulmányban hetven éven felüli nőket vizsgáltak, és arra

Csak természetesen – gyógynövények hideg hónapokra


szárított virágzatát, illetve gyógyhatású készítmények összetevőjeként is gyakran szerepel. A hárs nemzetség tagjai közül hazánkban a kislevelű hárs gyógyászati célú felhasználása általános. Ez a szerte Európában megtalálható, a Kárpát-medencében is honos, a mályvafélékhez tartozó fa akár 20-25 méterre is megnő, virágzata Tiliae flos néven több hivatal

Kell a mozgás - a tudományos kutatás szerint is


és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben, melyben a megelőzés kap egyre nagyobb szerepet. Ennek fő eleme az életmódváltás, és elsődlegesen a rendszeres fizikai aktivitás iránti igény kialakítása. Ezen a piacon jelentős szerep jut az egészséggel kapcsolatos mozgásprogramoknak, teljesítményjavító applikációknak. Az e-health (e-egészségügy) típusú fejlesztések, k

Tíz év alatt 114 ezer euró támogatás


gyógyszerek fejlesztésében is fontos szerepet játszhatnak. Minden élő szervezet sejtjeiben a DNS-nek saját hibajavítói vannak, amelyek sajnos a daganatos sejtekben is segítik a működést. Az 55 év alatti díjazott, prof. dr. Vértessy G. Beáta (képünkön) ezeknek a „karbantartóknak” a működését vizsgálja. Ez a kutatás a daganatos sejtek megértéséhez és az ellenük v

Krónikus ízületi gyulladásos gyermekek szorulnak kezelésre


gyermekek, akik közül többeket kisgyerek koruk óta kezelnek az ORFI-ban. Meglepetésként Katus Attila is bekapcsolódott a speciális ízületi torna gyakorlataiba, melyet a szülőkkel együtt végeztek a gyerekek. A rendezvényen a Magyar Reumabetegek Egyesülete bejelentette a Gyermekreumatológiai betegséggel élők klubjának megalakulását. A hiánypótló közösségi klub célja, ho

Jó tanácsok sonka- és tojásvásárláshoz


készült-e a termék, valamint, hogy a jelölésen a „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e. Utóbbinál ugyanis – a keményfa égetése vagy a füstaroma légtérbe párologtatása helyett – közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe. A hagyományos pácolt, füstölt sonka íz-élményt keresőknek nem javasolt a „gyorspácolt” és „füstölt

Hazánkban minden 7. gyermek elhízott


koleszterinszint – csak pár olyan betegség, melynek kialakulásában jelentős szerepe lehet a túlzott szénhidrátfogyasztásnak. „A nagy meleg egyébként is nagy terhet ró a szervezetre, a magas szénhidrátbevitel okozta vércukorszint ingadozás csak tovább nehezíti a szervezet megfelelő működését – hívja fel a figyelmet Takács Hajnalka dietetikus. A legújabb kutatások

Hepatitis C, a csendes vírus – Nézzünk szembe vele!


kialakuló előrehaladott májbetegség jelenleg a máj transzplantáció legfontosabb okaként szerepel a nyugati országokban. Magyarországon a vírushordozók aránya körülbelül 1,3%, és a hepatitis C vírus okozta fertőzés évente mintegy 2-4 ezer májzsugorért, valamint 600 májrákos esetért felelős. A hepatitis C egészségügyi szempontból a legnagyobb globális fenyegetés. Jel

Amire oda kell figyelni: jelek és tünetek


has alsó részében jelentkező fájdalmat a vakbél, az epehólyag vagy a hasnyálmirigy gyulladása is kiválthatja, akárcsak a vese- vagy húgyúti kövek megjelenése, a vesemedence gyulladásos betegsége, méhen kívüli terhesség, gyomor- vagy bélfekély, esetleg daganat jelenléte. A vakbélgyulladás erős görcsöket okozhat. Az intenzív, kitartó fájdalom a has felső területén

A test beszél


tisztában vagyunk vele, hogy a túlzott stressznek sokféle betegség előidézésében szerepe van, mégis bagatellizáljuk a jelentőségét, sőt amikor megbetegszünk, akkor sem vesszük számításba a stressz sajátosságait. Azt sem, hogy megbetegíthet, de azt sem, hogy tudatosan kézben tartható.  A nyugalom mindenkinek jár A stressz fogalma a ’30-as években Selye Ján

Szürkehályog – csökkenthető és nem csökkenthető rizikófaktorok


véleménye szerint ugyanakkor „multifaktoriális” megbetegedés, amelynek kialakulásában szerepet játszhatnak  a nemen és a koron kívül a szenvedélybetegségek – a dohányzás és az alkoholizmus – a túlzott mértékű táplálkozás, és a szemet érő fokozott UV-sugárzás. A jó hír tehát az, hogy lehet tenni a szürkehályog korai kialakulása ellen – kerü

Vigyázzunk fogainkra!


kapnak a hang és szóképzésben, és nem mellékes feladatuk a „helymegtartás”, hogy a maradandó fogak szabályosan nőhessenek ki. November a fogászat hónapja, így fogászati kampányok sora hívja fel a figyelmet az évente ajánlott ellenőrzésekre. A fogak, annak ellenére, hogy kemény szövetből épülnek fel, hasonlóan sérülékenyek, mint a test más részei. Két legjellem

Szívünk bajai a vezető halálok a világban


szív- és érrendszeri betegségek járványszerű előfordulásáról beszélni. A közepes vagy alacsony jövedelmű államok adják az összes szív- és érrendszeri betegség miatti halálesetek 80 százalékát. A betegségcsoporttal kapcsolatos kiadások és veszteségek (a kezelések költségei, amit gyakran a pácienseknek kell kifizetniük, a kieső termelőerő miatti bevételcsökken

Panaszmentes élet laktózérzékenyen is


tagja, a laktozerzekeny.hu dietetikus szakértője kiemeli: a tej bizonyítottan kedvező szerepet játszik az egészség megőrzésében, csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának esélyét. A szív- és érrendszerei betegségekkel küzdők számára pedig fontos információ, hogy a tehéntej koleszterintartalma sokkal kisebb, mint a többi állati eredetű élelmiszeré. A tej és te

Csúnya visszerek, nehéz lábak


vagy hideg, vagy meleg zuhannyal, megelőzésében pedig fontos szerepe van annak, hogy mennyi káliumban gazdag élelmiszert fogyasztunk.  A Medical News Today online újság arról írt, hogy az illóolajok alkalmazása segíthet a tünetek enyhítésében. Számos tanulmány arra utal, hogy az illóolajok, például a szőlőfajták, a levendula csökkentik a pókhálószerűen elterülő

Mitől leszünk betegek illetve hogyan őrizhetjük meg egészségünket?


szájüregben, emésztőrendszerben, légutakban, hüvelyben megtelepedő, felületre jellemző mikro élőlénymassza folyamatos jelenléte biztosítja a normális fejlődést, anyagcserét, a kórokozókkal szembeni védelmet. Az őshonos flóra károsodása esetén a kórokozók válnak térfoglalóvá. Ezek lemarják a hámot és a mélyebb szöveti rétegekbe jutva okozhatnak gyulladásos

Gyógynövények a mozgás öröméért


illóolaja gyógyító tulajdonságai miatt a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is szerepel. A kamilla nem csupán a megfázás tüneteinek enyhítésére, illetve egyes emésztési problémákra javallott, hanem általános gyulladáscsillapító hatással is rendelkezik: pl. ínhüvelygyulladásban szenvedőkön segíthet a kamillás borogatás. A káposztafélék családjába tartozó pászto

A vashiányos állapot ellen


mintegy 2 milliárd embert érint, a fejlődő országok közül sok helyen az elsők között szerepel a fogyatékossághoz, akár halálhoz is vezető kockázati tényezők között, különösen azokon a területeken, ahol az egyhangú, főként növényi alapú étrend a jellemző. Ugyanakkor a fejlett országokban is magas azok aránya (egyes becslések szerint 10% körül alakul), akik élet

Uniós minősítésűek szabadvizi fürdőink


95 százaléka kiváló, illetve jó besorolást kapott. Mindössze három olyan strand szerepel a listában, ahol a víz minősége kifogásolt: a Tisza mentén Gergelyiugornya szabadstrandján, valamint a Kettős-Körös mentén a Szanazugban, a dobozi és a gyulai oldalon is. Nagyobb tavaink közül a Balatonon, a Velencei-tavon, a Fertő-tavon és a Tisza-tónál található fürdőhelyek túl

Érvényben maradnak a korlátozó intézkedések a 400 ágyasban


melegvíz kifolyó pontjainak (kézmosók, mosdók, mosogatók, falikút, zuhany és kifolyó szelepek), valamint a teljes vízvezeték-rendszerének hősokk-kezelését is elvégzik, amellyel fertőtlenítik a rendszert. Az eljárás végéig a betegek tisztálkodásához a felfogott víz használata javasolt, ellenben a vízpermet (porlasztott víz, zuhanyzás) alkalmazása kerülendő. A csa

Futás a babával


nagyon komoly beruházást, és akárhol is lakunk, bárhol találunk hozzá alkalmas terepet. Másrészt a testmozgás e fajtája még egy szempontból megkönnyíti az anya életét: nem kell felügyeletet biztosítania gyermeke mellé a sportolás idejére. És még egy szempont: némi internetes kutakodással (legalábbis Budapesten és a nagyobb vidéki városokban) könnyen találunk lelkes,

Tanácsok szájsebészeti műtét után


és vírusok elpusztításával segítenek megelőzni a fogszuvasodást, az ínygyulladást, a rossz leheletet, a lepedék és a plakk képződését. Amit a szájöblítőkről tudni kell A boltok, patikák polcain nagy a választék szájöblítőkből. Hatásukat tekintve két nagy csoportra lehet osztani őket: terápiás és mindennapos használatra kifejlesztett szerekre. A terápiás sz

A jó, a rossz és a szénhidrát


Feldolgozatlan gyümölcsök – például alma, körte, eper, barack stb. • Hüvelyesek – lencse, bab, borsó stb. • Diófélék – mandula, dió, mogyoró, földimogyoró stb. • Magok – chia, tökmag, napraforgómag stb. • Teljes kiőrlésű gabonák – zab, quinoa, barnarizs, durumbúza, tönkölybúza, árpa, köles, hajdina • Gumók: burgonya, édesburgonya

Az elhízás betegség, az elhízottakat nem szabad stigmatizálni!


meghaladja a 30 kg/m2-t. Új tendencia, hogy az elhízás az olyan alacsony és közepesen fejlett országokban is megjelent, mint például Vietnam és Banglades, a helyzet abszurditását mutatja, hogy az alultápláltsággal együtt van jelen” – ismertette a további tényeket Dr. Halmy Eszter elhízáskutató, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke,  a budapesti Egészs

Ön milyen magas? Ettől is függ, lesz-e visszere


kockázati tényezők valóban növelik a visszeresség esélyét. A meglepetést az okozta, amikor a vizsgálatban részt vevők adatait testmagasság alapján is csoportokba rendezték.  A legmagasabb és a legalacsonyabb alanyokból is létrehoztak egy-egy olyan csoportot, amelybe 25-25%-a került az összes vizsgálati személynek. Kiderült ugyanis, hogy a legmagasabbak esetében 7

Ezt a számot hívja mérgezés esetén!


betegségeknél 10-ből 9 esetben kimutatható, hogy kialakulásukban valamilyen kémiai hatás (is) szerepet játszott. Ezért fontos, hogy ismerjük a kémiai anyagok összetételét, tulajdonságait, és az egészségre gyakorolt hatását. Az elfogadhatatlan kockázatot jelentő vegyi anyagok esetén biztosítani kell, hogy azokkal az emberek (úgy a munkavállalók, mint a lakosság) ne is

Ne adja szájról szájra!


csokoládé, kávé, mogyoró, olajos magvak, málna, eper, gluténtartalmú gabonatermékek vagy tej fogyasztásához. Okozhatják szintetikus élelmiszer-színezékek, gyógyszermellékhatások. Mivel az afta kialakulásának valódi oka ismeretlen, elsősorban tüneti kezeléssel lehet rajta segíteni, ami gyorsítja a seb gyógyulását.   Hatásosan a herpesz ellen Ha egyszer m

Hatékonyabbá válhat a migrén kezelése


és klinikai (humán) vizsgálatok révén a migrénes fejfájás kialakulásában és súlyosbodásában szerepet játszó tényezők (biomarkerek) és mechanizmusok azonosítását tűzték ki célul. A fejfájást provokáló molekulák hatásmechanizmusának felderítése hozzájárulhat olyan modulációs lehetőségek kialakításához, amelyek képesek a migrén alapját képező, úgynevez

Az erek védelme


vegyületek erős antioxidáns hatásukról is ismertek, vagyis szerepet játszanak a testünkbe jutó, potenciálisan káros molekulák leküzdésében. Ilyen flavonoidokat tartalmaz egyebek mellett a fekete csokoládé, a hüvelyesek, valamint számos gyümölcs és zöldség. (Lásd erről keretes anyagainkat is.)Szintén hasznosak a flavonoidok a gyulladásos reakció leküzdésében, az ezen

Nagyító alatt a stroke – Figyeljünk a tünetekre!


emlegetett betegség hátterében az egészségtelen életmód komoly szerepet játszik. „Az életmódbeli tényezők nagymértékben növelik a stroke kockázatát, legyen szó akár a dohányzásról, akár elhízásról, magas vérnyomásról, vagy cukorbetegségről. Emellett sajnos az életkor előrehaladtával egyre nagyobb mértékben vagyunk veszélyeztetettek. A férfiaknál gyakoribb s

Ronald Szobák a pécsi Gyermekgyógyászati Klinikán


Több mint egy évtized után ismét egy új, az alapítvány által létrehozott létesítmény megnyitását ünnepelhetjük. A most átadásra kerülő két Ronald szoba az alapítvány küldetését viszi tovább, de a hazai szervezet számára új működési formát képvisel: a kórház falain belül segíti a gyógyítási folyamatot azzal, hogy az egyik szülő folyamatosan a gyermeke mel

Reflux - a fojtogató betegség


gyomortartalom nemcsak égeti és marja a nyálkahártyát, de gyulladást is okozhat a garatban, ezért könnyebben telepedhetnek meg a gyomorban a kórokozók. Az adjunktus ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a reflux egy teljesen természetes jelenség, amely mindenkinél előfordul valamilyen formában a gyomorsav nyelőcsőbe való jutásakor. Ennek mértéke azonban egyénenként eltér

Anyagcsere-trükk a rák megelőzésére és kezelésére


deutérium hidrogénre történő stratégiai cseréje egy „anyagcsere-trükk” révén ugyanazt a szerepet tölti be, azt a funkciót pótolja, amit az egészséges sejtekben az ép működésű mitokondrium lát el az alacsony deutériumtartalmú anyagcserevíz előállításával. A tudományos cikk szerzői a csökkentett deutériumtartalmú vizet alacsony költségű, ugyanakkor kiemelked

Betegen egyedüllétre vágyunk, de magányra nem


kapcsolatot tartson családjával és ismerőseivel. A virtuálisan érkező jókívánságoknak pedig nagy szerepe van a gyógyulásban, hiszen ilyenkor a lelki támogatásra is szükségünk van. A felmérés készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy mi zavar minket a legjobban egy megfázás esetén. Nemzetközi szinten kimagasló eredményt értünk el abban, hogy azt viseljük a legros

Müzliszelet teszt


gyümölcsös cukormentességével, a Nestlé epres müzliszelet pedig a teljes kiőrlésű gabonák magas aránya miatt szerepelt az elsők között. A legrosszabb eredményt a Challenger és a Fit müzliszeletek érték el, mert több cukrot vagy cukorszirupot tartalmaztak, mint gabonát, összetételükben nem volt semmi kiemelkedő, illetve még a tájékoztatás is hiányos volt az esetükben

Rándulás és ficam – természetes orvoslás


mellett illóolajok, E-vitamin, karotinoidok, szaponinok, triterpének, valamint a kalendulin nevű, sárga gyanta szerepelnek. Ülőfürdőnek, borogatásnak, teának, tinktúrának egyaránt felhasználják.  A körömvirágból előállított kenőcs sebfertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító hatású. Visszérre, aranyérre, a leégés tüneteinek enyhítésére is

Fogamzásgátlás férfi szemmel: a védekezés a nők dolga


megfelelő szexuális felvilágosítás és a tájékozatlanság mellett a férfiaknak való megfelelési vágy is gyakran szerepet játszik. A férfiak 80%-át zavarják az óvszer használatával járó kényelmetlenségek, míg fogamzásgátló tabletta szedése esetén a nők közel fele tapasztalt már libidócsökkenést, súlygyarapodást vagy bőrproblémákat. Az alkalmazás és a mellék

A szívem a gyerekeké, a lelkem a felnőtteké


dallamos popzenéből áll, amely sok-sok világslágert tartalmaz, de persze szerepel benne két-három neotonos dal is, amelyek az én nevemhez is kötődnek, mint például a Santa Maria, a Szia vagy a Ha szombat este táncol.    - Jól felépített műsor ez is, csak úgy, mint a gyerekprogramok. Azt látom, hogy a gyerkőcök végig veled vannak a színpadon, az első perctől

Segítséggel könnyebb a sokízületi gyulladás kezelése


okozott ízületi károsodás visszafordíthatatlan, holott a válaszadók többsége (85 százalék) úgy véli, hogy komoly, de legalábbis közepes szintű ismeretekkel rendelkezik a betegségről – derül ki a Harris Interactive intézet által végzett felmérés eredményeiből. A kezelési tervvel rendelkezők közül nagyjából kétszer annyian nyilatkoztak derűlátóan (34 százalék)

Gyógyszert csak biztonságos forrásból!


webáruházak listája,  így a kiválasztott webáruház honlapjáról is visszaellenőrizhető a tevékenység jogszerű volta. Amennyiben a jegyzékben megtalálja azt a gyógyszertárat, amelytől gyógyszert kíván interneten keresztül rendelni, biztos lehet abban, hogy a gyógyszertár e célú tevékenysége folyamatos hatósági ellenőrzés alatt van. A hatósági ellenőrzés k

Immunrendszerünkért a természet erejével


szervezetünk védelmében fontos szerepet játszó fehérvérsejtek működését. Csüdfű (Astragalus membranaceus) Kínában hosszú századok óta használják megfázás ellen; a modern orvostudomány pedig laboratóriumi kutatásokkal igazolta, hogy hatására szervezetünkben megemelkedik az immunrendszer két fontos szereplője, az antitestek és az úgynevezett T-sejtek száma. 

Fagylalt erdei gyümölcsökkel és forró vaníliaöntettel


lecsepegtetjük. Tálalás A gyümölcsöket tányérra helyezzük, minden tányér közepére teszünk egy nagy gombóc fagylaltot, majd az egészet meglocsoljuk a forró vaníliaöntettel.  

Teljes biztonsággal megelőzhető a méhnyakrák


45-50 éves korban diagnosztizálják, de ma már a huszonévesek körében sem ritka, kialakulásában szerepet játszik az aktív szexuális élet, és az ezzel együtt járó HPV fertőzés. Az elmúlt évek szakirodalmi adatai azt mutatják, hogy a méhnyakrák az esetek 24-32%-ban olyan nőknél alakul ki, akiknek citológiai szűrése negatív eredményű. A rendszeres citológiai vizsgá

Nem fog fájni!


tényezőként tartják számon például a szívinfarktus és a stroke kialakulásánál, és szerepet játszhat a koraszülésben is. A fogszövet gyulladásos betegségei közül a legfontosabbak a szuvasodások, illetve azok szövődményei. A szuvasodás egyik jele lehet, ha édes ételek fogyasztásakor villanásszerű, rövid ideig tartó erős fájdalom jelentkezik. Amikor a hő hatása me

Új, magyar fejlesztésű szer a daganatos sejtek ellen


színes – brit, francia és ausztrál kutatócsoportok tagjait is felvonultató – szerzőgárda élén magyar tudósok szerepelnek, ráadásul egy olyan intézet, a Servier Kutatóintézet Zrt. képviseletében, amelyről viszonylag keveset tud a közvélemény. A magyar kutatóik együttműködnek az MTA Természettudományi Kutatóközpont (TTK) Szerves Kémiai Intézetével és több hazai

Zöld spárgás bevert tojás


kemény tojással is. Tálalás A jól lecsepegtetett zöld spárgát tányérra helyezzük, meglocsoljuk a kapros majonézmártással, majd rátesszük a bevert tojást.

Látja? Nem látja? Na látja! A szürkehályog a korral jár


térítésmentes. A multifokális lencsékért a betegeknek külön fizetniük kell. A B12-vitamin szerepe Egy ausztrál kutatás szerint van összefüggés a vér alacsony B12-vitamin- és folsavtartalma, valamint a szürkehályog kialakulása között,  de ez alapján nem jelenthető ki egyértelműen, hogy ha visszapótoljuk a B12-vitamint, nem alakul ki szürkehályog.  Persze ne

Kutatás a rák kialakulásáért felelős gének után


nagy számuk ellenére csak 1,5 százalékát alkotják az emberi genomnak. A fennmaradó 98,5 százalék nagy részének szerepe nem ismert, vagy pszeudogéneket tartalmaz. A tudósok úgy gondolták, hogy a pszeudogének az evolúció során funkciójukat vesztett gének maradványai. Lehtiö csapata azonban csaknem száz új fehérjekódoló régió jelenlétére talált bizonyítékot ezen

Prosztataproblémák – vigyázzunk az apákra!


legjellemzőbb. Kialakulásában valószínűleg hormonális tényezők is szerepet játszanak, míg az örökletesség csak az esetek kevesebb mint 5%-ában. A nemi betegségek vagy a szexuális élet jellegzetességei nem állnak összefüggésben a betegség kialakulásával, míg a sok állati zsiradékot tartalmazó étrend valószínűleg igen.    Mennyire gyakori? A Natur

Tabu és titok: a székrekedés


egészségi állapottól függetlenül mindenkinél előfordulhatnak. Ezek a panaszok ugyan komoly betegségek (például epekő, fekély, daganatos megbetegedések, anyagcserezavarok) tünetei is lehetnek, ha hosszabb ideig fennállnak, az esetek többségében azonban ártalmatlanok és jól kezelhetők. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az elhúzódó emésztési panaszokat nem szabad elbagat

Az életet adó, a felnevelő és az elengedő szeretet


indultál? Beavatnád a Gyógyhír Magazin olvasóit a kezdetekbe?  Csepeli lány vagyok, apukám mérnök, édesanyám üzletvezető volt. Hárman vagyunk testvérek, 7-7 év van közöttünk. Édesapa úgy gondolta, hogy a három lányból mindent ki kell hozni, ami bennünk van. Két diplomásként, két ember helyett is dolgozott, hogy édesanyámmal mibelőlünk embert faragjanak. Ma

Mikor szüljem meg az első gyerekem?


években, amikor a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a (jó és/vagy rossz) családi minták nagyobb szerepet játszanak a szülés időzítésében, mint az anyává válni akarás belső motivációja. Az első szülés elhalasztásához nem csupán a „karrierizmus”, hanem a komplex személyes fejlődésük elképzelt előnyei vezették a nőket. Egy kanadai kutatás nemrégib

A mozgásszervi megbetegedésekről


miatt, sokan panaszkodnak nyak-, hát- vagy derékfájdalmakra. Mint a doktornő elmondta, ezekben nagy szerepet játszik a sok ülőmunka is, jellemzően a számítógép előtt. Az idősebb korosztálynál rizikófaktort jelenthet a csontritkulás, a gerinc- és nagyízületi kopás. A gyulladásos ízületi betegségek, főleg az immunrendszer valamilyen megbetegedésének következtében kiala

A máj és a gyógyszerek


májsejtek • Kolesztázis alakul ki (epe-elfolyás akadályozott) • Vegyes károsodás e két tényező alapján Milyen betegségeket okozhat mindez a májban? • Szöveti elhalást (nekrózis) • Gyógyszer keltette májgyulladást (hepatitisz) • Epeúti elfolyás gátlását • Zsíros májelfajulást • A máj ereinek károsodását • Daganatképződést a májban • A m

Tájékozatlanság nehezíti meg a rák elleni küzdelmet


szeméremtesti és fej-nyaki, valamint a hüvely- és végbélnyílás körüli rákok kialakulásában is szerepe van. Összességében a HPV a rákos megbetegedések 5 százalékáért tehető felelőssé, ennek ellenére a magyar nők alig negyede megy el évente szűrővizsgálatra. Az infógrafika megtekinthető Facebook-oldalunkon: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=42561101423623

Parkinson-kór, a folyamatosan változó betegség


a testünkben termelődő vegyület, ami a mozgás kontrollálásában játszik szerepet. A Parkinson-kórban szenvedő betegek dopamint termelő idegsejtjeinek 70-80%-a károsodott vagy teljesen elpusztult. A betegek számára az egyik legnagyobb kihívás az együttélés azzal a bizonytalansággal, amelyben kénytelenek mindennapjaikat tölteni, hiszen a tüneteik akár óráról-órára is

Férfibajok: vélekedés és valóság


érintettek több mint fele ezt a szakrendelést kereste fel). Mindkét csoportnál a háziorvosok szerepelnek a második helyen, jelentős különbség van azonban a pszichoterápia szerepének megítélésében. A legismertebb terápiás módszer a válaszadók között a gyógyszeres megoldás és a párterápia, az alternatív megoldások viszont kevésbé ismertek – idézte a felmérést a

Diabétesz Világnap 2017


alapján mintegy 303 millióra emelkedik majd 2040-ig. Ráadásul – jellemzőbben a fejlődő országokban – a nemi szerepek, a társadalmi munkamegosztás miatt a nők esetében kevésbé valószínű, hogy részt vesznek valamilyen megelőzést vagy korai felismerést célzó programban, illetve hogy időben kezelik betegségüket. Ezen kívül minél alacsonyabb a lányok, nők társadalmi-

Segítség visszérpanaszok esetére


hűsítik, felfrissítik a lábakat. Hatóanyagaik között szerepelhet heparin, hirudin, oxerutin, pentozán-poliszulfát, mentol, kámfor, vadgesztenye vagy korzikai cédrát kivonata is. Használja őket lehetőleg naponta többször is! Kezelés belsőleg Az érfalak erősítésére és a visszerek kezelésére már számos belsőleges készítmény érhető el vény nélkül. Ezek közül

Hatékony stroke megelőzés pitvarfibrillációban


kezelést igénylő krónikus betegséget illetően, mint a pitvarfibrilláció, amely a stroke kialakulásában kulcsfontosságú kóroki szerepet játszik. Az egyedülálló szájon át szedhető véralvadásgátló hatékonysági-biztonsági profilját az Európai Gyógyszerértékelő Ügynökség (EMA) és az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) által végzett biztonsá

Nem foglalkozunk a lejárt élelmiszerekkel


Takarmánybiztonsági Igazgatóság osztályvezetője. Pokorny Liát, a NÉBIH nagykövetét letaglózta a felmérés eredménye. „Meglepett milyen kevesen veszik a fáradtságot, hogy jelezzék észrevételeiket. Pedig ez nem árulkodás, hanem tudatos vásárlás és egymás védelme. Én mindig ellenőrzöm a lejárati dátumot, ez az első lépés, ha vásárolok. Nem vagyok egy panaszkod

„Legyőzte a kórt, de nem győzte meg a kort”


környezet is beszédes, amelyben őt ábrázolták. Az orvostudomány történetének legfontosabb alakjaival szerepeltetik egy sorban, vagyis az ókori Galenus és Hippokratész, a vérkeringést felfedező Harvey, a himlőoltást bevezető Jenner és a vércsoportokat fölismerő Landsteiner társaságában láthatjuk a pesti Rókus Kórház szülész-nőgyógyászát. A tárlaton tudományos a

Az utazók betegségei


kórokozók elterjedését, adaptációját akár a mérsékelt égöv országaiban, így hazánkban is. Ebben nagy szerepet játszanak az úgynevezett vektorok – legtöbb esetben bizonyos szúnyogfajok (moszkitók), rágcsálók, denevérek –, melyek az északabbi országokban is honossá válnak a felmelegedés, a változó éghajlati viszonyoknak köszönhetően. Egyes betegségek csak embe

Fűtési szezon: a Környezetegészségügyi Intézet tanácsai


a szőnyegekben, kárpitozott bútorokon megült porban sok, nyáron leülepedett pollen halmozódik fel, ezek a fűtésnél felkavarodnak, lebegnek, és légzőszervi panaszokat okoznak. E szennyeződések lerakódhatnak a fűtőtesten (konvektor, fan-coil, stb.) vagy a helyiséget meleg levegővel ellátó klímarendszerben is. Amikor ezeket üzembe helyezik, a feláramló meleg levegő magával

Visszérgyulladás, nehéz léptek, takargatnivaló lábak – mi a megoldás?


ellene? A lábgörcsöt  azonnal enyhíteni kell vagy hideg vagy meleg zuhannyal, de megelőzésében fontos szerepe van annak, hogy mennyi káliumban gazdag élelmiszert  fogyasztunk. Szinte nincs olyan probléma, amire ne javasolnák, hogy sok folyadékot kell innunk, ebben az esetben is igaz ez. A férfiakat ugyanúgy utoléri a visszérgyulladás, de tipikusan a nők szenvednek től

Hatvan százalék fölötti az elhízottak aránya


a szakmai polémia, ha a társadalomhoz nem jutnak el azok az üzenetek, amelyekkel megelőzhető az elhízás, hiszen itt az egyéni szerepvállalásnak fontos szerepe van. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is a társadalmi szerepvállalást, az emberekhez eljutó üzenetek fontosságát emelte ki rövid köszöntőjében. A szakember szerint kulcskérdés a megelőzés, az egyén kö

Az egészségre célszerű áldozni


megoldás erre a problémára az egészségpénztári tagság. Ez nyilván nem véletlen, és a népszerűség okai között minden bizonnyal szerepel az „állami akarat” is. Hiszen ennél az alapvetően egészségcélú megtakarítási formánál a saját befizetések után 20% adókedvezmény vehető igénybe, aminek a felső határa évi 150 ezer Ft lehet. Arra is lehetőség van, hogy a m

Parányi jótevők – amit a mikrobiomokról tudni kell


képességük a felületen lévő törzsekkel. Őrzőknek nevezhetők, mert megakadályozhatják a potenciálisan kórokozó mikroorganizmusok megtelepedését, kirekesztik a nem őshonos fajokat. Például, ha a hüvelyben a savtermelő laktobacillusok aránya magas (pH 4,2-4,4), akkor ez bakteriális hüvelygyulladás (vaginosis) elleni védelmet biztosít. Hasonlóképpen a bőr normális mi

Menopauza: hogyan segíthet a táplálkozás?


étrend kulcsszerepet játszhat a változókor előtti és utáni időszakban. Elősegítheti a kellemetlen tünetek enyhítését, gátat szabhat a súlygyarapodásnak, javíthatja a csontok egészségét, és még a cukorbetegség kezelését is könnyebbé teheti. Az étrend megváltoztatásával a tünetek gyakorisága és erőssége is csökkenthető. E zpedig nem mellékes, mert akinél

Ne legyen csípős az ősz!


rendszert alkotnak, mint a férfiaké, így ez a betegség a hölgyeket nagyobb számban érinti.  Görcsös felhasi fájdalom esetén epehólyag-gyulladásra is gondolhatunk, melynek tünete még a láz és esetleg a hányás. Hasi fájdalmat okozhat az epekövesség, ami a felfázáshoz hasonlóan szintén gyakoribb a nők körében, többek között azért mert a terhesség is hajlamosít

Felfedezték a daganatok növekedését kiváltó fehérjét


alakulnak, majd érett szöveti makrofág sejtté válva megtelepednek különböző szövetekben. A lépben olyan makrofág sejtek vannak, amelyek eltávolítják az elhasználódott  vörösvérsejteket és vérlemezkéket a véráramból, és lebontják őket.  Az olasz tudósok azt mondják, hogy a gyakorlatban az immunrendszer sejtjei újraprogramozhatóak, ha zavarják az olyan m

Együtt lehet élni az inkontinenciával


élhessen. Erre szolgálnak az inkontinenciabetétek, persze nem mindegy, hogy melyiket mire használjuk. Csepegésre elegendő a vékonyabb, diszkrétebb változat vagy a nedvszívó alsónemű. Célszerű patikákban beszerezni, mert a patikus praktikus tanácsokkal láthat el minket a fajtáiról, használatáról. Az inkontinenciabetéteknek nagyobb a nedvszívóképességük, megkötik a kell

Nem szeretünk orvoshoz járni


említések között leggyakrabban megjelenő spontán válaszok között szerepelt a házi praktikákkal, természetes megoldásokkal történő próbálkozás valamint a munkahely elvesztésétől való félelem is. Az internetes keresések mellett az okostelefonok és a mobilappok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az egészségügyi információszerzésben. A megkérdezettek átlagosan 52%-

A pattanások ellenszerét fedezték fel a marihuánában


hazai és nemzetközisajtóvisszhangot kiváltva – 2008-ban már beszámoltak arról, hogy az emberi faggyúmirigy is termel olyan kannabinoid vegyületeket, amelyek meghatározó szerepet játszanak az egészséges bőr élettani működésében. A jelen kutatás is többek között az MTA Lendület programjának támogatásával valósult meg. A program célja az akadémiai intézményekben é

Tévhitek a napozásról


kialakulásának tényleg a napégés az elsődleges faktora - emellett a genetikai háttér is szerepet játszik benne. A D-vitamin hiány csak nagyon alacsony szint esetén veszélyes, az elhízás viszont semmilyen kapcsolatban nem áll a melanóma kialakulásával. 3. tévhit: "Akik naptejet használnak, azoknál 3-4-szeresére nő a melanóma kockázata, pont azért, mert D-vitamin hiány

Őszi bőrápolás


zsírosabb kozmetikumok. Az ajkunk nagyon érzékeny terület, gyorsan kiszáradhat, elkezdhet repedezni és hámlani. Ráadásul, ha ez többször megismétlődik, a kontúr környékén kialakuló enyhe ráncok akár meg is maradhatnak az arcbőrünkön. Jobb, ha mindig van nálunk tápláló ajakbalzsam. Dózsa-Kádár Dóra

Véget ért a Magyar Lovasterápia Szövetség Versenye


szervezzük együtt a Lovasterápiás versennyel, hogy ezzel is megmutassuk: sportolók és segítséggel élők tudnak együtt sportolni, együtt versengeni, együtt ünnepelni. Azonban a X. Díjlovas és Lovasterápiás Verseny idén is több, mint csupán egy sportesemény: társadalmi szerepvállalás és kulturális esemény is, egy rendezvény, ahol Magyarország és a világ legnagyobb cég

A fájdalommentes mindennapokért


az enyhe és közepes erősségű fájdalmak csillapításában hatékony.  Érdekesség, hogy ez a vegyület lázcsillapítónak is hatásos – bár gyermekeknél használatát egy ritka szindróma kockázata miatt nem javasolják –, illetve kiterjedten alkalmazzák a szív- és érrendszeri trombotikus betegségek megelőzésére, például azok esetében, akik már átestek valamilye

Fogadom


műfogsor, a száj többi részéhez hasonlóan megőrizze jó állapotát.  A műfogsoron is megtapadhat a lepedék és a fogkő, illetve el is színeződhet, ezért nagyon fontos egy mindennapos tisztítási rutint kialakítani.  A fogkefe segít eltávolítani az ételmaradékot, a műfogsortisztító tabletták pedig fertőtlenítenek. Rágásképesség, esztétikum, hangk

Új ERC Consolidator Grant az MTA KOKI-ban


de módszereikkel idegsejtek, illetve idegsejt hálózatok aktiválhatók fénnyel. Roska Botond csoportjából a nemsokára hazatérő Hillier Dániel és Katona Gergely óriási szerepet játszott a 3D-s mérési technológia kifejlesztésében. A Mátrix kidolgozásához, vagyis a valóság visszavetítéséhez szükséges szoftveres fejlesztéseken Katona Gergely, a Nemzeti Agykutatási Progra

6 hét alatt kiürül a D-vitamin a szervezetből


fogyás folyamatát is támogathatja. Sokan legyintenek, hogy „most a D-vitamin a divat”. A gyakorlatilag minden szerv és szervrendszer működésében szerepet játszó napfényvitamin hiányának megszüntetésével azonban a magyarok halandósága 7-10 százalékkal csökkenhetne, az átlagéletkor 2-3 évvel nőhetne, és számos betegség – például az allergia, bőrbetegségek, a cs

Gyógyítható-e a szürkehályog?


téren is előnybe kerülhet. A szürkehályog kialakulásában ugyanis az étrend, az életmód és a környezeti tényezők játsszák a főszerepet! Hogyan csökkenthetjük a szürkehályog kialakulásának esélyét? ▶ C-vitaminban gazdag étrend ▶ Egyéb – A-, B-, D-, E-vitaminokat tartalmazó készítmények fogyasztása ▶ Szemek védelme a napsugárzástól, UV-sug

Orvosi rendelőben töltjük a szabadságunkat? Vagy...?


szürke hétköznapokból.  Fűszernövényeket akár kis cserepekben is lehet ültetni, így olyanok is foglalkozhatnak ezzel, akik nem rendelkeznek udvarral vagy kerttel. Ezek a palánták nem csak főzéskor jönnek jól, de fel is dobhatják az otthoni légkört.   Otthonszépítés – Pozitív érzéseket vált ki az emberből, ha azon dolgozhat, hogy szebbé, élhetőbb

Ezért fontos a helyes fültisztítás - Ön vajon jól csinálja?


a külső hallójáratainkat, szabad utat adva a fertőzéseknek.  A pálcikával megsérthetjük és megrepeszthetjük a dobhártyát is. 3. szabály: Fő a jól olajozottság! Ha nem vízzel és nem pálcikával, akkor hogyan érhetjük el, hogy a kifelé igyekvő fülzsír ne rontsa el a megjelenésünket? A fülzsír fellazítására –  ezáltal a gyorsabb és egyszerűbb tá

Vitaminok gyümölcsszezon előtt


fontosságú az inak, artériák, izmok, csontok és a bőr karbantartásához. A fentieken túl erősíti az immunrendszert, segíti a kórokozók elleni védekezésben fontos szerepet betöltő, úgynevezett T-sejtek normális működését. Népszerű forrásainak számítanak a citrom, narancs és grépfrút, a zöldségek közül a paprika vagy a kelbimbó; a főzelékfélék közül magas C-

Az „anyavállalkozó” szakgyógyszerész


mászóterepek voltak. Az év anyavállalata versenyben közönségszavazat alapján dőlt el, ki a nyertes, 80 vállalkozó anyukacsalád mellett választottak elsőnek bennünket. Ma már persze a lányom is nagy lett, egy 8 éves mellett pedig már vissza tudok menni gyógyszertárba is helyettesíteni. Szeretem az embereket és szeretek rajtuk segíteni – minden tőlem telhető módon.  

Szorongás és pánikbetegség – mit tehetünk ellene?


pszichopatológiás állapot leírása szerepel, köztük a szorongásos zavaroké: utóbbiak közé tartozik több más rendellenesség (köztük pl. a fóbiák) mellett az úgynevezett generalizált szorongásos zavar, illetve a pánikzavar.   1. Szédülés, fejfájás, hideg veríték, bármikor jelentkező, gyakori szorongás anélkül, hogy a páciens tisztában lenne vele, mik v

Gyógyszer lehet a csökkentett deutériumtartalmú készítmény?


készítmény rákgyógyszerként segítheti a daganatos betegek gyógyulását. Az eljárás a jövőben jelentős szerepet játszhat a megelőzésben is. H.T.

A 7 legfontosabb napozási aranyszabály


és a bőrrákért. A folyamat még nem teljesen világos a tudósok előtt, azonban a lehetséges mechanizmusok között szerepel a kollagén bomlása, a szabadgyökök képződése a DNS regenerálódási folyamat károsodása és az immunrendszer gátlása is. Az UV sugárzás vezethet pl. az érfalak elvékonyodásához, és a napnak kitett területeken maradandó értágulatok is kialakulhatn

Csökkentse a menopauza tüneteit!


lépcsőjárás, a túrázás, az ellipszis tréner, az úszás, a jóga, a tai chi és a pilates. Jelentős a táplálkozás szerepe is, különösen a megfelelő mennyiségű kalcium, a beépülését segítő D-vitamin és K2-vitamin bevitelére érdemes felhívni a figyelmet. Csökkenti viszont a csonttömeget a dohányzás, a túlzott koffein- és alkoholfogyasztás, valamint a túl maga

„Nem szépnek kell lenni, a színpadon kell megszépülni”


őt, elvinne-e egy próbára. Elvitt, és szerepet kaptam a Mikrobiban, én voltam Pepe hangja. Totyogó 4 éves voltam, felálltam egy székre, megtanultam a mondatokat, és amikor mondani kellett, a mögöttem álló asszisztens megnyomta a vállamat. Ez a kicsiknél most is így megy.  ► Édesanyád mellett szívtad magadba a színház illatát, igaz? ► Dávid Ágnesnek hívták,

A hallás épségéért


egyes gyógyszerek is – közéjük tartoznak egyes antibiotikumok, illetve a szalicilátok. Nagyon ritkán, de az is előfordulhat, hogy a hallóidegen megtelepedő daganat vezet halláscsökkenéshez. Azt még tudni kell, hogy az idegi halláskárosodás műtéti úton nem kezelhető. A páciensek állapotán sokszor vitaminterápiával, keringésjavító infúziós kezeléssel igyekeznek jav

Nehéz hozzájutni
az új onkológiai gyógyszerekhez


élettartam 2000 és 2009 között jelentősen, közel 2 évvel nőtt, és a becslések szerint ebben az innovatív gyógyszereknek volt a legnagyobb szerepe. Ezzel szemben egy onkológiai elemzésből kiderül, hogy a 2010-ben prosztatarákban, a vastagbélrákban és a tüdőrákban szenvedő magyar onkológiai betegek 1, 2 és 3 éves túlélése nem változott meg jelentős mértékben a 20

Készüljünk az őszre!


magnéziumnak fontos szerepe van a szív-és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításában, ugyanakkor serkenti a gyomornedvek működését, csökkenti a vérnyomást és idegnyugtató is. Jótékony hatásának köszönhetően az étrend-kiegészítők gyakori alkotóeleme. Amikor megérkezik a megfázós-náthás időszak, különösen fontos, hogy felkészüljünk a betegsége

Tippek a száraz és hurutos köhögés csillapítására


érdekében, hogy nyugodtan tudjunk aludni, a megfelelő páratartalomra is figyeljünk oda, a párologtatóba pedig akár néhány csepp eukaliptuszos illóolajat is csepegtethetünk. Hurutos köhögés esetén a légutakban felgyülemlett váladéktól igyekszik megszabadulni a szervezetünk, amit szintén támogathatunk házi praktikákkal. Fontos, hogy ilyenkor lehetőleg csak éjszakára a

Mylan – minőségi gyógyszerek 7 milliárd ember részére


gyógyszertárakban. A társaság aktív szerepet vállal az egyik legfontosabb egészségügyi feladat megoldásában, az antibiotikum-rezisztencia (AMR) elleni küzdelemben. A cég számos módon küzd az AMR növekvő fenyegetése ellen, többek között a felelős gyártáson keresztül, valamint vezető szerepet vállal a közösségi célok megvalósítása és az oktatás területén.

Egy kis szíverősítő


káliumszintjére, ha kell, szedjen étrend-kiegészítőt. Szedjen koenzim Q10-et. Vigyen be elegendő omega-3 zsírsavat. Hagyja abba a dohányzást! Étkezzen egészségesen! Csökkentse a cukor- és sófogyasztását, egyen naponta ötször keveset, minden egyes étkezése tartalmazzon zöldséget vagy gyümölcsöt is. Készítsen lehetőleg minél több ételt saját maga, elkerülve

Depresszió szülés előtt és – mit lehet tenni?


terhesség előtti szintre. Az, hogy ez mi módon járul hozzá a depresszió kialakulásához, még nem ismert, de a gyors kémiai változásnak szerepe van a hangulatzavar létrejöttében.  Azok a kockázati tényezők, amelyek a szülés előtti depressziót növelik, a szülés utáni depresszió esetében is fennállnak. Növeli a kockázatot a fiatalabb életkor, ha bármikor koráb

Tisztán vagy messzire?


okosan kell a szemet is terhelni és pihentetni. Természetesen akkor cselekszünk a legjobban, ha rendszeresen ellátjuk szervezetünket az egészséges látásban szerepet játszó fontos tápanyagokkal, mint amilyen a cink, az A- és a B2-vitamin. Praktikus, ha a közelre való nézést gyakorta szakítjuk meg azzal, hogy felállunk a gépek elől, és gyermekeinket is rávesszük erre. Szem

A tudatos apává válás lépései


kell elmennie. A közös élmény megerősíti a párkapcsolatot és a babával való érzelmi kötelék kialakításában is nagy szerepet játszik. Járjunk babagondozási és szülésfelkészítő tanfolyamokra A jövőbeli apák rengeteg hasznos tapasztalatra tehetnek szert, ha részt vesznek a szülésfelkészítő tanfolyamokon, a babaszoba berendezésében vagy a babaholmik beszerzés

Visszérgondok – természetes megoldások


egészségre káros anyagcseretermékeket.  Mi vezethet a visszér kialakulásához?  Egyrészt bizonyított a genetikai örökség szerepe, vagyis nagyobb eséllyel számíthatnak visszérproblémákra azok, akiknek felmenői hasonló gondokkal küszködtek – nekik akkor is érdemes tenniük a megelőzés érdekében, amikor a tünetek még nem jelentkeztek. Szintén visszérgondo

Az allergia és a rák


nagyobb mennyiségben. Ez arra utal, hogy az IgE-nek van egyfajta védő hatása a rákkal szemben.   „Az IgE-nek fontos szerepe van a szervezetben, de jelen pillanatban nem tudjuk, pontosan mi. Korábban azt gondoltuk, hogy a paraziták, például a bélférgek ellen véd, de egyre inkább hajlunk arra a véleményre, hogy nem ez az egyetlen funkciója” – magyarázta Dr. Jessica

A fiatalabb orvosok kitettek leginkább a betegek agressziójának


körében. Jellemzően a doktorok, de magas arányban a laikusok is egyet értenek azzal, hogy az egészségügyben a jogi kérdések szerepe biztosan fel fog értékelődni a jövőben, illetve az orvosi hibák kezelésének, kommunikációjának nincs kultúrája Magyarországon. A kutatásról A felmérések online kérdőíves módszerrel készültek 2013 augusztusában, az orvosok eseté

Patika a fűszerpolcon


a gyógyulást gyorsítja a karamellás hagymatea. Többféle recept szerint készíthetjük, de legegyszerűbb, ha 2 evőkanál barna cukrot karamellizálunk, és felöntjük két deciliter vízzel. Daraboljunk bele egy közepes méretű vöröshagymát- héjával együtt –és forraljuk 10 percig. Leszűrve igyunk belőle lehetőség szerint minél többet. A lándzsás útifű kiváló köhög

Felépülne a stroke-ból? Kártyázzon!


stroke vagy akut agyi érkatasztrófa - a köznyelvben gutaütés, szélütés - az agy vérellátásának lelassulásából eredő működészavar, amelynek tünetei között szerepel a test egyik oldalának bénulása, a beszédzavar, az értelemzavar, a szédülés és a látásvesztés is.

A sebeket nem szabad elhanyagolni!


idősebb embereknél a sebek lassabban hegednek be, mint a fiataloknál. • A gyógyulást akadályozhatják egyes gyógyszerek, és bizonyos krónikus állapotok (pl.: fehérje- és vitaminhiány, cukorbetegség, érszűkület) is.   A sebgyógyulás legnagyobb akadálya A gyógyulás legnagyobb akadálya: a fertőzés. Ilyenkor ugyanis a baktériumok elszaporodnak a sebben

Vegyük komolyan a felfázást!


A megfelelő mennyiségű folyadékra amúgy is szüksége van a szervezetnek és a bőrnek, ráadásul átmossa a húgyutakat, és nincs idejük a baktériumoknak megtelepedni. Kerüljük az átázott lábbelit, a vizes fürdőruhát, a hideg kövön való ácsorgást mezítláb. Öltözködjünk rétegesen, mindig az időjárásnak megfelelően. Válasszunk megfelelő fehérneműt! A műszálas

Figyelem! A szívférgesség fenyeget!


jelenlétéről” – emelte ki Dr. Aladics Balázs, a Bayer délkelet-európai kereskedelmi igazgatója. „A kutyatulajdonosok 70%-a tisztában van vele, hogy a szúnyogok terjesztik a szívféreg lárváját és a szúnyogcsípés repellens védelemmel megelőzhető. Ennek köszönhetően a korábbi fertőzöttség növekedését sikerült kézben tartani.” A csípéstől számított els

Kicsivel több odafigyelés az egészségért


olajcsere Bár a családi lakomák nagyon is hozzá tartoznak az ünnepekhez, és szeretjük nagymamáink hagyományosan elkészített ételeit, az ünnepek alatt és után is törekedjünk arra, hogy készítésükkor zsírszegény technikákat alkalmazzunk, mint például a sütőpapíron vagy sütőzsákban sütés. Nem szükséges azonban teljesen kiűzni a zsiradékok felhasználását az

Hogy ne kelljen takargatni – lábápolás tavasszal


jutó baktériumok (gyulladást, gennyesedést okozva), vagy vírusok (szemölcsöt előidézve) már komolyabb problémákat is szülhetnek. Ezért is fontos a rendszeres hidratáció a sarok bőrének is. Ehhez érdemes speciális bőrpuhító készítményeket használni.    Bitter Noémi

Magyarországon a legújabb HPV elleni vakcina


diagnosztizált vírusfertőzések 70%-a magas kockázatú kategóriába tartozik. Ezek a vírustörzsek nem csak a nőket érintő méhnyakrák, szeméremtesti és hüvelyrák kialakulásában játszanak szerepet, de a férfiak számára is veszélyes fej-nyaki daganatok és végbélnyílás körüli rákok kialakulásához is nagymértékben hozzájárulnak. A szintén HPV okozta, szövettanilag

Otthoni praktikák a horkolás ellen


a nők 40%-a rendszeresen horkol” - tette hozzá Dr. Buda Bernadett, aki azt is elmondta, hogy nem reprezentatív felmérések szerint a válási okok listáján a harmadik helyen szerepel a horkolás – csak az anyagiak és a hűtlenség előzi meg. A szakértőhöz gyakran fordulnak azért is, mert párjuk pihenését zavarja a horkolás. „Sokak csak háton fekve horkolnak, de testhelyze

Evolúciós okok miatt nehéz fogyni?


Harper Medical Center orvosigazgatója szerint a RAGE nem az egyetlen faktor, ami szerepet játszik az elhízásban. Nagyon komplikált problémáról beszélünk, amit a kutatást végző kollégái túlzottan leegyszerűsítettek.  „Nem létezik egy ilyen mágikus gomb, mit csak meg kell nyomni, és máris karcsúak leszünk. Annak, aki fogyni akar, életmódot kell váltania, még akk

Február 4. a Rák Világnapja


évente mintegy 340 000 halálesetet tulajdonítanak a tüdőrák következményének, amely ezáltal a daganatos halálozás leggyakoribb okaként szerepel. Hazánkban évente 10 ezer feletti új tüdőrákos megbetegedést diagnosztizálnak, miközben 8 ezer beteg meghal.” – közölte Dr. Ostoros Gyula tüdőgyógyász-onkológus. „Magyarországon a tüdőrák a leggyakrabban diagnosztizá

Tartsd szárazon a fürdőruhát!


segíti a baktériumok kiürülését, gátolja a megtelepedésüket.  • Koncentrált kivonatok alkalmazása: jól ismert a vörösáfonya jótékony hatása, mindenképpen ajánlott tea vagy kapszula formájában, kúraszerűen fogyasztani. Járányi Gitta

Nem engedem ki az életemet a kezemből


mi ne kerüljön be. Rengeteg kérést kapunk, nehéz dönteni, arra mindig törekszünk, hogy mindenféle műfaj szerepeljen egy-egy adásban.   ► Szerintem egy minden este jelentkező adássorozat sem lenne sok a nézőknek. De meddig él a „retró”? ► A minden este talán túlzás, de valóban érezzük az igényt a nézők részéről. A retró pedig addig él, ameddig igé

Tessék?


fölülmúl minden ember alkotta műszert. Hangnak nevezzük a levegő hullámszerűen továbbterjedő periodikus sűrűsödését és ritkulását. A fül szerepe, hogy ezt a rezgést átalakítsa folyadékrezgéssé, majd idegimpulzusokká és ezzel létrehozza a hallást.”

Tévhitek a bárányhimlővel kapcsolatban


áldozatok száma 115-ről 16-ra csökkent, a megbetegedések aránya pedig 88%-kal mérséklődött. Magyarországon jelenleg sem a bárányhimlő, sem a rotavírus elleni vakcina nem szerepel a kötelező oltások között, pedig a legújabb vakcinák csaknem teljes körű védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben. „A bölcsőde és az óvoda megkezdésekor természetes, ha a gyors lefol

Már letölthető a MeNTA mobil alkalmazás


tanácsokkal látja el a felhasználókat, figyelmeztethet például a gyógyszerek bevételére, vagy kiértékeli a különböző naplókba bevitt adatokat. A MeNTA támogatja, hogy felhasználói − bővebb tudással és információval rendelkezve − aktívabb szerepet tölthessenek be egészségük megőrzésében. A fejlesztők az alkalmazás még esetleges hibáit a felhasználók viss

Visszatérő baj – a húgyúti fertőzés


szerves vegyületeket, amelyek akadályozzák a fertőzésért felelős kórokozók megtelepedését a húgyútban. P. Gy.

Soha nem éreztem magam kirekesztve....


műsorvezetésen gondolkodom. Van már egy kis tapasztalatom ezen a téren, hiszen az M1, a Petőfi Rádió műsorában is szerepeltem már. A TV2-nek volt egy társadalmi felelősségvállalással foglalkozó programja, a Süss fel nap! 2015-ben sikerült bejutnom a legjobb tízbe. Nem nyertem, de a TV2 dolgozói megleptek egy 250 ezer forintos különdíjjal. Kárpáti Rebeka lett a mentorom, ak

Valódi értéket teremtünk, már 30 éve


soha, egyetlen pillanatig nem bántam meg.   A cég termékeivel ma piacvezető szerepet tölt be számos szegmensben. Hogyan jutottak idáig egy kis vállalkozásból?   A rendszerváltással teljesen új gazdasági korszak kezdődött, úgy is mondhatjuk, ránk zuhant a „vadkapitalizmus”, amihez az országban nem volt tapasztalat, meglévő tudás. Mi is együtt alakult

2-3 másodperc - több ezer kórokozó mínusz


megfázás miatt. * Wick Pharma GmbH 2013-as globális felmérése során 15 országból, egyenként több mint 1000 résztvevőt kérdeztek meg. Az országok között szerepelt Magyarország is.

Indul az Év Gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám pályázat 2020


kaphat a beteg a gyógyszere mellé. A pályázatok kulcsüzenete, hogy a gyógyszerészeknek egyfajta újn köztes szerepet kell betölteniük az egészség támogatása, a betegségek megelőzése területén. A gyógyszeres terápia szakértőjeként olyan dokumentált szolgáltatásokat kell biztosítani, amelyek célja – a páciensek bevonásával és az egészségügyi ellátás többi

Köhögéses betegségek iskolakezdéskor


legtöbb esetben már délben telefonál a pedagógus a szülőnek, hogy jöjjön érte, mert lázas. Ez a délelőtt éppen elég arra, hogy a többieket is megfertőzze.  A megelőzésben kiemelkedően fontos szerepe van a D3- azaz, a „nappótló” vitaminnak, amely nemcsak csont-, de immunerősítő hatással is bír. És természetesen adhatunk C-vitamint is. Megjegyzem, a D3-vitamin m

Kampánnyal ösztönzik a magyar alma fogyasztását


az eligazodásban a termékkínálatban. Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének az elnöke az alma egészségre gyakorolt jótékony hatásai közül példaként említette, hogy szerepe van a C-vitamin pótlásban, és tartalmaz káliumot is, és a szervezet számára fontos az alma rosttartalma is.     A kampány az Agrármarketing Centrum, az FM,

Egyen gombát a szellemi frissességért!


alacsonyabb volt. A vizsgálatben a csiperke, a siitake, az aranyszínű laskagomba, illetve különböző szárított- és konzerves gombák is szerepeltek, a kutatók szerint más, ehető fajtáknak is hasonlóan kedvező lehet a hatásuk. Ballai Vince

Újdonság a rákgyógyításban: a vérből korábban azonosíthatók a daganatok


további kezelésre volt szükségük. A mellrák esetében is jelentős a SignateraTM szerepe. Hazánkban évente körülbelül 5-6000 új emlőrákos esetet diagnosztizálnak, és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe. A legmodernebb teszt segítségével mostantól akár két évvel hamarabb kimutatható a daganat kiújulása. A nem kissejtes tüdő-, illetve a nem izom-invazív hó

Ha újra itt a meleg…


juthat a bőrbe kullancs, az élősködők sajnos a házak kertjében, hobbikertekben, városi zöld területeken is jelen vannak. Magyarország a kullancsok által közepesen fertőzött országok közé tartozik, de magasabb kockázatúnak számít az ország délnyugati része és az északi határ középső szakasza – adta hírül a Magyar Távirati Iroda.  Napra nap A napfény oko

Milliókat ért az egészség


szűrés, közel 1000-en látogattak el a sátorba, ahol a résztvevők mintegy negyedének jelezték, hogy további kezelésre van szüksége. [FAJL3]A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának első három leggyakoribb oka között szerepel, szerencsére azonban a prosztataszűrés jelentőségét egyre több férfi ismeri fel. [FAJL1]A Richter szűrésen többek között Rud

Rendszermikroszkópia-forradalom a személyre szabott gyógyászatban


gének működésének pontos mechanizmusát írták le, hanem több új gént is felfedeztek: olyanokat például, amelyek a daganatos betegségek kialakulásában és progressziójában meghatározó szerepet játszó riboszómák képzésében vesznek részt. Előremutató kutatási irányok Jelenlegi kutatásaik fő iránya az egysejt-funkcionalitás minél pontosabb megismerése, ami el

Vénáink védelméért


megelőzésre, az érproblémák kezelésére olyan készítményeket használnak, melyek összetevői között olyan gyógynövények is szerepelnek, melyeket a népi orvoslás már régóta alkalmaz, és melyek előnyös hatását irodalmi adatok is igazolják. Ezek közé tartoznak többek között a vadgesztenye, az orvosi somkóró vagy a körömvirág – utóbbiról tudni lehet, hogy haték

9 gyógynövény az egészségünk szolgálatában


antioxidáns. Segít kordában tartani a vércukorszintet, növeli az inzulin hatékonyságát és a koleszterinszint csökkentésében is szerepet játszik. Citromfű Nyugtató hatása miatt feszültségoldásra, alvási panaszokra és idegesség okozta szívpanaszokra használják elsősorban. Azonban erős antimikrobiális, -virális, -bakteriális és herpeszellenes hatása miatt külső

Újdonság a rákgyógyításban: vérből is kimutathatók a daganatok


kiújult betegségük, míg a többieknek további kezelésre volt szükségük. A mellrák esetében is jelentős a Signatera szerepe. Hazánkban évente körülbelül 5-6000 új emlőrákos esetet diagnosztizálnak, és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe. A legmodernebb teszt segítségével mostantól akár két évvel hamarabb kimutatható a daganat kiújulása. „Nagyon fontos,

A szépséghibától a feszítő fájdalomig


munkavégzés esetén a kerékpározás és az úszás a legideálisabb. A többletsúly elsősorban a lábakra nehezedik. Ezért igyekezzünk a súlyfeleslegtől szabadulni, különösen akkor, ha hajlamosító tényezők is szerepelnek családunkban a visszérbetegség öröklésére.  Dózsa-Kádár Dóra

Arany János nyavalyái


tulajdonítható az a kortársak által többször is leírt, enyhén sárgás arcszín, ami Aranyra jellemző volt. Az epekövek eltávolítására akkor még nem volt műtéti lehetőség, így a költő 24 éven keresztül kénytelen volt együtt élni az epekövek okozta, gyakran kiújuló fájdalommal. Orvosai tanácsára keserűvizes ivókúrákra utazott Karlsbadba, több alkalommal is, de

Kazincbarcikai „Az Év Szülészete”


múlott, hogy nem nyerte el „Az Év Szülészete 2013” címet. Az elmúlt években a díjazottak közül hiányoztak a budapesti szülészetek, idén azonban megtörni látszik az utóbbi évek vidéki fölénye. Bár az összesített pontszámok alapján a legjobb tíz között idén nem szerepel fővárosi intézmény, a szülőszobai ellátás kategória győztese ezúttal a budapesti Szent

Nem csak szépészet – a sarokápolásról


termékek közül, egy szempontot mindenképpen érdemes szem előtt tartani. Előfordulhat, hogy a sarkunkon lévő, elszarusodott bőr annyira megvastagodik, hogy merev lesz és éppen ezért hajlamos lesz berepedni. Ez nem csupán esztétikai probléma, hanem fájdalmat is okozhat, ha a repedések elérik az idegeket is tartalmazó réteget. Ezen felül pedig a résekbe különböző kórokozó

Ha október, akkor fókuszban a látás!


meredünk. Időnként pihentessük! Még több információ: latasellenorzes.hu, latashonapja.hu Lássuk el szervezetünket az egészséges látásban szerepet játszó fontos tápanyagokkal, mint amilyen a cink, az A- és a B2-vitamin. Vincze Kinga

Mi a jó abban, hogy megöregszünk?


negatív érzelmi hatásokra kevésbé fogékonyak. A sikeres átállás az öregkorra az egyik kulcsa annak, hogy jól éljük meg utolsó évtizedeinket. A régi társadalmi- és munkaszerepek, a korábbi életszakaszokra jellemző vágyak, az „ego” elengedésének képessége, a megváltozott fizikai képességekhez való rugalmas alkalmazkodás képessége, a társas élet újragondolá

Az elhízásnál az életmód számít, nem a gének!


által, 2016-ban készített világrangsorban a 42. helyen állunk 192 országból, ami nem túl jó arány. Érdekes hogy a lista élén az egzotikus dél-tengeri  szigetek szerepelnek. Dániában, Svájcban és Olaszországban kevesebb, mint az emberek 20%-a elhízott, így Európából ők állnak a legjobb helyen. Nem sokkal lemaradva követik őket az osztrákok, a szlovénok, a hol

Szürkehályog nélkül - Mire érdemes figyelni a műtét előtt és után?


használni az előírt mennyiségben és gyakorisággal, melynek gyulladás- és fertőzésmegelőző szerepe van, illetve 3 alkalommal kontrollvizsgálaton is meg kell jelenni. A műtét után elérhető látásminőség sok mindentől függ, például a szem állapotától, az esetlegesen meglévő egyéb szembetegségektől, (pl. zöldhályog, makula degeneráció, diabeteses retinopathia), a

A néma kór


ösztrogéncsökkenés miatt.  …D-vitaminnal A kalciumnak és a D-vitaminnak is megvan a maga különálló szerepe szervezetünk működésében, a kutatások mégis többnyire együtt említik ezt a két vegyületet. A magyarázat egyszerű: a kalcium felszívódásához és hasznosulásához D-vitaminra van szükségünk. Becslések szerint a 60 év fölötti magyar lakosság mintegy

Több mint torna – életforma


végzett mozgás amellett, hogy jót tesz a testi-lelki egészségünknek, javítja állóképességünket, teljesítőképességünket, általa kitartóbbá válunk. Létfontosságú az egészség megőrzése szempontjából, és döntő szerepe van az ideális testsúly elérésében és megtartásában. Mindenfajta testedzésnek megvannak a saját szabályai, de vannak általános érvényű el

Mit tehetünk a prosztatamegnagyobbodás ellen?


megnagyobbodása jóval komolyabb betegségekhez vezethet. A súlyosabb kórképek Közepesen súlyos állapotot jelez például, ha a már említett tünetek mellett a vizelés kifejezetten fájdalmassá válik, esetleg a páciens alkalmanként képtelen visszatartani a vizeletét, rendszeresen utócsepegést tapasztal. Az elváltozás korai szakaszában a húgyhólyagon, a húgyvezetéken

Ady Endre, a magyar Messiás


kiütéseit nagyon artisztikusan írja le már idézett novellájában: „… a mi csókunk a véremben olyan lett, mint egy kehely, melynek későn jut eszébe, hogy kicsorduljon. Csupa rózsákat nyílott a vérem, haragos, tüzes, bő szerelmi rózsákat”. A szifilisz tüneteitől a költő – érthető módon – megrettent és kezeltette magát, ám a rá jellemző módon csak hellyel-kö

A taps nekik szólt!
Az egészségértés pályázat nyertesei


A figyelemfelkeltő kampányok színterei is megváltoztak: ma már pl. bevásárlóközpontokban vagy zenei fesztiválokon igyekeznek elérni a célcsoportokat. A betegtájékoztatásban és a megelőzésben is felértékelődött a személyesség szerepe – ezt jelzik az ismeretterjesztő blogok, a betegtájékoztató honlapokon megjelenő betegtörténetek vagy az ismeretterjesztő könyvekben

A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő - a Reumások Mekkája


történik, a kezeléseket a betegek az orvos által előírt időben és mennyiségben kapják. www.hungarospa.hu

A daganatok bennünk élnek - ne is pusztítsuk el őket?


kemoterápia során a kezelésnek ellenálló daganatsejtek előnyt élveznek a kezelésre fogékony társaikkal szemben, vagyis rátermettebbek – jobb a szaporodóképességük –, mint az érzékenyeknek. Ez idáig nem jelent különösebb meglepetést. Gatenby azonban arra a kulcsfontosságú tényre hívja fel a figyelmet, hogy kemoterápia híján a rátermettségi viszonyok éppen fordít

Könnyes ügyek


átlátszósága csökken, így romlik a látás élessége. Szemóvó vitaminok A-vitamin  Antioxidáns hatású. Fontos szerepet játszik a retina működéséhez nélkülözhetetlen fényérzékeny anyag, az úgynevezett látóbíbor felépítésében. Hiánya egyebek mellett szakaszában farkasvakságot (szürkületkor vagy gyenge világításban jelentkező látászavart) okoz.

Miért nélkülözhetetlen a fizikai aktivitás?


szakemberek és a diéta-bizniszben tevékenykedők abban, hogy melyik módszerrel lehet a legeredményesebben fogyni, de abban nincs vita, hogy akkor hízunk meg, ha több energiát viszünk be, mint amennyit felhasználunk. A testsúlygyarapodásban szerepet játszó, meghatározott biológiai tényezők ismertek, azonban megfelelő étrenddel, fizikai aktivitással kivédhetők, módosíthatók

Egészségesek-e a gyümölcseink?


kérdőívet kellett kitöltenie a meginvitált gazdálkodóknak és kertbarátoknak, ami elvben lefele torzította volna a korfát, mégis a kitöltők több mint fele 50 évnél idősebb volt, harmada 25 évnél régebben űzi a szakmát. Az ország egészét lefedő mintában ugyanúgy szerepeltek változatosan néhány száz négyzetméteres, illetve több tucat hektáros területen gazdálkod

Nőhet az emlődaganatos betegek túlélése


történt. Azoknál a betegeknél, akik legalább évente egyszer megismételték a DDW-kúrát, a medián túlélés 24,4 évnek adódott, alátámasztva, hogy az ismételt deutériumszint-csökkentés a kiújulás, áttétképződés megelőzésében is jelentős szerepet játszhat. Hasonlóan jó eredmények születtek más tumortípusok esetében is, így például a tüdő- és prosztatadag

Az ötkomponensű védőoltás hatása


ellen. Torokgyík – Diphteria Cseppfertőzéssel terjedő, baktérium okozta fertőző betegség. A kórokozó a torokban, rendszerint a mandulákon vagy más nyálkahártyán tapad meg és vaskos, szürkés lepedéket hoz létre. A baktérium mérget (toxint) termel, ami a véráram útján az egész szervezetbe eljut. A diftéria toxin a szívet, az idegrendszert és a vesét is károsí

Ízületi fájdalmak – szelíd gyógymód


igazolt hatású gyógynövények is szerepelnek. A segítő gyógynövények Ilyenek például a fahéj, az édesgyökér vagy a kurkuma. Utóbbi hatóanyaga a mintegy 5%-nyi, kurkumin nevű polifenol, amelyet étkezési célú felhasználása mellett sokan alkalmaznak ízületi problémákra gyakorolt kedvező hatása miatt. A közönséges boróka szerepel az Európai, illetve a Magyar Gyó

5 gyógynövény diabetesz ellen!


(Taraxaci radix) máj-és epeműködést serkentő, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő hatású. Inulinja alcsonyabb glikémiás indexű fruktózra bomlik, amely lassan szívódik fel a tápcsatornából, így csökkenti a vércukor szintjét. Fontos szerepe van az érrendszeri szövődmények és a retinopátia megelőzésében. Az orbáncfű (Hyperici herba) megszünteti az idegességgel j

Ízületi gyulladás és életminőség


is át lehet helyeztetni úgy, hogy a betegek könnyebben hozzájuk férhessenek. Különböző korlátok, kapaszkodók beépítésével is egyszerűbbé lehet tenni a napi rutin elvégzését. A konyhában, fürdőszobában a csaptelepeket könnyebben kezelhetőkre lehet cserélni, fájós kézzel egyszerűbb például a gömbfejes változattal bánni, mint a hagyományossal.  Pap Gyula

Amikor fáj...


citrátsó formájában. A magyar lakosság 15-17%-a szenved migréntől és nőknél háromszor gyakrabban jelentkezik, mint férfiaknál. Jellegzetes tünetei a féloldali lüktető, közepes vagy erős intenzitású fejfájás, amelyhez hányinger és/vagy hányás, foto- és fonofóbia (túlérzékenység fényre illetve a hangra) társul, valamint a fizikai mozgás még tovább rontja. A m

A biztonságos strandolásért


antsz.hu/data/cms76072/termeszetes_furdovizek.pdf). A 16 oldalas listát böngészve a legtöbb hely mellett a kiváló, ritkábban a jó minősítést találjuk; az újonnan nyílt strandoknál sokszor a besorolás alatt/nem elegendő minta megjegyzés szerepel, és alig néhány alkalommal a nem túl hízelgő tűrhető minősítés. Mi is tehetünk a tisztaságért! Azt még érdemes tudni,

9 ok a véraláfutás hátterében


zavar Véralvadási zavar megnyilvánulhat a véralvadási faktorok hiányában, a vérlemezkéket érintő defektusok, illetve fokozott antikoaguláns faktorok képződése esetén.   dr. Zahorán Éva szakgyógyszerész

Aki részese volt az orvosképzés történetének


mélyültünk el a genetikai kérdésekben. Ebben a körben az ismertségünk megnőtt külföldön is: Amerikában, Angliában és Japánban is tudtak az eredményeinkről. 1985-ben szerveztünk egy ezzel foglalkozó világkongresszust Debrecenben. De a legfontosabb feladatunknak azt tartottuk, hogy jó orvosakat képezzünk, akik nemcsak szakbarbárok, hanem értelmiségiek: a gondolkodó orvos

A magyarok harmada jár termálfürdőbe


fiatalabb korosztályból – említik a gyógyfürdőzés stresszoldó hatását is, amelyet a hévízi vendégekkel kapcsolatos tapasztalatok is alátámasztanak. Anyagi helyzet szerepe a termálfürdő-használat során A kutatás szerint az anyagi helyzet és a fürdőlátogatás közötti összefüggés egyértelmű: minél magasabb jövedelemmel rendelkezik valaki, annál gyakrabban en

Miért ne sajnáld az időt a hobbidra?


hobbik gyakran hozzák létre az azonos érdeklődésűek közösségét, gondoljunk például a futó, kerékpározó, kiránduló közösségekre, vagy akár a foltvarró és a főző szakkörökre. Pszichológiai kutatások már régen rámutattak arra, hogy a társas kapcsolatok központi szerepet játszanak az értelmes és boldog élet kialakításának lehetőségében. A közösségben vé

A mozgás szabadságáért


hogy megfelelő mennyiségű kalciumot fogyasszunk (ennek kiváló természetes forrásai a tej és a tejtermékek). A kalcium jobb felhasználását segítik a D-, az A-, a K- és a C-vitamin. A kollagének szerepe A csontjaink végét borító porcok fő feladata, hogy csökkentsék a súrlódást az ízületek között; a porcok mintegy kétharmadát az úgynevezett kollagének alkotj

Reumatikus fájdalom és csillapítása


gyógynövény létezik, ami – megfelelően alkalmazva – hatékony lehet a fájdalom csillapítására. Belső felhasználásuk mellett (tea, főzet, forrázat), külsőleg alkalmazva is (borogatás, gyógykenőcs, tinktúra stb.) fontos szerepet játszhatnak a gyógyulásban − magyarázta lapunknak korábban Lopes-Szabó Zsuzsa természetgyógyász. A borsmenta egyaránt alkalmazható fejf

Hogyan öltöztessük hidegben a gyereket?


melegben, vagy télen a távfűtéses lakásokban akkor érzik magukat komfortosabban a kicsik a hálószobában, ha vékonyabb takarót, könnyebb ruházatot adunk nekik. Éghajlat- és kultúrafüggő Ahogy cseperedik a gyerek, úgy alkalmazkodik hőszabályozása, hőtermelése és hőleadása a külső környezeti körülményekhez. A bölcsődékben, óvodákban sokszor hűvösebb időb

Herpesz - Az idegeinkre megy!


kellemetlen tüneteit, egyben gyorsítani a gyógyulást! Ehhez segítséget kapunk a gyógyszertárban: színtelen gél formájú gyógyszer, gyógyszeres kenőcsök, tabletták, gyógynövénykivonatokat tartalmazó készítmények, tapaszok formájában.  Bitter Noémi 

Védjük fogainkat!


használjunk fogselymet, fogköz tisztítót vagy szájzuhanyt. Lelki eredetű problémák okozhatják a fogcsikorgatást, ami tudattalan, de hosszú távon problémát okozhat. Sokan nem gondolnak rá, de a körömrágás is veszélyes a fogakra, hiszen apró repedések kialakuláshoz vezethet - magyarázza a klinikai szakember, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyerekkori ujjszopás és

Minőség felsőfokon


garantálják, hogy minden Béres-készítmény a csomagoláson feltüntetett hatóanyagokat valóban a megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmazza, valamint azt is, hogy a készítmények az elérhető legteljesebb biztonságot nyújtják. A Béres Gyógyszergyár kínálatában jelenleg 105-féle termék szerepel, 225 különböző kiszerelésben. Részesedésük az egészségvédő

Ritka Betegségek Világnapja – 2017


Betegségek Nemzeti Tervének (amelynek angol verzióját a Miniszter Úr 2013 végén aláírta, és kiküldésre is került Brüsszelbe) megvalósítása folytatódjék, és az eddig az OTH-hoz tartozott Ritka Betegségek (Koordinációs) Központja tovább működhessen, koordinációs szerepe erősödhessen. Szintén fontos lenne, hogy a nemrég kinevezett Ritka Beteg Szakértői Központok

A cariprazine fázis IIIb vizsgálatának pozitív előzetes eredményei


meghatározott elsődleges végpont a PANSS-NFS változása volt a 26. hétnél, amit az ismételt mérésekre felállított statisztikai módszerrel (mixed effects model of repeated measures – MMRM) határoztak meg. A cariprazine terápiás csoport a 26. héten statisztikailag szignifikáns javulást mutatott a PANSS-NFS-on ripseridone-hoz viszonyítva (-1,47; p=0,002). A fő másodlagos végp

Fő a férfiegészség!


elkezdődhet a prosztata megnagyobbodás folyamata. Éjjelente a megszokottnál gyakrabban ébrednek vizelési ingerre, és mivel a vizeletsugár ereje csökken, a húgyhólyag nem ürül ki teljesen. Az idő előrehaladtával vizeletcsepegés jelentkezhet. A prosztata megnagyobbodása a „változás korának” kísérőjelensége – magyarázta a szakorvos, hozzátéve, hogy ilyenkor bizonyos

Tovább él, akinek megműtik a szemét


beavatkozást, ami felértékeli a rendszeres idős kori szemvizsgálatok jenetőségét is. Magyarországon az ötven éves vagy annál idősebb korosztály 1 százaléka vak, 0,5 százaléka súlyosan, 5 százaléka közepesen, 7 százaléka pedig enyhén látássérült a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikája kutatócsoportjának két évvel ezelőtti felmérése szerint. A korcsoportban

Február 4-án volt a Rákellenes Világnap. Mit kell tudni a betegségről?


hasonlóan – idén is „A társadalmi és az egyéni felelősség” áll. Fontos hogy minden érintettnek megvan a saját szerepe, amit a többi fél nem tud helyette elvégezni. A társadalom felelőssége is több csoportot érint: a kormányzat – egészségügy – onkológia szakma – civil szervezetek. Az állam nyilvánvaló alapfeladata a megfelelő szűrési és kezelési lehető

Jó játék, rossz játék?


szövetét, amibe ezek a tárgyak beleilleszkednek, és noha nem feltétlenül tudatosul benne a felnőttek körében magától értetődő jelentés, a játék védett világában megpróbálja a maga módján újrateremteni a valóságot. Vagyis a kislány fésülgeti, öltözteti, életszerepekben látja és láttatja a babáját, mint egy gyermeket, és számára ott és akkor majdnem minde

Kutyaszánon a ritka betegségekben szenvedőkért


támogatók számára a létfonotosságú segítségnyújtás örömén túl más meglepetés is vár! Nevük felkerül arra a zászlóra, amit Eszter és István elvisz a túrájukra, valamint adományával mindenki részt vehet a visszaérkezésüket követő élménybeszámoló előadáson is! Így jelképesen ők is részt vesznek a kalandban, nevük és jókívánságuk az Északi-sarkon fogj

Sérülés, húzódás, zúzódás, rándulás


testrész, ráadásul nehezen gyógyul, egy kisebb szakadás is 3-6 hét alatt jön rendbe, súlyosabb esetben azonban műtét is szükséges lehet. A csukló elsősorban azért veszélyeztetett, mert eséskor ösztönösen a kezünkkel védjük magunkat. Leggyakrabban a hüvelykujj alatti csont reped vagy törik, de gyakori az ínszalag sérülése is. A váll esetében elég gyakori s

Vegyük komolyan az ízületi problémákat!


kondroitin-szulfát és a glükózamin tartalmú készítmények, melyek a porc újjáépülésében és felépítésben játszanak szerepet. Az ízületi gyulladások táplálkozással is mérsékelhetőek. Porcproblémák, ízületi betegségek esetén arról sem szabad elfeledkezni, hogy a tünetek és panaszok mögött ugyanúgy szerepe lehet egy-egy vitamin- vagy ásványianyag-hiánynak is.

Magyarország nem hisz az orvostudománynak


kicsit a helyzetet. Ragadós téveszmék Népszerű tévhit és a természetgyógyász-biznisz örök slágere a méregtelenítés. Lássuk a tudomány álláspontját: méregtelenítés olyan értelemben létezik, hogy a máj, a vese, az epe folyamatosan kiüríti a szervezetünkből a káros anyagokat. Olyan értelemben, hogy valamilyen speciális étrenddel vagy kúrával segítsük, felp

Ezt is hozta a járvány: megbélyegzés


most tapssal és énekléssel ünnepelünk: az orvosok, az ápolók, a mentősök, a rendőrök, az önkéntes segítők, a fertőzésből kigyógyultak. Ők azok, akik szemtől-szembe kerültek a vírussal, és hát, ki tudja…? Amikor már túl leszünk az egészen, lehet, hogy diszkréten kerülni fogjuk a társaságukat, mert a szívünk mélyén félni fogunk, hogy ott bujkál bennük a vír

Melyik gén okozza a depressziót?


Gonda Xénia. pbe \ pmg

WC világnap 2012.


kínál mosdóhigiéniai, egészségügyi, élelmiszeripari és egyéb ipari területekre. A Tork márka több, mint 90 országban áll partnerei rendelkezésére és több szegmensben is piacvezető szerepet tölt be. A Tork világmárka az SCA portfóliójában. Újdonságainkról, legfrissebb híreinkről tájékozódjon weboldalunkon: http://www.tork.hu

„Ha az emberre ráköhögnek, azt nem lehet kivédeni”


vagy?  ► Kitűnően. Este jönnek értem, visznek Tapolcára, az Üvegcipőben játszom, Molnár Ferenc darabban szerepelni mindig jó. Indul márciusban egy új tévécsatorna: most a Moziverzumnak leszek a „hangja”. A közszolgálati tévé M5 csatornáján pedig kezdődik egy illemtan sorozat, ott műsorvezető vagyok. A Zeneakadémián tanítok operaénekeseket színészmestersé

Tegyünk a vashiány ellen!


májban, vörös húsokban, tojásban stb. lévő vas. A vashiány tünetei jellegzetesek A vashiányos anaemia tünetei meglehetősen jellegzetesek, ám sokszor olyan lassan mutatkoznak, hogy a páciens sem veszi észre őket. A szimptómák között szerepel a bőr sápadtsága, a gyakran berepedő szájzug, a nehezen gyógyuló sebek, a viszkető, kiszáradó bőr, a hajhullás, széd

Közel 40 millió euróból épül a Duna Medical Center


stratégiai együttműködés előkészítése. A jövőbeni megállapodás kereteiben az orvosképzés és orvos továbbképzés, valamint a klinikai kutatás mellett, a kezelési tervezésben a telekonferenciák és a szakmai protokollok együttes frissítése szerepel. Részben ezek jelenléte ad garanciát az itthoni intézmény szakmai munkájában arra, hogy a legkorszerűbb kezelési elvek

Hinni önmagunkban, a vágyainkban – ez az örök nőiesség titka


kitolódik az az életkori határ, amely megálljt parancsolt anyáinknak. Nem szabad követni azt a trendet, amely szerint a változó korral a boldogsággörbe csak lefelé mehet, és felvennünk azt a szerepet, ami szerint már „csak” az unokáknak élhetünk. Anyáink nem voltak jobb asszonyok attól, hogy értünk áldozták magukat, a fiatalságukat  – bár élték volna meg jobba

Iparág épült a hiszékeny betegekre!


irodalomnak adott egyfajta minőséget. Most már nemcsak a Facebookon terjedhet bármi, szép számmal adnak ki könyvnek tűnő tárgyakat, amelyekben valójában Facebook-sületlenségekkel egyenértékű állítások szerepelnek. A nyomtatott betűnek Magyarországon még becsülete van, főleg, ha – bármilyen ismeretlen – doktor vagy professzor nevét belekomponálják a szövegbe, akkor

Védjegy a magán egészségügyben


tehát az átláthatóság is, az Egyesület tagjai által működtetett privát egészségügyi központokban, bár minden esetben térítésköteles a szolgáltatás, a költségeket előre látható, hivatalos árlista alapján határozzák meg, számlát állítanak ki róluk, így a pácienst nem érheti meglepetés, amikor fizetésre kerül a sor. Az is erős vonzerőt jelent, hogy a pác

Vigyázzunk a gyermekeinkre!


hányás, hasmenés, magas láz, hasi fájdalom jelentkezik. Rota vírus ellen védőoltás adására van lehetőség. Fontos tudni – és szerencsére ma már egyre közismertebb az a vizsgálatokkal alátámasztott tény –, hogy a D-vitamin a szervezet szinte valamennyi működésében fontos szerepet tölt be, így többek között például az immunrendszer működésének is egyik fonto

Mozgással az egészségért!


egy-egy olyan kúrát tartanunk, amikor glükozamin tartalmú ízület- és porcerősítőt, kollagént, D-vitamint és kalciumot fogyasztunk.  Az őszi időszak sokaknál a meghűlésekről, nátháról, rossz közérzetről szól. Pedig nem feltétlenül kellene, hogy ez játsszon központi szerepet. Aki a testét edzi, annak jóval kevesebb esélye van a betegségekre, beleértve a megfá

Isznak Önök eleget?


nem mossa át a víz, remek terepet kínálnak a baktériumok szaporodásának. Ez fertőzésekhez és fájdalmas hólyaggyulladáshoz vezethet. 8. Mérsékli az ízületi problémákat A porcok túlnyomó részét víz alkotja. Hosszan tartó dehidratáció esetén a porc gyengül, és ízületi fájdalom illetve merevség alakul ki. 9. Segít a súlynövekedés elkerülésében Kellő

Megszüntetni az előítéleteket


Magyarországon mintegy 200 ezren szenvednek ebben a betegségben. A kutatásról A „Közelebb egymáshoz” nemzetközi kutatásban Kanada, Nagy-Britannia, Olaszország, Franciaország, Németország, Spanyolország, Dánia, Hollandia, Svájc és Svédország vett részt. 2016. júliusa és októbere között 1249 közepesen súlyos és nagyon súlyos stádiumban lévő  pszoriázis

„Nem tudom, hány éves vagyok, mert nem érdekel”


készülünk egy nagy zenés revüvel. Ebben van egy valaha nagy sikert aratott páros, akiket elfelejtettek. Annyit elárulok, hogy csodálatos kolleganőmmel, Oszvald Marikával alakítjuk a szerepeket és közben egy 4x8 méteres ledfalon megjelennek a mi valódi, negyven évvel ezelőtti felvételeink, kabaréjeleneteink, színpadi előadásaink. Ez egy igazi „ilyen volt és ilyen lett”

Szemünk fénye


alkoholfogyasztás, epekő vagy – ritkábban – daganatos megbetegedés okoz. Tanácsos azonnal szakszerű segítséget kérni. Ha csak sárga pöttyök vannak a szemében, az jóval ártalmatlanabb, gyakran nem is igényel kezelést.  Szokatlan méretű pupillák  Normál esetben a pupillák mérete a fény erősségének függvényében változik. Előfordul azonban, hogy túls

Milyen lesz a jövő fogászata?


belső csatornákkal rendelkező, a páciens fogászati anatómiájának tökéletesen megfelelő orvostechnikai eszközöket készítsenek – ami a fogászati beavatkozást is megkönnyíti, és végső soron a betegek kényelmét szolgálja. Szerdahelyi Krisztina

A "Reumások Mekkája" egész évben várja a gyógyulni vágyókat!


Információ: Thermal Tourist 4200 Hajdúszoboszló, Szent István park 1-3 Tel: 52/558-551, e-mail: thremaltourist@hungaropsa.hu                                    www.hungarospa.hu    

Szakmaközi stratégiai megállapodás az inkontinenciáról


szakmai irányelvben is megfogalmazottaknak (az egyszerű, nem komplikált inkontinencia az alapellátásba, a komplexebb esetek a szakellátásba). Szintén az idézett kormányhatározatban szerepel, hogy elő kell segíteni a finanszírozási rendszer átalakítását a kapuőr érdekeltségi rendszer és a minőségi elvárások megerősítése érdekében, ami az inkontinencia területén

Őszinteség és ítéletmentes kíváncsiság


ki onnan gyógyultan. Remélem, hogy hamarosan egy kutyus is vár, amikor hazaérkezem! ► Nem lehetne kerek ez a beszélgetés a kérdés nélkül: sokaknak hiányzol a képernyőről, neked nem hiányzik már a tévé, a rádió? ► Nekem természetes terepem a stúdió, a kamerák, a reflektorok világa. De nem akarom mindenáron! Méltó feltételekkel persze szívesen beszélgetnék m

Miért nem táplálkozunk egészségesen?


befolyásolja az étkezési szokásainkat. Sok tízezer évre visszavezethető evolúciós örökségünkről van szó, amely mára már leginkább genetikusan örökítődik át. Emberősünk nagy valószínűséggel opportunista evő volt, azaz azt ette, amit talált, és akkor ette, amikor lehetett. Nagyobb túlélési esélye volt a zsírtartalékokkal rendelkező embereknek, mert az esetleges

Új módszer a diagnózis felállítására


komoly nemzetközi összefogás támogatja az ICGC munkáját, érdemes kicsit a számok mögé nézni. Az Ázsiában, Ausztráliában, Európában, Észak-Amerikában és Dél-Amerikában működő munkacsoportok többek között az epevezeték, a húgyhólyag, a vér, a csontrendszer, az agy, az emlő, a méhnyak, a vastagbél, a szem, a fej és nyak, továbbá a vese, a máj, a tüdő, az orrga

Forradalmi változás a koleszterinszint-csökkentésben


elő, s testünk minden részén speciális fehérjékkel kapcsolódva kerül be a vérkeringésbe. Az erek falára rakódva annak rugalmasságát csökkenti, és elősegíti az érelmeszesedés kialakulását. A laborvizsgálatokban megadjuk az összes koleszterin, s azon belül külön az úgynevezett „rossz” (LDL) koleszterin szintjét, mely az érelmeszesedés, érszűkület kialakításá

Nem védjük eléggé egészségünket


nyerő. Életkor szerint a 35 évnél fiatalabbak jobban szeretnének Rubint Réka óráján részt venni (33%), mint Béres Alexandráén (24%), de összesítésben Alexandra óráján 3-szor annyian izzadnának. Természetesen volt lehetőség olyan nevek felsorolására is, akik nem szerepeltek a listában. Így kapott egy-egy szavazatot Schobert Norbi, Péntek Enikő, Szentgyörgyi Rómeó

Betegség helyett megelőzés


egyéb automatizált eszközök rengeteg lehetőséget kínálnak az egészségügy jelenlegi és jövőbeli munkaerőproblémáira – amennyiben a szektor szereplői nyitottak lesznek erre. „A növekvő kiadások, a fejlődő technológia, és az átalakuló egészségügy következtében az iparágat jelentős M&A aktivitás is jellemezte az elmúlt 12 hónapban, amiben a Deloitte is

10 plusz 4 tipp, hogy nyáron is egészséges legyen a lábunk


bőrgyógyászhoz. Enyhébb esetben a hidratáló krém segíthet. .......................................................................... 4 Tyúkszemek, bőrkeményedések Ezek hátterében többnyire kidörzsölődés, erős nyomás, szoros cipő, helytelen járás állhat. Kezelésükre számos könnyen hozzáférhető patikaszer létezik, de sok ember nehezen különbözteti meg eg

2016-os wellness-szótár


fürdőkultúrára utal, amelyben az egészség is hangsúlyosan megjelenik. A spa fókuszában az egészségmegőrző praktikák állnak (míg pl. a balneoterápia a kialakult betegségek kezelésével foglalkozik). Magyarországon az egészségturizmus fontos részeként tartják számon, és az egészségmegőrző funkció mellett a szépség- és különböző testkezelések, a sport- és fitn

12 pont a családok lelki egészségéért és a gyermekvállalásért


függőségek (pl. drogok, internet-, játékfüggőség) megismertetésével, ezek elkerülésének lehetőségeivel. 12. A középkorúak számára biztosítani és igényelt szolgáltatássá kell tenni az „életközépi krízis”-sel járó lehetséges és valós változásokra való felkészülést és megbirkózási képességet. Segítséget kell nyújtani ahhoz, hogy minél jobb test

13 bombabiztos fogyási tipp tavaszra


banán esetében érdemes mértéket tartani. dr. H. E.: Alacsony kalória- és szénhidrát-tartalmúakat részesítsük előnyben.   12. A rostok eltelítenek A rostok nagy mennyiségű vizet tudnak megkötni, ezért könnyen telítettségérzetet okoznak. Ha egy evőkanál gabonakorpát kever a joghurtjába, tovább érzi jóllakottnak magát. Fontos viszont odafigyelni arra, h

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Ezen a napon született Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Költők, írók betegségei Koronavírus Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6887782 látogatónk volt eddig